sobota 23. února 2013

* Ušetřete aneb rozpočet pod drobnohledem

Hru s čísly, resp. články, ve kterých vás informuji o různých číslených informacích, už všichni velmi dobře znáte. A protože jsem se dnes dozvěděla zajímavosti ohledně našeho rozpočtu, nezaváhala jsem ani na chvilku. Všichni víme, že zdravý životní styl, ať chceme nebo ne, zkrátka leze do peněz. Jak to tedy s rozpočtem je ve světě čísel? Kolik a na čem byste mohli ušetřit?

V průměru 300 Kč můžeme ušetřit za měsíc v případě, že využijeme výhodnější permanentky do posilovny (ceny se samozřejmě liší dle oblastí). Pokud máte takříjakíc opravdu hluboko do kapsy, je samozřejmě nejlevnější variantou cvičení doma.

Celé 3 000 Kč ročně ušetříme, pokud nebudeme kupovat vodu v láhvích (nevím, proč mají lidi tendenci kupovat balenou vodu, která rozhodně není čerstvá, a navíc vyjde mnohem dráž než ta natočená z kohoutku). Ve většině měst je voda z kohoutku kvalitní a můžeme ji tak bez problémů konzumovat. Přes 80 % Čechů nemá problém s objednáním si kohoutkové vody v restauraci. Co se týče ekologie, na výrobu balených vod je každý rok použito 2,7 milionu tun plastické hmoty.

Téměř 9 500 Kč můžeme ročně ušetřit, když budeme pečovat o svoje zdraví a dobrou kondici. Na základě provedených studií se prokázalo, že ženy trpící nadváhou ročně utratí více peněz za léky a mají celkově vyšší vydání v přímé i nepřímé souvislosti s obezitou.

Celých 90 % lidí nakupuje impulsivně, ačkoliv si s sebou nosí do obchodu předem napsaný seznam. Vhodným řešením může být to, že než půjdete do supermarketu, dáte si něco k jídlu, aby vás pak u regálů nepřepadala chuť na všechno, co uvidíte.

13 000 dobrovolníků se zúčastnilo osm let trvající studie, v rámci níž bylo zjištěno, že lidé, kteří denně chodili cca půl hodiny, touto aktivitou podpořili svou dlouhověkost v porovnání s těmi, kteří se fyzické aktivitě v takové míře nevěnovali. Mimo to chůze snižuje krevní tlak, má příznivý vliv na naše kosti a navíc je zadarmo!


Jasně a stručně - já toho doslova prožeru opravdu hodně. To už je lepší mě šatit než živit. :))
Toho, že za jídlo utrácím dost peněz, jsem si všimla teprve před dvěma týdny, kdy jsem se přesunula kvůli škole na 3 dny v týdnu do Olomouce na byt. Následoval můj první nákup na pár (ty 3 dny jsou téměř jako pár plus jeden k tomu, chápete :)) dní a co se nestalo. Za pár věcí jsem nechala v obchodě téměř dvě stovky. Myslela jsem, že jsem to asi přehnala, ale pár potravin mi ještě chybělo! Druhý týden v Olomouci jsem si řekla, že zkusím navštívit levnější obchod (uznejme, že Billa není nejlevnější), takže jsem tentokrát nakupovala v Albertu. A teď se podržte, utratila jsem tam téměř 250 Kč za potraviny na pouhé 3 dny. Nutno podotknout, že jsem nakupovala jídlo na 6 svačin a 2 večeře. No, nevím, jestli je to ještě v rozumné míře, věřím, že některé z vás utrácí ještě víc, ale na můj vkus to bylo teda dost, hlavně v tom případě, když jsem pohlédla do poloprázdné tašky. :/
Nicméně co se dá dělat, o hladu tam přežívat nebudu, to je logické. A vzhledem k velkému vydání energie při mém náročném studiu (haha) je jasné, že potřebuju také dostatek energie přijímat. :)) Rodiče zatím žádné výhrady k mému stravování neměli, i když je pravda, že teď už nemám vůbec žádný problém s tím, abych z ledničky vyluxovala veškeré zásoby zeleniny, kterou žeru v kvantech. Stejně tak se u nás dlouho neohřeje tvaroh a o ovesných vločkách ani nemluvím. Naštěstí tyto věci jím jenom já, takže nehrozí riziko, že by mi je někdo snědl. :)) 

Co vy a váš rozpočet? Máte hluboko do kapsy?

Krásnou sobotu vám všem!
Kriss

11 komentářů:

  1. No já jen čekám, kdy si kdo začne stěžovat. Nejím o nic víc než předtím, jen jsou ty potraviny dražší a vzhledem k tomu, že se zdravé jídlo kupuje jen díky mně, vyjde to celkově dráž. :/ No co, třeba tu svou rodinu převedu na druhý břeh. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hluboko do kapsy naštěstí nemám, rodiče mi dávají dost štědrý obnos, ale vzhledem k tomu, že tak nějak částečně živím ještě přítele.. no nevyjde to levně:-) Ale pořád říkám, radši za jídlo dám tolik peněz, než abych kupovala hnusy.. S balenou vodou naprosto souhlasím a nechápu..:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky studuju v Olomouci:) prvním rokem, takže jsem zažívala přesně ten samý šok jako ty:) V zimním semestru jsem jezdila také jen na tři dny a v albertu jsem ty necelé tři stovky taky nechala;) Ale asi to levněji nepůjde, nekupuju si žádné blbosti typu čokolád a oplatků a co koupím, to taky sním, takže to beru jako dobrou investici:)

    OdpovědětVymazat
  4. Na jídlo padne většina mé výplaty. Jdu nakoupit a nechám tam v průměru kolem 500 korun, když spočítám utratu za tento týden tak jsou to určitě dva tisíce. Jenže nakupuju pro 2-4 lidi, my jsme dva, ale mame tu 2x týdně děti.

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsem nastoupil do Brna na VŠ, tak první věc jsem přestal kupovat balenou vodu. Kupodivu jsem byl skoro za exota a do dnes nechápu, jak studenti tahali na koleje balenou vodu. Jinak denně utratím za jídlo kolem 200 korun, protože mám pořád hlad, nejvíc když cvičim, což je pětkrát do týdne :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ježííš mankote, to jsou čísla! Mě nejvíce štvou lidé, kteří si stěžují na drahé vitamíny, doplňky stravy a podobně. Přitom by stačilo tyhle "zdravotiny" nahradit pořádnou a hodnotnou stravou a hned by se ušetřilo a koupit by si mohli ještě něco dalšího...

    U nás nakupujeme já a mamka. Vždycky máme docela plný košík za rozumnout cenu. Řekla bych, že to jen díky mě ta cena je rozumná, jelikož jsem celé rodině jaksi trochu překopala stravování a ejhle, najednou jsou nákupy levnější - ba ne, když se přestaly kupovat takové ty zbytečnosti jako taveňáčky, ochucené jogurty, tatranky, perníky, uzeniny, čoko tyčinky a podobně.
    Jinak tvaroh a vločky u nás také mizí strašně rychle :D Když si to tak vemu, tak tvaroh mám snad každý den. A nesmím zapomenout na banány, na ty "tajně" chodí taťka v noci :D a já se pak rozčiluju, kam zmizel, vždyť jsem ho chtěla ke snídani :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkný článek, hlavně užitečný :) Já si taky někdy říkám když nakupuju s našima pořád jde slyšet jenom "jdu se podívat jestli mají to a to" nebo "ještě bych potřebovala..." kolik je asi stojím peněz, ale když si to tak vezmu tak zase nedělám žádné nájezdy na ledničku při které bych ju vyžrala. Nejím sladké jogurty které stojí víc než bílý, měkké tvarohy jsou taky levné což se boužel nedá říct o cottage sýru a díky bohu za cenu ovesných vloček :D Taky nejím snickersky apod. co taky leze do peněz tak mě aspoň toto uklidňuje :D Každopádně si nemůžu vynachválit Lidl, protože se tam dá nakoupit za super ceny :)

    OdpovědětVymazat
  8. vždycky mě udivovalo, kolik peněz musí lidi platit za jídlo..vždycky mi přišlo neskutečné, že za týden můžeš utratit pouze za základní potraviny až 1000 kč :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám v ledničce svojí přihrádku kde mě nikdo nesmí ani šáhnou, jinak se neznám :D S porovnání s rodiči mám naprosto jiné stavování, oni si potrpí na bílé pečivo, tučné majonézové saláty, sýry, sladkosti a uzeniny...samé lepší věci! :D A když to srovnám, já a mamka, myslím, že za jídlo utratíme přibližně stejně, moje zelenina taky není nejlevnější, nemluvně o celzn. pečivu, víme známe. Ale já si můžu být aspon jistá, že do sebe dávám ty správné věci :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mám to naprosto stejně s tím, že je lepší mě šatit než živit ( no i když oboje dělám sama, že... :D ), na nákupy si vždycky dělám seznam a řeknu Ti, těším se na jaro a léto, až ta zelenina a ovoce bude levnější!!!

    OdpovědětVymazat
  11. je to fakt, že jídlo je dneska strašně drahé. taky si jdu občas na nákup zdravých potravin, které by mi moje mamka nebyla schopná koupit, protože je to prostě něco extra, ne normální jídlo .. no a nechám tam za dvě veci klidně kilo .. v pátek se chystám na nákup takových "zbytečností" jako třeba dražší ovoce - cantaloupe, avokádo .. pak si chci nakoupit nějaké ořechy, sušené ovoce a tak a takový sáček něčeho taky stojí kopu peněz .. není to jednoduché. ale holt, musíme si stanovit priority, za co budeme svoje úspory utrácet. někdo si raděj koupí spousty kosmetiky do sbírky na svou hromadu, i když to stejně bude používat chvíli a pak si půjde koupit zas něco nového, někdo si zas v DMku koupí místo kosmetiky něco zdravého k jídlu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)