pátek 10. dubna 2015

* Buďte sami sobě trenérem!

 

Někdo potřebuje vést, potřebuje nad sebou někoho, kdo na něj bude dohlížet, peskovat ho, ukazovat mu směr, kterým se má ubírat. Na druhé straně jsou ale lidé, kteří nad sebou nepotřebují nikoho jiného než sebe samotné. Netvrdím, že vidina trenéra, který poradí, jak správně cvičit, jak správně jíst, není lákavá. Na druhou stranu si myslím, že je dobré umět být sám sobě vzorem, rádcem, guru. Můžeme tomu říkat, jak chceme. Není nutné platit velké peníze někomu jinému, aby na nás dohlížel, motivoval nás apod. Zkusme to sami. Zkusme být sami sobě trenérem. :))

Určeme si vlastní cíl
Cíle jsou důležité. Psala jsem o nich například v článku o SMART metodě. Nejprve si dejte krátkodobé cíle, které postupně budete měnit v cíle dlouhodobé. Držte se však něčeho reálného, něčeho, čeho budete schopni dosáhnout. Vězte, že vaše cesta je mnohem jednodušší, pokud na jejím konci máte stanoven nějaký cíl, nějaký bod, do kterého chcete dojít. 

Motivujme sami sebe
Vím, že motivace je pro mnohé nesmírně důležitá, ovšem také je dost těžké umět motivovat sám sebe. Zkuste si pustit oblíbenou písničku, která vás nakopne. Někomu mohou pomoci motivační obrázky nebo citáty. Jiné zase dokáží nakopnout nějaké vzory, ať už jde o nějakého sportovce nebo vaši kamarádku/kamaráda. Někdo si zase rád dopřává a motivuje ho vidina nějaké odměny, např. v podobě nového sportovního oblečku, kabelky, knížky či jakékoliv maličkosti. Motivace je nesmírně důležitá, a troufám si říct, že bez ní to snad ani nejde!

Vytvořme si tréninkový plán
Cvičit si jen tak je sice fajn, ale nárazové tréninky mnohdy nemají moc význam. Pokud jste se do cvičení pořádně obuli, je třeba si vše sesumírovat, hodit na papír nebo do počítače, abyste v tom měli nějaký systém. Uvědomte si, že je důležité procvičovat celé tělo a neopomíjet žádnou z partií, i když ne všechny části těla jsou u cvičení těmi nejoblíbenějšími.
Tréninky si můžete sestavit komplexní, tzn. že budete provozovat tzv. full body tréninky, kdy v rámci jednoho tréninku procvičíte celé tělo. Stejně tak ale můžete cvičit tzv. splity, kdy v rámci jednoho tréninku procvičíte vždy jen určité partie těla. Záleží na vás, jakou variantu zvolíte.

Sledujme pokroky
Pokud se snažíte shodit, nabrat, intenzivněji cvičit, zvedat větší váhy apod., je dobré zapsat si na začátku všechny důležité údaje, které budete později moci srovnat, abyste viděli své výsledky. Ne vždycky budou výsledky uspokojivé, ne vždycky vám udělají radost, ale jen díky onomu srování budete moci posoudit, nakolik je vaše snaha dostatečná. Buďte k sobě upřímní a nebojte se pádů. Ne vždy se člověku daří. Nicméně lepší přijít na chybu, než se jen obelhávat a konejšit tím, že určitě děláte vše správně. 



Vzdělávejme se
Je jasné, že žádný učený z nebe nespadl. Sebevzdělávání je velmi přínosnou věcí zejména pro nás jako jedince. Nemusíte rozdávat moudra na internetu, ale je fajn mít přehled o tom, čemu se věnujete. Pokud vás zdravý životní styl osloví, pokud vás zaujme systém stravování nebo jakékoliv cvičení, sport či jiné záležitosti, čtěte články, sledujte videa, mrkejte na veřejné diskuze, pujčte si nějakou zajímavou knížku. Nebudete litovat! A uvidíte, kolik zajímavých informací se dozvíte. :))

Nezapomínejme na správnou stravu
Správný trenér dbá také na správnou stravu. Nemá cenu tady psát, že tato a tato cesta je ta nejlepší pro vás. Chvíli potrvá, než si na sobě odzkoušíte, jaký způsob stravování vám vyhovuje, abyste se blížili ke své vysněné postavě. Každopádně stravu rozhodně nepodceňujte, úspěch za ní vězí daleko více než za cvičením, které je, dalo by se říci, spíše takovým doplňkem.
 
Odpočívejme
Dobrá rada nad zlato pro všechny fitness maniaky, kteří chodí denně do posilovny, ale i pro ty, kteří denně horlivě běhají po venku, potí se na rotopedech apod. Ať už se jedná o jakýkoliv aktivní pohyb, kterému se věnujete pravidelně, mějte na paměti, že tělo potřebuje odpočinek. Zkuste si dát alespoň jeden den v týdnu pauzu od všeho a užívejte si volna (i když vím, že pro některé je to utrpení :)).
 
Nezapomínejme, že jedině trvalá snaha nám přinese úspěch
Nejdůležitější bod ze všeho. Je sice fajn, když se člověk pro něco nadchne. Je super, že se stravujete přesně podle plánu, nevynecháte jediný trénink, zkrátka všechno děláte na 110 %. Nicméně je také důležité, aby takový zápal trval déle než jen pár měsíců. Vydejte se proto takovou cestou, kterou budete moci kráčet dlouhodobě, ideálně trvale.




Jakých bodů se držíte vy? Máte svého trenéra?

7 komentářů:

  1. Je to moc hezky napsané! A ta motivace je opravdu velmi důležitá (jak ostatně vše) Podle mě je nejdůležitější to dělat z radosti a ne z povinnosti :) Já dnes byla po delší době v posilovně a cítím se skvěle!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to úžasně sepsáno. Svého trenéra nemám, řídím se podle většiny bodů, co jsi vypsala :) Nejvíce se mě dotýká motivace (ta na mě opravdu funguje, taková vidina nových běžeckých bot...) a vzdělávání se, protože ráda sbírám nové informace (ale prověřené). Tím nechci říct, že ostatními se neřídím :D

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu moc hezký článek! :) Já sama sobě jsem jakousi vlastní trenérkou. Cvičím především doma, což hodně lidí odsuzuje, že prý si člověk nedá tolik do těla, ale myslím, že v mnoha případech je opak pravdou. Jak říkáš, důležitá je motivace a sledování průběhu, co nám dělá dobře a co naopak nás tíží a stahuje dolů. Odpočinek je moc důležitý, sama si dávám jeden den v týdnu oddych... A ne, nemůžu říct, že by mi to úplně vyhovovalo, nejradši bych makala i ten den, ale vím, že tělo odpočinek a regeneraci potřebuje, takže ho začleňuji :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem trenérkou sama sobě. Podle mě je stejně nejlepší být motivací sama sobě, ta vidina, jak vypadáme za nějaké ty měsíce...Bezkonkurenční :)

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.livestrong.com/slideshow/1011305-10-steps-becoming-own-personal-trainer/#slide=1
    Deja vu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak. Už jsem několikrát psala, že se inspiruji na zahraničních serverech. :-) Mám tu dost takových článků přeložených z aj, nicméně z toho, na který odkazuješ, jsou jen převzaty základní body. :-)
      Pěkný den. :-)

      Vymazat
  6. Krásný článek ! Motivace je opravdu velice důležitá. A držím se asi všech zde zmíněných kroků. Já měla trenéra, když jsem začínala chodit do posilovny - kvůli tomu, abych se naučila správné technice. Nyní jsem, jak píšeš, sama sobě trenérem a také motivací :)
    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)