pátek 1. listopadu 2013

* Milovníkům ovesných vloček

 

Nic po ránu nepotěší tak jako právě uvařená ovesná kaše, nemám pravdu? Myslím, že většina z vás mi dá za pravdu, že právě ovesné vločky jsou jedním z jídel, která vás zasytí opravdu na dlouhou dobu (alespoň mě tedy rozhodně). Někdo je považuje za zrní, které by spíše měli zobat ptáci, někomu ovesná kaše přijde jako něco, co už člověk před vámi jednou pozřel, ale jsou tady i tací, kteří ovesné vločky a ovesnou kaši milují. Kde vás mám? :))

Mohla bych článek zahltit tuctem fotek s ovesnými kašemi na různý způsob, a přesto byste se tetelili blahem, protože právě takové příspěvky vám dělají největší radost, není to tak? Ale já si tu obrázkovou hromadu pro dnešní den odpustím a přispěju raději něčím zajímavějším a zároveň potěšujícím (alespoň pro poctivé konzumenty ovesných vloček).

Pojďme si povědět to NEJ o ovesných vločkách. Proč je vlastně tolik zbožňujeme a ani o tom třeba nevíme? :))

Jak už jsem zmiňovala výše. Není ke snídani nic lepšího než horká ovesná kaše. Vláknina obsažená v ovesné kaši vstřebá velké množství vody, které značně zpomalí trávicí proces. Díky tomu se cítíte déle sytí. Voilá! Snažíte se zhubnout nějaké to kilo? Velké plus pro vás, pokud volíte ovesnou kaši, protože právě ta vám pomáhá s kontrolou nad vaší hmotností. Když máte pocit sytosti, nebudete muset sahat po nevhodných potravinách, které by vám z výživového hlediska stejně moc nedaly. 

Když už padla zmínka o vláknině, přidejme k tomu ještě vysoký obsah bílkovin a máme super kombinaci. Ve 100 g ovesných vloček najdete okolo 10 gramů vlákniny a krásných 14 gramů bílkovin. Právě ovesné vločky jsou považovány za jeden z největších zdrojů bílkovin, co se týče obilovin.

Ovesné vločky mohou snižovat riziko cukrovky 2. typu. Lidem s cukrovkou je proto doporučováno jíst obiloviny, jako jsou ovesné vločky, kvůli rozpustné vláknině, která pomáhá s kontrolou krevního cukru. Dalším plusem je také to, že pomáhají se snížením vysokého krevního tlaku.

Vláknina a společně s ní ve vločkách obsažené živiny mohou snižovat riziko určitých druhů rakoviny. Prevence není nikdy dost, nemyslíte? Navíc, pokud si můžete při konzumaci ovesné kaše pochutnat a zároveň tak dopřát svému tělu něco prospěšného, no, kdo by se neobětoval? :))
 

O tom, že je ovesná kaše ideální snídaní pro fyzicky aktivní jednince, vás jistě nemusím přesvědčovat. Pomalu se vstřebávající (komplexní) sacharidy, které zaručí energii na dlouhou dobu, by vás při cvičení jistě potěšily. Kromě toho vám tyto sacharidy zaručí dokonalou soustředěnost, což se hodí třeba v práci nebo škole, kde potřebujete mít mozek neustále v pohotovosti.

Nyní tady máme něco pro kuřáky a kuřačky. Vy, kteří se nedokážete za nic na světě vzdát pravidelné dávky nikotinu, čtěte dál. Látky obsažené v ovesných vločkách zklidňují nervový systém a snižují chuť na cigaretu. Vyzkoušejte! :))

Spousta lidí zahání depresi a úzkostlivé stavy jídlem. Vy je odteď můžete zahánět ovesnou kaší. Ta totiž díky vitaminu B6 dopřává vašemu mozku dostatek serotoninu, jehož nedostatek způsobuje deprese, změny nálad a další negativní dopady na vaše tělo/psychiku. Díky ovesným vločkám tak budete mít serotoninu dostatek, budete se cítit dobře a odpočinutě a váš spánek bude klidný.

Máte problém s cholesterolem? Žádný strach, od toho jsou tady ovesné vločky. Tím, že je budete jíst pravidelně, přispějete ke zlepšení vašeho krevního oběhu a zároveň sami můžete pomoci ke snižování vašeho cholesterolu. Vědci se domnívají, že je to způsobeno beta glukanem (přírodní komplexní polosacharid, který podporuje obranné reakce organismu proti chorobám).

Vločkami proti dětské obezitě! Vědci zjistili, že u lidí, kteří v dětství jedli pravidelně ovesnou kaši, byla hrozba obezity snížena o polovinu. Kromě toho děti, které si ovesnou kaši dopřávají, mají poté údajně menší choutky na oddávání se nejrůznějším sladkostem a pochutinám.


Zalíváte si ovesné vločky mlékem, nebo si z vloček a mléka připravujete ráno kaši? Velké plus pro vás, protože kalcium obsažené v této pochoutce je výborné pro vaše kosti. Nedostatek kalcia způsobuje osteoporózu, při které kosti řídnou a stávají se tak velmi křehkými.

Co dalšího vám vločky přinesou? Podle nejdéle žijícího Brita Davida Hendersona vám pomohou tady na světě prožít dlouhý život. David zemřel v roce 1998 ve věku 109 let. Sám přisuzoval své dlouhověkosti a dobré kondici misce ovesné kaše, kterou si dopřával každý den. 

Znáte to velké množství ingrediencí na etiketách většiny výrobků? Co myslíte, že bude napsáno na obalu ovesných vloček? Pokud si nebudete kupovat nějakou směs, kde jsou ovesné vločky pouze jako "doplněk", najdete mezi ingrediencemi zkrátka jen ovesné vločky. Příjemné zjištění, no ne? :))

Milé budoucí maminky, jezte ovesnou kaši. Proč? Je totiž zdrojem kyseliny listové, které by každá těhotná žena měla denně přijmout 400 mg. Studie prokázaly,  že příjem kyseliny listové před otěhotněním až do 12. týdnu těhotenství může snížit riziko, že by se novorozeně narodilo s vrozeným zadním rozštěpem páteře.
 

Máte kocovinku? Žádný strach, miska ovesných vloček to spraví. Ovesné vločky totiž neutralizují veškerou kyselost v těle a pomohou vstřebat toxiny. Jak už jsem psala, v ovesné snídani najdete také rozpustnou vlákninu, které v ostatních cereáliích tolik nenajdete. Poté, co alkohol vypumpuje cukr v těle, pomalu se vstřebávající sacharidy dokáží napravit to, co alkohol v těle způsobil. Tak nezapomeňte na bezva after party snídani. :))

Což takhle zdůvodnit si pravidelnou konzumaci ovesné kaše tím, že je na přípravu rychlá, a tím se tak stává naprosto praktickou snídaní? Kaši si můžete připravit v mikrovlnce nebo klasicky uvařit. Vše stihnete rychlostí blesku, více jak 10 minut času (a to možná ještě hodně nadsazuji) vám to snad ani nemůže sežrat
Závěrem by se patřilo říct, že ovesná kaše je chuťově vynikající! A jako milovník této pochoutky do toho tedy mám co mluvit. :)) Ať už si z vloček uděláte kaši, muffiny, palačinky, lívance, buchty, sušenky a další, nikdy nemůžete šlápnout vedle. Já osobně preferuji jemné ovesné vločky z Lidlu (půlkilové balení vyjde na 16 Kč, tuším). U mě je spotřeba vloček opravdu velká, jedno balení mi vyjde na 5 porcí, takže zde mizí opravdu rychlostí blesku. To svědčí o čem? No přeci o tom, že pokud jste ovesné vločky ještě nevyzkoušeli, teď je ta nejlepší doba. Venku se začíná ochlazovat, a nic po ránu nepotěší tolik jako hrnek horké ovesné kaše...


Máte rádi ovesné vločky? Co si z nich nejčastěji připravujete?

Hezký pátek vám všem!
Kriss

37 komentářů:

  1. Nejlepší snídaně na světě! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. jeee, toten článek mě moc potěšil! ovesnou kaši miluju nadevše :3 nedokážu si bez ní představit ráno a nejradši bych vstávala už o hodinu dříve abych si ji konečně mohla připravit. A to si pamatuju, jak jsem se dříve vločkám vysmívala, nebo si kupovala instantní kaše emco a naivně si myslela jak je to zdravá věc... zkoušela jsem si dělat i kaši z pšeničných vloček, ta taky není špatná ale pšeničné vločky jsou trošku tvrdší... nejraději mám kaši udělanou z vloček které byly přes noc ponořené ve vodě s mlékem, mají potom takovou krémovou chuť, mňam:-)...z vloček jsem zkoušela dělat i placičky na slano a na sladko a byly fakt dobré, lepší než kupované...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si dělám palačinky z ovesných vloček a sypu jen vlastně kam můžu :) a zasytí opravdu na dlouho a ta chuť :) zkusím namočit den předem :)

      Vymazat
  3. Nemam rada vločky :-(, ale manžel je jí. Ohledně toxinu vidím problém ty je potřeba odvést z těla okamźitě ven a ne vstřebat.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vločky jsou the best! Kaše, granola, poslední dobou vločky hodně mixuju na mouku a používám při pečení.
    Jinak poznámka o chuti na cigaretu mě fakt pobavila :D To bude krásně na světě, až se v hospodách nebude kouřit a všichni si dají k pivu hrstičku vloček :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek. Já miluju ovesnou kaši!!! Spousta věcí mě překvapilo a ani jsem nevěděla, co v sobě ovesné vločky ukrývají za poklad :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ovsena kasa je naj! aj ked na prvy raz mi nechutila vobec a strasne dlho mi trvala priprava :D
    A ja mam rada ovsenu kasu z M&S vlociek taka krasne jemna je potom :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ráno bez ovesné kaše si nedokážu představit. Velmi ojediněne snídám něco jiného - a to sice pečivo s arašídovým máslem a banánem + jogurt. Jinak bez kae ani ránu! :D Když ji tedy jednou za čas nemám ráno, musim si ji dát aspoň odpoledne před cvíčem.
    Krásný článek, Kristýnko :) Hezky jsi vytáhla ty důležité a užitečné informace :)

    OdpovědětVymazat
  8. Třikrát hurá, hurá hurá hurá :) mam taky obrovskou spotrebu vlocek, nejradsi mam tak 4 lzice celych a 2 jemnych, ma pak perfektni konzistenci :) vecer namocim, rano umikrovlnim a perfektni snidane je hotova za 2 minutky :) skvely clanek, moc me potesil :)

    OdpovědětVymazat
  9. aj ja mám veľmi rada ovsené vločky, a kašičky som si robila na raňajky dlhéé roky..od kedy ale čítam knižku "život bez pšenice" prestala som ich jesť..už asi týždeň ich nejem na raňajky, len nejaké bielkoviny, ovocie a zistila som, že vôbec ma cez deň neprepadajú žiadne chute, oveľa viac ma to zasýti a celkovo som spokojnešia...po raňajkách s vločiek som vždy cca po dvoch hodinách bola hrozne hladná,teraz sa musím dokonca premáhať aby som si dala ešte aj nejakú svačinu.. :) takže vločky sú super ale aj tá knižka má niečo do seba odporúčam prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já vločky používám uplně na všechno, ne jen do kaše :DD takže tohle je pro mě velmi krásný článek, vesele je budu cpát všude dál :D

    OdpovědětVymazat
  11. Takových informaci! Kamarádovi-kurakovi jsem ji ihned nařídila a zítra se mi bude hodit, dneska ttoiz bude party 3:-)
    A 100g k snídani? Wow, já mám půlku! Ale zas kilo maslicka a ovoce,vid.. :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Já věděla proč je miluju :D

    OdpovědětVymazat
  13. Jo, ovesne vlocky miluju! V kasich, jen tak s jogurtem a ovocem, v babovkach, susenkach i cuketovych placickach na slano. A ty z Lidlu? Dneska si jdu pro dalsi, beru je po balicich, protoze se doma taky moc neohreji :D

    OdpovědětVymazat
  14. Ovesné vločky byly stvořeny pro to, aby je lidi snídali, aspoň tak to vidím já. Jsou výborný ♥ Snídám kaši každý den a ještě se mi nepřejedla ani po třech měsících, a to je co říct :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ovesné vločky jsou prostě nejlepší!!! Ty u nás doma nesmí nikdy chybět! :D

    OdpovědětVymazat
  16. Kriss, to je úžasný článek ! Dávám 1 s hvězdičkou :) Napsala si to krásně a dozvěděla jsem se tolik zajímavostí :) !
    Ovesná kaše je ten nejlepší start do nového dne. Dá se kombinovat s čímkoliv a je hrozně dobrá. <3

    OdpovědětVymazat
  17. Ovesná kaše je super!:) Nejraději ji mám však ráda v džusu namočenou přes noc, tedy ovesné vločky.:)
    Zalíváte si ovesné vločky mlékem, nebo si z vloček a mléka připravujete ráno kaši? Velké plus pro vás, protože kalcium obsažené v této pochoutce je výborné pro vaše kosti. Nedostatek kalcia způsobuje osteoporózu, při které kosti řídnou a stávají se tak velmi křehkými.
    /// jen tohle je blbost..mleko prave prispiva k osteoporóze ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Miluji ovesné kašičky ♥ Chutnají výborně a existuje tolik variant a navíc tě i zasytí :) ráda z nich dělám i různé placky! A taky jsem se z tohohle článku zase dozvěděla o něco víc o těchto vločkách ! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ovesný a jakékoliv ostatní vločky u mě nesmí chybět! :) V jakkoukoliv dobu, ale převážně snídaně :) Kaše ze sojového mléka, banán, oříšky, skořice ♥ Taky přidávám do palačinek, peču sušenky, do chleba..prostě se je snažím narvat všude! :D

    OdpovědětVymazat
  20. Vločky, každej den musí být :D Na snídani ve formě lívanců :33

    OdpovědětVymazat
  21. Vynikajúci článok, najviac ma pobavil fakt s tou kocovinou :D Zaujímalo by ma, či to naozaj funguje, ale keďže abstinujem, asi to nebudem skúšať :)
    Práve dnes začal november, takže pre mňa štartuje obdobie všemožných kaší!! Strašne sa na ne teším, najradšej mám práve ovsenú.. s banánom a mletými vlašskými orechmi. To je pre mňa raj na zemi :)

    OdpovědětVymazat
  22. Není nic lepšího! Ať jsou v jogurtu, vaflích, kaši nebo kdekoliv jinde.. ovesné vločky jsou prostě dokonalé ♥ hlavně, když je tam s nima ještě banán a máslíčko :D

    OdpovědětVymazat
  23. Zrovna došly :D, takže vařím z jáhlových a pohankových teďka. Radši mám ty celé, nijak nedrcené :) a vařím ve vodě. Ale oves mám ráda moc, také ho ráda klíčím a jím jen tak nebo do jogurtu, to je teprve vitamínů z živého ovsa! :)
    100g porci bych asi nedala, ale 50 už jo :D. Pamatuju si, že mi ji mamka vařila z mléka už dětství, nikdy jsem neměla krupicovou - mamka to brala už od počátků zdravě :D
    Mimochodem tvoje fotky bych určitě taky ocenila! :)

    OdpovědětVymazat
  24. jo přesně tak, vločkám zdar! akorát sem si ten článek neměla číst teď večer, protože kaši bych si dala klidně hned;)

    OdpovědětVymazat
  25. Miluju ovesnou kaši, od určité doby, kdy jsem najela na !lepší" stravovací plán je prostě moje každodenní snídaně ovesná kaše...a to už dlouho. Nejradši si ji dělám z jemných ovesných vloček od EMCO- ale ty z Lidlu musím taky vyzkoušet:-). Navrch ovoce, skořice- tu si dávám vždycky, někdy kousek hořké čokolády:-). Příprava opravdu rychlá, ani mě už nenapadne si připravit nebo snídat něco jiného- když ji miluješ- není co řešit:-). MŇAM

    OdpovědětVymazat
  26. To s tou kocovinou mě fakt zaujalo, škoda že jsi tento článek nenapsala před týdnem :D Já už bez vloček nedám ani ránu, navíc jsou i levné, takže je těch výhod doopravdy neskutečně mnoho :) Těším se na zítřejší snídani- plánuju extra čokoládovou ovesnou kaši :)

    OdpovědětVymazat
  27. Vločky miluju! Zrovna dneska už jsem je měla dvakrát - na snídani v kaši s mákem, banánem, sušenými švestkami a mandlemi a na svačinu jsem měla domácí musli. A to, že zvyšují soustředění, se mi skvěle hodím, musím toho dneska udělat hodně do školy.

    OdpovědětVymazat
  28. Ohoho vločky^^ Ovesnou kaši si dopřávám co nejčastěji je to možné :) nevím jak je to možné ale vždycky v ní skončí banán :D

    OdpovědětVymazat
  29. jeeeej bezva článek !!! :) já kaše miluju !!! na milion způsobů !! :) každý ráno se těším na to jak budu mít teplo v bříšku a hlad až za hooodně dlouho ! :)))

    OdpovědětVymazat
  30. A co tak pridat sposob pripravy? Milujem tie kase,co sa zaleju horucou vodou,ale rada by som si pripravila kasu z vlociek. Date niektora presnu vahu vlociek, mlieka a ako nato? dakujem

    OdpovědětVymazat
  31. Hmmmmm, vločky :) Opravdu nejlepší snídaně, taky u nás mizí rychlostí blesku!

    OdpovědětVymazat
  32. mnááám :3 "food of my life" nedám ani den bez ovesné kaše ke snídani
    http://chilli-chocolate.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

  33. Zhubněte i bez trápení! Stačí navštívit http://www.xjidelnicek.cz.

    OdpovědětVymazat
  34. Výživový poradce mi sdělil že moje tělo ovesné vločky špatně zpracovává a tak jsem je nahradila všemi ostatními i když ty ovesné k nim taky občas přidám. Ale vločky jsou jak ovesné tak již zmíněné pšeničné, ječné, žitné, rýžové, pohankové, jáhlové, amarantové a docela jistě ještě spousta dalších a každé obsahují tělu prospěšné látky té dané obiloviny. Jen je rozdíl v obsahu vlákniny a bílkovin a jistě i dalších látek. To si ale každý kdo by zatoužil vědět více může kdykoliv vyhledat. Když si do těch ovesných přidáte lžíci třeba těch amarantových budou mnohem bohatší. Přeji všem dobrou chuť

    OdpovědětVymazat
  35. Taky mám moc ráda ovesnou kaši, když si ji nějaký den neudělám, tak mám vyloženě abstinenční příznaky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)