pátek 1. února 2013

* Proč jíst cereálie?


Již v několika článcích jsem četla, že cereálie jsou naprosto bezvadnou snídaní, která dokáže člověka probudit a nakopnout. Nutno však podotknout, že ne každé cereálie jsou opravdu přínosné, ne každé jsou ideální jako naše snídaňové menu. Proto jsem se rozhodla pro vás sepsat pozitiva cereálií, abyste věděli, proč jsou tak opěvované. Zároveň přidávám rady k tomu, jak si vybrat ty nejlepší, abyste do sebe zbytečně necpali tuky a cukry, které jistě rádi oželíte. :))

V dnešních obchodech najdete nespočet druhů různých cereálií, počínaje těmi nezdravými a tučnými, až po ty zdravé a vyvážené. Na začátek si řekneme, co jsou to cereálie, proč vůbec cereálie k snídani jíst a jaký přínos pro naše tělo mají.

Mezi cereálie řadíme veškeré obiloviny, např. pšenici, žito, ječmen, oves, kukuřici a další. Především celozrnné cereálie mají příznivý vliv na naše tělo, jsou ideální prevencí proti různým onemocněním.


Z hlediska obsahu:
  • mají vysoký obsah vlákniny
  • mají vysoký obsah železa
  • mají vysoký obsah vápníku
  • mají vysoký obsah sacharidů
  • mají nízký obsah tuku a cholesterolu

Dále:
  • existuje spoustu druhů cereálií
  • jsou rychle a snadně připravitelné
  • jsou skladné
  • pomáhají při kontrole vaší váhy

Protože je tady většina z vás aktivně cvičících, je dobré zdůraznit, že cereálie jsou snídaní sportovců, pokud hovoříme o těch celozrnných. Pomáhají totiž snižovat krevní tlak a riziko cévních příhod. 
Je třeba si připomenout, že ačkoliv se do cereálií řadí také výrobky jako Nestlé Nesquik, Nestlé Cini-Minis a další cereálie zaměřené především na snídaně pro děti, nejsou to cereálie úplně nejvhodnější, především kvůli nutričním hodnotám. Snad každému je jasné, že tyto cereálie jsou nesmírnou kalorickou bombou, proto všeho s mírou. Jak tedy vybrat ty správné? Zde je několik tipů:
  1. Volte cereálie s větším obsahem železa. Pro aktivní osoby je železo důležité, protože je součástí červených krvinek, které váží kyslík a dostává jej z plic do svalů. Ideálně vyberte cereálie, které obsahují alespoň 25 % doporučené denní dávky železa. Železo v cereáliích se však hůře vstřebává, proto je vhodné podpořit vstřebávání pitím pomerančového džusu nebo ovocem.
  2. Sáhněte po cereáliích s vysokým obsahem vlákniny. Hledejte cereálie s více než 10 g vlákniny na 100 g. Vláknina pomáhá při zácpě a zároveň zmírňuje pocit hladu (u spousty z vás jsem viděla Dobrou vlákninu ve vašich snídaních, takže mi jistě dáte za pravdu :)). Pro zajímavost, cereálie obsahují více vlákniny než např. většina ovoce či zeleniny.
  3. Ideální jsou cereálie s menším obsahem cukru. Je až šokující, jaké jsou některé cereálie cukrovou bombou. Obzvlášť ty pro děti obsahují až 45 % cukrů. Přesto cukr dodává našim svalům energii, v tomto případě se jedná spíše o nevhodně zvolenou snídani, která by mohla být spíše zákuskem z hlediska nutričních hodnot.
  4. Vyberte si cereálie s nízkým obsahem tuků. Ještě důležitější než cukry je obsah tuků. Tuk je totiž pro naše zdraví daleko větším škůdcem než jeho kamarád cukr. Ačkoliv si můžete říkat, že je to jedno a totéž, určitě není. Tuk vám přispěje k nárůstu hmotnosti a zároveň vás může potrápit se srdečními a nádorovými onemocněními. Proto pořádně čtěte etikety a volte ty cereálie, které obsahují jen malé množství tuků.




Já dřívě hojně konzumovala "kuličky" a "mušličky". Ještě je doma máme, přiznám se, že občas si je dám, to snad tělu neuškodí tolik, jako kdybych je konzumovala denně (ovšem i to tady bylo). Dnes už žádné cereálie nejím, i když si občas říkám, že je to škoda. Proto bych se chtěla obrátit na vás, kteří cereálie jíte. Máte nějaké tipy? :)) Prosím, berte ohledy na ta pomyslná "pravidla" výše. Opravdu nechci kupovat tukem a cukrem přecpané Nesquiky a jim podobné cereálie, které snad po přečtení všemožných článků na toto téma už ani cereáliemi nazývat nechci. :))

Hezký pátek a všem školákům krásné pololetní prázdniny! :))
Kriss

14 komentářů:

  1. vybrat dobré cereálie je celkem hoňka! :) ale když se to povede - stojí to za to

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluju cereálie od Nestle, ty obyčejné, Mají nízkou kalorickou hodnotu a když si k tomu přidám třeba obyčejné nebo sušené ovoce tak je to hrozná mňamka :)

    OdpovědětVymazat
  3. nejlepší je domácí musli, dělám si zapékané - vločky, med, oříšky a trochu másla :) úplně suché sypané mi totiž nechutná, jsem mlsná :D a občas koupím i musli v supermarketu, není to nic extra zdravého, ale chutná mi, a ráno k snídani to problém není:)

    OdpovědětVymazat
  4. Obdivuju Tě, jak dokážeš přispívat i dva články za den a ještě tak krásně a poutavě napsané, jsi fakt talent :) Co se mě týče kupuju Emco musli, ale hlavně to sypané a moc chci vyzkoušet právě tu Dobrou vlákninu. Jinak bych měla asi začít víc zkoumat to složení, je fakt, že takové ty sladké cereálie vůbec nekupuju, ale vyznat se v těch "zdravých" je pro mě hrozný oříšek :)
    Chci po výplatě vyzkoušet namíchat si svoje musli na Mixitu, kde si myslím, že by to mohlo být to pravé ořechové, resp. cereální :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Jak říkáš, v obchodě jsou nezdravé a ty převládají.. ;)
    Jednou jsem jedny zkusila a už do žádných nepůjdu, byli hroozně přeslazené a umělé.. radši si namíchám v Mixitu! :))
    Další takové články! :))

    OdpovědětVymazat
  6. Ja ranajkujem Fitness od Nestle a k tomu si pridavam ovsene vlocky miesane s hrozienkami,susenym bananom, orieskami (samozrejme primerane mnozstvo :) Dokopy cerealii s vlockami tak 50g k tomu je naj biely jogurt :) ostatne cerealie mi pridu dost sladke napr balenie Emco ma v sebe viac toho ovocia,orechov a cokolady ako samotnych cerealii... Milujem svoje ranajky a odporucam mnam!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Já si např. ve Zdravé výživě koupila tyto pšeničné celozrnné lupínky: http://fitpastelka.blogspot.cz/search?updated-max=2013-01-25T23:30:00-08:00&max-results=7 Plánuju si namíchat vlastní musli právě z takových lupínků, různých celozrnných vloček a víceprocentní čokolády :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jako malé mi je babička kupovala pořád, hlavně jsem milovala ty čokokuličky s mlékem, v pubertě, když jsem začala blbnout s hubnutím jsem zas pořád jedla takové fitnes lupínky, ale dnes si tak říkám, kolik cukru v tom muselo asi být.. A dneska už používám z 98% obyčejné ovesné vločky a přihazuju co se mi zalíbí :)

    OdpovědětVymazat
  9. Už dlouho si říkám, že si namixuju nějaké musli na Mixitu, ale nebudu se nadále zásobovat a nejdříve si dojím své Emco musli, protože mám doma ještě 2 velké balíčky a půl.
    Mimochodem máš super články, které se určitě hodí a vracím se k nim :).

    OdpovědětVymazat
  10. Jak řiká Le Mia nademnou...co takhle zkusit Mixit? Můžeš si to celé namixovat, do tubusu se vejde nějakých 750 gramů. Je tam ovoce, oříšky a mnohem víc. A cena taky nemusí být extra vysoká:).
    Jinak já bych si chtěla udělat své vlastní cereálie...
    Víš co já jsem idiot...já asi celou dobu mluvím o musli:DD. No každopádně...chtěla jsem ti chtěla dát tip semhle:http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2012/09/peceme-domaci-musli.html ...můžeš i přidat ovoce, oříšky a tak dále. Prostě podle tvých chutí. A na přepočet tě asi 750 gramů nebude stát víc jak 60 kč (podle ingrediencí:)). No...přeju ti úspěšné hledání a nalezení:).

    OdpovědětVymazat
  11. Jednou za čas si koupím i ty od Emca. Možná nkdo právě protáčí panenky, ale nikdo neříká, že se to má jíst po kilech a k snídani v rozumném množství smíchané s ovesnými vločkami, proč ne? Nebát se ničeho, jen vědět, jak to zkonzumovat.

    OdpovědětVymazat
  12. Já si kupuji poslední dobou z bio prodejny, jen vločky a sušené ovoce, ale mám v plánu vyzkoušet mixit nebo si udělat svoje, protože jsem si na takovou snídaní zvykla, je to pro mě rychle hotové a hlavně mě to opravdu zasytí :)

    OdpovědětVymazat
  13. Nejlepší je i sama namixovat vlastní na Mixitu :) hezkontroluješ obsah a rozhodně to není jeden prašivý oříšek na celé balení :-D Nehledně na nepřeberné množství až nevídaných surovin :)
    A ačkoliv je cena trochu vyšší, než u musli klasických,jednou za čas se to rozhodně vyplatí :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)