středa 1. května 2013

* Buď v obraze - část I.

Denně narážím na spoustu zajímavých věcí či novinek z oblasti zdravého životního stylu, ať už se jedná o jídlo, aktivitu, naše tělo a další. Rozhodla jsem se proto pro založení nové rubriky Buď v obraze, o čemž jsem vás už informovala v jednom z předchozích příspěvků. V rámci těchto článků bych vás ráda informovala o tom, co nového jsem se dozvěděla. Pochopitelně se budu snažit být co nejvíce zajímavá (haha) a hlavně chci, aby vám tyto kratičké postřehy ze světa fitness a zdraví byly co k čemu. Dnešní první várka je zde! :))

Pro milovníky vajíček mám dobrou zprávu. Dnešní vajíčka totiž obsahují až o 75 % více vitaminu D. Je to dáno vyšší kvalitou stravy kuřat, než na kterou byli lidé zvyklí cca před 30 lety. Průměrně dnešní vajíčko také obsahuje méně tuku, cholesterolu a má celkově nižší obsah kalorií.

Další dobrá zpráva bude tentokrát pro všechny závisláky na arašídovém másle. Strava, která obsahuje burské oříšky a máslo z nich vyrobené, je pro naše srdce mnohem lepší než nízkotučná dieta. Výsledkem jedné studie, kde dobrovolníci místo klasického másla konzumovali to burské, byly překvapivé. Prokázalo se, že došlo ke snížení rizika vzniku srdečních onemocnění o 21 %. Jen pro porovnání, u lidí, kteří drží nízkotučnou dietu, je toto snížení okolo 12 %.

Věřím, že hodně z vás mám problémy se spánkem, proto přináším pár tipů. Vyzkoušejte zkombinovat 3 přírodní suplementy půl hodiny před spaním. Mělo by vám to zajistit kvalitnější odpočinek a regeneraci po náročném tréninku. A co za 3 zázraky to je? V prvé řadě hořčík, který napomáhá uvolnění svalů. Je dokázáno, že jeho nedostatek může způsobovat poruchy spánku. Druhým suplementem je l-taurin, který podporuje uvolnění a pomáhá s bojem proti úzkosti. Poslední na seznamu je serotonin, který má vliv na spánek a chuť k jídlu. Doporučovaná množství jsou - hořčík: 250 mg, l-taurin: 500 mg, serotonin: 50 mg.


U jídla ještě zůstaneme. Věděli jste, že banány podporují regeneraci i náladu? Jsou zároveň jediným druhem ovoce, které obsahuje aminokyselinu tryptofan. Současně nabízí vitamin B6. Tato kombinace podporuje produkci hormonu serotoninu, o kterém jsme si již řekli v předchozím odstavci. Serotonin totiž kromě vlivu na spánek a chuť také zlepšuje náladu.

Pokud máte doma pejsánka, určitě víte, že se zvířátky se dělá všechno lépe. Majitelé psů jsou navíc nejen v lepší fyzické kondici, ale současně jsou také v lepší psychické pohodě. Necítí se osamělí a snáze navazují kontakty s lidmi. Pokud si s hafáčkem vyrazíte třeba na bruslích, můžete za hodinu jízdy spálit až 708 kalorií (samozřejmě se to odvíjí od vaší váhy a dalších aspektů).

Častokrát jsem se obávala, že v jeden den nebudu moci zařadit trénink nohou a běh k tomu. Ovšem opak je pravdou. Posilování nohou totiž nijak nenaruší běžecký trénink. Když si odcvičíte svůj trénink na nohy, a poté si půjdete zaběhat, netřeba se obávat vaší výkonnosti. Jediný rozdíl může být v následné bolesti svalů po tréninku, která může být intenzivnější. V takovém případě je tedy doporučováno si tréninky rozdělit do dvou dnů.

Protože jsem narazila na zajímavý článek (který hodlám přeformulovat do jednoho svého příspěvku) o chůzi/běhu do schodů, přispívám také svými novými poznatky. Chůze do schodů představuje skvělý způsob, jak spálit kalorie a současně procvičit hýždě, stehna a lýtka. Pokud tedy například bydlíte ve vyšším patře, využijte toho a zkuste tréninky na domácím schodišti. Je to skvělý, motivující a svižný tréninkový program, se kterým máte zaručeny výsledky. Mimo to má chůze do schodů další pozitivní vliv na vaše tělo. Jedná se totiž o ověřenou formu kardiovaskulárního tréninku, který můžete provádět v intervalech. Více o tréninku na schodech si můžete přečíst v článku, který pro vás již chystám. :))


Teď pár slov pro věčné dietářky. Tím, že nesutále nabývají a následně hubnou na váze, rozhodně neprospívají svému tělu ani mozku. Bylo prokázáno, že pokud za sebou máte více "jo-jo efektů", jíte více než ti, kteří na dietě nikdy nebyli. To by se dalo přičíst změnám v mozku, k nimž dochází v důsledku reakce na stres.

Věděli jste, že starší ženy trpící vaskulárním onemocněním nebo sklony k těmto chorobám, vykazují lepší výsledky paměťových testů, pokud se pravidelně věnuji fyzické aktivitě. Ženy, které pravidelně trávily 30 minut svižnou chůzí, byly schopny si zachovat kognitivní funkce snáze a lépe, než jejich nesportovní kolegyně. Proto je třeba se hýbat, milé dámy! :))

Sami dobře víte, že trávení volného času na vzduchu, je tím nejlepší lékem na nervy. Báječně se zklidníte a zbavíte se stresu, který je pro mozek vyloženě toxický. Pokud jste totiž stále ve stresu, může zvýšená hladina hormonu kortizolu narušit funkci inzulínu, načež tyto změny zasáhnou váš mozek, naruší schopnost soustředění i možnost ukládání nových informací.


Mějte se krásně a přeju vám pěkného prvního máje!
Kriss

21 komentářů:

  1. s těma ořechama sem teď četla studii (a dokonce sme to měli i v testu, takže žádná kravina to asi nebude), že hrst ořechů po každém jídle snižuje riziko cukrovky ;-) a taky kafe :-D A samozřejmě pohyb a zdravý životní styl vůbec, který máme napsaný snad u každý nemoci :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! Tvůj blog mě baví číst čím dál víc :)) Moc mě potěšilo to arašídové máslo :D, slyšela jsem, že mandlové máslo je ještě prospěšnější, tak si ho snad někdy vyrobím :) a asi zajdu do lékárny pro hořčík, se spaním mám v poslední době problémy :( přeju krásný sváteční den! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, to bude pěkný seriálek, těším se na další díly. Články tohoto typu, kdy se vlastně dozvím něco, nad čím bych někdy ani nepřemýšlela mám hrozně ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek, hlavně to s tím arašídovým máslem mě potěšilo! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Juuu supr čupr rubrika, těším se na další díly !!! Už tenhle mě potěšil, zvlášť to PB (jak jinak xD)

    OdpovědětVymazat
  6. na tuhle rubriku jsem se strašně těšila :) .. Vajíčka zbožňuji, tak jsem ráda, že jsou ještě lepší než dřív :) a banánů se můžu užrat, takže možná ty jsou příčinou mojí dobré nálady :D o tom posilování při běhání jsem si vždycky myslela, že se to nemá :P a na článek o tom tréninku na schodech se moc těším :) bydlím v posledním- třetím patře našeho domu, tak tu pár schodů mám :P

    OdpovědětVymazat
  7. Nove informácie sa vzdy hodia!:)

    OdpovědětVymazat
  8. zajímavé informace a fakta, je dobré to vědět, určitě se to hodí .)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je hodně zajímavej článek :-) hodně věcí mě překvapilo :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to jsem vůbec netušila:O je super se dozvědět zase něco novýho, takže se moc těším na další díly :) Líbí se mi pohybem ku lepší paměti, snad to u mě taky začne platit :D Konečně mám omluvu pro cpaní se burákovým máslem :D Ještě asi zařadím víc banánů (i když jich taky jím dost O:)), protože někdy bývám dost nervní.
    Líbí se mi, že tenhle článek vychvaluje moje oblíbená jídla a aktivity :D je to skvělý :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím co napsat k tématu, ale tento článek mě obohatil o nějaké další užitečné informace :)))

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Kristýnko! :)
    Pane jo, tak to jsi mě překvapila. Popravdě, ani jednu věc z toho jsem snad nevěděla. Hodně mě překvapilo to s tím jojo efektem, mívala jse jjich moooc! :D
    Ale i ten banán a spol..
    No děkuji ti ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem zvědavá na ty schody, do bytu v Brně jich chodím asi 150 ( to je tak, když bydlíte na ulici Schodová v nejvyšším domě v nejvyšším patře) !

    OdpovědětVymazat
  14. velice ponaučné:)) něco jsem si z toho určitě vzala..fakt super:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Takové články moc ráda uvítám, je to fakt super :) Člověk se dozví nové věci a minimálně jedna informace se mu hodí, takže díky ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Promiň, ale to s těmi vejci se mi zdá jako pěkná blbost! Rozhodně nevidím nic lepšího na dnešních vejcích od slepic z klecového chovu, které za život viděly leda tak zářivku a ne slunce. A co se týče jejich stravy - GMO šrot obsahující kukuřici, sóju a další... Já bych raději dala přednost tedy dřívějšímu vejci.
    Jinak se mi článek moc líbí.
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to taky pěkná blbost. svatá pravda ohledně klecových chovů - ta strava je pořád bídná nehledě na hrůzné podmínky těch slepic.. a ehm nač vitamin D, který naše tělo syntetizuje ze slunečního svitu? / a že má to vajíčko méně cholesterolu, tomu se jde jenom smát, vajíčka jsou v tomhle ohledu jednou z nejhorších potravin a pokud se vůbec něco změnilo nebude to nic tak rasantního, chtěl bych vidět čísla..how about no cholesterol at all

      Vymazat
  17. Diik! Problémy se spanket budiz zahnany!:P

    OdpovědětVymazat
  18. vtipné je, že píšeš o vejcích, jejichž cholesterol způsobuje kardiovaskulární nemoci a hned pod to napíšeš o tom, že arašídové máslo je zdravější než klasické tedy kravské. No bodejď by ne, když v rostlinných potravinách není tzv. zlý cholesterol :D // hádám, že abys mohla sníst více vajíček, které tak máš ráda, upustíš od jiných živočišných výrobků hehe one hell of a tactic

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)