úterý 1. ledna 2013

* Super Size Me aneb nebezpečné junk food


Každý člověk se setkal s pojmem "junk food" čili nezdravá strava. Obvykle se s ní setkáme nejen v mnoha domácnostech, ale především v populárních fast foodech, které již před nějakou dobou přinesly Spojené státy americké. Chcete vědět, jaké následky může mít stravování právě v řetězcích Mc Donald's, KFC a dalších? Podívejte se na dokument, který otřásl světem!

Dokument Super Size Me jsem poprvé zhlédla v rámci kurzu Jak žít zdravým životním stylem (v rámci kurzů na UP). Musím říct, že tento příběh mě doslova šokoval tím, jak moc je "junk food" pro tělo škodlivé, i když jsem si pochopitelně nedělala žádné iluze o tom, jak je našemu zdraví prospěšné. Na druhou stranu mě tento fakt nepřekvapil natolik, protože každý přeci ví, že stravování v McDonaldu apod. není zrovna košér. 
Abych se však dostala k samotnému obsahu Super Size Me. Snímek vypráví o mladém muži (samotném režisérovi dokumentu) Morganu Spurlockovi, který se podvolí experimentu s nezdravým stravováním v právě již zmiňovaném řetězci McDonald's. Jediným pravidlem je stravování se 30 dnů výhradně jídlem, které nabízí McDonald's. Spurlock se musí 3x denně stravovat v tomto řetězci, a aby toho nebylo málo, objednávat si musí XXL menu. Denně je Morgan pod drobnohledem odborníků, kteří mapují jeho zdravotní stav. Řeknu vám, že již v počátcích se mi dělalo zle. Tato "dieta" dožene filmaře k naprosté proměně, která (alespoň doufám) donutí každého diváka k tomu, aby se zamyslel nad jedním z hlavních celosvětových problémů - obezitou. Nezavírejte oči před tím, co se kolem vás děje. Nepodporujte tyto zdraví neprospěšné řetězce, které pouze ovlivňují svými voňavými nabídkami člověka již od raného dětství. Dnešní mládež je toho důkazem. Víte, co mě šokovalo nejvíce? V dokumentu dělali pokus na dětech, kdy jim ukazovali obrázky významných osobností v dějinách. Mezi fotografiemi byl úmyslně vložen také obrázek šaška, který je hlavním maskotem McDonaldu. Co myslíte, byly dětem známější historické osobnosti nebo pověstný šašek? Myslím, že na otázku si každý z vás dle předchozího výkladu dokáže bezesporu odpovědět.
Neničte své tělo a nenechte, aby si ho ničili i vaši blízcí. Propagujte tento dokument, aby si lidé uvědomili, jak tento vážný problém v dnešní době ohrožuje nejen zdraví, ale také existenci lidstva. 
Malou ukázku můžete zhlédnout níže, celý dokument lze stáhnout ZDE, nebo se na něj můžete podívat online na youtube. Obojí s českými titulkami.




Prosím, jezte v rámci možností zdravě a nedopusťte, aby tyto celosvětové řetězce dále těžili z lidských trablí a ničili další lidské organismy. I když je mi samozřejmě jasné, že je to jen výkřik do ticha...
Kriss

13 komentářů:

  1. No zrovna McDonald´s jsou podle mě nejhorší fast foody na světě...To jejich jídlo,snad ani normální jídlo nepřipomíná. Naposledy jsem tam měla nějaký ten jejich hamburger, před 6ti lety někdy na základce na výletě, protože to teprve začínalo a všichni z toho byli nadšení...a dote´d si pamatuju tu chuť nechutného karbanátku, který snad ani maso nevidelně a nechutně bahnitá houska, která byla snad zmražená a rozmražená milionkrát...myslím, že jsem to ani nedojedla..a to jsem byla ve věku, kdy všechny děti chtěly jíst jen tohle..:D

    OdpovědětVymazat
  2. super size me si určitě vyhledám, z tvého popisu mě to dost zaujalo - ikdyž to chce asi silný žaludek :D
    jsem tak ráda, že jsem junk food přestala jíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. článek si půjčím a budu ho sdílit u sebe na FB stránce, nevadí-li :)

      Vymazat
    2. Samozřejmě, že nevadí. ;)

      Vymazat
  3. O dokumentu už jsem slyšela a pořád jsem plánovala, že se na něj podívám - ale po čase jsem si na to ani nevzpomněla. Děkuju za připomenutí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna před prázdninami jsme na to koukali na angličtině. Dokument je fakt drsný... Všichni víme, že jsou ta jídla špatná, ale že až takhle... hrůza. A s těmi obrázky si to také pamatuji.. Hrůza!
    svet-podle-klary.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. ten film mě jen utvrdil v tom, že toto Blanička nepapá :D

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě to zhlédnu a budu hrdá na to, že jsem z McDonaldu v životě nic nejedla :D Když už, tak KFC..taky to není extra zdravé..ale aspoň je v tom maso :DD

    OdpovědětVymazat
  7. Tak na tento dokument se určitě podívám, i když junk food nejím, zajímá mě to.:) Díky za článek.:)) Lucka

    OdpovědětVymazat
  8. všetky Mc Donaldy, fast food, reklamy na odporné "zdravé sladkosti" sú odpad....ešte aj reklamy na to bežia neustále!!! Kedy ste v televízii videli nejakú reklamu na zdravé jedlo??? Ja nikdy!A čudujme sa, že ďeľom chutia také hnusy!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Kristýnko, díky za tip, ráda se na to podívám... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jednou jsem o tom slyšela, ale nevěděla jsem že existuje i dokument:D Takže díky za tip, už stahuju:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)