neděle 14. dubna 2013

* Jíst či nejíst - část VIII.

Dnes jsem si uvědomila, že uplynul měsíc od posledního článku v rubrice Jíst či nejíst. Proto je zde opět porovnání 6 potravin, tentokrát na téma zdravá svačinka. Svačiny mezi hlavními jídly nám pomohou udržet náš metabolismus v chodu, a navíc nám pomohou k tomu, aby náš žaludek nestrádal a nekručelo nám v břiše. Zde je tedy několik tipů. :))

✓ Pražené mandle (nesolené) - obsahují mononenasycené tuky a vlákninu, která potlačuje chuť k jídlu a zabraňuje ukládání tuku. Jedna porce by měla být omezena na max. 30 gramů.
× Preclíky - obsahují škrob, který je těžce stravitelný, obzvlášť, pokud je konzumujeme ve větším množství. Zároveň mohou způsobovat nadýmání, plynatost a zadržování vody v těle díky vysokému podílu soli.
 

✓ Sušené meruňky (bez přidaného cukru) - nezpůsobují nadýmání, protože v žaludku příliš nenabobtnají. Abychom měli vhodnou dávku pod kontrolou, bude nám stačit 1/2 šálku.
× Proteinové tyčinky - mnohdy obsahují glycerol, sorbitol a manitol, tedy cukerné alkoholy, které mohou způsobovat plynatost, nadýmání, a zároveň jsou těžce stravitelné. 


✓ Edamame (zelené sójové lusky) - vhodně doplněné o špetku mořské soli jsou ideální svačinkou, protože jimi snadno zaženete chuť na něco slaného, aniž byste příliš navyšovali dávku sodíku.
× Hranolky - jedná se o "bezvadnou" kombinaci soli a tuku, čímž dochází k zadržování vody v těle, vysoký podíl zase zpomaluje trávení. 


Konkrétně mě zarazil fakt s proteinovými tyčinkami, i když jsem u sebe po jejich konzumaci žádné problémy s nadýmáním či plynatostí nezaznamenala.
Co se týče mandlí, tam mám pocit, že je občas velmi obtížné, abych se omezila na onu doporučovanou 30g porci. :)) Ty oříšky jsou tak návykové, že bych je jedla klidně od rána do večera.
Edamame je pro mě novinkou, protože jsem až doposud tuto potravinu neznala. Dokonce přemýšlím, zda se dá u nás nějak běžně sehnat. Zahlédli jste tyto lusky někde? :))

Krásnou neděli vám všem!
Kriss

19 komentářů:

  1. Super článek :-))) Edamame jsem také neznala a ani nevím kde bych je koupila, takže ti bohužel nepomůžu :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda, ty proteinové tyčinky mají občas docela divné složení, určitě bych si místo nich dala sušené meruňky, mňam! Nejlepší jsou s vlašskými ořechy a skořicí :)
    A ty sójové lusky musí být moc dobré, asi podobné těm fazolovým - já je mám strašně moc ráda, ale to, co mi vždycky udělají se střevy ani nebudu rozepisovat :D Takže se jim radši vyhýbám a jsem si jistá, že to s tou sójou bude ještě horší :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mandle mám ráda, ale jsem na tom stejně jako ty, těch 30 g by mi nestačilo :D jakmile si dám jednu mandli, už jich musím sníst kilo :D
    1/2 šálku meruněk, by mi naopak stačila a meruňky mám moc ráda, ale strašně dlouho jsem neměla sušené :D takže brzy koupím a dám si k svačince :P
    Edamame také neznám, ale vypadá to zajímavě, hlavně jestli to vážně zažene chuť na slané :)
    Skvělý článek! takový jsem zrovna potřebovala, protože já vůbec kolikrát nemám nápady na svačinku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek :) A Edamame mi připomíná hrášek :D =)) Hned bych si dala =)

    OdpovědětVymazat
  5. Odolat mandlím je opravdu někdy těžké :D Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Koukám na recepty od Cassey Ho a ta tam ty lusky používá hrozně často, taky už jsem přemýšlela jestli se dají sehnat, chtěla bych to zkusit:)
    Zapátrám:D

    OdpovědětVymazat
  7. Pravda pravda :) Návykovost oříšků, semínek i sušeného ovoce je šílená :)

    OdpovědětVymazat
  8. Proteinové tyčinky jsou občas sajrajty, chce to kontrolovat složení a jíst je s mírou. :) Edamame bohužel neznám, ale až na něj narazím, tak vyzkouším! Jinak sehnat necukrované sušené ovoce je mimo zdravou výživu téměř nemožné, mám ji daleko a nejezdím tam moc často, nezahlédli jste je v nějakém obchodě?

    OdpovědětVymazat
  9. U mandlí to mám stejně, jak se do nich pustím, tak jich chci hodně :D. Sušené meruňky naopak vůbec nemusím...

    OdpovědětVymazat
  10. Už stahuji Ripped in 30, tak to snad vydržím, když k tomu budu přidávat ještě Zuzku, Cassey, Švihadlo, kolo, běh, in-line.... sakra mám toho v plánu nějak moc :D .. taky se mi do takových programů moc nechce :/ ale mám u toho takovou jistotu, prostě jsem si slíbila, že to zvládnu celé, tak to zvládnu! :)... Moc děkuji za radu ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Proteinové tyčinky si kupuju, ale nejím je každý den. A nadýmání jsem taky nezaznamenala. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Miluju Jíst či nejíst..vždy se dozvím zajímavá fakta:). Jinak ty meruňky bych si dala klidně teď hned. Úplně si představuju tu jejich nezaměnitelnou chuť:3.

    OdpovědětVymazat
  13. hele zase si nemysli, že jedu přesně podle plánu :D já ten plán nikdy nedodržím úplně, ale takhle je to pro mě lepší, že si nemusím nic hledat, jen rozkliknu odkaz a můžu cvičit :P když ale nemám vůbec náladu na to, co jsem si tam napsala, tak si to něčím nahradím ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Sušené ovoce doporučuji zakoupit raději nesířené.:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Jo s těmi mandlemi mám podobný problém, jsem schopná sníst celý pytlík na posezení.:D Naštěstí většinou cena oříšků mě nutí se krotit (přeci jen jsem studentík že :D) tak to zas tolik nehrozí. :) Jinak pěkný článek. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak teda ty doporučený porce mi lezou pěkně na nervy! :DD Asi budu muset sestavit nějakou tabulku pro nás ořechožrouty, kde budou ty gramáže přiměřené´, 30 g - to je tak pro veverku :D A o těch luscích jsem ještě neslyšela!

    OdpovědětVymazat
  17. Tak edamame je pro mne také novinkou a i mne "šokl" fakt o proteinovkách :-D... Nikdy jsem po nich s nadýmáním problémy neměla a (naštěstí) oříšky nejsou můj "problém", mám ráda pistácie, jinak oříšková moc nejsem :-)... to spíš se musím hlídat u sušených brusinek, abych jich nesnědla pytlík :-D

    OdpovědětVymazat
  18. máš vážně skvělé články:) vždy se začtu a jedním dechem zhltnu každé tvé slovo:D edamame jsou pro mě také novinkou. proteinovky jsem zrovna svačila dost často, rychlá a přenosná svačinka, takže jsi mě docela překvapila. a mandle si na svačinku nemůžu vynachválit, na to, jak drobné je to jídlo, mě zasytí na strašně dlouhou dobu:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)