pátek 12. dubna 2013

* 12.4.2013


Je tomu více jak dva měsíce, co jsem zde prezentovala svůj první "deníčkový" příspěvek, holt se tomu neumím věnovat pravidelně, jako tomu například u některých z vás je. A dnes jsem si řekla, že je čas si opět trošku popovídat, zhodnotit mou aktuální situaci, povyprávět vám, co je u mě nového, nač se chystám, a to vše pochopitelně v rámci mého zdravého stravování (v rámci mezí samozřejmě :)), cvičení, mého zdravotního stavu, nu zkrátka od každého něco. :))

Experimentování v oblasti stravy
Pořád se docela plácám v jídelníčcích. Různě experimentuji, zkouším, jak mé tělo bude reagovat, a neuvěřitelně mě to baví.  Aktuálně se snažím svůj jídelníček nastavit tak, abych sacharidy jedla jen dopoledne (snídaně, svačina) a odpoledne (svačina, večeře) už jím jen bílkoviny, tuky, zeleninu. Co se týče oběda, tam si občas trochu brambor nebo rýže ještě nedokážu odpustit, ale věřím, že to časem půjde. Zjistila jsem, že mi způsob tohoto stravování vyhovuje, konečně jsme se dokázala zbavit nesmyslné konzumace pečiva, tak mám ze sebe radost. :))
V blízké budoucnosti (nejlépe ještě teď na jaře) bych ráda sacharidy omezila ještě více, a to tak, že bych je měla pouze k snídani, holt ta ovesná kaše je rutina. :)) Jedná se v podstatě o nízkosacharidové stravování, které je sice v mnoha článcích na internetu zavrhováno, ovšem ráda bych si na to udělala svůj vlastní názor, ráda bych nechala své tělo, aby to alespoň vyzkoušelo a rozhodlo se samo. I když v tomto případě to bude asi hodně o tom pocitu v hlavě, protože o tom to všechno je. Každopádně tato "rada", kdy konzumujete sacharidy jen ráno, abyste nastartovali metabolismus, a po zbytek dne jíte jen bílkoviny + tuky + zelenina v libovolném množství, se objevila na stránkách specializovaných na fitness a posilování, takže si myslím, že to žádná hloupost nebude.

Mrtvý bod
Co se týče nějakých proměn těla, mám pocit, že jsem se trošku zasekla. :)) Není to žádná hrůza, protože věřím tomu, že s přicházejícím jarem to všechno opět rozmpumpuju a pořádně na tom zamakám. Když se však dívám do zrcadla, žádné nově se rýsující svaly tam nevidím, žádná ubytá kilíčka (dokonce se přiznám, že jsem přibrala snad 3 kila, no, nehroutím se kvůli tomu, protože je na svém těle jaksi nikdy nevidím :D), prostě nic nového. A já mám ty změny a pokroky tak ráda! Rozhodla jsem se proto, že trošku upravím stravování, viz odstavec výše, a krom toho bych ráda vyzkoušela program, který jsem si sestavila dle nejrůznějších informací na internetu. Vy, kteří čtete stránky pravidelně, víte, že jsem začala s běháním, takže se pokusím alespoň 3x týdně vyběhnout do přírody, aby tělo prodělalo nějakou změnu. Se snad teplejším počasím utřu prach z kola a začnu vyjíždět na ty naše místní kopečky. :)) Když už jsem si pořídila tu cyklistickou helmu, tak ji musím využít. Ráda bych si také pořídila kolečkové brusle, ale kde na ně vezmu finance, to je zatím ve hvězdách. Třeba je zasponzorují rodiče. No a taky se konečně s mou psí slečnou budeme moci procházet po lesích a loukách naší krásné dědinky, už se moc těším!
Tuto sérii plánovaných aktivit bych zakončila jógou. Proč zrovna jógou? Nevím, jestli mám jen ten pocit, ale zdá se mi, že v poslední době u vás vidím naprosto stejnou myšlenku, totiž takovou, že se pustíte do jógy. Já si stejně jako několik z vás přečetla dnes článek s Ivanou Jirešovou v novém čísle časopisu Dieta, kde hovoří o své lásce k józe. Byl to jen další impuls k tomu, že bych se ráda vydala na nějakou organizovanou lekci. I když už jsem si to tak trošku předem vyzkoušela při Meltdown józe s Jillian, není to určitě to pravé ořechové. Dalším jóga boomem je nové DVD Zuzky Light. Asi to dělá to jaro nebo co. :)) Každopádně vnitřně cítím, že tělo nechce stále jen tvrdě dřít, zvedat činky, hopsat po pokoji, ale chce si také zaposilovat tak nějak více v klidu, jestli víte, co tím myslím. :)) Věnujete se někdo pravidelně józe? 




Zamilovaná do zdravých receptů
Jistě jste si všimli, že v poslední době aktivně přidávám nové a nové recepty, kterými se inspiruji na různých blozích, v časopisech, na internetových stránkách a z dalších zdrojů. Zjistila jsem, že jsem si neuvěřitelně toto zdravé kuchtění oblíbila, proto se mi také krásně rozrůstá můj receptář. Jsem moc ráda, že při vaření nejsem v tom experimentování a testování sama, ale že se můžu učit také od vás a čerpat z vašich zkušeností. :))
Když se stále držíme toho tématu stravování, tak bych ráda všem doporučila slunečnicová semínka, o kterých snad brzy napíšu nějaký článek. Neloupaná jsem je měla prvně teprve minulý týden, ale neuvěřitelně mi zachutnala, takže plánuji jejich častější konzumaci.
Totéž platí o čaji. Dříve jsem si prostě koupila krabičku čaje a pila jej. Po nepopsatelném zážitku s čajem Pu-Erh jsem se do něj hned po prvním ochutnání naprosto zamilovala. Musím si pro něj co nejdříve skáknout do obchodu. Také o něm brzy připravím nějaký článek, abyste věděli, k čemu je dobrý. :))

Konec s burpee challenge
Někteří z vás si toho všimli již v předchozích článcích, kde jsem se zmiňovala, že mám jisté problémy s ramenem. Vše skončilo tím, že jsem včera absolvovala 2 lekci rehabilitace a elektroléčby. Řeknu vám, ta elektroléčba je posléze tak nepříjemná, rameno mě neskutečně bolelo, zkrátka takový zvláštní pocit, ze kterého se mi dělalo zle.
Abych však neodbočovala od tématu, zkrátka mi teď bylo jak ortopedem, tak fyzioterapeutkou, doporučeno, abych rameno nepřetěžovala, nedělala žádné kliky, nezvedala těžké činky apod. Byla jsem nucena ukončit svou účast v burpee challenge (ti bystřejší si jistě všimli, že zmizela tabulka vpravo s mými krůčky k cíli), i když mě to neskutečně mrzí, ale prostě teď nejsem schopna dělat kliky (když už ano, tak jen v omezeném množství, a i to se snažím ještě více omezovat), a ne, opravdu nedokážu dělat kliky na jedné ruce. :)) Mnohé cviky při cvičení s Jillian, různé vzpory ad. ani nedělám, nebo trénuji jen na druhé ruce. To tedy taková smutná část článku.
Nicméně pozitivním faktem je, že se učím krásné posilující cviky na rameno, mezilopatkové svaly, břišní svalstvo a ještě další, aby se mi rameno a krční páteř všeobecně uvolňovali, a aby se mi také zpevňovalo bříšní svalstvo. Dozvěděla jsem se, že břicho mám slabé (to jsem si myslela, jaký jsem machr, když už dokážu dělat různé cviky a mé břicho se od úplných začátků se cvičením neuvěřitelně polepšilo). Prý nemám dělat sklapovačky a podobné cviky, které posilují hlavně ty přímé břišní svaly, ale mám se zaměřit na ty boční, které napomáhají správnému držení těla, což potřebuju.












Tučná, smažená a kořeněná jídla již dávno nejsou pro mě & jarní detox
První impuls přišel cca před měsícem, kdy jsem si s chutí dala tatínkovu kuřecí čínu. Musím podotknout, že je to gurmán se vším všudy a na jídle si potrpí. Proto u něho není neobvyklé obzvlášť slané jídlo nebo ďábelsky okořeněné pokrmy. Výjimkou nebyla ani tato čína,  která mě, resp. můj žaludek pěkně rozhodila. Nemusím jistě popisovat, jak zle mi bylo. Dokonce až tak zle, že jsem oko nezamhouřila. Nicméně po této nepěkné zkušenosti jsem usoudila, že na obvzlášť kořeněná jídla už můj trávicí systém holt není stavěný, protože když už si něco kořením, tak jen velmi jemně, příp. dávám jen bylinky, a co se týče solení, tak téměř nesolím nebo opět jen velmi málo.
Další nepříjemnost se dostavila asi po týdnu, kdy jsem se účastnila rodinné oslavy. Prostě klasika, řízek s bramborovým salátem. Nechtěla jsem být za tu "vyhublou", jak mě v rodině rádi označují, takže jsem chtěla dokázat, že si bez výčitek dokážu dát cokoliv (a taky že dokážu!). Asi je vám jasné, že si žaludek nedal říct ani tentokrát. Opět bolesti, nevolnost, nechuť k dalším pokrmům.
Poslední zážitek se odehrál minulý týden, když jsem byli na víkend u známých v Praze. Při procházce městem jsme zakotvili v jedné hospůdce, kde měli v nabídce pouze klasiky jako kachna, vepřo-knedlo-zelo, svíčková, řízek a další. Jako nejmenší zlo jsem si tedy zvolila opět řízek a opět se vše odehrávalo podle stejného scénáře. Mimo to jsem toho zdravého za den nesnědla příliš, ráno to sice začalo tvarohovými lívancemi, ale později to pokračovalo smaženými palačinkami, poté čokoládou, následně řízek a další nezdravosti. Touto náloží jsem žaludek opět pěkně potrápila. Když už jsem to ze sebe chtěla dostat jakýmkoliv způsobem ven, tělo prostě odmítalo cokoliv dělat, takže jsem jen tiše trpěla.
A teď si musím postesknout. Můj žaludek už je natolik navyklý na to jemné a precizní stravování, že nedokáže snést takové nárazové nálože. Po těchto bohatých zkušenostech vím, že když už si budu chtít dát něco nezdravého, tučného, kořeněného, smaženého ad., tak jen v omezeném množství, nebo na vlastní riziko. Jak to máte vy? 
Vzhledem k tomu všemu, ale i dalším myšlenkám ohledně jídla, jsem se rozhodla, že by nebylo zlé, podrobit se nějakému jarnímu detoxu, pročistit tělo, dostat z něho vše špatné, nechat ho krásně odpočinout. Četla jsem několik článků na tyto detoxikace, ať už se jednalo o celodenní půst, kdy po celý den nic nejíte, jen pijete teplý čaj, či další. Máte nějaké tipy? :))

Čas na novou rubriku
Závěrem jedna (snad) pozitivní zpráva pro všechny čtenáře těchto stránek. :))
Někdy mám pocit, že ani pořádně nevím, co bych vám prostřednictvím článků ráda zdělila, zato někdy mám pocit, že bych vám toho ráda řekla tolik, že mi na to ani nestačí všechny mé rubriky apod. Tentokrát jsem se rozhodla pro novou sekci, do které bych chtěla přispívat častěji. Jednalo by se o novinky a krátké postřehy ze světa fitness, zdravého stravování a všeho, co se točí kolem zdravého  životního stylu. Někdy totiž narazím na zajímavou infromaci, která je však příliš krátká na nějaký článek, takže jsem se rozhodla, že podobné drobnosti budu sbírat a vždy je pak hromadně přidávat v podobě celistvého článku. :)) 



 
Jak se máte vy?
Nějaké novinky ve vašem životě? :))

Krásný pátek vám všem!
Kriss

15 komentářů:

  1. ty cviky na ty záda a ramena by se mi taky šikly, pak je někdy musíš určitě vypustit do světa :-)...

    Co se kořeněného jídla týče, já taky šíleně kořením a v posledních měsících se můj žlučníček chudáček fest bouří, takže ho musím trochu uklidnit no...
    Zdravé recepty se mi taky rozrůstají, ale na experimentování s potravinami, přesněji na zkoušení nových a nových, nemám nějak teĎ moc čas a hlavně ani myšlenky, AP mě zcela pohltila, navíc končíme už za týden semestr pomalinku a já pořád nemám hotový všechno, co bych potřebovala, takže trochu nestíhám no xD. a pořád dělám milion jinejch věcí,m než bych měla dělat xD

    No a co se týče té nové rubriky, jedině dobře :-) jsem si říkala, co s tbeou je, že nepíšeš, ale ono někdy člověk dojde do stádia, kdy není tak nějak co napsat, bohužel...

    Jo a je mi líto, že jsi mě opustila v burpee challenge, dneska bychom dělali 43.den :-( ale ruka se musí uzdravit... :-) tak se drž

    OdpovědětVymazat
  2. Pu-Erh je naprosto skvělá věc. Hrozně mi pomohl se zažíváním a střevy. Byla jsem dlouho nemocná a skoro rok v kuse jedla antibiotika. Naprosto mi to zničilo zažívání a tenhle čaj mě zachránil. Doporučila mi jej jedna skvělá paní kořenářka v Praze v kombinaci se lžičkou BIO sojové omáčky a za měsíc bylo všechno skoro jako dřív. Vážně můžu doporučit :-) a nejen na spalování tuku jak jej většina lidí používá.

    OdpovědětVymazat
  3. Bola by som veľmi rada, keby si v nejakom článočku uviedla aké cviky na brucho treba posilňovať, aby sa spevnilo. Ja mám ten istý problém, že je príliš slabé a tiež mám príšerné držanie tela. Snažím sa s tým niečo robiť, ale zatiaľ všetky pokusy zlyhali, takže by to určite bolo inšpirujúce ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak mě ty tvoje dlouhé články baví! to snad ani není možné :) se sacharidy jsme na tom stejně, taky se je snažím omezit co nejvíc, i když s tím teprve začínám a nějak nemám pořádně přehled, které potraviny mají hodně sacharidů, takže si to pořád musím hledat.
    Se cvičením jsme na tom taky stejně, jestli se udělá dneska hezky tak půjdu konečně poprvé běhat. Taky bych chtěla běhat tak 3x týdně :) Brusle mám a strašně mě to na nich baví, ale nemám pořádně kde jezdit :/ a na kole chci jezdit taky :) na něm tedy mimo zimu jezdím často, protože přítel bydlí 16 km ode mě, tak za ním jezdím na kole, protože autobus mi k němu nejezdí a pak spolu občas jezdíme na kole na nějaké výlety :) A tu jógu chci taky cvičit, přiměl mě k tomu ten rozhovor, jak už jsem psala u sebe na blogu :) jsem zvědavá jak mi to půjde :P
    Zdravé recepty jsem si taky moc oblíbila :) hlavně mě začalo bavit dělat si zdravé snídaně, i když kvůli tomu vstávám o 20minut dřív, než jsem vstávala :D
    Já burpee challenge ještě neukončila, ale pěkně to flákám :/ některý dny se na to vykašlu.. a ještě víc flákám squat challenge, z toho mi umírají kolena. Tak doufám, že se ti to rameno spraví :) určitě to není nic příjemného :/ a ještě když se musíš omezovat při cvičení :(
    Když toho sním víc večer, tak je mi taky zle, ale zatím moje tělo není tolik zvyklé na zdravou stravu, takže mi něco smaženého nijak špatně nedělá ;) ale je pěkný, že vidíš, jak tvoje tělo to nezdravé ani nechce :) to bych taky brala :D A o detoxu jsem taky přemýšlela, psala jsem to i na blogu :) přímo bych chtěla vyzkoušet jednodenní půst s čajem :) Ale nic moc jsem o tom nečetla, takže ti neporadím ;)
    Na novou rubriku se moc těším :) takové věci budou určitě užitečné ;) taky kolikrát narazím na něco, co je jen krátká informace, a tak to na blog nepíši. Moc ráda si přečtu tvé postřehy :P

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký článek :) Taky teď zkouším jíst více nízkosacharidově - dávám si je jenom ke snídani, k obědu (ale taky jsem měla pár bezsacharidových) a po cvičení. A k mému překvapení mám menší hlad, než když mám sacharidů více. Doplňuji to ale všechno tuky, takže energeticky určitě neztrádám. A taky aspoň zkonzumuji kupu zeleniny :D

    Je mi líto, že jsem musela burpee challenge ukončit a že máš problémy s ramenem. Tak ať se to co nejdřív spraví! Zdraví je přecejen nejcenější :)

    OdpovědětVymazat
  6. já věřím tomu, že sacharidy je určitě lepší jíst spíše dopoledne, odpoledne spíše bílkoviny, každopádně na oběd sacharidy mít musím, a většinou i k odpolední svačině je mám. Omezuji je hlavně na večeři. Smažené jídla můj žaludek taky nepřijímá, ani mi to nechutná. Ať se ti ramínko brzy uzdraví. PS: civičla jsem jogu podle P90x a musím říct, že byla dost náročná, ale protáhla jsem se tak, jak snad nikdy. doporučuju;)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je pokrok, že už ti nejede tučné a smažené..:).. Změny se musí dělat pozvolna a když si na ně člověk zvykne, tak už mu to staré nechybí :). Taky teď hubnu do léta, začala jsem nedávno:). Budu držet palce :).

    OdpovědětVymazat
  8. Tyjo.. nevím, sacharidy jen jednou denně bych asi nedala, ale taky se je snažím omezit :) ale zato tuků a bílkovin se opravdu nebojím ?D
    A hlavně abys byla v pořádku, na BCH kašli :)
    A jak povídáš o těch změnách? taky žádné nevidím, poslední dobou mě to značně demotivuje..
    Jo a ty jídla vlastně.. no hele, já jsem byla na dědové oslavě, tam jsem měla rodinnou večeři a večer jsem do 3 do rána nemohla spát a pak jsem se probouzela s horečkama.. opravdu na to už nejsem zvyklá

    OdpovědětVymazat
  9. Mám velkou radost z článku!:)
    I já teď hodně experimentuji, obzvlášť s lepkem. Ráno už jsem zvládla přes dva týdny nejíst ovesnou kaši (ano, ano..bylo to po více jak roce pěkný oříšek..), koupila jsem kaši rýžovou od Nominal, ale teda..moc nezachutnala:D Takže snídám banánové lívanečky s arašídovým máslem, 1 vejce+1 banán+1 lžička arašídového másla na nich..Myslím,že tak je to ok:) Začala jsem hodně studovat různé články o ovoci, až jsem v jednu chvíli řekla stop, ono to jablko odpoledne, když na mě jde hlad opravdu nezabije a je jedno, v kolik to bude. Nebo, jaký máš na ovoce a denní dobu názor ty?
    Dále jóga- je to až neuvěřitelný,ale já nad tím začala přemýšlet a najednou se vyrojilo spoustu článku a do toho i Zuzka, chtěla bych zkusit ranní jógu:)
    A žaludek..já to mám dané zdravotně:( mám nějaké záněty atd, takže nemám na výběr, ale třeba u těch babiček je to výhoda. jenom vždycky ochutnám malý kousek a víc mi žaludek a hlavně jícen nevezme:D (mám jícnovou kýlu)

    OdpovědětVymazat
  10. To je škoda, že končíš s burpeeováním, ale zdraví je přednější, hlavně aby sis ještě s tou rukou neudělala něco horšího a nemohla cvičit vůbec. Slunečnicová semínka mám taky moc ráda, někdy z nich dělám domácí slunečnicové máslo, ňamí :D A držím palce ve změně jídelníčku, hlavně zvyš ty tuky, když už snížíš ty sacharidy ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkný článek, takové mám nejradši :) S burpee výzvou je to škoda, já se snažím jet dál, ale už jde do tuhého a přemýšlela jsem že to vzdám, ale vím že bych toho pak litovala, takže jedu dál, už jsem skoro v půlce :) Podobnou stravu s omezením sacharidů jsem taky zkoušela, ale mívala jsem kupodivu hlad a asi to taky bylo v hlavě protože jsem měla zase ten pocit že prostě něco nemůžu, tak jím opět všechno. Aktuálně teda možná až moc všechno, ale já se vzchopím a začnu zas makat :) A taky si už konečeně plánuju venkovní sporty, ona Zuzka, Jill a Bob jsou super, ale přece jenom ten nenucený pohyb kdy si vyjedu na kole je mi stokrát milejší :) A jógu chci taky zařazovat aspoň jednou týdně, ale ta od Jill je pro mě jen jakýmsi "paskvilem" mezi jógou a jejím klasickým workoutem. Ale určo doporučuju od Boba Harpera Yoga for the warrior :)

    OdpovědětVymazat
  12. "nesmyslná konzumace pečiva" :D to zní zvlášně, ale hlavně že ti nová metoda vyhovuje:)
    mě taky přijde, že se mé tělo přestalo rýsovat :D a přibrala jsem kilo deset, haha :D taky se nehroutím, ikdyž je vidím..
    o změně stravy taky přemýšlím, ale nevím do čeho bych měla jít!
    běh a kolo chci taky zařadit:) jenže kolo mám zatím nepojízdné:D a jóga je má nová láska:)
    snad ti rehabilitace pomůžou:)
    ze smaženého apod. mi taky není úplně nejlíp, ale sním to, abych nebyla za vyhublou, jak říkáš :) a o detoxu taky přemýšlím:D jenže mě je líto snídaní, které bych kvůli němu musela na nějakou dobu vynechat:(:D
    na novou rubriku se moc těším!
    měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já se tak těším na kolo! A venku je tak krásně a já musím dělat bakalářku. Kolečkové brusle mě nikdy moc neoslovily, asi proto, že si půjčuju od ségry s menší nohou a tlačí mě na lýtkách... a dost to bolí. Běhat bych šla taky a Puerh miluju! Kořeněná jídla zvládám, těžká/tučná ne. Ale tak na to jsem nebyla zvyklá nikdy... i když to koleno jedou za rok! Hmmm! :) A na detox jedině čaj z mladých kopřiv, už se těším, až u nás vyraší.

    OdpovědětVymazat
  14. líbí se mi to nízkosachardiové stravování, ale mám strach, že já bych to psychicky nezvládala, jsem úplný žrout všeho sachrového:( samozřejmě se to snažím omezovat, jak jen se to dá, ale je to pro mě šíleně těžký:D
    ať se ti ruka brzy uzdraví, třeba se pak k burpeeování ještě vrátíš:)
    já jógu cvičím, sice jen rekreačně, ale i tak si jí naprosto užívám. je to pro mě takové odreagování, vypnutí..:)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak zpětně dočítám Tvé články :) Já taky zas tak moc změn na těle nevidím.. ale dnes jsem se pro jistotu vyfotila ať to můžu porovnat s fotkama z února:)
    S ramenem držím palce, ať se to spraví, mě zas občas zlobí pravá ruka :-/ S tím jak Tvé tělo reaguje na nezdravé jídlo je to zajímavý.. ale aspoň je vidět, že tělu dodáváš opravdu zdravou stravu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)