čtvrtek 10. ledna 2013

* Pojďte si zaklikovat


Dnešní článek je soustředěn na základní cvik pro všechny začátečníky, ale i zkušené cvičící. Častokrát opomíjený, mnohdy nenáviděný. Jedná se o klasické kliky, ať už pánské, dámské či jiné další varianty. Jakou výhodu mají "klikaři" oproti "neklikařům"? Jak pozitivně působí kliky na naše tělo? A jak se vyhnout často opakovaným chybám při dělání kliků? Pojďte se něčemu přiučit. :))

Kliky jsou v dnešní době nejmodernějších fitness pomůcek a skvělého vybavení v posilovnách často opomíjené. Lidé už raději cvičí na strojích, tato "spolupráce" s nimi jim vyhovuje mnohdy víc, než když musí pracovat se svou vlastní váhou, v tomto případě při dělání kliků. Paradoxně mají kliky hned několik výhod, které si málokdo uvědomuje. Ptáte se jaké?

  • můžete je dělat kdekoliv
  • změnou polohy rukou zapojíte různé svalové partie
  • nepotřebujete žádné sportovní náčiní
  • zlepšují vaši fyzickou zdatnost
  • jsou náročnější než zvedání činek (zapojíte více sil)
  • posilujete s vlastní váhou (nesmírně důležité)

Fascinuje mě, jak se v dnešní době lidé mylně domnívají, že když budou v posilovně zvedat těžké činky, budou úžasně fyzicky zdatní. To sice ano, člověk zvedne lecjakou váhu, jak se říká, když se chce, všechno jde. Ale zkuste přijít za jedním z těch svaloušů v posilovně, ať vám zaklikuje. Garantuji vám, že valná většina z těchto jedinců nebude schopna. Tato skupinka lidí se zaměřuje na posilování se zátěží, takže je pro ně velkým šokem, aby místo 30kilové činky najednou posilovali s vlastní váhou, která činí ku příkladu více jak dvojnásobek zvedané zátěže. Myslíte, že je to hloupost? Běžte to vyzkoušet. :))




Pokud se bavíme o klasických (chcete-li pánských) klicích, při jejích provádění zapojujeme především ramena, prsní svaly a triceps. Pokud byste chtěli zapojit i další svaly, je možno si kliky přizpůsobit, vyzkoušet různé varianty. Zde jsou některé z nich:
  • kliky s vyvýšenými nohami - zapojujete horní partii prsních svalů
  • kliky s širokým položením rukou od sebe - zapojí se více prsní svaly
  • kliky s úzkým položeným rukou od sebe - zapojí se především triceps

Mezi další varianty můžeme zařadit kliky s tlesknutím, kliky na jedné ruce, "spider" kliky a mnoho dalších. Fantazii se meze nekladou. :))

Při provádění kliků často cvičící dělají chyby. Zejména jsou způsobeny nedostatečnými silovými schopnostmi a špatným držením těla. Je třeba, abychom neprohýbali záda ani trup, neodráželi se od podložky nebo nepropínali paže. Je nutné, aby veškerou práci odváděly paže, nikoliv tělo. Je třeba zpevnit břicho, záda a stehna (vězte, že jakmila jsem přišla na tento "fígl", kliky šli hned snáz :)). Pokud nebude tělo dostatečně zpevněno, nedokážete tělo udržet ve správné poloze. Ačkoliv to vypadá, že kliky jsou užitečné především na posilování rukou, není tomu tak. Kliky procvičují celé tělo.

Jak správně dělat klik? Našla jsem podrobný popis pro všechny začátečníky pěkně krok za krokem. :))

  1. Klekněte si na "všechny čtyři". Záda musí být rovná.
  2. Opřete si ruce v šířce ramen, prsty by měly být nataženy dopředu. Dlaně by měly být přesně pod rameny.
  3. Při výdechu zastrčte břicho směrem k páteři. Po celou dobu cviku je třeba udržet trup zpevněný. Dýchejte do celého trupu.
  4. Natáhněte jednu nohu dozadu. Po úplném natažení přeneste svou váhu na špičku nohy.
  5. Totéž proveďte i s druhou nohou. Celé tělo je tak postavené na 4 bodech - obou rukách a špičkách nohou.
  6. Zatněte hýžďové svaly, tělo udržujte v jedné rovině. Boky nesmí klesnout pod ramena. Tato pozice je pro klik základní.
  7. Nadechněte se a ohněte ruce, jak jen to jde, aniž byste ztratili svou rovnovážnou pozici. Ruce ohýbáme pouze do té polohy, aby záda zůstávala stále rovná, lopatky by vám neměla "propadat". 
  8. Vydechněte, zatlačte dlaně do podlahy, propněte ruce, zvedněte tělo od podlahy a vraťte se do počáteční polohy. 
 


A protože jsem se do kliků zamilovala (konečně dokážu klikovat jako chlap :)), tak jsem se rozhodla pro svou malou osobní výzvu. Aktuálně jsem byla schopna na jeden zátah udělat nejvíce 12 klasických (pánských kliků). Protože jsem teď však po 14denní odmlce kvůli nemoci vypadla trošku z režimu a opět se dostávám "do formy", dala jsem si pro začátek 5 kliků. Každý den budu navyšovat o 1 klik (možná počet navýším, pokud mi to moc půjde :)) do té doby, než jich najednou zvládnu 30. To je můj 1. cíl. Další cíle jsou pak 50, 70, 100. Myslím, že cíle jsou to pro mě vskutku motivační. Také bych se chtěla konečně naučit něco striktně dodržovat, v tomto případě tedy denně dělat kliky. :)) Co 7 dní budu přispívat týdenním zhodnocením, tedy pravidelným článkem Má osobní výzva: klikuju! Tak mi držte pěsti, ať se zadaří. Vím, že to nebude lehké, ale věřím, že budu silnější a silnější a dokážu to!

Jak jste na tom s kliky vy? "Klikujete" nebo kliky nenávidíte? Jaké varianty kliků jste vyzkoušeli, které z nich vás oslovily? :))


Krásný čtvrtek vám všem!
Kriss

16 komentářů:

  1. Já kliky moc ráda nemám. Trošku proto, že mi vůbec nejdou :-D A trošku proto, že jsem v dětství měla vážnější úraz ruky a právě při klikách mě v ní pobolívá. Tobě držím palečky, ať se zlepšuješ - ty to zvládneš! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krasny clanek :-)Ja teda moc kliku neudelam panske nevim,pac je radsi ani nezkousim a ty damske mi staci v cviceni s Jill:-)Tobe drzim palecky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kliky teda nejsou moje nejoblíbenější, nejde mi to, funím, a myslím, že mám i zadek vystrčený dost nahoru, ale je to lepší a lepší....

    OdpovědětVymazat
  4. Já do toho půjdu s tebou! 30 kliků je pěkná výzva, snad se tam někdy dopracuju, zatím dám cca 10 pánských. Je to úžasný cvik a posiluje i břicho. Kliků není nikdy dost, nebuďme líní a překonávejme se!

    OdpovědětVymazat
  5. Namotivovala jsi me!!! Ve svych nejlepsich dnech jsem kliku udelala 12, ted je to ubohych 8 x/ paradoxne pote, co jsem zacla chodit do posilovny :D takze si davam cil 25 do konce unora ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Kliky nenávidim ale přitom miluju, je to s nima boj ale těší mě vidět že jich zvládnu víc než např. před měsícem:D

    OdpovědětVymazat
  7. Poohlédni;) Já grapefruity miluji:)
    Kliky jsem kdysi nesnášela, no dnes mi již nevadí. Je to pěkně napsaný článek:)

    OdpovědětVymazat
  8. Kliky...snažím se o ně, ale nějak ty pánské ne a ne :D

    OdpovědětVymazat
  9. Kliky miluju! Fakt, asi jsem divná, ale je to jeden z mých oblíbených cviků. Před pár lety jsem neudělala pomalu ani jeden, dneska dám 40 pánských, a taky se snažím dál zlepšovat. Líbí se mi, že existuje tolik různých variací a taky, že když je děláš pořádně, tak ti zabírá břicho někdy i víc, než při cvicích přímo na břicho :DD Ale teda vždycky nemůžu, když v tělocviku pozoruju ty naše kluky, jak jim tělocvikář nařídí, aby dělali kliky - oni všichni hned padají, ani se nezvednou ze země, prostě děs! :DD Jak já bych ráda za nima šla, a pěkně jim jich pár předvedla :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doufám, že se k těm 40 také brzy dopracuju. Nevím, proč jsem s těmi kliky nezačala dřív. :/ :D

      Vymazat
  10. 100 kliků? :-O no páni, to je výzva...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám, ale věřím, že to dokážu! :))

      Vymazat
  11. Kliky se učím a už se moc těším až dokážu jako ty udělat 14 pánských kliků... což je zatím pro mě nepředstavitelný. :) Ale věřím že to brzy zvládnu, Jillian mě k tomu pomalu povede :D

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za tento článek. :) Teď už vím, jak dýchat a jak ho správně provádět. Tělo jsem měla vždy zpevněné, ale ruce jsem měla špatně. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)