sobota 27. dubna 2013

* Perníková bábovka

Protože mě minulou neděli honila mlsná, rozhodla jsem se upéct něco krapet zdravějšího. Dostala jsem chuť na perník, takže jsem hledala na internetu do té doby, než jsem narazila na naprosto luxusní recept. Řeknu vám, takto si má rodina ještě snad žádný můj moučník nepochvalovala. Sice samochvála smrdí, ale řekla bych, že v tomto případě je na místě, abych svůj výtvor náležitě vyzdvihla do výšin, protože byl prostě perfektní. Máte-li rádi sladké, vyzkoušejte tuto perníkovou bábovku. :))

Na 1 bábovku budeme potřebovat:
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 hrnek sójového mléka
  • cca 50 ml mléka (kravského)
  • 100 ml olivového oleje (nebo klidně jiného tuku)
  • 1 vejce
  • 1 jablko
V jedné misce si smícháme sypké ingredience (mouky, cukr, prášek do pečiva, kakao, perníkové koření), v druhé misce tekuté ingredience (mléka, olej, vejce). Vše poté smícháme dohromady. Do těsta přidáme nahrubo nastrouhané jablko.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (příp. do menšího pekáčku) a pečeme při 150°C asi hodinu (já možná pekla i déle, zkrátka je důležité to zkoušet, dokud bábovka nebude upečená).

Co se týče mléka, v původním receptu byl jen hrnek sójového mléka, ale protože mi těsto přišlo příliš husté, přidala jsem ještě kravského.

Dobrou chuť!
Kriss

16 komentářů:

  1. Tak perníkovou bábovku jsem ještě nepekla, máš ji krásnou a věřím, že musela být skvělá!

    OdpovědětVymazat
  2. ta je naprosto luxusní! Uplně miluju perník, takže díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňuju perník! Perníkové koření sypu snad do všeho od jogurtu po vločky :D určitě tohle upeču a moc děkuju za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tady všichni jedou v perníku, koukám :D To se musím přidat a co nejdřív vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jůůů, zdravější verze bábovky a ještě navíc perníkové, asi mě v nejbližší době také čeká! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  6. Jé perníkové bábovky mám moc ráda, jen mi přijdou dost suché, ale myslím že to jablko to vylepší, takže super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, ta jablka to opravdu vylepšila. Já také moc nemusím ty suché bábovky a buchty všeobecně, ale tato byla taková "mokrá", nebo jak jinak to napsat. Prostě byla bezvadná! :))

      Vymazat
  7. Mňám, bábovka! A ještě k tomu perníková! :D Musí být výborná! :)

    OdpovědětVymazat
  8. myslíš, že můžu místo žitné pouky použít celozrnnou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by v tom neměl být problém. ;)

      Vymazat
  9. perník jsem neměla už hodně dlouho a asi ani mít nebudu :D

    OdpovědětVymazat
  10. musí to být úžasný :) .. měla by jsi mi posílat, to co vždycky upečeš/uvaříš :D vždycky to vypadá dokonale :P

    OdpovědětVymazat
  11. Z tebe je nadáná kuchařka... :)
    kristý, objednávám si tě k nám, do Nového města, budeš mi kuchtit? :P :)

    OdpovědětVymazat
  12. Bábovka je super ;) večer jsem ji upekla a ráno koukám, že jí táta snídá - na to, že je zarytým odpůrcem všeho celozrnného i zdánlivě zdravého vypadal, že mu moc chutnala :D je vážně dobrá a jak jsi psala, není vůbec suchá a "dusivá" :) díky moc za recept :) Verča

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)