čtvrtek 14. února 2013

* Tajemství Pěti Tibeťanů


Musím říct, že ačkoliv se v současnosti zajímám hlavně o zdravou výživu, nerada bych opomínala mou další vášeň, aktivní pohyb. V dnešním článku se tedy zaměříme na cvičení. Nač se můžete těšit? Co se tentokrát zaměřit na jógu, resp. na konkrétní cviky, a to populární sestavu Pět Tibeťanů. Jak se cvičí, co vše ke cvičení potřebujete, k čemu je vůbec dobré tento druh cvičení zařadit do svého dne? To si vše povíme. :))

Trocha historie
V minulém století existoval jistý důstojník britské koloniální armády, plukovník Bradford, který se spřátelil s panem Peterem Kelderem. Sloužil v Indii a vyprávěl o tom, že někde v Tibetu je klášter, kde mniši mají recept na věčné mládí. Plukovník se do Tibetu vydal, důležitý je fakt, že v té době to byl starý pán, měl okolo 60 let. Po 23 letech se plukovník vrátil zpět do Anglie, kde ho přítel Kelder nemohl poznat. Vypadal velmi mladě a svěže, jeho věk by lidé odhadovali na polovinu toho, kolik mu doopravdy bylo. Plukovník svému příteli vyprávěl, jak žil v klášteře s mnichi, pěstoval zeleninu a vyráběl ovčí sýr. Kromě toho se však naučil cviky tibetských mnichů, které údajně vracejí člověku mládí, čehož byl sám důkazem. 
Pan Kelder zapisoval veškeré zážitky plukovníka a později vydal o této cestě do Tibetu knihu, která byla přeložena do mnoha jazyků. V současnosti je u nás v ČR spousta fanoušků právě sestavy Pět Tibeťanů, setkat se s nimi můžete i v mnohých fitness centrech v rámci organizovaných hodin jógy.

Jak cvičit Pět Tibeťanů
Cviky by se měly provádět denně, aby jste dosáhli těch nejlepších výsledků. Každý cvik by se měl opakovat 21krát, ovšem pokud s Pěti Tibeťany teprve začínáte, je ideální menší počet cviků, který fyzicky zvládnete. Na začátku je tedy vhodné začít se 3 opakováními od každého cviku (samozřejmě si můžete "naložit" i více, je to velmi individuální) a každý týden poté navyšovat o další dvě opakování. Postupně se tedy poté navyšuje až do konečného počtu opakování 21. Důležité je se nepřepínat. Nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě cviků, takže je rozhodně nešiďte, ale soustřeďte se na jejich správné provedení. Pokud budete Pět Tibeťanů cvičit denně, uvidíte, jak se zlepšujete, a jak vám větší počet opakování brzy nebude dělat problémy. Stejně jako to platí u ostatního cvičení, ani při této sestavě byste neměli cvičit v tom případě, pokud by bylo cvičení bolestivé. 
 
Jak dosáhnout účinků
Abychom dosáhli účinků, je třeba cvičit Pět Tibeťanů opravdu pravidelně, ideálně tedy každý den. Pokud je budete zařazovat jen občas, výsledky nebudou tak skvělé.

Jednotlivé cviky a jejich vliv na naše tělo
Jak už ze samotného názvu vyplývá, budete se zabývat 5 cviky. Konkrétně tedy tzv. káčou, svíčkou, půlměsícem, mostem a horou. Každý z těchto cviků má na naše tělo velký vliv. K čemu vůbec při jejich provádění dochází? Začneme hezky od začátku. Káča napomáhá vzpřímenému postoji, dodává stabilitu a sebevědomí. Svíčka dokonale posiluje naše břišní a zádové svaly, při správném provádění odstraňuje bolesti zad. Půlměsíc se zaměřuje především na páteř, ramena, hruď a krk. Zároveň posiluje klouby nohou. Most posiluje naši páteř, oživuje trávicí a vylučovací orgány a zpevňuje zápěstí. Hora narozdíl od ostatních cviků procvičuje všechny svaly, posiluje klouby nohou a zápěstí, oživuje náš krevní oběh.


Pro koho je cvičení vhodné?
Pět Tibeťanů může cvičit naprosto každý, bez rozdílu pohlaví či věku. 

Pomůcky
Cvičit můžete prakticky kdekoliv, kde máte dostatek prostoru. Co se týče pomůcky, vystačíte si pouze s podložkou nebo dekou, tvrdá zem přeci jen není to nejlepší volbou. 

Nepravidelnost cvičení
Pokud jednou zapomenete a cvičení vynecháte, pochopitelně se nic nestane. Následující den budete cvičit zase tak jako vždy. Přerušení by však nemělo trvat déle než 1-3 dny, protože budete nepravidelností ztrácet pohyblivost a pružnost.

Kdy je nejlepší Pět Tibeťanů cvičit?
Na čase opět naprosto nezáleží. Doporučuje se však necvičit pozdě večer. Ideální je si stanovit přesnou hodinu, ve které budete Tibeťany cvičit. Stanou se tak součástí vašeho dne a vy si na ně zvyknete. Mnozí milovníci Pěti Tibeťanů nejraději cvičí ráno, protože sestava dokáže tělo nabít energií a celkově člověka povzbudit do nového dne.

Proč vůbec toto cvičení zařadit do svého dne?
Mnozí z vás si určitě říkají, proč je vlastně dobré se tímto cvičením zabývat. Já vám tedy předložím několik důvodů, proč je vhodné Pět Tibeťanů cvičit.
  • Brzy pocítíte výsledky. Pokud budete cvičit opravdu pravidelně, vězte, že účinky se opravdu dostaví.
  • Dojde k uvolnění vašich energetických center (čaker) v těle. Tyto čakry jsou v přímém vztahu s naší životní energií a správnou funkcí žláz s vnitřní sekrecí ovlivňujících hormonální rovnováhu našeho těla.
  • Dodají vám elán. Je dokázáno, že lidé, kteří po ránu cvičili Pět Tibeťanů, byli po celý den více veselí a nabití energií. Pět Tibeťanů tedy blahodárně působí nejen na naše tělo, ale také duši, což je v dnešní uspěchané a věčně stresující době nesmírně důležité.
  • Vaše tělo bude pružnější. O tom, že mají tyto cviky velký vliv na pohyblivost našeho těla, už jsme si říkali. Proč si tedy po ránu neudělat rozcvičku v tomto duchu a vykročit do nového dne hezky protažení?
  • Dá se cvičit kdekoliv. Stačí vám opravdu jen trocha místa, abyste si mohly tuto sestavu zacvičit. Nepotřebujete chodit na žádné organizované lekce, ale cvičení lze provádět v teple vašeho domova nebo v létě klidně na zahradě či jiném venkovním prostředí. To se to pak cvičí jedna radost.
  • Zbavíte se stresu, depresí a strachu. Že působí Pět Tibeťanů na naši duši, o tom už jsem se rovněž zmínila o pár řádků výše. Sama mohu potvrdit, že pozitivní vliv tam opravdu je.
  • Budete se cítit mladšími. Osobně jsem tedy ten dojem neměla (zřejmě jsem ještě pořád dost mladá :)), ale rozhodně bych tuto skutečnost nerada zpochybňovala. Je jasné, že pokud člověk protáhné své ztuhlé svaly, na tělo to působí jako příjemné osvěžení.
Konkrétní cviky
O správném provedení cviků si můžete přečíst krásné instrukce ZDE. Já přikládám obrázek a video, podle kterého si můžete zacvičit.


 
Já a Pět Tibeťanů
Sama jsem si toto cvičení vyzkoušela a vřele vám ho doporučuji. Cvičila jsem u relaxační hudby, která člověka dokáže dokonale odreagovat. Důležité je soustředit se jen na sebe samého/samou. Všímala jsem si každých detailů, pečlivě prováděla každý cvik, soustředila se na své dýchání, které je při józe nesmírně důležité. Pokud tedy nechcete jen makat s činkami, cvičit s Jillian, trumfovat se se Zuzkou Light v intervalových trénincích, vyzkoušejte odpočinkových Pět Tibeťanů. :))

Co vy? Cvičili jste někdy Pět Tibeťanů? Jak se vám sestava líbila?

Hezký čtvrtek vám všem!
Kriss

8 komentářů:

  1. Nooo...článek byl krásnej:). Ale ty cviky se mi moc nelíbí, ale tím je nechci kritizovat:). Jako určitě by to měly holky vyzkoušet:). Může to být zajímavá zkušenost:).

    OdpovědětVymazat
  2. zajímavé :) toto cvičení vůbec neznám

    OdpovědětVymazat
  3. O tom jsem už někdy slyšela, ale zase jsem to rychle vypudila z hlavy, každopádně to zní zajímavě a o víkendu to prostuduji důkladněj a možná i zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. vypadá to úplně skvěle! Už dlouho hledám vhodné probuzení po ránu, takže díky moc za tip, hned si to založím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak o tom jsem už slyšela, ale nikdy jsem to nezkoušela :D Každopádně jsem občas přemýšlela, že by bylo dobré se třeba večer před spaním protáhnout, tak bych to mohla zkusit :) Já totiž na takové pomalé pohyby moc nejsem, jsem takovej neklidnej raplík :DD

    OdpovědětVymazat
  6. Přečetla jsem článek jedním dechem, hrozně mě nadchl!!!! ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Nerad do toho kecám, ale ta Američanka na videu to cvičí nesprávně. Je to zřejmě klasický produkt fitka, který příliš netuší k čemu to vlastně slouží, ale ráda se předvádí a druhé poučuje :-) .... v uších mi cinká .... to určitě říkáte, že jsem právě takový, jak o ní píšu :-) .... rozhřešení nechám na Vás. Hezký den přeji. Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, neprovádí to, jak se má, očividně slušný fitness základ má. Na tom jak "leze" do pozice psa je vidět, že moc princip nepochopila. U mostu také...

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)