pátek 4. ledna 2013

* Jíst či nejíst - část I.


Dnes jsem si vzpomněla na jednu rubriku v časopise, která se jmenovala stejně jako můj dnešní článek. Co, že se v rámci něho dozvíte? Inu to, které potraviny nejíst, a kterými potravinami je v tom případě lepší je nahradit. Doufám, že se něco přiučíte a inspirujete se. :)) Dnes vás čeká rozbor hned 6 potravin!


✓ Sladké brambory - díky vyššímu podílu vlákniny lépe kontrolují hladinu cukru v krvi. Jedna středně velká brambora obsahuje 43 % denní dávky vitaminu A, který zabraňuje tvorbě vrásek a udržuje mladistvou pleť.
× Bílé brambory - světlé brambory neobsahují tolik vitaminu A a mají nižší podíl vlákniny, dochází díky nim k výraznějšímu nárůstu hladiny cukru v krvi, což může přispívat k nárůstu váhy.




 Kapusta - 1 šálek vařené kapusty obsahuje 53 mg vitaminu C, který podporuje tvorbu kolagenu, díky němuž máme pěknou pleť a vyhlazené vrásky. Vysoká hladina vitaminu C nám také napomáhá při spalování tuků během středně náročného tréninku.
× Ledový salát - nemá zdaleka takovou výživnou hodnotu jako jeho příbuzní honosící se tmavší barvou (kapusta, špenát, mesclun - směs baby salátů), které současně obsahují i více antioxidantů.




Avokádo - obsahuje hodně vitaminu E, který nám umožní bojovat s volnými radikály, jež se v těle hromadí například i díky působení slunečního záření. Díky obsahu mono-nenasycených tuků udržuje stabilní hladinu inzulínu, navozuje pocit nasycení a umožňuje udržení zdravé váhy.
× Smetanový sýr - hodně tuku, žádný přínos pro zdraví! Dvě lžíce smetanového sýru mají asi 100 kalorií, z toho 10 g tuku, žádný vitamin C a E. Tento sýr dokonce obsahuje nasycené tuky, které vedou k nárůstu váhy.



Zdroj: časopis Fitness

Jak jste na tom vy? :))

Hezký podvečer!
Kriss 

7 komentářů:

  1. zajímavé tipy :) na avokádo se teprve chystám, nikdy jsem ho nejedla :D a kapustu zbožňuju

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký nápad, doufám, že se ti tato rubrika udrží, tu budu pravidelně sledovat. :) Já sama mám s jídlem hrozný problém, tak mi to třeba pomůže.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to o těch bramborách jsem nevěděla.. ani nikde obchodě jsem moc ty sladké nevídávala! ;)
    Ledový salát miluji, zrovna dnes jsem ho viděla v Kauflu za 30 korun, je to možný? musím si počkat na léto, protože pro mě je jedna hlávka málo! :D
    Super článek! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě mám doma sušenkovou, ale zatím jsem ji neochutnala, jinak dneska jsem si koupila další banánovou protože musím uznat že byla dobrá :) Článek je super, ale myslím že s bramborama je to těžko proveditelné, každopádně na avokádo už se nějakou dobu chystám tak snad jednou :)

    OdpovědětVymazat
  5. taky se chystám na avokádo!!! už na něj četla spoustu dobrých tipů, jak ho baštit, jen sem se nějak od myšlenky nedostala k činu:)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý článek :) Avokádo jsem ještě nechutnala, ale zajímá mě, jakou má chuť! :)
    Jinak děkuju za milý komentář ♥

    OdpovědětVymazat
  7. To s těmi bramborami jsem nevěděla. :-) A avokáda bych taky už ráda vyzkoušela! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)