středa 22. května 2013

* Na slovíčko o józe


Již několikrát jsem se v článcích zmiňovala o tom, že bych si ráda vyzkoušela jógu. Nejdříve jsem to řešila různými videi, zkusila jsem jógu s Bobem Harperem či Jillian Michaels, ovšem na vedenou lekci to zkrátka nemělo. A protože se v místě mého bydliště objevila informace o organizovaných lekcích, neváhala jsem ani minutu, a právě v jeden čtvrtek se tedy vydala na svou první hodinu, resp. prvních 90 minut jógy. Pojďme si o józe povědět něco víc. V závěru článku vás čeká recenze mého prvního zážitku. :))

Každý si jógu spojuje s něčím jiným. Někdo si představí meditační hodinu, jiní zase pořádnou zabíračku, v rámci níž si dáte pěkně do těla. Nejbližší český překlad je však spojení. Jde o spojení individuálního Já (átman) s universálním Bytím (paramátman). Cílem jógy je tedy dosažení spojení s nejvyšším principem. Cest k onomu cíli je mnoho, proto můžete znát více druhů jógy, které dnes již existují. Některé jsou zaměřeny více na již zmiňovanou meditaci, jiné se soustředí na fyzické cvičení. Všechny však mají stejný cíl, a to dosažení zdraví svého těla i mysli.

V případě, že si jógu zvolíte jako svou životní cestu, je třeba změnit své životní zásady. Především se jedná o změnu stravování, chování, smýšlení, komunikace s lidmi, bydlení, životní rytmus a další. Je pochopitelně nemožné, abyste všechny tyto věci změnili najednou a ze dne na den. Stačí si své zvyky upravovat postupně, dokud nedojdete do vysněného cíle.

Je důležité si však uvědomit, jak se chováme k sobě i ostatním. Cílem je odstranit veškeré negativní emoce a myšlenky a špatnou životsprávu. Je třeba mít na paměti, že naše fyzická a psychická stránka spolu úzce souvisí. Pokud se cítíme špatně, jsme v depresích a trápíme se, vše se odrazí na fyzickém těle. Stejně tak, pokud máme nedostatek pohybu, špatně dýcháme, jsme ztuhlí, vše se odrazí na naší náladě a celkovém psychickém stavu. Abychom dosáhli rovnováhy, je třeba mít čistou duši i tělo. Jógu je třeba dostat do svého srdce a promítnout do celého našeho života.


Jóga je vhodná pro muže, ženy i děti. V rámci organizovaných lekcí se budete věnovat fyzickému cvičení, práci s energií, relaxaci, meditaci, koncentraci. Jednotlivé hodiny mohou být přizpůsobovány fázi Luny a jejího postavení ve zvěrokruhu, čímž dochází k posilování účinků cvičení. 

Jaké jsou účinky pravidelného cvičení jógy?
Docílíte odbourání fyzických i psychických bloků. Vaše tělo se stane pevnějším, pružnějším a ohebnějším. Kromě toho, stejně jako většina cvičení, také jóga napomáhá snížené náchylnosti k různým nemocem a civilizačním chorobám, zároveň posiluje imunitu. Pravidelným cvičením jógy také posílíte svou paměť a koncentraci. Dochází ke zmírnění stresu a nervozity. Pokud bychom chtěli nahlédnout do vnitřku našeho těla, jóga blahodárně působí na naše vnitřní orgány, oběhový i hormonální systém. Přispívá k duševnímu zdraví a duchovnímu růstu. Kdybychom si to měli shrnout, jóga vede k celkové harmonii a plnohodnotnějšímu šťastnému životu.

Jak se připravit na svou první lekci jógy
Pokud se na jógu vydáváte poprvé, je vhodné vzít si pohodlné oblečení, ve kterém se cítíte dobře. Při cvičení budete potřebovat podložku na cvičení, která však v mnoha centrech je, takže záleží na okolnostech. Boty nebudete potřebovat, protože cvičíte v ponožkách či bosky. Před lekcí je vhodné alespoň 2 hodiny nejíst, aby se vám v průběhu cvičení neudělalo nevolno. 
Každá lekce jógy je jiná, poněvadž její průběh vždy závisí na potřebách a energiích, které si člověk s sebou přinese na cvičení. Tím se může ovlivnit některá fáze lekce, ať už relaxace, meditace či jiná.

Jak lekce probíhají
Jak už jsem zmiňovala, každá lekce jógy je jiná, proto se nedá přesně říct, čemu konkrétnímu se na dané hodině budete věnovat. Lekci bychom si však mohli rozdělit do 3 částí. V té první a úvodní fázi se budete věnovat relaxaci, v rámci níž uvolníte vaše tělo, zklidníte dech i mysl, budete se soustředit jen na sebe. Tato úvodní fáze může trvat okolo 10-15 minut.
Druhá a hlavní část lekce je samotné cvičení, v rámci nehož se budete věnovat různým protahovacím cvikům a sestavám. Setkáte se s pojmy jako ásány, což jsou pozice těla, čakry, což jsou energetická centra, jimiž proudí do těla vesmírná energie, a dalšími. 
Poslední závěrečnou částí je meditace, koncetrace, pránájáma (práce s energií a dechem). Tato fáze trvá obvykle opět 10-15 minut jako fáze první.


Já a má první lekce jógy
Poprvé jsem se k józe dostala někdy v březnu, kdy jsem si z potřeby protáhnout své tělo, našla na youtube video, které mělo sotva pár minutek, zato bylo složeno ze cviků v duchu jógy. Poté jsem jako většina z vás vyzkoušela jógu s Jillian a Bobem. Řeknu vám, že konkrétně ta Bobova mi dala krásně zabrat, potila jsem se až na zadku. :))
Ta opravdová lekce jógy mě však čekala teprve začátkem tohoto měsíce, kdy jsem se vypravila na organizovanou hodinu. Chystala jsem se na ni již dříve, ale teprve teď se začaly tyto lekce konat asi 5 minut od mého domova, což mě motivovalo. 
Jako nezkušená cvičící jsem si pochopitelně zapomněla vzít podložku, naštěstí mě zachránila žíněnka ze školní tělocvičny. Dohromady se nás sešlo 6 (včetně paní lektorky), holt na vesnici je ta účast přeci jen jinší než ve městech. Ale bylo to velmi příjemné, přátelské prostředí.
Průběh naší lekce bych mohla krásně popsat dle předchozího shrnutí. Na začátku nás čekala relaxace, následovala hlavní část, tedy cvičení, v rámci něhož jsme si krásně zaposilovali, a posléze uzavřeli hodinu meditací a hezky si vyzkoušeli práci s dýcháním, která mě bavila asi ze všeho nejvíce.
Co se týče mých osobních pocitů, zjistila jsem, že jóga s sebou přináší skutečně něco hlubšího. Nutí vás přemýšlet nad sebou samotným, musíte zapomenout na přítomnost, na ruch, který vás denně pronásleduje. Celou tu dobu se v místnosti soustředíte jen na sebe, vnímáte své tělo, svůj dech, svůj tlukot srdce. Tento hlubší význam jógy mě zkrátka fascinuje. Ráda pracuji se svým vlastním těle a poznávám sebe samu. :))
Na samotné józe mi vadí snad jen ty pomalé pohyby (které však naopak krásně posilují tělo, je to vážně fuška, i když se to nezdá), protože si raději zaskáču se Zuzkou, nebo zkrátka dělám něco rychlejšího. Proto už jsem se v druhé polovině hodiny nemohla příliš soustředit, začínala jsem být roztěkaná a chvílemi mě jóga i nudila. Nicméně už jen kvůli tomu prvnímu důvodu věřím tomu, že se na lekci určitě opět vydám. 
Myslím si, že na jógu jsem se snažila pohlížet spíše jako na životní styl, než na aktivitu, kterou bych si měla zkracovat dlouhou chvíli. :))
PS: Pozdrav Slunci je bezva!

Také Zuzka myslí na fanoušky jógy. Jsem na to DVD zvědavá. :))

Byli jste někdy na józe? Jak na vás působila?

Přeju krásný středeční den!
Kriss

9 komentářů:

  1. Já kdysi na jógu chodila, vedla to starší paní a chodily tam skoro samé důchodkyně a fyzicky náročné mi to nepřišlo. Spíš jsem tam usínala.

    Jednu dobu jsem zkoušela Powerjógu s Krejčíkem. Ta mi dala coby necvičící docela zabrat.

    Je určitě dobrá kvůli relaxaci a tomu, že se sama sobě skutečně věnuješ. Pozdrav slunce jsem jednu dobu cvičila denně, ale přišlo mi, že se v něm nějak nezlepšuju.

    OdpovědětVymazat
  2. Na jógu jsem chodila jako malé dítě a pamatuju, že mě to bavilo. Momentálně uvažuju, že bych se zase do něčeho podobného pustila, ale víc mě zaujal pilates... ale u obojího strašně záleží na lektorovi, jak tu lekci připraví, já chodila na úžasný pilates co mě hrozně motivoval, a opravdu jsem viděla změny, jenže mi zkrachoval, a další lekce co jsem vyzkoušela mu nesahaly ani po kotníky, bohužel...:-/ Takže stále hledám...:)

    OdpovědětVymazat
  3. jógu miluju, ale na vedené hodině jsem nikdy nebyla.. cvičím většinou podle knížky, podle které jsem cvičila už jako malá holčička. město mám skoro 20km, takže se tam dostanu akorát do tý školy. ale stejně jednou na tu hodinu půjdu!:D moc hezký článek!:)

    OdpovědětVymazat
  4. jógu jsem cvičila jako malá, mám doma knížku, které se držím ještě teď. na vedené hodině jsem nikdy nebyla, protože mám město docela daleko, ale jednou je to můj obrovský sen..:) moc hezký článek!

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám největší problém s tím dechem xD ale byla jsem jen párkrát, a zrovna zítra jdu omrknout novéhoinstruktora powerjogy v mém jumping-centru :D tak se těším ještě víc pro přečtenítvého článku ;D

    OdpovědětVymazat
  6. Nikdy jsem to nezkoušela, protože mi lezlo na nervy, jak o tom každý mluví :D Ani v mém okolí nemám možnost jógu vyzkoušet, tak alespoň díky za odkaz na Jillian a Bobd :)

    OdpovědětVymazat
  7. jóga mě nebaí, ikdyž je to moc pěkné a i to celkové myšlení co k tomu patří :) ale možná někdy vyzkouším tu od zuzky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc mě baví :-)) Jen bych ji chtěla cvičit někde mezi lidma a né sama doma:-/

    OdpovědětVymazat
  9. Já na jógu nedám dopustit, úplně ji miluju... Hlavně to, jak dokáže člověka totálně odreagovat a uvolnit... Božský pocit!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)