úterý 15. ledna 2013

* Celozrnné zdraví


Dnešní podvečerní článek bude věnován celozrnným potravinám, které spousta z vás konzumuje. Málokdo však tuší, jaké přínosné látky v sobě tyto výrobky mají, v čem spočívá výhoda jejich konzumace, proč jsou pro naše tělo přínosné, zkrátka proč je vůbec strčit do pusy? Dnes jen krátké shrnutí veškerých pozitiv těchto úžasně zdravých potravin, které podporují vaše (celozrnné) zdraví. :))

Celozrnné potraviny mají vysoký obsah antioxidantů i dalších živin, stejně jako vlákniny, která snižuje hladinu LDL cholesterolu a krevního tlaku, a naopak zlepšuje reakci inzulínu. Tyto výrobky kromě dále snižují riziko vzniku srdečních onemocnění, rakoviny, diabetu II. typu a obezitu.
Celozrnné potraviny mají také své místo v odtučňovacích dietách, protože obsahují právě již zmiňovanou vlákninu. Na druhou stranu však patří ke kaloricky velmi vydatným živinám, proto musíme jejich porci dobře kontrolovat. Lidé, kteří do svého jídelníčku pravidelně celozrnné potraviny zařazují, mají nižší BMI. Bylo prokázáno, že lidé, kteří konzumují bohatou stravu na celozrnné produkty, mají v oblasti břicha méně tuku než lidé, kteří konzumují spíše rafinované obiloviny (např. bílý chléb).




Protože je tu hodně z vás cvičících, pojďme se podívat na to, jak je to s celozrnnými výrobky a sportem. Právě tyto potraviny napomáhají sportovcům v hydrataci organismu, protože sacharidy přitahují vodu. Pokud si dáte před tréninkem něco celozrnného, lze tím předejít předčasnému vyčerpání svalů a dosáhnout tak optimálních výsledků. Sacharidy jsou totiž upřednostňovaným zdrojem energie v průběhu intenzivního cvičení, spouští inzulínovou reakci, která pomáhá s rovnováhou mezi výstavbou a rozkladem svalové tkáně. Protože celozrnné výrobky obsahují velké množství aminokyselin, které jsou základní stavební jednotkou svalů, je vhodné je kombinovat s bílkovinami (např. rýže a tofu, rýže a kuřecí maso apod.). Dostaneme tak ideální potréninkové jídlo.
Kvalitní celozrnné potraviny obsahují enodsperm (část semene rostlin), klíčky a slupku v přirozeném poměru, v jakém se tyto složky nacházejí v zrnku, které se sklidí na poli. Jednotlivé obiloviny jsou poté různě zpracovávány, např. drceny, lisovány, vařeny, mlety. Pokud se vydáte do obchodu, abyste si nějakou tu celozrnnou potravinu koupili, hledejte na výrobku označení "celozrnný", "tmavý", "hrubě mletý". Kvalitní celozrnné potraviny obsahují více bílkovin, zdravých tuků a vlákniny než rafinované obiloviny.

Zde uvádím několik příkladů zdravých zrníček:
  • pohanka - obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny, je zdrojem draslíku, dobře zasytí, zabraňuje nadýmání
  • ovesné vločky - obsahují specifický škrob (beta-glukan), který snižuje hladinu cholesterolu
  • quinoa - je kompletním zdrojem bílkovin, obsahuje totiž všechny aminokyseliny potřebné pro regeneraci svalů, neobsahuje lepek, je uvařená rychleji než rýže
  • rýže natural - celozrnná rýže je bohatá na hořčík a protizánětlivý selen
  • kukuřice - je kvalitním zdrojem energie na trénink, bohatá na vlákninu a antioxidanty
  • amarant - obsahuje velké množství bílkovin, vápníku, železa, hořčíku, fosforu a vitamin C (je jedinou obilovinou, v které tento vitamin najdete) 
  • pšenice - je zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů, které napomáhají regeneraci svalů 
 


Já mám celozrnné potraviny dost ráda, přestože jsem je dříve (dejme tomu tak před 6 lety) vůbec nestrčila do pusy. Musela jsem si k nim najít postupně cestu, protože doma jsme jedli zejména bílé pečivo. Teď už si dám obyčejný rohlík opravdu výjimečně nebo v případě nouze.
Ze zrníček více nejčastěji konzumuju rýži, pšenici (v podobě těstovin) a občas i kukuřici (ta pražená je bezvadná, ale nepohrdnu ani popcornem :)).

Jak jste na tom vy a celozrnné potraviny? Jíte, nejíte? Jak často a kdy (ráno, dopoledne, odpoledne, večer)?

Hezký večer!
Kriss

5 komentářů:

  1. Jím takřka pořád :-) snídaně, obědy, véči...
    Jen když opravdu musím, sním i něco z bílé průmyslové mouky.

    OdpovědětVymazat
  2. taky jsem dříve jedla jen bílé pečivo, protože jsme ho tu měli pořád.. Teď už asi tak půl roku bílé pečivo úplně omezuji, dám si ho vážně jen když třeba není nic, co bych si mohla dát k svačině kromě bílého pečiva :D ... celozrnné pečivo si nejčastěji dávám k svačině a nebo občas k večeři.. teď už jsem ho několik dní neměla a celkem mi chybí ;)


    a děkuju za podporu v Insanity :P tu výdrž budu potřebovat, hlavně s dechem :D ... právě že já viděla ty silikonové formičky u jedné slečny a musela jsem si je taky koupit :D vždycky když jsem viděla ty formičky, tak jsem si představila, že se v nich dají dělat jen mufiny :D ale ta slečna si v nich dělá výborně vypadající snídaně jen z ovesných vloček, kokosu a bílého jogurtu, tak to chci taky zkusit :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já se od nového roku snažím jíst každý den přibližně 100 gramů celozrnného pečivo nebo nějakých cereálií, protože dobře vím, že tyto výrobky obsahují nespočet výborných látek pro naše zdraví (ale i krásu - kůže, vlasy, pleť, nehty, ...) a taky je až neuvěřitelné, kolik obsahují vlákniny třeba i oproti ovoci a zelenině.
    Co se týká pohanky, vím ještě o jednom kladu, jako jeden z mála produktů obsahuje rutin, který posiluje cévy (dobré třeba pro ty, co jim neustále teče krev z nosu) a tak mimo jiné zabraňuje křečovým žílám. Pořád si říkám, že bych jí měla jíst víc, protože křečáky jsou pro mě díky genům u nás v rodině celkem strašákem.

    OdpovědětVymazat
  4. Jím, k večeři nebo ke svačině :) Mám moc ráda chléb z LIDLU :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se snažím baštit, ale mám problém je najít... Bohužel třeba takový celo-žitný chléb fakt nepozřu, nepřejde mi přes krk :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)