čtvrtek 22. srpna 2013

* Jak sportovat v těhotenství


Jeden článek jsem zde těhotným ženám, nastávajícím maminkám, věnovala. Ačkoliv byl velmi rozebírán v komentářích, rozhodla jsem se tentokrát pro další článek, který snad nastávajícím pomůže se zorientovat v tom, co je pro ně v těhotenství vhodné a co ne v oblasti sportování. Snad mě tentokrát nikdo neukamenuje. :))

Jednu takovou nastávající maminku mezi sebou máme, je jí námi zbožňovaná Nikki, která už bez pravidelného pohybu nemůže vydržet a těší se, jak si dá zase do těla. Je pochopitelné, že sportující maminky jen stěžší dokáží vydržet celých devět měsíců nic nedělat. Jaké pohybové aktivity jsou však pro maminku a miminko vhodné a jaké naopak nevhodné? A věděli jste, že aktivní nastávající maminky mívají lehčí a kratší porod? :))

Co ano/co ne
Těhotná žena spotřebuje více kyslíku, protože její organismus zásobuje kyslíkem také nenarozené dítě. Proto je vhodné volit vytrvalostní sporty. Ideální je chůze, plavání, jízda na kole. Samozřejmostí by mělo být nějaké to těhotenské cvičení, v rámci něhož se žena uvolní, procvičí dýchání apod. 
Sporty, při nichž dochází k nárazům, úderům, prudkým pohybům a pádům (např. tenis, squash, extrémní a kolektivní sporty), jsou krajně nevhodné.
Pokud ženy v minulosti nesportovala, neměla by to v těhotenství s pohybem nějak přehánět. Netrénované ženy musí začínat velmi opatrně.

A co intenzita cvičení?
Žádná všeobecná doporučení neexistují. Je důležité, aby se nastávající maminka cítila při sportu dobře. Pokud dojde k nejrůznějším nevolnostem, je nutné s aktivitou přestat, aby nedošlo k ublížení si. 

Neriskujte
Je pochopitelné, že pokud má žena rizikové těhotenství nebo je postižena nějakými zdravotními komplikacemi, měla by se sporotování úplně vzdát. 
Ideálním řešením je, když se těhotná žena poradí se svým lékařem ještě předtím, než se vrhne na kteroukoliv pohybovou aktivitu!

Níže si můžete prohlédnout tabulku, která vám pomůže s tím, jaké sporty při těhotenství volit. Týdny jsou samozřejmě myšleny ty, po jejichž dobu je žena těhotná. :))
Vysvětlivky: žlutý smajlík - vhodné; černý smajlík - povolené, ale opatrně; červený smajlík - nevhodné.
(Pro zvětšení klikněte na obrázek.)

Zdroj: Muscle & fitness 8/2011
 
Hezký den vám všem!
Kriss

8 komentářů:

  1. Super shrnutí. Ráda bych doplnila, že nevhodné jsou taky pohyby rotační a jakékoli trhané (proto se nedoporučuje tenis a podobně) a taky cokoli, kde se zadržuje dech (zdvihání těžkých vah)..já jsem do konce 5.měsíce cvičila a jezdila na rotopedu a pak jsem cvičila (paže, ramena, záda, prsa, stehna, zadek) a chodila a chodila a chodila ;) ale ono strašně záleží na tom, jak se maminka cítí - s nevolnostmi nebo otoky se těžko sportí... takže mateřství a sportu zdar ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj kočko! :)
    Krásně jsi to sepsala, já kdybych byla těhotná, tak bych asi i tápala a bála se každého pohybu, musela bych pořádně študovat! :D

    OdpovědětVymazat
  3. V podstatě jsi to napsala hodně zjednodušeně. Ono nejenom, že jsou určitá obecná doporučení (a je jich daleko více, než tu máš), ale je to hrozně individuální. Myslím si, že nejlepší by bylo, kdyby matka navštívila (dobrého!) fyzioterapeuta, který má praxi s těhotnými (kolikrát je to lepší než konzultace s lékařem-teoretikem), prokonzultovala s ním svojí aktivitu a byla při provedení zkontrolována. Protože i dobrý cvik nebo aktivita může ve špatném provedení ublížit. A ne každý cvik je vhodný pro každou matku.
    Dost často to bývá tak, že se matka věnuje nějaké fyzické aktivitě a pokračuje v ní v těhotenství dále s tím, že vynechá nedoporučované pohyby, které jí zakáže lékař. Bohužel až v těhotenství se takto často zjistí, jaké nedostatky v tom cvičení byly. Nejlepším výsledkem pak bývají bolavá záda. (Taky jsem znala jednu, která si cvičením v těhotenství vybudovala takovou muskulaturu a přetížila pánevní dno, až pro ní fyziologický porod nebyl možný a dítě z "útisku v děloze" bylo hypotonické, protože vyřadila z posilování jenom "zakázané" pohyby.)
    Abych to shrnula, je fajn, že lidi cvičí a jsou aktivní, ale už míň je fajn, že si u toho nenechají poradit. Naše doba a většinový životní styl to prostě potřebují.
    (snad) Fyzioterapeutka
    (Omlouvám se za tak dlouhý sloh =))

    OdpovědětVymazat
  4. to se mě naštěstí ještě netýká :D ale při těhotenství bych asi hodně chodila na procházky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to pěkný a přehledný článek, pro nastávající sportující maminky je přínosný, líbí se mi, že je pěkně shrnutý, nic ze úplných základů tam nechybí, osobně bych se v tom jako nastávající maminka uměla zorientovat. :) Stejně jako Ty si myslím, že je vhodné vše konzultovat s lékařem, jen je škoda (jak píše slečna nade mnou) že některé matky si nedají říct a sportují v těhotenství stejně, nebo ne-li víc, než když nečekaly miminko. Znám jednu matku nyní tříleté holčičky, která v těhotenství nejen že hodně sportovala, ale ona se i výrazně omezovala v jídle, prý aby nepřibrala a ještě k tomu na rady jedné "osvědčené" paní i miminku omezovala přísun mateřského mléka, jelikož se podle slov sousedky jevilo jako tlusté. Takže víc takových článků! Nevím, jestli někde tady máš i o výživě pro těhotné, to jsem nepostřehla, ale mohl by to taky být zajímavý článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívej se na blog k Nikki, ta tam toho má spoustu a má to z praxe:-)

      Vymazat
  6. Článek je tak obecný, že podle mě moc neporadí, tyhle věci už většina holek ve věku na děti tuší. Takže to asi vždycky chce individuálně zkonzultovat...problém je, s kým? Mojí gynekoložce je cca šedesát a rozhodně nevypadá, že by někdy dělala nějaký sport (já neposiluju, takže trenér ve fitku by mi asi taky neporadil).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)