čtvrtek 26. září 2013

* Bláznivá sexy dieta


Kniha Bláznivá sexy dieta (Crazy Sexy Diet) od Kris Carr se mi dostala do rukou poměrně nedávno, dejme tomu, že to bude teprve dva měsíce. Do té doby jsem o ní nikdy nic neslyšela, ovšem potěšilo mě, že se ke mně dostala, protože mi často chodily dotazy, jaký mám názor na vegetariánství či veganství. Tušíte správně, tato kniha může být pro mnohé návodem jak skoncovat s živočišnou stravou a soustředit se především na tu rostlinnou. Nutno dodat, že Kris vám nediktuje žádná pravidla, která musíte dodržovat, ale udává vám směr, kterým se můžete společně s ní vydat.

Autorce knihy Kris Carr je pouhých 42 let a již si prožila své. Potýkat se s rakovinou rozhodně není nic, o co by kdokoliv stál, nicméně umět se jí vzepřít a aktivně s ní bojovat, tomu říkám odvaha. Právě Kris je bojovnicí, která si zvolila své zbraně - jídlo. V knize se dozvíte její životní příběh, to, jak dříve žila, jak si "užívala", jak se absolutně netrápila byť jen pomyšlením na takovou banalitu, jakou pro mnoho lidí jídlo je. Dnes už si dává pozor, co strčí do pusy, protože právě to ovlivňuje její zdravotní stav.

Kniha je rozdělena do deseti kapitol, každá z nich představuje téma, kterému se na konkrétním počtů stránek Kris věnuje. Nechybí úvod, ve kterém se seznámíte s tím, proč se Kris rozhodla k takovému kroku, jako je překopání celého jídelníčku, a jaký vliv to na ni mělo/má. Sdělí vám i své pocity, jak vnímala svou nemoc apod. Nechybí ani osobité vyjadřování autorky (její vtípky a všeobecně způsob vyjádřování mě dostával do kolen), které mě osobně chytlo za srdce. 

V rámci dalších kapitol si budete moci přečíst o nejrůznějších věcech jako např. vašem trávicím ústrojí, mléčných výrobcích, mase, odšťavňování, cvičení, relaxu a dalších. V kapitole osmé vás Kris připravuje na změnu, díky které na tom budete se stravováním tak jako ona. Nechybí nejrůznější doporučení, vychytávky a tipy. V závěru knihy najdete 21denní plán na očistu, týdenní příklad jídelníčku a samozřejmě se s vámi Kris podělí o několik receptů (ach, ty dezerty :)).


Na knize se mi líbí její zpracování. Přestože má téměř 300 stran, věřte, že je zvládnete mnohdy číst jedním dechem. Líbí se mi, že kapitolky nejsou tuctové, ale téměř každá stránka je doplněna o fotografii, tip, zkrátka o "něco navíc". Rovněž příjemným zpestřením je vždy vyjádření se konkrétní osoby k danému tématu, v závěru kapitoly na vás také čeká vždy příběh ze života od lidí, kterým Kris pomohla.
Pokud byste náhodou něco z kapitoly úplně nepostřehli nebo jednoduše řečeno zapomněli, není se čeho obávat. Na konci si můžete přečíst shrnutí v podobě několika bodů, které vám pomohou ujasnit si informace, o kterých jste si přečetli.
Závěrem bych knihu ráda doporučila vám všem, kteří se zajímají a dbají o své tělo, líbí se jim poznávat jeho funkce, schopnosti a nejrůznější podrobnosti, o kterých doposud třeba ještě nevěděli. Jeden bonus navíc, vaše oči určitě potěší fakt, že kniha je krásně a pozitivně barevně laděná, prostě si nemůžu pomoct, ale mohla bych si jí listovat už jen kvůli tomu, jak hezky je zpracovaná. Za mě tedy určitě palec nahoru jak z hlediska zpracování, obsahu, autorčina vyjadřování, zkrátka všeho, co vás jenom napadne. :)).


Knihu můžete zakoupit přes internet u společnosti ANAG zde

 
Hezký den!
Kriss

15 komentářů:

  1. mrknu na ni v knihovně :) rostlinna strava mě zajima. videlas třeba dokument Raději vidličky než nože? taky zajímavé..

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak já tuto knihu znám, ale nikdy jsem jí nečetla, asi mě zásadně odrazovalo slovo dieta, které vůůůbec nemám ráda :D Ale možná po ní juknu, ačkoli v naší maloměstské knihovně asi šance tak 1% :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem četla a autorku obdivuji,je to statečná a silná žena.

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, 42? Řekla bych maximálně 25 let! :D

    OdpovědětVymazat
  5. O téhle knížce jsem už něco četla a docela mě zaujala, i když osobně vím, že bych nikdy na vegetariánství neměla (ach ty kuřecí steaky :D), ale vypadá dost zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  6. vidim poprve ale podle tve recenze musi byt super :-P hodim po ni ocko v knihovne ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. O té knize už jsem četla u Monči a je fakt, že už jenom tím obalem by mě zaujala, miluju takové veselé a barevné knížky :) Zkusím se podívat jestli ji neuvidím v knihkupectví abych si ji mohla i prolistovat :)

    OdpovědětVymazat
  8. Hmm tak táto knižka ma veľmi zaujala. :) Len ešte nemám kúpenú tú od Jillian, a teraz neviem, ktorú skôr. Akú by si mi odporúčila ty z tých dvoch?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně bych asi prvně sáhla po Jillian, protože jsem ji už předtím znala. Navíc pro mě, jakožto člověka, který se nechce vzdávat masa a mléčných výrobků ve svém jídelníčku, je lepším pomocníkem ta od Jill. Nicméně Bláznivá sexy dieta je super v tom, že ti autorka nic nenařizuje, pouze se svěřuje se svými tipy, vypráví o nejrůznějších pochodech v našem těle apod., rozhodně také zajímavé čtení. :))

      Vymazat
  9. Tuto knihu jsem poprvé viděla u Monči G. a moc mě zaujala. Ale včera jsem se dívala na dokument "Forks over Knives" a naladilo mě to na rostlinnou stravu. Pokud jsi to neviděla, tak doporučuji se podívat, protože mi ten film pořádně otevřel oči. Je to o tom, jak lidé, kteří jsou nemocní přestoupí na rostlinnou stravu a tím pádem se jejich nemoc ztrácí. Také tam vědci provádí výzkumy a zjišťují, že živočišná strava je příčinnou rakovin, infarktů apod. Takže teď, když jsi mi připomněla existenci této knihy, našla jsem si ji v katalogu knihovny a zjistila jsem, že ji tam mají. Musím si ji půjčit! A nebo ještě lepší bude, když si ji koupím! :)) A jinak krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá to zajímavě.. :-) Asi se po tý knížce kouknu :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tvoje recenze mě definitivně nalákala...už vím, co si budu přát k Vánocům :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tu knížtičku si asi pořídím, vypadá dost zajímavě..:))

    Blog The ϐook of ϐeauty

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za super tip na knížku, ráda si ji pořídím, vypadá fakt nádherně!
    Doufám, že VEG POWER bude sílit a lidé otevřou oči :) jinak by jim ta krutost za masem, mlékem a velkochovy nemohla chutnat, ale málokdo si to přizná a chce to vidět :( Forks over Knives je taky super, nebo Pozemšťané, nebo toto krásné video v pozitivním duchu http://www.youtube.com/watch?v=ZjgdxO7DCEY#t=1887

    Nebojte se veganství :) je snadné a chutné

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)