sobota 13. dubna 2013

* Tajemství čaje čínských císařů

Ve svém "deníčkovém" zápisku jsem se zmiňovala o báječném čaji Pu-Erh, přesněji tedy o čaji čínských císařů. A protože mě neuvěřitelně zaujal jeho příběh, stejně jako jeho příznivé účinky na lidské tělo, rozhodla jsem se s vámi o tyto informace podělit. Musím říct, že jeho chuť mě naprosto fascinuje. Světe div se, Pu-Erh mě oslovil natolik, že jsem si ho koupila hned ve dvou variantách. :))

Co je to Pu-Erh?
Jedná se o čínský čaj, který se nejvíce podobá čaji, který znali Číňané již před 2000 lety. Lze si dohledat, že v minulosti byla zmínka o jistém léčivém čajovém nápoji, který byl připravován z velkých zelených čajových listů, které byly stláčeny do tvaru koláče, které byly následně fermentovány tak dlouho, dokud nezískaly červenohnědou barvu. Právě tato zmínka se tíkala čaje Pu-Erh.
Za zdroj tohoto čaje je pokládán čajovník druhu Camelie assamica. Je nazýván Praotcem čajovníkem. Jeho domovem je čínská provincie Yunnan, jejíž hlavní město Kuming je považováno za centrum tradiční čínské medicíny

Charakteristika
Pu-Erh čaj má tmavě hnědočervenou barvu s chutí silně zemitou až kouřovou. Někomu zpočátku může toto aroma vadit kvůli intenzitě, proto je důležité si ze začátku čaj nevařit příliš silný, abychom si na něj zvykli.

Trocha historie
Dříve patřil čaj Pu-Erh mezi nejvybranější čajové sorty. Byl podáván pouze čínským císařům, konzumace tohoto čaje nebyla běžným lidem dovolena. Z tohoto důvodu je původním názvem tohoto čaje název "císařský čaj". 
Čínští pěstitelé dlouho zkoumali, jak zachovat všechny účinné látky zeleného čaje, až se zrodila myšlenka tzv. konzervace zeleného čaje. Samotný proces výroby čaje Pu-Erh začínal výběrem vysoce kvalitních sort zeleného čaje, z nichž se používaly velké čajové lístky. Následovalo jejich stlačení, což je pro Pu-Erh charakteristické. Poté, co se jednotlivé koláče, které byly tvořeny lístky čaj, vkládaly do prostoru jeskyně v horských oblastech Yunnanu, začaly působit kmeny specifických baktérií, které postupnou fermentací měnily zelený čaj za kontrolovaných podmínek během dlouholetého skladování v Pu-Erh čaj. Jeho výroba je stále zahalena tajemstvím, které je pečlivě střeženo.


Účinky Pu-Erh
V tradiční čínské medicíně je tento čaj považován za léčivo. Jeho účinky jsou vědecky podloženy mnoha výzkumy lékařů z Institutu medicíny v Kumingu, ale také např. z nemocnice Svaté Antonie v Paříži. 
Vzhledem k tomu, že je v čaji nízký obsah kofeinu, lze ho pít po celý den. Nejlepšího výsledku lze dosáhnout nahrazením většiny tekutin, které přes den pijeme, obzvlášť různé limonády, kávu a další.
A jak tedy Pu-Erh působí na lidský organismus?
  • chrání před infekčními nemocemi
  • pročišťuje organismus
  • působí antibakteriálně
  • působí antidepresivně
  • ulehčuje trávení tučných jídel
Tajemství čaje čínských císařů
Pu-Erh napomáhá dosáhnout rovnováhy mezi energiemi Jing Jang posilováním imunitního systému a životní energie. Nejlepší výsledky proslavily tento čaj v těchto třech bodech:

1. Černý čaj Pu-Erh je skvělým pomocníkem při boji s nadváhou, nazýváme ho Požíračem tuků. Zároveň je ideálním doplňkem k redukčním dietám, příp. je vhodným nápojem k různým půstům.
2. Redukuje hladinu cholesterolu v krvi. Pokud čaj budete konzumovat pravidelně, alespoň 3 šálky denně, již za měsíc lze hladinu snížit až o 13 %.
3. Napomáhá k látkové přeměně v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi, přičemž se tato rychlost odbourávání alkoholu z krve zdvojnásobuje. Po dvou hodinách dochází k poklesu o 0,45 promile.

Ochutnávám první doušky
Úplně poprvé jsem vyzkoušela tento čaj u svých přátel minulý týden. Pila jsem ho v kombinaci s mlékem, proto jsem jeho opravdovou chuť neznala. Teprve v pátek jsem si pro čaj skočila do specializované prodejny, abych si ho mohla připravit doma. Zakoupila jsem si klasický (zemitý) a poté ještě sicilský s přidaným citronem a pomerančem. Testovala jsem ten sicilský, protože mi více voněl. Řeknu vám, byla to vážně slast, a to jsem nikdy moc hořkou chuť nápojů nemusela. Nutno podotknout, že na mě působil močopudně, protože jsem stále lítala na záchod, každopádně to považuji jedině za plus.
Možná si říkáte, zda-li jsem si ho zakoupila právě kvůli jeho bezvadným účinkům, co se hlavně toho hubnutí týče. Ale zklamu vás, není to tak. :)) Když jsem tento čaj pila poprvé, absolutně jsem netušila, že takové účinky má. Veškeré info jsem si přečetla až po zakoupení čaje, takže jsem ničím nebyla ovlivněná. Jedině snad tou chutí, která mě uchvátila natolik, že jsem byla téměř nucena si Pu-Erh koupit. Zajímá-li vás cena tohoto čajíku, tak mě ten klasický vyšel na Kč 49,--/50 g (klasický) a Kč 55,--/50 g (sicilský). Oba čaje jsem zakoupila ve specializované prodejně Káva Čaj Pohoda. Původně jsem si chtěla koupit čaj v podobě cihliček, které mě rovněž na první pohled u přátel zaujaly, ale ten mi v obchodě nenabídli, tak jsem sáhla po klasické sypané podobě. :))


Ochutnali jste někdy Pu-Erh? Jak vám chutnal?

Krásný den vám všem!
Kriss

12 komentářů:

  1. Mňa k čajom doviedol priateľ, len nedávno, a musím povedať, že Pu-Erh mám zo všetkých najradšej :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pu-erh je super, občas když jdu kolem prodejny s čaji, nechám si ho nasypat. Dobrá prodejna čajů je v Praze v OC na Harfě, ale nepamatuju si název :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pu-erh mám moc ráda, i když jsem se k němu musela "propít", zpočátku jsem nechápala, jak může někomu chutnat taková zatuchlina :-D

    OdpovědětVymazat
  4. ještě jsem jej nikdy neměla..ale vypadá hodnězajímavě! díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá strašně zajímavě :-) Nikdy jsem ho neměla :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam Puerh. Sypaný je nejlepší (ten slisovaný jsem nepotkala nikdy nikde..) Ale i sáčkový apotheke s citronem se dá :)

    OdpovědětVymazat
  7. tak tento čajík koupím hned, jakmile se dostanu do obchodu!! =))) Nejvíce i v hlavě uvzízl výraz: požírač tuků :D Takže doufám, že mi trošku v tom mém snažení pomůže :)) Alespoň 1% :)) Díky za radu :)))

    OdpovědětVymazat
  8. Jsi mě tak nalákala, že už tady čajuju a Puerh budu muset co nejdřív vyzkoušet! Nejvíc mě zaujala zmínka, že obsahuje málo kofeinu a může se,ba i měl by se popíjet celý den, protože já jsem fakt čajová :)

    OdpovědětVymazat
  9. Miluju čaje! tento musím vyzkoušet, já jsem také čajová ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Pu-erh znám, ale už jsem ho dlouho neměla :) Ale jsem ráda, že jsi mi ho připomněla, budu ho zas muset někdy koupit :)

    OdpovědětVymazat
  11. Právě piju čaj Divočák. Dokonalá chuť :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)