neděle 23. února 2014

* Proč se vám nedaří hubnout?



Protože jsem měla nutkání procvičit si angličtinu, a protože jsem na mých oblíbených zahraničních stránkách vyhrabala bezvadný článek, rozhodla jsem se jím inspirovat a přenést vám do dnešního příspěvku jednotlivé myšlenky. Myslím, že hodně lidí, kteří se snaží o nějaký ten úbytek tuku, se v následujících bodech bude poznávat. Poučte se ze svých chyb, zahoďte předsudky a zažité mýty. Nedaří se vám hubnout? Dnešní článek vám pomůže rozluštit tento problém a poradí, jak na to jít správně! :))
Jsem si více než jistá, že nejsem jedinou ženou ve vesmíru, která se snaží o nějakou tu redukci. Nejde o nic extrémního, zkrátka bych ráda tuk odbourala na určitých partiích, které mě trápí, a proto je třeba, abych si svým cílům přizpůsobovala cestu, po které k nim dojdu. Jenomže ani já nejsem dokonalá, a věřím, že mě v tom nenecháte sami. :)) Spousta z nás dělá tolik chyb, které si třeba ani neuvědomuje, přitom je to jasné jako facka. Jakých chyb se tedy dopouštíme?

Jíme příliš mnoho
Na internetu či v odborné literatuře existuje řada nejrůznějších vzorečků pro výpočet ideálního denního příjmu, dokonce si můžete vypočítat i konkrétní gramáže jednotlivých živin (bílkoviny, sacharidy, tuky), které byste za den měli přijmout. Tyto vzorečky často zohledňují také fyzickou aktivitu jedince, což v případě, že cvičíte, jedině uvítáte.
Jenomže spousta lidí nemá ani páru o tom, kolik energie v jídle za den přijme. A to je špatné. Pokud si člověk pečlivě nechystá jídlo doma, kdy má naprosto dokonalý přehled o tom, kolik čeho přijme, je opravdu složité se k nějakému konkrétnímu číslu dobrat. Jako příklad bychom si mohli uvést takový oběd v restauraci, kdy si objednáme zeleninový salát s kuřecím masem. Spousta lidí by si řeklo, že jde o zdravé jídlo, které nám jedině prospěje, a navíc nemůže být příliš kalorické. Což je ovšem omyl, protože jakmile k salátu přidáte nejrůznější dressingy, omáčky, kečupy, oleje a další pochutiny, hned se z toho může stát kalorická bomba.
Někdo si počítá přijaté a vydané kalorie např. přes kalorické tabulky. To rozhodně nepovažuji za chybný krok, ovšem je třeba zohledňovat to, o jaké kalorie se jedná. Není totiž kalorie jako kalorie. Proto je třeba mít ve stravě dostatečné množství sacharidů, bílkovin i tuků. Hodně lidí se drží taktiky 40:40:20 (sacharidy:bílkoviny:tuky). Nicméně nikdy jedna a tatáž věc nemůže vyhovovat všem, protože každé tělo je jiné. Je proto třeba, abyste vyzkoušeli, jaká strava vyhovuje právě vám.

Nepřijímáme dostatek bílkovin
Pokud si dáte jídlo, které obsahuje bílkoviny, nejen, že napomůžete růstu svalů a obnově svalových vláken, ale navíc vás zasytí. I když se jedná opět o docela sporné téma, tak vysokoproteinová strava může mít pozitivní dopad na vaše tělo. A to s tím zasycením skutečně mohu potvrdit. Pokud máte hlad, vyzkoušejte ke svačině např. místo klasických knäckebrotů šunku se zeleninou. Pozorujte své tělo a učte se jej vnímat. Je také vhodné bílkoviny zařazovat do každého hlavního jídla, tzn. do snídaně, oběda a večeře.




Přijímáme příliš mnoho kalorií v pití
Pomysleli jste někdy na to, kolik cukru se skrývá ve vašich oblíbených nápojích? Kolik kalorií může obsahovat vámi tolik zbožňované latté? Vím, že nic se nemá přehánět, a dopřát si dobrou kávu nebo chutný nápoj vás nezabije, nicméně pokud se pokoušíte o snížení váhy, je třeba se zaměřit na každou drobnost. Ideální tekutinou je voda, kterou si můžete např. ochutit citronem, mátou či ovocem. Vhodný je také čaj, ať už zelený, černý, ovocný či jakýkoliv jiný.
Sklenka bílého nebo panák k výjimečné příležitosti určitě nikoho nezabije, ale je třeba myslet na pravidelné alkoholové party, které se na vašem těle zcela jistě podepíší. Proč? Protože i v alkoholu jsou skryté kalorie.

Přejídáme se zdravým jídlem 
Chyba, které jsem se dopouštěla na začátku své dlouhé cesty k lepší postavě. Zdravé jídlo jsem považovala za TOP a absolutně jsem neznala jakoukoliv míru. Jedla jsem přeci samá zdravá jídla, tak podle toho musím i zdravě a štíhle vypadat. Omyl! To, že se člověk přejídá arašídovým máslem, ovesnými tyčinkami a kdo ví, čím ještě, neznamená, že tělo nepřijme žádné kalorie z těchto pokrmů. Ba naopak. Např. takové oříšky a semínka, která jsou vskutku velkým přínosem pro naše tělo, jsou vysoce kalorické a obsahují spoustu tuku, i když toho zdravého. Je proto třeba i zdravá jídla konzumovat s rozvahou. I když se přiznám, že zrovna oříšky bych zvládla jíst i po kilech. :))

Necvičíme dostatečně intenzivně
Pokud se cvičením začínáme, nesmíme to přepálit hned na začátku. Druhý den by nás čekala nepříjemná bolest celého těla, což spoustu lidí může odradit od jakéhokoliv pokračování ve cvičení. Svaly by měly být unaveny, ale bolest svým způsobem příjemná a snesitelná. 
Spousta lidí však dělá chybu, a to takovou, že si jede ve stále stejném režimu jako v počátcích. Co je na tom špatného? Tělo si rychle zvyká na danou zátěž, obzvlášť při cvičení s činkami a na přístrojích. Je proto nutné zátěže zvyšovat. Cvičíte doma? Překonávejte se v počtu opakování jednotlivých cviků. Cvičíte s 2kg činkami? Kupte si těžší. Z vlastní zkušenosti vím, že je opravdu těžké se někam posunout, pokud čtvrt roku cvičíte stále se stejnými zátěžemi. Pokud doma nehodláte mít sbírku činek a nechcete stále rozbíjet prasátko, investujte do posilovny, kde můžete vždycky sáhnout po těžších činkách.
Když už tady byla řeč o těžkých činkách, zkuste svou hlavu osvobodit od tolik hloupého mýtu, že po cvičení s těžkými váhami budete vypadat jako Arnold. Nebudete. Vyzkoušejte si silový trénink a uvidíte, jak skvělých výsledků dosáhnete! 




Cvičíme příliš kardia
Dávat kardio a silový trénink na jednu příčku je totéž, jako míchat jabka s hruškama. Myslíte si, že po dvou hodinách strávených na běžícím páse dosáhnete těch samých výsledků jako po hodině intenzivního silového tréninku? Vy možná ne, ale někteří lidé ano.
Pokud se z nějakého důvodu mermomocí chcete kardiu věnovat, tak určitě postačí nějaké rozumná doba, např. 45 min., případně můžete vyzkoušet nějaké krátké tréninky na celé tělo stylem HIIT, Tabata a další., kterým se věnuje třeba Maruška z Rutiny nebo Zuzka Light.

Stresujeme se
Stres je v podstatě tichý zabiják. Pokud jsme v permanentním stresu, naše tělo produkuje hormon kortizol. Při zvýšené produkci tohoto hormonu dochází k přibývání na váze a dalším negativním důsledkům. Rada? Relaxujte. Radujte se z maličkostí a netrapte se malichernostmi. Vyzkoušejte jógu nebo jiná relaxační cvičení, která vám pomohou se uvolnit. Je opravdu nesmírně důležité, aby byl člověk vyrovnaný, protože vše jde poté mnohem snáz. Zkuste si lehnout do vany, poslouchat oblíbenou hudbu, mrknout na pěkný film, nebo si jen tak lehněte na čtrt hodinky a odpočiňte si.

Nespíme dostatečně dlouho
Nejen stres, ale také nedostatečný spánek zvyšuje hladinu kortizolu. Navíc, pokud málo spíme, snižuje se hladina inzulínu. V této kombinaci máme na světě ideální problematickou dvojku, která nám v období snižování tuku rozhodně nepomůže. Co tedy dělat? Rozhodně dostatečně spát. Doporučené je spát alespoň 8 hodin denně.




 Jakých chyb jste se dopouštěli/se dopouštíte vy?

Hezký zbytek víkendu!
Kriss

25 komentářů:

  1. Ja som na tom zrejme podobne ako ty. Chcela by som chudnuť, ale ono to vobec nejde, nech robím čo robím a pritom si myslím, že to robím správne. Z toho čo si vymenovala robím určite vela kardia, ale najmä preto, pretože to jediné ma bohužiaľ baví a robím to najmä pre radosť. A ako inak, spánok, kedže spím maximálne tak 7hodín, no snažím sa to naprávať :) Avšak stále tápem v tomto, je jasné, že každý potrebuje niečo iné a na každého platí niečo iné ale je ťažké prísť na to, čo je to :/

    OdpovědětVymazat
  2. Je těžké tyhle mouchy vychytat. Osobně vím, že třeba přijímám méně bílkovin, než bych měla. Tak aspoň mám o čem teď přemýšlet. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ...za svůj největší omyl považuji to, že jsem brala zeleninu obecně za spasitelnou a všemocnou. A vůbec jsem nerozlišovala, jestli je to ta nebo ta zelenina. Prostě - mohlo se toho sníst kolik se chtělo a hubnutí to ohrozit nemělo. Jenže pak se člověk podívá třeba na tabulku výž. hodnot kukuřice a jede to. Zkrátka když řešit příjem, tak komplexně a "chladně", ne se zapálením "super, tohohle můžu sežrat vagon!". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj, možná proto, že kukuřice není zelenina, že jo.

      Vymazat
    2. No právě... :D Osobně mě to překvapilo víc než zjištění, že arašídy nejsou ořechy. :D

      Vymazat
  4. Můj problém je asi ve stravě :-( Mívám často nadbytek sacharidů a málo bílkovin, no a při cvičení mi to občas taky moc nejde, ale snažím se :-) Snad každý své chyby spravíme a půjde nám to jedna báseň ! :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Pravdou je, že se zhubnout vyloženě nesnažím. Naopak, snažím se nabírat svaly, ale i tak jsem od té doby co cvičím, stravu trochu změnila. Myslím si na bílkoviny, ale obecně se domnívám, že má moje stravování dost silné mezery. A já si prostě radši dopřeju a potom o to víc makám. Nechce se mi si počítat kalorie v jídle, možná je to chyba, ale připadá mi, že jak to jednou začnete dělat, jste tím posedlí. Já jím, protože mi to chutná a ne pouze kvůli hodnotám. Na druhou stranu si říkám, že až jednou budu chtít svaly vyrýsovat (kéž by!), budu si muset o stravě spoustu věcí zjistit a prostě to překousnout.
    B.

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek, super téma. Určitě v tom nebudeš sama ;) Poznávám se v tom dost... hlavně to přejídání zdravým jídlem, to si člověk často ani neuvědomuje a pak bum. Můžu mít doma všechno "clean", žádnou čokoládu, brambůrky a smažené, ztužené a tak, ale dokážu se přecpat k prasknutí, ládovat jedno přes druhé, a i když je to vlastně zdravé, tuk nabývá na objemu a ručička na váze letí vzhůru....

    OdpovědětVymazat
  7. Fajn článek! taky jsem to zažila, no naštěstí teď už je to fajn a držím si pořád stejnou váhu. Dříve jsem přijímala více sacharidů než je zdrávo a když jsem jimi začala už ráno, tak jsem pak měla celý den ,,přejídací" No, přestalo to vlastně tehdy, když jsem poznala přítele a nemyslela tolik na jídlo, pak jsem jedla úplně normálně a váha mi rychle klesla.

    OdpovědětVymazat
  8. No já prostě žeru hodně sladkého... a chci ho hodně jíst, protože mi chutná... Kdyby neexistovalo sladké, tak nemám co řešit :(

    OdpovědětVymazat
  9. Tyhle všechny body nám, ale upřímně se mi nedaří je dodržovat, hlavně tedy se spánkem mám obrovské problémy, protože mám dlouho školu, spoustu povinností, a tak všechno doháním večer/v noci :/ A vím, že když jsem utahaná, tak nepodám pořádné výkony při cvičení. Se cvičením mám také teď takový pocit, že stagnuji a nemám se moc kam posunout... nebo mám-chtěla bych vyzkoušet posilovnu, ale je to finančně náročné. Jenže na druhou stranu vím, že jsem relativně spokojená, sice bych chtěla dolů nějaký ten tuk a víc vyrýsovat, ale nezblázním se z toho..nedokážu si představit, že bych si nedala svoje latté, občas nějaký ten dortík, upekla si něco dobrého, mlsala s kamarádkami čokoládu, nechodila večer do společnost, abych se vyspala nebo seděla s kamarády v hospodě o čaji. :) Zkrátka je to o prioritách a o tom, jak moc člověk chce svých cílů dosáhnout. Super článek!

    OdpovědětVymazat
  10. Parádní článek ;) Jo, jím příliš mnoho a přejídám se.. Kvuli tomu jsem často ve stresu a pak to souvisí jedno s druhým :/ Cvíčo se snažím střídat a v posilce jedu téměř pokaždé jiný tréning v různých opakováních a ason mě to baví, né jako dřív hopání 10 dnu u jednoho videa doma :D Když nad tím tak přemýšlím tak vlastně nemám žádný konkrétní cíl..vím jen že chci být zdravá a nedělat si z jídla takový obavy a tolik to řešit...zároven chci mít fajn postavu, a náhodou jsem docla spokojená :D jak dlouho ale že... :D :)

    OdpovědětVymazat
  11. skvělý článek, určitě spoustě lidem pomůže :) já jsem taky mívala problémy (a i mívám) s "přejídáním se" zdravého jídla...

    OdpovědětVymazat
  12. Můj největší problém: spánek :D víc než 7hodin denně nedám :D musím to potrénovat a proto už teď mizím :D

    OdpovědětVymazat
  13. u mě je asi nejhorší ten stres no a taky někdy dost ujedu na dobrým jídle :D

    OdpovědětVymazat
  14. So spánkom to mám veľmi ťažké. Idem spať neskoro a vstávam skoro. Musím sa polepšiť a niečo s tým spraviť :))

    OdpovědětVymazat
  15. Můj problém je že jsem hrozně rozežraná :D Jím 95% zdravě ale ty porce, achjo..

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj,nevím jestli jsem to postřehla správně, ale ty se tedka taky stravuješ a cvičíš dle plánu od kluků ze supertrenéra? Jestli ano, jaké jsou tvé dojmy? Vidíš změnu? Děkuju za odpověd Monča

    OdpovědětVymazat
  17. Krásný článek =)

    OdpovědětVymazat
  18. Vážně moc inspirativní článek a se vším naprosto souhlasím :-), jsem ráda, že existují ještě lidé s názory v tomto směru, které dávají hlavu a patu :-))!
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat
  19. To s pitím vody a čajov mám vyskúšané na vlastnej koži. Odkedy som prestala piť sladené nápoje a podobné "sladkosti" cítim rozdiel. Už mi aj prestali chutiť! :))

    OdpovědětVymazat
  20. Tak u mě asi stres, s bílkovinama a intenzitou tréninku mám spíš opačný problém :D
    Pěkné shrnutí:)

    OdpovědětVymazat
  21. Já rozhodně nespím tak dlouho. Snažím se, ale prostě mi to nejde. Dneska jsem naspala nějakých 6 a půl hodiny
    A stresuju se..
    Narozdíl ale, jak říká P. mám bílkovin až až :D

    OdpovědětVymazat
  22. Me posledne prekazi stres a spánek =x

    OdpovědětVymazat
  23. Já terpve nedávno zjistila, že zdravé jídlo neznamená jídlo dietní. Jedla jsem např. obrovské množství mandlí, máslíček.. A taky mám asi vcelku málo bílkovin..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)