neděle 20. ledna 2013

* Piju, piješ, pijeme


Dnešní článek je spíše článkem v bodech, které vám řeknou něco málo o nápojích, které pijete. Myslím, že shrnutí je vskutku zajímavé, některé věci jsem absolutně netušila a některé mě přímo šokovaly. Máte-li žízeň, ještě předtím, než se půjdete napít, pojďte si přečíst zajímavosti ze světa nápojů.

Věděli jste, že výkon cyklisty na trase dlouhé 4 km byl o 11 sekund lepší, když před tím vypil šťávu z červené řepy?

Bylo zpozorováno 45% zpomalení nárůstu váhy u myší, jejichž strava obsahovala zelený čaj, v provnání s těmi, jejichž potrava byla bohatá na tuky.

Počet nadbytečných kalorií, které konzumuje průměrný člověk každý den ve formě nápojů, činí neuvěřitelných 400 kalorií.

Půllitr piva Guinness obsahuje 170 kalorií, což jsou naprosto zbytečné kalorie navíc.

Pokud vypijete 350 ml kávy, podpoříte vaši vytrvalost a zároveň pomůžete snížit bolest vašich svalů, pokud nápoj vypijete hodinu před tréninkem.

Vanilkové frapé ze Starbucks obsahuje 400 kalorií, namísto toho ledové Latte se sójovým mlékem obsahuje 4x méně, tz. 100 kalorií.

Množství kalorií konzumovaných ve formě limonád od r. 1977 do r. 2001 v USA narostlo o neuvěřitelných 135 %. Smutnější je fakt, že množství kalorií konzumovaných ve formě mléka kleslo o 38 %.



Přiznám se, že dříve jsem si nedokázala představit život bez bublinkových slazených vod. Teď si říkám, co mi na nich vlastně chutnalo. Dobrých 5 let už piju pouze neperlivou vodu a jsem spokojenější než kdykoliv předtím. Krom toho mě bublinková voda nutila stále chodit na záchod a cítila jsem, jak ve mně zkrátka bublá. Od té doby jsem se rozhodla svůj pitný režim změnit. Přestože jsme před dvěma lety dostali od Ježíška populární přístroj Soda Stream, vodu z něj jsem ochutnala snad jen 5x. 
Co se týče pravidelného pitného režimu, s tím mám docela problém. Nedokážu si hlídat množství vypité vody, a co hůř, piju velmi málo. :/ Právě pitný režim je jedním z mých cílů, abych se konečně naučila pít pravidelně a v dostačujícím množství. :))

Jak jste na tom vy a nápoje? Pijete slazené, neslazené? Dodržujete pitný režim?

Hezký zbytek víkendu!
Kriss

17 komentářů:

  1. jedině neslazené :) buď čaje nebo obyč. vodu, a dodržuju pitný režim, možná piju až příliš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti moc závidím, Kamilko. Já prostě pít pravidelně neumím. :/

      Vymazat
  2. Taky si občas řikám, že se vyloženě "přepíjim":D ale to ani snad neni možný se přepít.. nejradši mam klasika vodu a nebo teda zelenej čaj, ale voda je pro mě prostě top:D

    OdpovědětVymazat
  3. nejčastěji piju vodu a zelený čaj, a když mám chuť na ochucené tak si ředím 1:1 domácí jablečný mošt nebo si dám vodu s citron./pomeranč. šťavou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já piju jen obyčejnou vodu, neslazené čaje a kafe s mlékem, ale to jen zřídkakdy. Mám ale stejný problém jako ty - množství není takové, jaké by mělo být :/

    OdpovědětVymazat
  5. Čaj a neperlivá voda ;) občas si udělám nějaký džus z čerstvého ovoce..také jsem měla problém s pravidelným pitným režimem, ale teď už jsem se naštěstí naučila přijímat dostatek tekutin ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Já pořád piju nějaké čaje, a spíš piju hodně. Je fakt, že obyč. vody bych tolik nevypila, čaje mi holt chutnají, vyhovuje mi, jak jsou teplé.. piju je z půllitru, a jak mi dojde, hned si jdu uvařit další :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já také piju tak tři roky jen vodu a zelený čaj. Docela mi trvalo než jsem si na to zvykla, ale teď jsem schopná vypít 3 litry denně a vůbec s tím už problém nemám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti moc závidím. Doufám, že se s tím nějak poperu a taky to dokážu! :))

      Vymazat
  8. Souhlasím, také jsem dříve denně musela mít Kofolu a minerálky denně, teĎ, když se toho napiji, je mi z té sladké chuti zle tak akorát! ;)
    Super článek a určitě poučný a zajímavý! :))

    OdpovědětVymazat
  9. Super informace! Už jsem párkrát četla o tom kafe před cvičením, ikdyž ho teda nepiju, někdy v ospalejší dny bych to mohla zkusit. A teda šťáva z červené řepy...mm :D Já mám řepu ráda, tak bych to možná dala. Ale teda tak před půl měsícem jsem z ní dělala buchtu, a to bylo tak něco hnusnýho, že to ani nejde popsat :D Takže - červená řepa ANO, koláče z červené řepy NE! :DD

    OdpovědětVymazat
  10. kafe teda moc ráda nepiju, ale možná začnu, když tu píšeš o tom zlepšení vytrvalosti :D to bych celkem potřebovala, když jsem unavená :) .. piju hlavně obyčejnou vodu, někdy zelené čaje a když mám chuť na něco jiného k pití, tak si do vody dám citrón nebo trošku domácí šťávy, jinak slazeným minerálkám se vyhýbám, dávám si je jen když jsem někde na oslavě, na nějaké párty a nebo v restauraci, ale tam radši piju jemně perlivou vodu :) takže piju nejvíc a nejraději vodu :) a snažím se pít pravidelně, i když v poslední době to moc nedodržuji :/

    OdpovědětVymazat
  11. Já mám jednoznačně Nnejraději obyčejnou vodu, občas si dám silný černý čaj nebo kávu. Ale voda je pro mě nápoj číslo jedna - a může být podle mě pro každého, pamatuji si, jak jsem jako malá tvrdila, že mi obyčejná voda nechutná a že se mi po ní chce zvracet. :-D

    OdpovědětVymazat
  12. já v poslední době piju už jenom zelený čaj nebo vodu, tak nějak jsem si prostě ráno zvykla na ten hrnek čaje a pak už vodu.. ale když se tak zamyslím, tak ani dřív jsem nepila nijak extra ty bublinkové nápoje, jen když byla třeba oslava, dala jsem si Colu nebo tak něco, ale jinak jsem to ani moc nepila už předtím :) ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Za mě kafe, obyčejná voda, ale hlavně čaje, veškeré :D neslazené a když už tak lžíce medu :) piju hodně, s tím problém nemám, jen to chození na záchod je časté :D

    OdpovědětVymazat
  14. Já si dávám většinou jen čaje (bez cukru, nebo max. 1 lžička třinovýho) nebo vodu+šťáva:).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)