úterý 9. dubna 2013

* Mýty ve výživě dětí

Protože jsem se rozhodla pro mnohostranné zaměření svých stránek, nemohou chybět ani různorodné články. Tentokrát bych se ráda chvíli věnovala stravě dětí. Ať už mě k tomu vedl jistý mateřský pud ve mně, nebo to, že mám doma o 10 let mladšího brášku, nebo také blogy maminek, které se snaží žít zdravě, vznikl díky tomu všem dnešní článek s několika mýty, které se objevují v souvislosti s dětskou výživou.

Sladkosti do jídelníčku dětí nepatří
Sami si vzpomeňte na své dětství. Odpírali vám rodiče různé sladké dobrůtky? Žili jste od útlého věku bez čokolády, různých tyčinek a podobných sladkostí? Upřímně sama za sebe říkám, že ne. Žádná z těchto věcí mi nikdy nebyla zakazována, zato mi bylo připomínáno, jak maminkou, tak babičkou, abych to se sladkostmi nepřeháněl. 
Jak už vyplývá z mých slov, dle mého názoru není vhodné, abychom dětem sladkosti zcela zakazovali. Je pochopitelné, že po ochutnání zřejmě většině dětí sladkost zachutná, ale není nutností, aby ji denně konzumovalo. Ideálním řešením je naučit děti, jaké množství je ideální. Pokud chcete, aby vaše děti mlsaly zdravěji, zkuste jim podstrčit jakékoliv ovoce, ať už čerstvé či sušené, jakékoliv oříšky, cereální tyčinky či čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Dítě by mělo jíst nízkotučné potraviny
Zkusili jste se někdy napít odtučněného mléka a poté porovnat s chutí polotučného? Řeknu vám, že rozdíl je opravdu veliký. To odtučněné (nízkotučné) chutná jako obarvená voda, z čehož mi bylo téměř do pláče. Toto, že je mléko?
Spousta maminek se obává, aby z jejich děťátka nevyrostl zavalitý človíček, který si přes své tlusté bříško nebude schopen zavázat tkaničky. Mnohdy to však přehánějí. Není vhodné podávat dětem nízkotučné výrobky, kde zcela chybí tuky, které jsou pro děti potřebné zejména z důvodu zdroje energie, správný vývoj a růst, využití vitaminů rozpustných v tucích či pro tvorbu některých hormonů.
Místo odtučněných výrobků bychom měli dětem dávat raději polotučné výrobky. Na mazání je třeba upřednosťnovat kvalitní rostlinné tuky (častokrát jsem se setkala s tím, že vhodným příkladem je např. Rama) a oleje před živočišnými. 

Pro děti je vhodnější přírodní máslo než rostlinné tuky
Úvodem je třeba podotknout, že obě věci jsou vyráběny z přírodních surovin (máslo z mléka, rostlinné tuky z rostlinného oleje). Liší se jen v surovinách. Rostlinné tuky totiž obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj dětí. Proto by měly tvořit 2/3 z celkového příjmu tuků. Zbylá třetina by měla připadat na živočišné tuky, které jsou obsaženy např. v mase, mléce, mléčných výrobcích, vejcích ad. 

Mléko způsobuje zahlenění
O tomto mýtu jsem upřímně ještě neslyšela, zato jsem se setkala se spoustou názorů, že je mléko nevhodné konzumovat. Dle studií jsou však mléko a mléčné výrobky pro naše zdraví velmi důležité. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, které si náš organismus neumí sám vytvořit, proto je musíme přijímat ve stravě. Zároveň jsou však mléčné výrobky nejdůležitějším zdrojem vápníku. Kromě toho např. zakysané výrobky obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení.
Je tedy vhodné, aby byly dětem mléčné výrobky dopřávány 2-3x denně, přednostně ty polotučné.
 


Čím více vlákniny, tím lépe
Často jsme upozorňováni na to, že v našem jídelníčku je nedostatek vlákniny. K čemu je nám vlastně ona vláknina přínosná? Zejména kvůli tomu, že pomáhá předcházet trávicím obtížím, je vhodná také jako prevence rakoviny tlustého střeva, nadváhy, obezity a dalším onemocněním. Je doporučováno, aby dospělý člověk konzumoval denně až 30 g vlákniny. U dětí je to však jinak, protože příliš velké množství vlákniny jim může uškodit. V případě, že mají děti stravy opravdu nadmíru bohatou na vlákninu, zároveň mají dostatek tekutin a věnují se aktivně nějakému sportu, může u nich dojít k průjmům. Pokud naopak dítě bude konzumovat hodně vlákniny, ale nebude dostatečně pít a hýbat se, může trpět bolestmi řicha, nadýmáním a zácpou. Proč to všechno? Odpověď je prostá, dětský trávicí systém zkrátka ještě není připraven na větší množství vlákniny.
Ideální množství vlákniny, kterou by dítě mělo sníst za den, vypočítáme snadno podle vzorce, kdy k věku dítěte (v letech) připočítáte 5 g vlákniny.

Dítě tloustne, naordinujeme mu přísnou dietu
Jistě nemusím připomínat, že počet dětí s nadváhou a obezitou se stále zvyšuje. Jak to řeší rodiče těchto dětí? Někteří si z toho nedělají hlavu, je přece kolem tolik tlustých dětí, že se v tom davu prostě ten jejich tlouštík ztratí. Jiní se to snaží však řešit po svém. Rozhodnou se svému dítěti naordinovat nějakou bezva dietu, díky které dítě ztratí ony kilogramy navíc. Je však toto to správné řešení?
Vhodnějším řešením je, aby rodiče nejdříve objektivně zhodnotili váhu svého dítěte (vzhledem např. k jeho aktivitám, k jeho výšce a dalším aspektům), příp. si vypočítali BMI dítěte na kalkulačce, která je již běžně dostupná na internetu. Pokud usoudí, že je na tom jejich dítě opravdu bídně, měli by navštívit odborníka, který se v dané problematice dobře orientuje, a dokáže vhodně poradit se stravou dítěte.
A jak předejít tomu, aby se dítě nestravovalo ve fast foodech, necpalo do sebe denně tuny čokolády a nešustilo u každého seriálu pytlíkem s brambůrky? Odborníci doporučují, aby sami rodiče byli dětem příkladem. Pokud chcete své děti inspirovat a vést je ke zdravému životnímu stylu, musíte jim sami ukázat, jak na to.  Děti již od útlého věku mají tendenci napodobovat ostatní, proto je zkuste navádět na tu správnou cestu už odmalička.

Dítě není malý dospělý!
Závěrem bych se ráda ohlédla za tímto upozorněním či varovným gestem. Je třeba si totiž uvědomit, že dítě není dospělý člověk. Nestačí mu menší porce obvyklého pokrmu. Je třeba se zaměřovat na potraviny, které pomáhají se správným růstem a vývojem dítěte. Pochopitelně je příjem energie dost individuální vzhledem k věku, výšce, pohybové aktivitě, zdravotnímu stavu ad. Na internetu existuje velká spousta materiálů, zaměřených na stravování dětí dle věkových kategorií, existuje rovněž spousta tabulek s různými přehledy. Pro děti existují přehledy s doporučenými hodnotami energie, množstvím základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky) a dalších látek (vitaminy, vláknina, ...). 

Jak se na to dívám já
Musím říct, že v poslední době se nezaměřuji jen na zdravou stravu všeobecně, ale zaujala mě velmi také strava pro děti. Tím hlavním impulsem je zřejmě stravování mého 10letého brášky. Rozhodně nemohu říct, že se stravuje ideálně a dle mých představ, ale nemyslím si, že by na tom byl zas tak zle. Chtěla bych mu ukázat ten směr, kterým se může vydat, chtěla bych se naučit, jak předat své vědomosti svým dětem, které jednou jistě budu vychovávat dle svého uvážení. A rozhodně se chci naučit velkou spoustu zdravých dobrůtek, které jim budu vařit. :))
Dalším impulsem jsou také vaše blogy, vaše maminkovské blogy, které pravidelně sleduji. Líbí se mi vaše odhodlání, vaše touha ukázat dětem, že zdravé stravování je nejen zdravé, ale také chutné. Inspiruji se zdravými recepty, při kterých si člověk může zamlsat. Dozvídám se spoustu nových věcí ohledně dětské stravy. Vím, že je to také hodně o psychice, o tom, jak děti ovlivníte vy sami. Když už žiju a jím zdravě, chtěla bych i svým dětem za čas ukázat, že tato cesta, kterou jsem si vybrala, je ta správná. :))


Jak se vy stavíte k inspirování dětí, co se zdravého stylu života týče?

Mějte se hezky!
Kriss

11 komentářů:

  1. Pěkný článek, o výživu dětí se taky dost zajímám, hlavně kvůi sobě, ale taky protože je to zajímavé a chtěla bych se na to později specializovat:)
    Své děti bych chtěla naučit aby měli rádi zdravé jídlo, aby pro ně zelenina a ovoce bylo něco co si s chutí dají a né utrpení, ale zároveň jim určitě nechci zakazovat sladkosti mě je taky nikdo nezakazoval, jen prostě všeho s mírou:) Důležitý je taky pohyb:)

    OdpovědětVymazat
  2. psala jsem to i ke mě..ale koblížky chci péct..koukla jsem ale že je to ve vizovicích, to mám taky 10 minut autem, takže možná někdy zkusím i koupit. Výživu dětí taky celkem sleduji..Jsi v Olomouci? Zítra je na pedagogické fakulte kolem půl druhé nějaká přednáška o zdravém životním stylu a 14:20 je právě přednáška o dětské obezitě..Mám v plánu tam jít, je to volně přístupné, veřejné, tak snad to stihnu :)

    OdpovědětVymazat
  3. líbí se mi tvůj přístup, ostatně ke stejný jako ten můj (=poslední článek:)
    ale ať mi prostě nikdo neříká, že banány a jablka jsou pro děti sladkost! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek :-)) U pár bodů jsem se i poučila:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak s tvojim článkom úplne súhlasím. Deťom by sa veci nemali odopierať, ale taktiež by sa im nemali dávať bez nejakých istých obmedzení. Sladkosť raz za čas je v pohode, ale niektoré deti sú schopné zjesť 5-6 sladkostí denne a rodičia im v tom nebránia. Poznám to z vlastnej skúsenosti, síce som denne nefičala na sladkostiach a vôbec, veľmi som ich v láske nemala, či už ako decko, tak ani teraz.. fakt len raz za čas.. ale čo sa týka iných vecí, naši mi príliš vychádzali v ústrety. Kedysi som jedla jednoliatu stravu, 2 mesiace to isté dookola a oni ma nechali. Myslím si, že to tiež nie je dobré, keď rodičia deťom dovolia vyberať si, čo chcú na obed, pretože dieťa má potom tendenciu jesť to, čo mu chutí denne, kým ho to zas neomrzí.

    OdpovědětVymazat
  6. To s tím máslem vysvětli mojí mamce! :D kupujeme jen normální máslo a žádnou Ramu, kterou mám ráda, takže si jí dávám u přítele :D .. až budu mít své děti, tak se budu snažit jim dávat hodně zdravého jídla jako ovoce a zeleninu, ale nikdy jim nebudu zakazovat sladkosti (pokud nesnědí celou čokoládu a nebudou chtít další :D) a budu jim dělat mastný bramboráky a řízky! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek, jednou budeš supr maminka! :DDD
    Jen bych nesouhlasila s tou ramou, řekla bych, že máslo je daleko lepší a zdravější, jedly ho i naše babičky a s obezitou většina z nich problémy v dětství rozhodně neměla. Navíc ta rama je ztužený tuk, takže já hlasuju pro obyčejný máslo! :D A nízkotučnými produkty by se neměly krmit ani děti, ani dospělí - vlastně nikdo! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto skvělý článek :). Určitě se do života hodí :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Mléko a mléčné výrobky (mimo jiné) opravdu způsobují zahlenění, takže při nemocích horních dýchacích cest je vhodné je omezovat. A viz komentář od Beautygloss - jsem taky pro obyčejné máslo! A podle mě by se dětem měly dávat tučné výrobky, sýry, jogurty, obsah tuku bych snižovala až při sklonu k obezitě. Čím více tuku, tím méně zahušťovadel a dalších chemikálií výrobky mají.

    OdpovědětVymazat
  10. Výborný článok. Nič sa nemá preháňať. Zrovna mám v okolí človeka, ktorý svoje miminko krmí "vegansky" a nedáva mu vôbec mliečne výrobky. To mi príde pritiahnuté za vlasy a je to hazard s jeho zdravím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)