úterý 8. ledna 2013

* Jak najít svou vnitřní sílu?


Vím, že bych nedokázala pravidelně cvičit a zdravě jíst bez podpory, kterou mi dopřává nejen moje okolí a mí blízcí, ale taky já sama. Sami víte, že kolikrát stačí jedno jediné slovo a člověku se jde do "toho" hned lépe, s lepším pocitem. Jaké triky použít, když blízko sebe nemáte nikoho, kdo by vás povzbudil? Co se zkusit povzbudit sami? Vyzkoušejte to. :)) Uvidíte, jak síla pouhého slova dělá s člověkem divy.

Motivace je důležitá pro všechny, zejména pak pro ty, kteří se chtějí zabývat zdravým životným stylem, pro všechny sportovce, zdravě se živící jedince, ale i pro všechny ostatní, kteří chtějí dosáhnout svých vysněných cílů. Především pro ženy (čímž nechci diskriminovat muže, ale přiznejme si, že ženy v tomto mají přeci jen větší problémy vzhledem k tendenci, mít na sebe vysoké nároky, ach, jako bych psala o sobě :)) je motivace nesmírně důležitá. Nevěřili byste, jak velkou roli hraje těch pár vět či slovních spojení, která k sobě pronesete. Nejdůležitější je proto, najít svou soukromou mantru (magické či posvátné slovo, jehož opakováním se dosahuje např. v józe soustředění, nacházíte v sobě něco krásného, nepopsatelného). Podstatou této mantry je zjištění, že slova mohou mít neuvěřitelnou sílu. Pokud je pronášíte s přesvědčením a ve správný čas, určitě ovlivní vaši následnou aktivitu (v našem případě např. cvičení) takovým způsobem, který vás ohromí. Samozřejmě nelze očekávat zázraky, jde o jakousi vnitřní sílu, která by vás měla nakopnout k lepším výkonům. :))

Výzkumy ukazují, že lidé s pozitivním pohledem na svět, jsou nejen zdravější, ale mnohem lépe jsou motivovaní k dosažení svých cílů, ať už jsou jakékoliv.




Přestože jsou cíle každého z nás velmi individuální, existují jakási 3 pravidla mantry, které by každý z vás měl zvládnout, pokud si plánuje vytvořit svou osobní fitness mantru. Jak na to?

1. Osobní přístup
Vaše mantra by jednoznačně měla odpovídat vaší osobnosti, tomu, co je vám blízké, co bude vyjadřovat vás samotné. Mělo by se jednat především o slova, věty, které jsou vašimi oblíbenými, které máte rádi, které vás inspirují.

2. Buďte pozitivní
Nejdůležitějším prvkem mantry je její pozitivita. Je důležité, zvolit si mantru, jejíž obsah je pozitivně laděný. Dle studií bylo potvrzeno, že pokud budete využívat negativní mantru ("NEzakopni", "NEpokaz to", ...), mozek zaznamená negativní slova a nebude dosaženo takového účinku, jako při použití pozitivní mantry. Naopak pozitivní mantra člověk povzbuzuje, napomáhá potlačení negativních myšlenek, naplňuje vás pozitivní energií.

3. Jděte na to jednoduše a věřte si.
Spousta osobních trenérů upozorňuje na to, že sportovci mnohdy podceňují psychickou přípravu, která je při sportovních výkonech nesmírně důležitá. Sportovní úspěch není postavený pouze na skvělých trénincích, bez silné psychiky by to sportovci nezvládli. Jak si tedy zlepšit svou psychickou stránku? Stačí jednoduché heslo, které vás nakopne.  Právě zde platí, že v jednoduchosti je síla, proto stačí i jednoslovná hesla. :))

Pokud vás mantra zaujala a chcete si ji vytvořit, můžete se inspirovat dalšími tipy, jak správně na to jít. :))

- Mantru si nacvičujte předem. 
- Používejte slova, která vytváří potřebné tempo, aby byla v souladu s vaším tréninkem.
- Vaše mantra by měla být v přítomném čase. ("Jsem dobrá.", "Jsem silná.", "Jsem nejlepší.", ...)
- Spojte si mantru s představou. Pokud si např. říkáte: "Jsem rychlá," zkuste si představit nějaké rychlé zvíře apod.
- V posilovacím tréninku si můžete místo slov počítat, i to je mantra. 




Nyní vám přináším tzv. metodu jednoho slova, která je účinná především při posilovacích trénincích. V případě, že chcete zlepšit techniku, můžete vyzkoušet následující slova: pomalu, plynule, stabilně, kontrolovaně. Pokud chcete dokončit několik posledních opakování cviku, zkuste slova jako: silně, pal, nahoru, šup.

Jaká slova či věty použít při těžkých trénincích a náročných cvicích? Můžete se inspirovat výrazy níže. :))

"Vydrž."
"Jsem dobrá."
"Jsem nejrychlejší."
"Jsem silná."
"Jsem vždy ve střehu."
"Dokázala jsem to." / "Dokážu to."
"Do toho."
"Jdu na to."
"Zvládla to."/ "Zvládnu to."
"Mám na to."
"Dala jsem to." / "Dej to." 
"Když chci, dokážu to."
"Chci!"
"Teď je ten čas."
"Disciplína."
"Abych to dokázala, musím hodně trénovat."
"Nevzdám to."
"Udělám z každé série tu nejlepší."


Jak jste na tom vy? Máte nějakou svou osobní fitness mantru, nebo se podporujete jiným  způsobem? :))

Hezký úterní večer!
Kriss

8 komentářů:

  1. Povedený článek, Kriss! Úžasný! Taky si nějakou mantru vytvořím, děkuju za báječnou inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek,ještě nikde jsem o tom nečetla,takže nyní si udělám i nějakou mantru pro sebe.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si dneska u cvičení říkala "sakra proč seš tak slabá!" :D Ale to je jen špatnym dnem, jinak jsem samé pozitivum :D Pěkný článek

    OdpovědětVymazat
  4. Presne tak, aj ja sama viem že na seba kladiem privysoké nároky a ak ich nezvládnem prestávam mať samú seba rada a neverím si...je na čase s tým niečo robiť, ďakujem za povzbudzujúci článok :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkné...já bych potřebovala objevit nějakou vnitřní sílu..:D

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek:)
    Já se motivuju pohledem do zrcadla, jestli se to počítá;)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný článek:)
    Tohle by mě nenapadlo, ale určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je dost dobré!!! Krásně jsi to vystihla a sama na sobě vím, jak je důležitá psychika, někdy jsem tak nakopnutá, že mi cvičení jde samo a někdy se jen tak plácám... A druhý obrázek nemá chybu, ten si snad pověsím na ledničku :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)