pátek 4. října 2013

* 4.10.2013

 

Vy moc dobře víte, že nejsem ten typ, který by si zde zapisoval každý den své jídelníčky, pocity, aktivitu a zážitky. V podstatě jsem takový asociál, i když je to paradox, když si tak aktivně vedu tyto stránky. Nicméně jste si pravidelně mohli číst alespoň měsíční shrnutí, na která jsem se zmohla. Mluvím v minulém čase záměrně. Vůbec nevím, jestli bude mít ještě nějaký smysl psát je tak pravidelně, občas mě trošku vytáčelo, že jsem je psala "jen aby se neřeklo". Rozhodla jsem se proto, že "deníčkové zápisky" budou, nicméně tehdy, kdy budu mít potřebu. :))

Často se mě ptáte, jak na tom teď jsem, jak se stravuji, jak a co cvičím a tak dále. Dnes je ten den D, kdy vám o tom řeknu trošku více, resp. alespoň základní informace, a přidám samozřejmě i několik pocitů.

V některých článcích jsem se nezapomněla zmínit o tom, že jsem si nechala sestavit cvičební a jídelní plán od trenéra. Pro vaši představu se jedná o projekt Supertrenér.cz. Nevím, jestli jste už o něm slyšeli, takže jen základní info. Za tímto projektem stojí dva muži - Robert Humpál a Michal Kraml (provozovatel webu kulturistika.com). Ti vám společně sestaví trénink + jídelníček (nebo jen jídelníček či jen trénink) na základě informací o vás. Je třeba být konkrétní, vyplňujete různé míry, věk, zaměstnání, jak a kdy cvičíte, jak a kdy se stravujete apod. Na základě těchto informací vám potom přijde jídelníček s rozpisem tréninku. Mně osobě byly vyhotoveny 3 typy jídelníčku (dva jídelníčky na tréninkové dny - podle toho, zda cvičím ráno nebo večer, a jeden jídelníček v den volna). Co se týče tréninků, opět mi byly sestaveny 3 typy tréninku, které průběžně střídám.
Spolupráce s těmito trenéry trvá 3 měsíce, v rámci nichž se na ně kdykoliv můžete obrátit s jakýmkoliv dotazem. Já osobně jsem hlavně po zhlédnutí jídelníčku ihned psala dotazy, jestli můžu toto vyměnit za tamto apod. Cením si toho, že mi vždy bylo zodpovězeno v poměrně krátké době. Palec nahoru! 
Líbí se mi také to, že vše je podrobně vysvětleno, jak cvičit, jak jíst, nechybí nějaké tipy a vychytávky, příp. se na cokoliv můžete zeptat, pokud by vám něco nebylo jasné.

Jak se tedy stravuji? Jím obvykle 6x denně se zhruba 3hodinovými rozestupy. V mém jídelníčku se nejčastěji objevují ovesné vločky, kuřecí maso, tvaroh, rýže (kuskus, bulgur), občas nějaký ten sýr typu Eidam či Cottage. Z doplňků využívám pouze protein (ISO 90 % od Extrifitu) a nějaký vitamíny (B, C, multivitamin), podpůrnými prostředky ke spalování jsou mi zelený čaj a káva.

Nyní pár slov ke cvičení. Do posilovny chodím 3x týdně, praktikuji full body tréninky, tzn. že nikdy necvičím jen konkrétní partie těla, ale vždy celé tělo. Trénink mi zabere přibližně hodinu a půl včetně rozehřátí, protažení, HIITu a závěrečného strečinku. V dalších dnech, konkrétně tedy v dalších 3 dnech se věnuji HIIT tréninkům nebo kardiu (preferuji spíše HIIT, protože jsem na něj zvyklá), ale nebráním se ani kardiu v podobě svižného plavání (díky čemuž lámu své rekordy a třeba bych i dohnala Phelpse, no, i když spíš ne :)). Jeden den v týdnu je odpočinkový, takže nedělám absolutně nic a regeneruji.


Co se týče mých pocitů, musím říct, že zpočátku to bylo velmi těžké. Některé porce (obzvlášť vločky k snídani a nejrůznější přílohy k masu v tréninkových dnech) pro mě byly peklem, nicméně je to skutečně jen o zvyku. Žaludek se přizpůsobil a teď už mi nedělá téměř žádný problém jíst podle toho, jak mám předepsáno. 

Možná zklamu všechny ty, kteří čekají někde na konci článku fotografie pro srovnání. Víte, už jsem to říkala asi stokrát. Mé fotografie se tady objevily jen jednou jedinkrát, když jste mě o to vážně moc žádali, takže jsem svolila, abyste měli jakousi představu. Dnes mé tělo vypadá pochopitelně jinak, svaly na rukou už jdou konečně vidět a břicho se rýsuje. Na druhou stranu jsem opravdu skromné povahy, takže nemám až takovou potřebu vystavovat své fotky v každém z článků, abych si na tom honila svoje ego. Až bude má postava skutečně dle mých představ (ještě je na čem pracovat), tak se s vámi o její fotky určitě podělím. :))

Pokud vás zajímá, zda jsem zhubla nebo ubrala na centimetrech, tak v mém případě nedošlo ani k jednomu. Na váze jsem snad ještě 2 či 3 kila přibrala, centimetry neubyly, někde asi i přibyly. Překvapilo mě, že na to, že mám pocit, jak málo cvičím břicho, se zlepšilo snad nejvíce (hned po rukách). Vůbec se neměřím ani nevážím, to bylo jen tak z hecu pro představu, nicméně to nemíním řešit, protože pro mě je důležité to, že se ve svém těle cítím čím dál tím lépe, a těší mě každý můj nový rekord v podobě dalšího kila navíc, které v posilovně uzvednu. Aktuálně cvičím s 6kilovými a 7kilovými jednoručkami, na strojích jsou ty váhy individuální podle vykonávaného cviku. Na mrtvý tah jsem posledně uzvedla něco kolem 22 kil (nemáte představu o tom, kolik ta tyč váží, abych to měla přesně? :)), na legpressu si zatím pohrávám s pouhými 40 kily, ale vím, že to půjde nahoru. Nechci se do ničeho zbytečně hnát, nepřipravuju se na žádnou soutěž ani s nikým nesoupeřím, takže chci dát všemu čas, protože ten čas já skutečně mám. :)) Líbí se mi, že s každým tréninkem se zlepšuju, že s každým tréninkem cítím potřebu dělat pokroky. Neuvěřitelně mě to žene kupředu. Vy, co cvičíte jen doma, si vážně neumíte představit, jak moc motivační to je. Přitom jsem tam mezi samýma chlapama, ženskou jsem tam potkala jen jednou. Je to super, protože vás nikdo nepomlouvá a nekomentuje. :)) Chlapi už si na mě asi také zvykli, protože se tam většinou potkávám s těmi jedněmi a samými.

Z čeho mám asi největší radost? Určitě je to snídání. Prostě jsem velkým milovníkem ovesné kaše, takže ta je u mě na denním pořádku, a když říkám denním, tak opravdu denním. Mohla jsem si třeba dát i vajíčka nebo výjimečně i žitný chléb se šunkou, ale vločky vedou! :))
Další nemalou radostí je to, že jsem se konečně někam pohnula s těma mýma nohama. Vy, kteří máte problémy s velkým objemem stehen (a noh všeobecně), tak mě určitě pochopíte. Konečně došlo ke zpevnění, konečně už jsou lýtka tvrdá, konečně se ta stehna krásně tvarují, třikrát hurá. Ale víte co? Největší radost mám stejně z toho vršku těla, protože ty paže a bicepsy jsou prostě můj sen. Musím ještě zamakat na předloktí, ale to všechno půjde, cítím to v kostech. :))

Závěrem bych jen chtěla dodat, že nebudu zveřejňovat jídelníčky ani tréninky, kterých se držím, protože bych tím brala práci klukům. Nicméně pokud skutečně stojíte o nějaké změny, o něco, co vás posune dál, rozhodně doporučuji projekt Supertrenér.cz, protože já jsem s jejich službami nadmíru spokojená. Navíc speciálně Robert je mi neuvěřitelně sympatický (asi mě ti holohlaví chlapi dost přitahují, když mám jednoho už doma, heh :)), takže spolupráce s ním mě o to více těšila!

A víte co? U mnohých z vás jsem četla, jak bojujete s okolím, protože vám závidí a úmyslně vás odrazuje od vašich cílů, abyste náhodou nebyli lepší než oni a nedokázali to, nač se oni nezmůžou. Počínaje dneškem se zařadím mezi vás, protože už i okolí si zřejmě nedokázalo nevšímat toho, jak zažraná do toho všeho jsem, a jak se mi dokonce daří. Víte, ona závist je vážně ošklivá věc. Neříkám, že někdy někomu něco nezávidím, to už asi patří ke každému člověku (řekněme si na rovinu, kdo je až tak přehnaně přejícný?), nicméně nepochopím fakt, kdy se s vámi přestanou známí či kamarádi bavit kvůli tomu, že máte jiné zájmy, jiné cíle, kdy prostě žijete jinak. Nejsem ten typ, co by v konverzaci vždy odbočoval jen k tomu mému posilování a mé stravě, která je ta nejsprávnější. Nejsem dokonce ani ten člověk, který by ostatní kritizoval za to, že jedí hamburgery, kouří a činku nikdy nedrželi v ruce. Akceptuju každého, ať je jaký chce. Jen už začínám z hodně lidí v mém okolí cítit tu závist, ten vztek, že jsem do toho tak zapálená, že mám tu vůli, zatímco oni ne. Ale vždyť každý z nás se může dopracovat výš než tam, kde je. Jde jen o chtíč a vůli.

Malá vtipná záležitost na úplný závěr aneb jak jsem poznala, že se mi zvětšil objem bicepsů? Asi brzy začnu vyhazovat svá stará trička a budu si muset udělat novou zásobu, protože ty pracky už se mi do těch rukávů snad pomalu ani nevlezou. :D 


A jak se (ne)daří vám?

Krásný pátek vám všem!
Kriss

18 komentářů:

  1. Je spoustu lidí, co nám cvičícím budou závidět, že cvičíme. A je zase spousta lidí, kterým závidím třeba já a to například lásku. Každý asi někomu něco závidíme, ale když už, tak to nedávám najevo a snažím se to nějak změnit. :) Krásně si to v tomto článku vypsala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je vidět, že aktivity máš spousty a to je závidění hodné! Teda z mé strany, protože já si neumím představit, že bych se věnovala tolika cvičením, protože u ničeho moc dlouho nevydržím. Držím ti pěsti a věř, že pro mnohé z nás jsi velkým vzorem! Protože je fakt, když se člověk o něco pokouší, myslí si, že je sám, ale koukne na blogy a hned to jde mnohem líp!!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. super, že jsi ten článek napsala, protože já (i když už jsem i předtím byla rozhodnutá) se spolu s přítelem taky chystáme na spolupráci se supertrener.cz. Sledujeme jejich videa na kulturistice a tak nějak jsou nám prostě sympatičtí. Už se nemůžu dočkat, až budu mít jejich jídelníček a trénink:) Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj :)
    Jsem ráda za takový článek, čekala jsem na něj, abych pravdu řekla, takže jsi mi jím udělala radost. Hrozně rádu čtu, že to, co pro sebe děláš, tě tak moc baví, naplňuje a vidíš výsledky! To zní úžasně a moc ti to přeju. Ještě aby výsledky nebyly, když tak makáš :)
    Můžu se zeptat, proč ty tréninky nemáš rozdělené na partie? Hodina a půl tréninku je teda docela dost, já mam nejradši tak tu hodinku a stačí mi to, ale cvičím pouze doma, že.. Ale i domácím cvičením mi zesílily ruce a to se mi líbí a těší mě to :)
    Přeju mnoho dalších úspěchů a chceme více takových článků třeba ještě konkrétním tréninkem a jídelníčkem! Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. :) Chci se dát teď víc na posilování a omezit kardio a nabrat na svalové hmotě ;) Tvuj blog asi pročtu celý od začátku, protože tě sleduju ne moc dlouho :P všechno musím dohnat! :) Jó lidi jsou hold závistiví protože né každý je takhle silný :) ;) Užse těším až třeba jednoho dne i já budu muet obměnit šatník kvůli svalečkům :D :P Držím ti palce do tvého tvrdého boje, ukaž všem jak se to dělá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Teda, to je super, jen se divím, že máš jen jeden odpočinkový den. Necítíš se někdy unavená? Já docela jo a to ani necvičím tolik :)
    Můžu se jen zeptat, kolik asi si dáváš vloček k snídani a kolik příloh? S tím mám stále problém a nevím, kolik bych si tak mohla dát.
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Unavená jsem pouze ve dnech, kdy posiluji, protože si dávám řádně do těla. Nicméně ve dnech, kdy jedu jen HIIT (cca 20 minut) nebo karido (cca 45 minut), únavu nepociťuji. :))
      Vloček si dávám kolem 80 gramů (měla bych však ještě o 20 g dávat víc). Co se týče příloh, tam je to různé, ale v tréninkové dny je to klidně i 100 g, což je občas nad moje síly. :D

      Vymazat
    2. Díky za odpověď, je dobré vědět, že když člověk maká, tak si opravdu může trochu přidat a na škodu to není :)
      Jinak k té snídani si dáváš třeba ještě jogurt/ovoce/oříšky, nebo čistě vločky? :) a už se těším na tvé budoucí fotky ;)

      Vymazat
    3. Ovoce nemůžu, takže si dávám pouze vločky + bílkoviny (tvaroh, protein).

      Vymazat
  7. ten závěr je parádní, krásně řečeno. Baví mě sledovat udivené řeči okolí jak jsem to udělala - zhubla. Neustále čekají nějaký zázrak a né hodiny dřiny. A do té se jim nechce.

    kam chodíš do posilovny ? :D u nás je holek hromada, i přesto že hned vedle je ženská posilovna tak je jich pořád hodně i ve smíšené ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já sama jsem se divila, že tam žádné ženské nepotkávám. Opravdu jen jednou výjimečně a minulý týden se tam tedy také jedna mihla. Nicméně se tam skutečně s žádnou ženou nepotkávám. Nevím, jestli to bude tím, že chodím cvičit vždy ráno, zatímco ostatní ženské chodí až odpoledne/večer, nebo tím, že jich tam chodí opravdu hrstka. :))

      Vymazat
  8. já jsem právě jednou tuším něco zkoušela a nedokončila to, ale tohle je celkem snadno dodržovatelné a navíc chci dokázat že na to mám :) a při mé situaci je to nejlepší - večer nemůžu dělat randál u něčeho "náročnějšího" a dřepy jdou i potichu :D

    já právě nejdřív pohoda, pohoda, jenom mě pálí nohy .. a pak šla na záchod a na schodech jsem myslela že chcípnu :D ale fajn pocit cítit že tělo něco dělalo :)

    jinak ano, když jsem ve škole mám hlídání ;) školu mám tři dny v týdnu, z toho dva jenom odpoledne, takže se to dá krásně zvládat :)

    OdpovědětVymazat
  9. To je úžasný:)) miluju ten pocit druhý den, když mě všechno bolí, protože i když se schody scházejí a vycházejí dost špatně, já vím, že to je sakra dobrý pro moje tělo:)) Držím ti palce:))

    OdpovědětVymazat
  10. teda, to jsem ani netušila, že takhle makáš a máš sestavené jídelníčky...závist je hrozná věc, někdy si lidi navymýšlí takové nesmysly:/ škoda, že nechceš ukázat postavu, ale určitě vypadáš skvěle, takže držím pěsti ať se ti daří i nadále;)

    OdpovědětVymazat
  11. Aaaa na tenhle článek jsem čekala sakra dlouho!!! :) Hrozně by mě zajímalo jak velká tvoje snídaňová porce je O:)
    A já jsem dostala taky možnost online tréninku, tak jim už musím napsat. Protože to co píšeš je úplně skvělý, aspoň budu mít další činnosti v posilce (a taky se donutím na ty zpropadené stroje, ze kterých mám doteď vítr :D )

    OdpovědětVymazat
  12. Když tyhle příspěvky o tobě jsou hrozně fajn:) Zajímalo by mě tvoje aktuální fot, bude nebude?.)

    OdpovědětVymazat
  13. Fajn článek :) ráda si vždycky počtu měsíční shrnutí nebo takový "deníček" :) já vím, že se v posilce cvičí prostě lépe, je to hrozně motivující :) hrozně moc bych tam chtěla chodit, ale moje kapesné je hodně malé, brigádu tady v tom městečku nemůžu sehnat (když už, tak chtějí 18+) a mamka je mi ochotná platit lekci, fitko jen 1x týdně, což je samozřejmě málo... nechci kňourat a vysávat jí. Už tak jí stojím dost peněz. Doma mě cvičení přestává bavit, ale nechci vypadnout z kondice, tak tedy cvičím. Těším se až mi bude v lednu 18 a já si seženu brigádu a snad už se vrhnu do toho fitka :)

    OdpovědětVymazat
  14. Teda, ty seš tak nenápadná a nakonec nám ještě vytřeš zrak! Jsi dobrá, že tě to tak baví a máš vůli. Neukážeš aspoň ty pracky?:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)