Loni v lednu jsem narazila na potravinu zvanou quinoa. Nikdy předtím jsem se s tímto názvem nesetkala, a protože mě dost zaujalo už samotné jméno (přiznejte se, kolikrát jste tento název sami zaslechli :)), rozhodla jsem si o této obilnině zjistit více informací. Oč se vůbec jedná? Co našemu tělu přináší? Jak chutná? Jak ji připravit? To vše v dnešním podvečerním článku. :))
Quinoa je jednou z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky, kde byla pěstována a vysoce ceněna starými Inky. Je příbuzná listové zelenině jako je špenát, růžičková kapusta ad., nicméně její využití se vždy podobalo obilninám. Je obecně považována za zdroj sacharidů. Odpovídá tomu i její charakter a příprava - vaříte ji stejně jako rýži.
V porovnání s již zmíněnou listovou zeleninou má quinoa nezvykle vysoký obsah bílkovin, tuku a vápníku. Dále je zdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitaminu B a E. Quinoa je poměrně unikátní, protože patří mezi kompletní zdroje bílkovin, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro růst a regeneraci svalů.
Ačkoliv zní její název velmi exoticky, není složité ji sehnat v obchodě, je běžně k dostání.
Hlavní složkou quinoi jsou škroby, který tvoří okolo 58 %. Zajímavý je vysoký podíl bílkovin, který dosahuje až k 15,6 % a tuku, který dosahuje k 7 %. Právě díky vysokému obsahu bílkovin je quinoa řazena do tzv. superfoods. Až na nízký obsah methioninu jsou v ní zastoupeny všechny potřebné proteiny a podílem lysinu se tato obilnina podobá sóje.
Díky vysokému podílu hořčíku a vitaminu B2 prospívá quinoa lidem trpícím migrénami, pomáhá snižovat krevní tlak, je dobrá jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Podle čínské medicíny prospívá celému tělu, obzvlášť ledvinám, na něž má quinoa energizující účinek.
Stejně jako většina obilnin, také quinoa při vaření nabývá na objemu. Pro jednoho člověka většinou vystačí množství kolem 60 g. Při přípravě je dobré dodržovat pravidlo podílu 1:2 (1 díl quinoi na ku 2 dílům vody). Není třeba quinou předem namáčet, vaření zabere max. 15 minut. Správně uvařená quinoa připomíná kuskus, ale narozdíl od něj by měla lehce křupat pod zuby. Quinoa má lehce oříškovou chuť a je z ní možno připravit řadu celých pokrů.
Jeden šálek vařené quinoy představuje přibližně 220 kalorií, 8 g bílkovin a 39 g sacharidů.
Já se tedy doposud ve svém jídelníčku s quinoou nesetkala.
Jak jste na tom vy? Chutná vám? Máte nějaký ověřený recept? :))
Přeju vám hezký pondělní podvečer!
Kriss
koukám, že máš ještě hodně potravin neozkoušených :)
OdpovědětVymazatTo rozhodně ano. Já jím tak nějak "běžně". Na zdravou stravu jako takovou se příliš nezaměřuji. :)) Na první pokus mi třeba nechutnal kuskus, tak nevím, jestli by toto bylo lepší, ale zkusit se má vše, tak uvidíme. :)) Jak budu mít čas experimentovat, vytáhnu svůj seznam s potravinami, které jsem za celých 20 let svého života nepozřela, a uvidíme! :P :D
VymazatTaké jsem o ní slyšela a nikdy nevím, jak to vyslovit. Ráda zkouším nové věci a toto se mi moc líbí, kouknu se po ní a snad nebude stát majlant! :d
OdpovědětVymazatje výborná! :-)
Vymazathttp://fitnessalifestyle.blogspot.cz/
Vyzkoušela bych, ale nevím, kde ji mám sehnat. Jednou už jsem o ní slyšela, taky právě samou chválu. :)
OdpovědětVymazatUrčitě ji seženeš v obchodě se zdravou výživou nebo také v DMku mají regály se zdravými potravinami, tak bude možná k sehnání i tam. ;)
Vymazatoo ten článek mi kápl do noty! dneska jsem ji viděla ve zdravé výživě a říkala jsem si, co to asi je!:) tak to si ji příště hodím do košíku a poreferuju jak chutnala:))
OdpovědětVymazatInspirativní článek, budu po ní muset někde mrknout :)
OdpovědětVymazatQuinou jsem měla, ale už jsem ji spotřebovala. Budu muset doplnit zásoby :-)
OdpovědětVymazatto jsem nikdy neslyšela, ale zní to zajímavě ....jen přemýšlím, jestli bych si k ní ještě dala maso nebo sýr jako bílkovinu, nebo už jen zeleninu a bílkovina v ní stačí třeba na oběd?
OdpovědětVymazatQuinoa je jedna z mála příloh, kterou jsem ještě neochutnala.
OdpovědětVymazatPočula som o nej ešte pred týmto článkom, len som ju zatiaľ nikde nenašla -
OdpovědětVymazatale zas je pravda, že som ani moc poriadne nehľadala :) Tak skúsim možno budúci
týždeň skočiť do obchodu so zdravou výživou, tam ju snáď majú. Ak to tak
spravím, tak ti napíšem, aká bola... :)
Quinoa mi tu leží už od září, co jsem ji koupila na bio trzích. Ale už si ji vážně musím udělat!! :D
OdpovědětVymazatmě quinoa chutná, je to příjemná změna oproti jiným přílohám. Měla jsem jí tedy zatím po třetí. Předtím ve formě karbanátků, ale dnešní verze byla nejlepší.. :) určitě ji vyzkoušej :))
OdpovědětVymazatJak už psala Kriss, dá se koupit ve zdravé výživě nebo v DM :) Já ji mám z DM 500 g asi za 80 Kč. Je výborná. Dělám si ji jako přílohu k jídlu a někdy ji míchám 1:1 s bulgurem, který je další chutnou alternativou jiných příloh :) Maruška (rutina.cz), o které autorka těchto stránek už také psala, z ní dělá pro sebe a pro děti kaši na snídani, ale tu jsem ještě nezkoušela, protože jsem lína ji hned po ránu vařit :D
OdpovědětVymazatTak o tom jsem slyšela fakt poprvé, zajímavé :) teprve nedávno jsem vyzkoušela kuskus, ostuda jsem :)
OdpovědětVymazatVůbec nejsi ostuda, já kuskus prvně zkoušela tak před víc jak půl rokem, a tehdy mě příliš neoslovil, takže mu pravděpodobně v brzké době dám další šanci. :))
VymazatA quinou jsem zatím ještě nezkoušela, tak uvidíme. Ale nejsem si jistá, jestli mi vůbec bude chutnat, když její kamarád kuskus mě neoslovil. :))