pondělí 4. února 2013

* Alkohol a posilování


Nevím, kolik z vás konzumuje alkohol pravidelně, kolik z vás příložitostně, kolik z vás abstinuje. Každopádně alkohol je neustále debatovaným tématem a já si vybrala právě jeho spojení s posilováním. Lze vůbec tyto dvě věci sloučit dohromady? Pojďme se podívat, jak nás alkohol ovlivňuje, ať už pozitivně či negativně.

Na úvod by neuškodila poznámka, že alkohol, ačkoliv je často velmi zatracován, má i své dobré stránky. Pokud ho totiž pijete jen střídmě, za hranici lze považovat 1 alkoholický nápoj pro ženu denně, 2 nápoje pro muže denně, neměl by vám uškodit. Vhodné je však doplnit jej alespoň o jednu sklenici vody, aby se alkohol v těle zředil. To jen tip na úvod, pokud byste chtěli alkoholu odolávat nechtěli. Samozřejmě jsou různá doporučení, že tolik a tolik dcl vína neuškodí, stejně jako tolik a tolik piv. Řeknu vám, pokud už jste se jednou rozhodli žít zdravě, pokud jste se konečně dokopali k pravidelnému cvičení a chcete na svém těle pracovat, ať už budováním svalové hmoty nebo hubnutím, zkuste alkohol oželit. Neříkám, že musíte být abstinenti, ale jedná se o věc, bez které se zkrátka člověk dokáže obejít. :))
Nu teď už tedy k té nepříjemnější stránce, a to k negativům alkoholu. Jistě nemusím zdůrazňovat, že alkohol má velkou spoustu negativních dopadů na naše tělo. A pokud jste se rozhodli např. hubnout, proč se vystavovat riziku, že po pivu, které povzbuzuje chuť k jídlu, do sebe nacpete přebytečné kalorie v jídle, které jste vůbec nemuseli sníst? Jak říkám, každého věc, každopádně není určitě od věci zjistit si nejdříve něco o tom, jak vůbec tělo na alkohol reaguje. Zda-li je vůbec vhodné požívat alkohol, pokud posilujeme, pokud chceme dosáhnout pořádných výsledků, pokud chceme shodit zbytečná kila navíc. Zamysleli jste se? Já ano. 

Jak rychle se alkohol dostane do krve?
Alkohol se rychle vstřebává především v tenkém střevě a žaludku, a to přede všemi ostatním živinami. Velmi rychle se tak dostane do krve a mozku, kde působí různými účinky. Jakmile se dostane do mozku, začne ovlivňovat mozkovou kůru, až se propracuje k lymbickému systému, což je nejprimitivnější část mozku. V případě, že se alkohol dostane až tam, dochází k velkému problému, protože právě lymbický systém přebírá kontrolu nad člověkem. Vyplavují se emoce, tz. že i malá dávka alkoholu naruší schopnost se kontrolovat. Větší množství alkoholu poté může způsobit agresivitu, násilnost a úplné vymknutí se kontrole. 


Jaký má alkohol vliv na posilování?
Jak jsem říkala výše, alkohol má více negativ než pozitiv. V první řadě je třeba říct, že spousta mladých lidí si alkohol dává především kvůli tomu, aby zapadla do party, aby se před kamarády neztrapnila. Pokud už jste z toho vyrostli, zvažte, zda-li vám konzumace alkoholu, byť příležitostná, vůbec stojí za to.

Zpomaluje metabolismus. Především ti lidé, kteří se snaží o shození nějakého toho kila, by se nad konzumací alkoholu měli silně zamyslet. Pokud narušíte činnost svého metabolismu, vaše tuky nemohou být rozkládány, protože vaše tělo bude mít co dělat s rozkládáním alkoholu. V alkoholu jsou navíc obsaženy naprosto zbytečné kalorie, které do sebe po jeho požití dostanete. Alkohol nemá absolutně žádné živiny a např. v jednom panáku vodky najdete cca 420 kJ. Není to zbytečné?
Dehydratace. Alkohol má také negativní dopad na vaše svaly, které potřebují pro svůj růst dostatek vody. Po jeho požití se jej ledviny snaží zbavit filtrováním. K tomu však potřebují vodu, kterou si musí vzít z jiných orgánů, kterým následně voda bude chybět. Odvodněné svaly navíc nepodávají takové výkony jako svaly, které jsou dostatečně zavodněné. Zároveň alkohol brání vstřebávání různých podstatných živin, které jsou důležité pro růst vašich svalů, např. vápník, fosfor, hořčík, železo a draslík.
Snižuje výdrž. Vaše výkonnost nebude tolik oslňující. Výrazně se snižuje výdrž při sportu a různých fyzických pracích.
Ničí vitamíny a minerály. Má cenu k tomu vůbec něco dodávat?
Mezi další důležité nežádoucí účinky alkoholu patří oslabení smyslů a reakcí člověka, snižování schopnosti ovládat vlastní pohyby, rychlá únava, oslabení vaší motivace, vliv na teplotu těla, navíc účinky alkoholu můžete cítit až 48 hodin po jeho požití, což pro aktivního jedince není zrovna nic příjemného.

Další fakta:
  • Pití pozdě do noci omezí délku vašeho spánku a následující den vám může narušit trénink.
  • Nápoje obsahující nečistoty, např. červené víno, whisky, koňak a další, způsobují větší kocovinu než jiné nápoje.
  • Přestože např. malé pivo obsahuje pouze 14 g sacharidů, nedodá vašim svalům energii, takže ve většině případech si musíte k pivu ještě něco dát, obvykle to bývají nezdravé věci jako pizza, preclíky a další jiná jídla bohatá na sacharidy.
  • Energie v alkoholu vede k nadváze. Střídmě pijící lidé pijí většinou alkohol nad rámec svého denního příjmu energie, protože alkohol stimuluje pocit hladu. Tato nadbytečná energie se poté ukládá ve formě tělesného tuku, zejména v břichu.


Tipy
Pokud se rozhodnete alkohol pít, ať už je důvod jakýkoliv, vím, že na oslavách se kolikrát nedá odolat, nebo zrovna potkáte kamaráda, kterého jste dlouho neviděli, tak se zkuste řídit pár radami, které by vám mohly pomoci.
  • Snězte předem hodnotné jídlo.
  • Vypijte hodně vody.
  • Pijte pomalu.
  • Nemíchejte nápoje.
  • Zkuste alkohol prokládat vodou, aby se ve vašem těle zředil. 
 
Občasné pití
Abych nebyla až tolik negativní, zakončím článek pár pozitivními věcmi, které s sebou alkohol přeci jen přináší. Pokud si o víkendu dáte jedno či dvě piva, absolutně nic to neznamená, pokud se vám pití nevymkne z rukou. Nepřijdete o své svaly jako mávnutím kouzelného proutku, ale neměli byste ponocovat do ranních hodin, protože tím zbytečně prodlužujete čas na regeneraci.
Dalším pozitivem je fakt, že pití alkoholu může být také velmi prospěšné, pokud si po obědě dáte třetinku piva nebo dvě deci vína. Opět zdůrazňuji, že je nutno si dát jen trošku. Sedět každý druhý den v hospodě a dávat si svých pět piv, to už je zase jiný příběh. 
Já a alkohol
Musím říct, že jsem zvědavá, kolik lidí by se teď ozvalo s tím, že alkohol není až tolik škodlivý, a následně bych byla zahrnuta seznamem pozitiv, které určité druhy alkoholů mají. Ehm, nechte si své důvody, proč alkohol konzumujete, ať už pravidelně či jen příležitostně. Vážně mě nepřesvědčíte. :))
Dříve, někdy ve věku 15 let (ano, tehdy jsem dle zákona ještě alkohol správně pít nemohla, ale však to znáte) jsem si s vodkou v krvi připadala děsně nezávislá, spontánní. Řeknu vám, tehdy bych si nafackovala. Je mi jasné, že jsem se nechala stahovat davem, chtěla jsem zapadnout. Dobře, každá špatná zkušenost je ponaučením do budoucna.
Nyní se alkoholu ani nedotknu. Nejen, že mi nechutná, ale zkrátka nemám potřebu. Řeknu vám, párkrát do roka si zajedu na koncert, ale že by mě lákalo dát si pivo, vodku nebo víno, to skutečně ne. Je to něco, čemu zkrátka dokáži odolat, netrápí mě pohled na lidi pijící alkohol, nepotřebuju ho. Na druhou stranu neříkám, že bych si ho nedala nikdy, i když jsem to hned v první větě vyvrátila. Pokud se naskytne skutečně výjimečná situace, ať už se jedná o významnou oslavu nebo setkání, svolím se alespoň k malému panáku něčeho, co mi nebude činit takové potíže pozřít. Tímto ovšem má konzumace alkoholu končí. Jak často se tato situace naskytne? Řekla bych, že i jednou za rok je příliš. :))
Nikoho nepřemlouvám, aby se alkoholu vzdal a přestal ho konzumovat, i když věřím tomu, že by vám vaše tělo jedině poděkovalo, zkrátka jsem vám tímto článkem chtěla dát důvody k tomu, proč alkohol nepít. Možná se najde někdo, kdo jednou sepíše článek, proč alkohol pít, já to tedy nebudu. :)) Pokud už jste na sobě začali dřít, pokud už shazujete svá první kila, pokud se vám opravdu daří, proč si to kazit alkoholem? Dle zvýrazněných bodů výše můžete vidět, že alkohol tělu škodí, ať chcete nebo ne. Proto si každou skleničku alkoholu dobře promyslete.

  
Nebude chybět ani otázka na závěr. 

Co vy a alkohol? Jak se k němu stavíte? Pijete pravidelně, občas nebo vůbec? Dokážete mu odolat?

Hezký start do nového týdne vám všem!
Kriss

13 komentářů:

  1. Já bych byla proto, aby když už se člověk rozhodne zhubnout něbo něco s fitness společného, alkohol nepil vůbec. Já jsem si na něj odvykla úplně. Dříve jsem o prázdninách "kalila" každý den minim. 7 piv, začínala jsem pít s bandou, kterým bylo v tu dobu 20 a mě asi 15! ;) TAkže jsem chtěla zapadnout, pak se to prohlubovalo a já jsem šla do tvrdšího alkoholu, fuj. Nakonec jsem skončila v nemocnici a museli mi pumpovat žaludek! ;)
    Od té doby nepiji, občas si dám (1 za měsíc) dvojku bílého, ale je to všechnu, už mě to ani nechutná! ;)) :))

    Super článek a zase jsem o něco moudřejší, nevěděla jsem, že zpomaluje metabolismus, hodně věcí! :))

    OdpovědětVymazat
  2. o negativech alkoholu samozřejmě vím, ale i tak ho piju - ale spíš přáležitostně, jednou-dvakrát do měsíce ( v létě častěji :D ), buď si dám s přítelem vínko, a nebo když jdu s kamarádkou posedět na pár skleniček/koktejlů a nebo se bavit do klubu :) přeci jen, k diskotéce pro mě ten alkohol tak nějak patří, a s vodou bych si to tolik neužila, to však neznamená, že jsem nějaká alkoholička, jen se jednou za čas ráda pobavím:) a když jím zdravě a mám dost pohybu, jednou za čas to neuškodí:)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že souhlásím s M*. I když poslední dobou mi přestává nějak alkohol chutnat, ale vůbec mi to nevadí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Opět se ti článek náramně povedl! :)
    Co se týče síly a vytrvalosti při pití alkoholu, to naprosto sedí. Vidím to na spolužákovi. Bývalý bojovník a atlet, teď opilec první třídy. Když už i já ho občas předběhnu o tělocviku, je to s ním vážně špatný :D
    Půl litru piva obsahuje 7 kostek cukru, proto když už ho pít, tak skleničku po tučném (českém) obědě a nebo víno.

    Já mám osobně alkohol ráda. Ale jsem vybíravá jako v ničem :D Pivo v létě, víno bílé, červené minimálně večer a z tvrdého vede whisky, když už jiný, tak čistou vodku. Přestože mám alkohol ráda, piji ho minimálně. Dřív více, ale když vidím opíjející se mamka s přítelem, je mi zle a přestávám mít na všechno chuť :( Nevím, jestli je to tím, jakou školu studuji, nebo jaké mám lidi kolem sebe, ale nikdy nechci dopadnout jako oni a při pomyšlení, že do sebe někdo lije litry Tuzemáku (konzumního lihu, který je obarvený karamelem) je mi špatně!

    OdpovědětVymazat
  5. Milujem víno, niekto keď chce hrešiť si dá koláč alebo čokoládu, ja si radšej dám k obedu alebo po večeri dobré víno :-). Rada ho skúmam, degustujem a rozoberám s ostatnými :-).

    OdpovědětVymazat
  6. naštěstí alkohol moc nepiju, to jde kolem mě :) jen občas :)

    OdpovědětVymazat
  7. já sjem takovej ten "alkoholik" co se napije tak 2x do roka... dobře nebudu kecat... v zimně si dám na náměstí v Olomouci punč, to jdeme tak 3-4x většinou s děckama a já si dám tak jeden dva punče a jsem spokojená... Následně na silvestra... ale to jen poslední dva roky, jinak jsem vždycky seděla poslušně doma... a v poslední řadě piju v létě, když děláme naše GardenParty... od doby, co jsem objevila kouzlo staropramenu lemon vlastně nepiju... dám si jeden nebo dva staráče a je mi hey... jinak jednou za čas si dám na večer decinku červeného vína a to je celý... co jsem se dala na zdravý životní styl, tak vlastně nepiju už skoro vůbec...

    OdpovědětVymazat
  8. Jojo, alkohol je vždy žhavé téma :-)... dřív jsem byla spíše na pivo a občas jsem si dala třeba morgena... teď spíš na vínko, ale přiznám se, že průměrně jednu lahev bílého týdně vypiji :-/ ... ono to zní asi děsně - lahev, ale přece jen to jsou jen 3,5 skleničky :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Já piju spíše příležitostně, i když občas si s přítelem dáme večer dobré vinko. To je taky můj nejoblibenější alkohol. Ale nemusím ho mít;)

    OdpovědětVymazat
  10. piiju jen jednou za cdva tydny a cvičit nejsem schopna ještě 3 další dny..

    OdpovědětVymazat
  11. Jelikož máme v rodině a alkoholismem problémy, tak jsem téměř 99% abstinent a jediné, čeho se dotknu je jednou za uherský rok nějaký míchaný nápoj na oslavě narozenin, případně bílé/růžové víno... A tím mileráda končím :)

    OdpovědětVymazat
  12. Alkohol výrazně zpomaluje metabolismus, způsobuje dehydrataci a negativně působí na regeneraci svalových vláken, takže pro ty, co chtějí na sobě vidět výsledky ze cvičení, určitě alkohol NE!

    OdpovědětVymazat
  13. Já sám se alkoholu spíš vyhýbám, ale určitě se dá v ROZUMNÉ míře spojit s posilováním, důležitá je určitě ta zmíněná voda a nepřehánět to s tvrdým.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)