středa 19. března 2014

* Posilování core & strečink


Protože se má knihovnička stále rozrůstá o velmi zajímavé kousky, dnes vám představím dva z nich, ze kterých mám opravdu velkou radost. Není náhodou, že jsou to opět knihy z edice anatomie, dvě z nich už jsem vám představovala v únorovém článku. Můžete mi stokrát říkat, že si přece všechny cviky lze dohledat na internetu, že můžete zhlédnout milion videí, kde je ukázáno správné provedení, že existuje spousta odborných časopisů a kdo ví, čeho ještě, ale já vám zase řeknu jedno - na knihy nedám dopustit. Odjakživa jsem měla k psané podobě informací respekt a knihy jsem si kupovala a stále kupuji s láskou. A protože mám ke knihám stále tak vřelý vztah již více jak dvacet let, proto vznikají články tohoto typu. Jak se ke knihám stavíte vy? :))

Posilování středu těla
Prvním pánem na holení je tato skvělá kniha, která v sobě skrývá kvantum cviků na posílení našeho "core", tedy středu těla. Spoustu z nich určitě budete znát, nejde o žádné převratné novinky, ale nikdy neuškodí je mít pěkně pohromadě, když vás zrovna nenapadají vhodné prvky do vaší cvičební sestavy.
Kniha je rozdělena do pěti částí, z nichž poslední jsou vzorové tréninky seskládané právě z cviků, které v knížce najdete. Další části se věnují účelu cviků, ted zda jde o cviky protahovací nebo o cviky na posílení stability, cviky na zvýšení síly či cviky, ke kterým používáte pomůcku - pěnový válec.
V samém úvodu knihy nemůže chybět kratší povídání o tom, proč je třeba mít zpevněný střed těla, které konkrétní svaly vůbec naše "core" tvoří, co je to neutrální páteř apod.
Cviků nabízí kniha skutečně více než dost, jmenovitě se zde objevují takové jako např. plank, rotace páteře, výpady, most, kliky, dřep u zdi, zkracovačky, russian twist a mnoho dalších. Možná si říkáte, že všechny tyto cviky už dávno znáte a jejich provedení máte v malíčku. Nicméně na obhajobu této publikace musím podotknout, že je velmi podrobně a srozumitelně popsáno, jak daný cvik provést, nechybí ani názorné obrázky, díky nimž vám to půjde jako po másle, a když už je to kniha z edice anatomie, nechybí pochopitelně ani obrázky se svaly, které dostávají při daných pohybech pořádně zabrat. Malé tabulky na bocích stránek ještě nabízí několik doporučení, jak cvik zefektivnit, jak si ho ztížit, čemu se vyhnout, na co si dát pozor a nač se soustředit. Cvičíte střed těla? :))


 

Strečink
Druhá kniha je rovněž rozdělena na několik částí, tentokrát do šesti hlavních kapitol. V tomto případě už mi rozdělení přijde krapet zajímavější, protože se setkáte s takovými kapitolami jako cviky s partnerem, těhotenské cviky, kancelářský strečink a jiné. Zrovna kancelářský strečink je dle mého velmi užitečným, protože občas jsem z toho několikahodinového sezení ve škole dost ztuhlá a rozbolavělá. Vím, že bych si asi před zraky svých spolužáků nezačala v učebně cvičit, ale nějaké základní cviky na rychlé protažení se vždycky hodí. :))

Jak jsem také zmiňovala, autoři mysleli i na budoucí maminky, takže je jim věnováno asi deset stran, na kterých nejen, že jsou popsány a ukázány cviky, ale nechybí ani doporučení ohledně strečinku v těhotenství a po porodu.
Asi nejvíce mě zaujala část s cviky pro extrémní strečink, kde nechybí takové cviky jako provaz, rozštěp, placka a další libůstky. Sama doufám, že jednoho krásného dne se k takovým obtížným cvikům dopracuji, protože nyní je má ohebnost a pružnost velmi chabá. Kolik času věnujete strečinku vy? Protahujete se poctivě? :))




Součástí obou knih je velký plakát s anatomickými ilustracemi, který si můžete pověsit třeba doma na stěnu, skříň či připomnout na nástěnku.




Sama za sebe musím říct, že obě publikace jsou opět parádně zpracované. O předchozích dílech z edice anatomie jste si již mohli přečíst v únorovém článku, a proto pokud rádi investujete do užitečných věcí, pokud byste si rádi rozšířili svou knihovničku, pokud věříte, že by se vám takové knihy hodily, určitě neváhejte a kupte si je. Opět přikládám odkaz na internetové stránky společnosti ALBATROS MEDIA, kde jsou knihy k dispozici.

Posilování středu těla - anatomie (339 Kč) - KOUPIT ZDE
Strečink - anatomie (339 Kč) - KOUPIT ZDE




Jaké knihy z oblasti zdraví/fitness/posilování apod. mi doporučíte vy? :))

8 komentářů:

  1. Ty minulý knížky jsem si koupila a jsou fakt bezva. Core někdy posiluju, ale spíš při těch cvicích (dřep atd.). Strečinku se věnuju každý den, někdy více někdy méně, ale po cvičení je to nutnost, v životě jsem asi asi 2x neprotáhla po cvičení a pak jsem byla šíleně ztuhlá další dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy jsou zkrátka knihy, též na ně nedám dopustit a ráda z nich čerpám-už kvůli tomu pocitu, že to, co čtu je reálné a tak nějak "hmotné", protože články na internetu může napsal leckdo:) Tahle vypadá opravdu zajímavě, moc se mi líbí, jak jsou cviky přesně popsané včetně zapojujících se svalů...tohle bych docela potřebovalal, protože někdy mám v zmatek v tom, jaký sval vlastně posiluji a také zda cvik provádím správně :)
    Strečink rozhodně nezanedbávám, protahuji se i ve dnech necvičících, cítím se pak mnohem lépe :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé, tyhle knihy vypadají strašně zajímavě a né nudně jako některé :-) Určitě musí stát za to. Je dobré, že je uvnitř i plno obrázků pro vysvětlení :-) Že bych zašla do knihkupectví ? :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Super, přesně s tímhle mám problémy a hledám zdroje, myslím, že budu muset sáhnout zase hluboko do peněženky :D

    OdpovědětVymazat
  5. Super knihy! Střed těla poctivě cvičím, ale nejvíce miluju protahování na konci tréninku. To si maximálně užívám:)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám už Fitness pro ženy azvažovala jsem právě knihu o posilování "core" a děkuju za recenzi, asi do ní půjdu, knížky jsou vážně dobře zpracované :))

    OdpovědětVymazat
  7. tahle série knih je fantastická a každý, kdo to myslí se cvičením vážně by tohle měl prostudovat. Viděla jsem již několik recenzí na ně, i na FB jsem lákala čtenářky, určitě a zcela jistě si je chci také postupně koupit. Tohle je prostě Bible :)

    OdpovědětVymazat
  8. Když diagnostikuji klienty, tak defacto všichni mají HSS oslabený a někdo úplně. Jen můj lektor-trenér mi ukázal "jak se drtí" ruka pod bedry :-). Já sama musím na HSS zapracovat, ale není to nejhorší :-).
    Strečink mám hrozně ráda, na sobě už vidím výsledky zkrácených svalů...Takhle knížka by se mi hodně líbila, podívám se na ní, moc děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)