sobota 12. ledna 2013

* Jíst či nejíst - část II.


Všichni moc dobře víme, že maso je zkrátka velmi důležitá potravina, nezbytná pro budování svalové hmoty. Zásobuje naše tělo i dalšími důležitými látkami, jako jsou vitaminy skupiny B, zinek a železo, které naše tělo z těchto zdrojů nejlépe vstřebává. Je však nesmírně důležité vybírat maso libové a kvalitní. Pokud si nevíte rady s tím, po kterém masu sáhnout, a kterému se naopak vyhnout, mrkněte na dnešní druhý díl rubriky Jíst či nejíst. :))

✓ Vepřová panenka - ve 100 g je obsaženo pouze 120 kalorií, 3 g tuku a 23 g bílkovin.
× Vepřový bůček - hojně využívaný k výrobě slaniny. 100 g tohoto masa obsahuje neuvěřitelných 490 g kalorií, 50 g tuku a pouze 10 g bílkovin.

  
Svíčková - je nejlibovějším druhem červeného masa, ve 100 g najdeme 156 kalorií, 5 g tuku a 28 g bílkovin.
× Filet mignon - jedná se o hovězí maso, které se obvykle používá na steaky, je velmi kvalitní a docela libové, ovšem existují i mnohem libovější masa. Ve 100g porci najdeme 175 kalorií, 8 g tuku a 26 g bílkoviny.




 Kuřecí prsa bez kůže - parádní zdroj kvalitních bílkovin. 100g porce obsahuje 139 kalorií, 3 g tuku a 28 g bílkovin.
× Kuřecí stehna bez kůže - stehna obsahují ve 100g porci celkem 177 kalorií, 9 g tuku, čímž ztrácí libovost, a 23 g bílkovin.


  
Já osobně preferuji kuřecí maso na milion způsobů. I když je pravda, že v poslední době jsem ho dost přejedená a občas ho nemusím ani vidět. Vepřové maso mi nikdy k srdci nepřirostlo, dám si ho jen výjimečně. Hovězí maso konzumuju tak 1x za rok, protože s ním doba příliš často nevaříme. Uznejme,  že i ta cena je mnohdy překážkou v tom, aby si ho lidé běžně kupovali. A v neposlední řadě mám ráda rybí maso, které si, doufám, dám zítra k obědu. :P 

Jaké maso preferujete vy? Ze kterého si připravujete jídlo nejčastěji?

Hezký sobotní večer přeju!
Kriss 

10 komentářů:

  1. Tak já mám taky nejradši kuřecí, hlavně prsa a občas na obměnu libové vepřové, nejčastěji kotletu. Prostě co najdu v mrazáku no. :D Jinak bych se bez masa docela obešla, stačilo by mi tak dvakrát do týdne, ale ve škole ho máme skoro pořád, tak nemám příliš na výběr. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kuře a krůtí jednoznačně vedou :)) ale poslední dobou mám čím dál raději ryby a krevety (pokud se to dá počítat k masu :DD)

    OdpovědětVymazat
  3. Super clanek:-)
    U nas davame prednost kurecimu masu a libove veprove.Ted uz i rybam,pac jsem to konecne naucila pritele jist :-)Driv jsme maso jedli denno denne,ted od noveho roku jsme si rekli,ze to budeme stridat se zeleninovymi jidly :-)

    OdpovědětVymazat
  4. mám ráda všechny druhy masa, teda až na játra a podobný hnusy :D ale uplně nejlepší maso je pro mě kuřecí :) a nemám moc ráda ryby :/ jen makrelu, lososa a tuňáka :D ale ryby jako je třeba kapr nesnášim :/ .. mimochodem máš tu strašně hezký design :) a líbí se mi tvé uspořádání blogu, tvoje články a jak máš udělané menu :) určitě k tobě budu chodit častěji ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já jím to maso, které je podle tebe dovoleno! :D
    NEjraději mám kuřecí prsní, krůtí maso a vepřové libové! :))
    Ale Krůtí nemá konkurenci! :))

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek! :)
    Já mám nejraději kuřecí, ale i tak masu moc nedám.

    OdpovědětVymazat
  7. Já maso nejím vůbec a mám se fajn :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  8. nejraději mám kuřecí a hovězí, ale klidně bych se bez masa obešla úplně, jím ho tak jednou týdně, někdy ani to ne....bílkovin mám dost tak jako tak a někdy na maso prostě není chuť:)

    OdpovědětVymazat
  9. Kuřecí jím nejčastěji už jen kvůli jeho cenové dostupnosti a rychlé přípravě. Dnes a zítra ale chystám maso sojové, protože změnu vyžaduji každopádně :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jsi jak já, kuře na sto způsobů a pořád nemám dost :)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)