čtvrtek 16. května 2013

* Je libo šálek kávy?

Opravdu má káva a další nápoje obsahující kofein takové účinky, jak se o nich píše? Dokáží podpořit náš trénink? Trošku jsem zapátrala na internetu a v odborné literatuře, takže vám přináším své dnešní poznatky. Abych pravdu řekla, zkušenosti s kávou před tréninkem ještě nemám, takže zatím nemohu objektivně hodnotit. Přítel však říká, že to funguje! :))


Nevím, kolik z vás si pravidelně dopřává šálek, dva nebo klidně i více kávy, ale já kávu nikdy nepila. V poslední době jsem si dopřávala jen tzv. švindl kafe (jak tomu s oblibou říká má babička), rozumějte tedy "kávu" 2v1 v těch malinkých pytlíčcích. Abych pravdu řekla, je to prostě slabé "kafíčko", takže se to třeba s obyčejným turkem rozhodně srovnat nedá. Nicméně jsem zjistila, že obzvlášť nyní ve zkouškovém období mi nějaká ta káva udělá dobře, nabudí mě, lépe se mi soustředí, a já jsem tak schopna šprtat se jak divá. Jaké je tedy tajemství kávy?

Všude čteme, jak má káva pozitivní účinky. Pokud jste to ještě nečetli/neslyšeli, tak káva může podporuje spalování tuků a zároveň povzbuzuje činnost našeho srdce. Všechno se to děje kvůli zázračné látce kofeinu, který odbourává tuk v těle a uvolňuje mastné kyseliny, které jsou poté ihned spalovány. V případě, že kávu vypijeme 30 minut před cvičením (samozřejmě bez cukru, smetany a dalších "zlepšováků"), pomůže nám přeměnit tuk na energii. Zároveň je suplementace kofeinu efektivní při nárůstu síly, zvyšuje vaši sportovní výkonnost a výsledky tím, že sníží vnímání bolesti po dobu cvičení. Pokud vám jde při sportovních výkonech o rychlost, může vám kofein ušetřit i několik sekund. Pokud se např. před tréninkem cítíte unavení, nebo byste rádi podpořili svůj HIIT trénink, pak je kofein vhodným pomocníkem. Mimo jiné zlepšuje duševní schopnosti, snižuje únavu a vyčerpání.
Kromě pozitivních účinků s sebou káva přináší další pozitivum, a to obsah antioxidantů, které pomáhají při likvidaci volných radikálů v těle. Tyto radikály např. způsobují vznik různých onemocnění.

Je třeba myslet na to, že káva odvodňuje. Každý šálek kávy bychom měli vykompenzovat dostatečným množstvím tekutin, aby naše tělo nebylo dehydratované. Nutno také podotknout, že kofein je návykový, proto bychom ho měli přijímat v přiměřených dávkách.
Důležité je věnovat pozornost zdraví kardiovaskulárního systému, především krevního tlaku. Opatrní by měli být lidé trpící úzkostmi, těhotné a kojící ženy, či lidé, kteří mají problémy se spánkem. Na kofein byste si měli dát pozor v případě, že jste citliví na stimulanty. V tomto případě je vhodné začínat s malou dávkou kofeinu.
Pokud např. vypijete hrnek kávy, mějte na paměti, že kofein v těle účinkuje 5-7 hodin, proto zvažte, v jakou denní dobu pro vás bude nejvhodnější kávu pít.
Mimo to bylo prokázáno, že lidé, kteří přijímají denně 4 a více šálků kávy (tedy nadměrné množství), a zároveň mají nízký příjem vápníku ve stravě (méně než 700 mg denně), mohou zvýšit riziko vzniku osteoporózy či křehkosti kostí. Proto je vhodné zařadit v takovém případě do jídelníčku více mléka, mléčných výrobků, sóji, ořechů nebo zelené zeleniny. Pokud denně vypijete 1-2 šálky kávy, nemusíte se obávat zdravotních komplikací.
Mezi vedlejší nežádoucí účinky kofeinu patří podráždění žaludku, zvýšená citlivost, průjem či časté močení.
 

Jak začít s užíváním kofeinu? Ideální je začít s dávkou cca 3 mg (navyšovat můžete až k 6 mg) kofeinu na kg své váhy. Tu poté dle potřeby můžeme navyšovat. V případě citlivosti na kofein můžeme klidně dávku snížit třeba na necelý miligram na kg naší hmotnosti. Pokud žádné účinky při prvním požití nepocítíme, můžeme příští dávku navýšit o 50 %. Pokud však zjistíme, že kofein naši výkonnost dokonce snižuje, je pro nás tato látka prakticky nevyužitelná. Jak už bylo zmíněno výše, v případě, že bychom chtěli navýšit naši sportovní výkonnost, je vhodné užít kofein půl hodiny až hodinu před tréninkem.

Pokud se rozhodnete pro koupi kávy, je vhodné si ji pořídit ze specializovaných obchodů, kde si sice připlatíte, ale budete mít zaručenou kvalitu. Mnohdy jsou totiž kávy, můžeme-li je vůbec kávami nazývat, které si pořizujeme v nejrůznějších marketech, velmi nekvalitní, častokrát vyráběny z odpadového zrna. Značkové kávy mohou být těžké, olejnaté a přepražené, tím pádem tedy karcinogenní. Já osobně jsem nikdy jejich složení ani původ v obchodech nezkoumala, takže nemohu být v této záležitosti dost objektivní, ovšem to, že si kávu půjdu koupit do specializované prodejny, mi přijde logicky jako ta lepší varianta, protože to už skutečně kvalitu dle mého zaručuje. Stejně tak je to např. také s čaji. Pokud si jdete čaj koupit do obchodu se sypaným čajem, rozhodně se dočkáte vyšší kvality, než když koupíte krabičku porcovaného čaje někde v marketu. Ale to už jsou detaily, na kterých někteří bazírují, někteří ne. :))

Malý poznatek na závěr. Pokud zkombinujeme po tréninku kofein se sacharidy, naše tělo začne prakticky okamžitě regenerovat unavené svaly. Dle jedné studie bylo prokázáno, že sportovci, kteří po náročném tréninku dostávali právě tuto kombinaci, měli ve svalech 4 hodiny po tréninku o 66 % více glykogenu než ti, kteří doplnili pouze samotné sacharidy. Ta věda je vážně zázrak a lidské tělo mě nikdy nepřestane fascinovat. :)) 
 

Co vy a kávička?

Krásné čtvrteční ráno!
Kriss

25 komentářů:

  1. Kavicku milujem, ale iba s mliekom. Klasicke male presso nepijem, nechuti mi, vzdy mam radsej latte. Pijem 1-2 kavy denne. A veru ked ju nemam, kofein mi chyba.

    OdpovědětVymazat
  2. Káva s mlékem po snídani je pro mě samozřejmostí a bez ní už můj den není úplný :D držím se naštěstí na tom jednom kafíčku denně, když je vedro, dělám si odpoledne ledové kávy, to možná bude kámen úrazu v létě...jinak kávu vůbec nesladím, slazená mi nechutná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju ji s mlékem ale dávám si jí pomálu, když se citím fakt bez energie. Jinak spíš vidím ty záporné vlastnosti a hlavně to, že mám problém se spánkem a stačí opravdu malinko a celou noc nespim.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych chtěla lattéčko s kolovrátkem! :-D ^^

    OdpovědětVymazat
  5. Já si dávám kafe jen u přitele, který má doma espresovač :D Obyčejné kafe je pro mě tím pádem nezajímavé :D

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem po jídle v restauraci zvyklá na malé espresso, jinak jdu někdy na odpolední kávičku, to si pak dám cappuccino :) před tréninkem jsem ji nikdy nezkoušela, ale zní to až zázračně ^^

    OdpovědětVymazat
  7. Dávám si každé ráno presso s mlíkem a pak odpoledne, bez kafe jsem nervózní jak prase:)) Asi lehká závislost.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak já kavu miluju..Nepiji ji nějak pravidelně, že bych si každé ráno dala kafe..ale prostě když mám chuť tak si ji dám..Někdy tři denně..někdy ji dva dny nevidím...O jejich účincích mám taky načteno hodně..ale bohužel na mě moc neplatí..ale bude to asi tím, že jsem zvyklá na silnou kávu. Piju ji hodně silnou..člověka, který má problémy s vysokým tlakem by moje káva asi porazila..:D Ale slabé kafe mi nechutná..Např včera jsem si dala jedno odpoledne, že mě trošku nakopne k učení a chtělo se mi spát ještě víc..po chvíli jsem se sice necítila tak moc unavená..ale dlouho mi to nevydrželo a stejně jsem usnula dřív než bylo v plánu..:D

    OdpovědětVymazat
  9. Jak je ale pak možné, že někteří jako já, si dají kávu, a místo aby je nabudila, můžou jít rovnou spát?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, ve všech článcích zdůrazňují, že je to individuální záležitost. Někdo je po ní nabuzený, nezamhouří očko, líp se mu soustředí, zato někdo může být unavený, nervózní. V tomto případě budeš ten druhý případ, kdy pro tebe káva před tréninkem efektivní nebude. :))

      Vymazat
    2. Jasné :) Jen mě překvapuje, že tu mají všichni tak dobré zkušenosti. Člověk přemýšlí, co je s ním blbě. :) Je pravda, že na mě a únavu působí skvěle cukr. Dám si skleničku coly večer a nezamhouřím oči. Takže by mi měly snad stačit jen cukry před cvičením. Ale to jsem stejně unavená :)
      Díky :)

      Vymazat
  10. Miluju kávu a jsem ráda, že kvalitní kavárny, kavárničky přibývají!

    OdpovědětVymazat
  11. Ráno bez kávy neznám. Mám ráda rozpustné kávy bez cukru za to s "litry" mléka.

    OdpovědětVymazat
  12. Kávu miluju!! :) Ráno a před cvičením mě kávička většinou nabudí :) po obědě vždy uspí :D

    OdpovědětVymazat
  13. Já sice kávu nepiju, ale článek se mi moc líbil :) U nás doma ale kafe jede, naši si klidně připlatí, ale musí mít fakt kvalitní :D A taťka pije kávu i v 10 večer před spaním, to je jeho rituál :D

    OdpovědětVymazat
  14. Kafe je pro mě zaručený životabudič, když se nemůžu rozhoupat ke cvičení:).Piju tak 1-2 šálky denně.Jediný co mi vadí, že po ní trpí zoubky (barva) a ani dech kolikrát není líbezný.Určitě si užívám kvalitní kafíčka z různých nejmenovaných kaváren :))

    OdpovědětVymazat
  15. Já si dávám kávu každý den (skoro vždycky tak kolem desátý večer) a piju ji, protože mi chutná. Nemá na mě vůbec žádný vliv, mohu si jít dát klidně o půlnoci a hned za 5 minut usnout :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Ty jo, zajímavý článek! kávu jsem začala pít teprve před nedávnem, bez cukru a mléka a s tím cvičením je to teda super! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ja kávu nemám rada :D Ja si dám "iba" latté, aj to len raz za čas :P

    + Pozývam Ťa k sebe na giveaway ! :) ↓ http://blog-de-la-licorne.blogspot.sk/2013/05/giveaway-with-oasap.html

    OdpovědětVymazat
  18. kafe jsem zařadila asi dva týdny zpět 30 minut před trénink právě kvuli tomu, abych si nemusela kupovat spalovače.. první dny jsem byla strašně hyperaktivní, ale na výkonu mi to nepřidalo ;) a co se týče těch tuků tak nevím, teď jsem spíše ztloustla, ale za to nemůže káva..

    OdpovědětVymazat
  19. Já tedy kávu nepiju vůbec :) Jednou jsem byla celkem utahaná ze školy, tak jsem si ji před cvičením zkusila uvařit, a teda pít se to nedalo, tak jsem si zacvičila bez toho :D

    OdpovědětVymazat
  20. zajímavé poznatky..kávu teda nepiju moc často, ale když už si ji dám, tak si dám nejmíň 2 lžičky..naštěstí jsem se naučila nesladit :D

    OdpovědětVymazat
  21. Pro nabuzení je káva dobra,ale doporucuji zkusit brainstart. obsahuje ginkgo a guaranu a dalsi latky,které pomáhají udrzet energii,bez následného vyčerpání.

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj už nějakou dobu pravidelne posiluji a musim rict ze tvuj pritel ma pravdj ze kafe pred treninkem povzbudi :) a pomuze k lepsimu výkonu!;)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj už nějakou dobu pravidelne posiluji a musim rict ze tvuj pritel ma pravdj ze kafe pred treninkem povzbudi :) a pomuze k lepsimu výkonu!;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)