neděle 4. května 2014

* Zdravá strava do škol


Hezkou neděli vám všem! Jistě jste si stihli všimnout, že v posledních letech se dost rozmohl trend zdravého stravování, které si získává u lidí čím dál tím větší oblibu. Hodně z nás už se mnohem více zaměřuje na kvalitu, více čteme etikety na obalech potravin, dáváme přednost homemade dobrotám před těmi kupovanými, zkrátka se více zajímáme o to, co strkáme do úst. Ale nesmíme zapomínat i na ty nejmenší, totiž na (naše) děti. Je nesmírně důležité, abychom my dospělí (dospívající) byli pro ratolesti vzorem, protože děti se rády po svých modlách opakují. A právě kvůli tomu vznikl zbrusu nový projekt Zdravá strava do škol!

V dnešní době není vůbec žádnou novinkou, že rodiče nemají čas a možná ani zájem učit své děti správným stravovacím návykům. Odkud se tedy děti mají naučit jíst zdravě? Kdo jim vysvětlí, že doma připravená svačina z celozrnného chleba a kvalitní šunky je mnohem zdravější než bageta ze školního automatu? Děti přirozeně jedí to, co jedí lidé v jejich okolí, tedy především to, co vidí jíst doma členy rodiny. A víte co? V ČR zatím spousta rodin zdravé stravě příliš neholduje, o čemž svědčí neustále rostoucí obezita, a to jak u dospělých, tak dětí.

Hlavní pointa 
Proč vůbec něco jako projekt Zdravá strava do škol vznikl? Prvně by se určitě slušelo zmínit, že za ním stojí dvě ženy, Jitka Palatová a Ivana Bednářová Častvajová. Mimo jiné jsou to také zakladatelky iniciativy CEFF, která certifikuje potraviny bez přidaných konzervantů, umělých barviv a sladidel. Jitka Palatová se v rozhovoru pro stránku Co Jíme.cz zmínila, že sama nebyla spokojená s nabídkou školních jídelen, bufetů, automatů a kantýn. Za hlavní problém považuje např. nabídku školních bufetů, kde se objevují naprosto nevhodné potraviny z hlediska zdravé stravy, která je pro děti nesmírně důležitá. Děti především nemají ve svém jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce, nadměrně konzumují zpracované potraviny, která obsahují příliš cukru, soli a přidaných éček. Ovšem nelze vše svádět jen na stravu. Důležitý je samozřejmě také pohyb, kterého děti často nemají tolik, jak by bylo vhodné.

Projekt Zdravá strava do škol je určen pro základní a střední školy v České republice a má za úkol zařadit zdravé potraviny a jídla do školních jídelen, kantýn a bufetů, což by mělo změnit stravovací návyky dětí. Aby mohl být tento cíl realizován, byl sestaven tým kvalifikovaných výživových poradců, kteří spolupracují se školami v jednotlivých krajích ČR. Tito poradci pravidelně navštěvují školní zařízení, poskytují poradenství v oblasti zdravého stravování, doporučují vhodné potraviny a pokrmy školním jídelnám, organizují projektové dny, přednášky, besedy pro rodiče, hry pro děti a další. Dětem je zábavnou formou prezentováno, jak se zdravě stravovat, společně s výživovým poradcem si např. připravují nejrůznější zdravé a chutné svačinky, obědy apod.




Jak se zapojit
Naprosto klíčovým hráčem v tomto projektu jsou školy, resp. školní jídelny. Jak jsem předesílala v úvodu, tento projekt je na samém počátku, takže seznam zapojených škol je aktuálně velmi stručný, nicméně věřím, že myšlenka zdravého stravování se brzy začne rozvíjet a další školy projeví zájem. Ať už jste rodičem či školním zaměstnancem, a myslíte si, že právě vaše škola by měla zájem o spolupráci tohoto druhu, neváhejte škole navrhnout, aby se do projektu zapojila. Stačí napsat na e-mail info@zdravaskoladoskol.cz. Škola bude následně kontaktována výživovým poradcem pro daný region, se kterým se následně bude domlouvat na další spolupráci. Seznam výživových poradců, kteří se do projektu zapojili, najdete ZDE.

O projektu padla také zmínka nedávno v Událostech na ČT1. Záznam si můžete spustit přes tento odkaz

Můj pohled na věc
Mně osobně tento projekt velmi zaujal. Sama mám mladšího bratra, který je na prvním stupni základní školy, a rozhodně nepatří mezi ty světlé výjimky dětí, jež by se stravovaly podle zásad zdravé stravy. Mě jakožto příznivce zdravého jídla a pohybu to nesmírně štve, protože to nedokážu až tolik ovlivnit, i když se mu snažím vtloukat do hlavy, které potraviny a pokrmy jsou vhodné, a které nikoliv. Často se setkávám s názory, že jedna čokoládka/bonbón ještě nikomu neuškodila, a že děti by sladkosti jíst měly. A já říkám, že všeho s mírou! Samozřejmě nejsem ten typ člověka, který by lidem rád rozdával zákazy a příkazy, ale s dětmi je to holt složitější. Dospělí už snáz pochopí, co je pro jejich tělo dobré, co ty a ty potraviny s jejich těly udělají, kdežto děti to nedokážou tolik vnímat. Je nesmírně důležité zvolit si nějakou taktiku, jak děti přesvědčit, aby si při výběru potravin dokázaly zvolit ty správné a pro ně vhodné. 
Na tento projekt jsem si vzpomněla zrovna minulý týden, když jsem šla na třídní schůzky svého bratra, kde mimo jiné padla zmínka od jedné maminky, která právě vyjadřovala nesouhlas se školním stravováním (především narážela na školní automat s bagetami a slazenými nápoji). Chápu, že ne každý rodič má doma čas nachystat dítěti svačinu, a proto to často řeší tím, že dětem dají peníze s tím, aby si samy něco koupily. A v tomto případě nastává onen problém, kdy děti sahají sice po chutných potravinách a nápojích, nicméně o nutričně vhodných pokrmech/nápojích už se hovořit příliš nedá. A protože jsem člověk aktivní a nerada nechávám cokoliv náhodě, rozhodla jsem se v posilovně, kam chodím, oslovit místní výživovou poradkyni, se kterou se tam pravidelně potkávám (a která se shodou okolností zapojila do toho proejtku), aby věděla, že právě naše škola by o spolupráci měla zájem. :)) 
Hlavně mějte na paměti, že to MY jsme ti, kteří stravování našich dětí můžeme ovlivnit, protože to, co děti vidí u nás, čemu se doma naučí, budou praktikovat i ve svém životě. Buďme pro ně vzorem zdraví a vitality!

Jaký je váš názor na stravování dětí ve školách, a co říkáte na tento projekt?

 


14 komentářů:

  1. u nás ve škole si jdou vždycky koupit něco "superzdravého" do kantýny a to se mi teda nelíbí; super projekt! snad se pořádně rozšíří :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím že to je super projekt. Sama jsem nedávno viděla dokument, kde se poukazuje na školní stravu školáků - samá hrůza.
    A jak říkáš ty, taky mám mladího bratra který chodí na základku, a jediné co ho zajimá, jsou sladkosti. S mamkou s začínáme všimat, že ráno nemá žádnou snídani, vlastně jen oběd a přes den svačinu a večeři, a večer je schopný vypráznit celou lednici se spíží do hodiny. Je těžké ho přimět jíst ovoce nebo zeleninu....Myslím si, že učit dítě zdravě a rozumě jíst a všechno ostatní), bychom měli co nejdřív - kolem - 4-7 roku.
    Každopádně, doufám že tenhle projekt bude úspěšný a děti si ho zamilují. Je to pro jejich dobro

    OdpovědětVymazat
  3. Ten projekt vypadá moc dobře, snad se hodně rozšíří :-)
    My už jsme se s přítelem hodněkrát bavili, že musíme naše děti, až je budeme mít, už od mala tak nějak přirozeně vést ke zdravé stravě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tenhle projekt mě velmi zaujal. Ale je fakt, že když jsem koukala na nějaký americký dokument, kde kvůli stížnostem začali zavádět ke 2 nezdravým ještě 1 jídlo a to zdravé, tak děti si ho málokdy zvolily. Ale i když si ho vybere jen pár dětí, i to je pokrok. Dítě z toho nemá rozum, nechápe, co je dobré a tak je potřeba je trošičku popostrčit. Je škoda, že toto není i u nás na škole, já jsem musela do jídelny přestat chodit. Ne jen, že to bylo hodně nezdravé, ale hlavně častokrát i neidentifikovatelné a nepoživatelné :')

    OdpovědětVymazat
  5. je to naprosto super !!! když si vzpomenu na experimenty Jamieho Olivera, tak je to potřeba jako sůl ^^ ale možná bych ani tak nezačínala u dětí, jako u rodičů :D nebo je do toho spíš zapojila, protože návyky si nosíme z domova, ne ze školy ..

    OdpovědětVymazat
  6. mně se to líbí. je pravda, že se obezita dost rozmáhá a je potřeba tomu zabránit. ale myslím, že to bude docela těžké. děti to nechápu, dokud nedospějou do nějakého určitého věku, a budou protestovat. každopádně držím tomuto projektu palce:)

    OdpovědětVymazat
  7. To je skvělý nápad :) sama mám bráchu, který sice hodně sportuje a je takové vyžle, ale ta strava... Ne, že by jedl nějak moc sladkostí, spíš mu chybí hodně bílkovin a místo toho aby si na (bílý) rohlík přidal plátek sýra, tak ho radši sní samotný... v obědu se taky jen tak nípe, co ho tak poslouchám/pozoruju a jakmile dostane kapesný, tak si zajde pro čokoládu. Jediný děda se mnou souhlasí, že mu chybí bílkovina, ale matka masu moc neholduje - prý je drahé a blah blah... já si bílkoviny doháním jinak, ale do mého bratra by asi nikdo jen tak tvaroh, cottage atd. nenacpal... A ve škole ty obědy :D no bída... sama chodím ještě na střední a toho masa je tam taky pomálu.

    OdpovědětVymazat
  8. To zní dobře, automaty ve školách jsou hrůza, jako dítě jsem si tam ale nic moc nekupovala, ne z důvodu, e je to nezdravé, ale protože jsem byla vychována v ekonomickém duchu, kdy jsem věděla že je to zbytečně předražené. Podle mě nejvíce záeží na rodičích a jejich výchově. Když děti nebudou mít přístup k takovým jídlům tím lépe :)

    OdpovědětVymazat
  9. Je to super nápad, vzhledem k tomu, jak dnešní děti žijí. Na druhou stranu je to na hlavu a dost smutné, když si vezmu, že v devadesátkách za mého dětství se nikdo příliš nezaobíral tím, jestli zdravě jíme, protože bylo normální, že díte přijde domů, udělá si úkoly a jde lítat do večera někam ven, nebo se věnovat nějakému kroužku či sportu. Rodiče nám vštěpovali do hlavy, že bonbony a čokolády jíst nemáme, a když, tak výjimečně. Tlustých dětí u nás na základce moc nebylo, a když jo, byly to výjimky (nemotorné a zkrátka nesportovní děti, co radši seděly u televize, nebo nikam nechodily). Těch je dneska jak smetí, k tomu všude oblbováky z reklam na fastfoody, americké filmy a seriály... Hnus. Je dobře, že se tím někdo zabývá :)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky jsem zrovna minulý týden objevila jejich stránky. Docela se o to zajímám, už jsem z řad rodičů v komisi stravování na škole mých dětí. Je vše hlavně o komunikaci mezi rodiči, vedoucí školní jídelny a ředitelem školy. A automaty ve školách se snad brzy podaří zrušit úplně díky zásahu státu, o který žádají všechny podobné iniciativy:-) Jinak posílám odkaz na debatu, na kterou jsem se osobně zašla podívat. Bylo to zajímavé, sledovat lidi z různých organizacích (státních či iniciativ), kterým jde o změny ve školním stravování, ale neumějí se dohodnout....http://www.eduin.cz/clanky/podivejte-se-kulaty-stul-o-skolnich-jidelnach-ukazal-ze-k-opravdovym-zmenam-mame-daleko/

    OdpovědětVymazat
  11. Hezká idea, jen se bojím, že stejně jako několik dalších podobných kampaní a programů je spíš utopistická :( A taky je mi trochu líto, že se zapomíná na děti v mateřských školkách, i tam se v jídelníčcích nacházejí perly. Ale dokud se nezmění přístup v rodinách (k pohybu, ke stravě...), mám obavy, že takovéto akce toho moc nezmění. Bohužel.
    Sama mám dvě děti (4 roky a 2,5 roku), zatím mám víceméně kontrolu, co jedí (třeba takovou Tatranku v životě neviděly, sladkosti vůbec nekupuju). Snažíme se je vést k tomu, aby si vážily svého zdraví a svého těla, hýbaly se, jedly rozumně... Jen nevím, co s tím - zejména stravováním - udělá pak nástup do školy.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tohle je hodně, ale hodně dobrý nápad !!! :-) Naprosto souhlasím s tímto názorem a s tímto nápadem, protože děti tloustnout a pořád jí nějaké sladkostí, které jim kupujou jejich rodiče. Nejlepší je, když vidím jak rodiče vlečou své děti do mekáče nebo je krmí jinými fastfood pokrmy...Chce se mi brečet :-( Vždy jsou tak malé!
    Znám tedy výjimku :-) - mamčin bratranec má holčičku a chlapečka a ti jsou takoví hodně nábožensky založení a ti si na jídle potrpí, nikdy v životě dětem nedávají brambůrky a takové věci, prostě jím dávají jen to co potřebují a hlanvě domácí zeleninu a ovoce, prostě vaří a dávají jim zeleninku a ovoce snad ke všemu :-) ! Tak se mi to líbí. Doufám, že se projekt chytne :-)

    OdpovědětVymazat
  13. No jo, stravování ve školách je tragédie, Kopec přílohy, maso a UHO. A rozmáhající se automaty a kantýny,. no jo, za chvilku to tu bude jak v Américe :D A štve mě, že se prostě to jídlo dává jako odměna a pamlsek, a dávají se třeba na narozeniny sladkosti atd.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)