středa 15. ledna 2014

* Nebojte se posilovny aneb 5 rad do úplných začátků


Dnes si dáme článek na odlehčení. Na stránkách Bodybuilding jsem objevila bezvadný příspěvek s pěti tipy pro tzv. alfa ženy. Kdo to jsou alfa ženy a o jakých 5 pravidel/rad se jedná, si můžete přečíst v dnešním překladovém článku. Jedná se o překlad volný, chtěla jsem především zachytit pointu celého textu, takže nebudeme bazírovat na detailech. Nicméně shrnutí mi to přijde velmi rozumné a pro začátečnice jako dělané. Určitě nepohrdnou ani zkušené alfa ženy, pro které je posilovna druhým domovem. :))

Alfa ženy jsou rozhodnuté jít si za svými cíli. Nechodí do posilovny oslňovat chlapy či si načechrat vlasy a přetřít rtěnkou ústa v přestávce mezi jednotlivými sety. Alfa ženy hledají volné místo na dřepování, chtějí ze sebe vydat maximum, vzít vše do svých rukou a určit si směr, kterým se v oblasti cvičení budou ubírat. Z těchto žen vyzařuje sebedůvěra, odlišují se od ostatních. Jsou to ženy v akci.
Ne každá žena, která chodí do posilovny, se narodila jako alfa. Věřte mi: Když jsem se prvně rozhodla jít do posilovny, byla jsem šíleně nervózní. Moje první posilovna se jmenovala Lady Nautilus a každý stroj měl sytě růžový potah. Byla jsem v rozpacích, bloudila jsem po posilovně, lozila a zase slézala z jednoho stroje na druhý. Byla jsem velmi vzdálená fitness profesionálce a modelce, kterou jsem dnes.
Pokud trávíte většinu času v posilovně na běžícím pásu a závistivě při tom sledujete ženy, které zvedají těžké váhy, je čas na změnu. Není žádný důvod, proč byste nemohla být v posilovně alfa ženou. Vše, co potřebujete, je trocha kuráže a znalost následujících pěti tipů. Soustřeďte se na to, čemu se teď přiučíte, a brzy budete kráčet po posilovně pevnými a jistými kroky.




1. Každá posilovna má stojan s činkami. Seznamte se.
Všechny posilovny nejsou stejné. Některá fitness centra mají nejmodernější vybavení, zatímco jiná by mohla zapracovat na rekonstrukci. Nezáleží na stavu posilovny, do které chodíte, jednu věc budou mít společnou, a to stojan s činkami. Ve stojanu objevíte dostatečné množství činek různých velikostí a zátěží, které vám při tréninku dobře poslouží.

2. Nebuďte královnou sociálních sítí
Pokud si vezmete do posilovny mobil, měl by posloužit pouze jako přehrávač hudby. Nikdo nebude skákat nadšením při čekání, zatímco vy si budete kontrolovat množství "lajků" na Facebooku. Žádné statusy na Facebooku, fotky na Instagramu či cokoliv jiného na sociálních sítích během tréninku. Soustřeďte se jen na sebe a na to, proč v posilovně jste. 

3. Mějte plán, přinese to výsledky.
Nikdy nebudete alfa ženou, pokud si nepůjdete za svými cíli. Měly byste do posilovny vyrazit nejen s dlouhodobým plánem, ale také s vědomím toho, co budete vždycky dělat. Chápu, že ne každý chce osobního trenéra, ale měly byste si zjistit dostatečné množství informací ještě předtím, než do posilovny začnete chodit. Mrkněte do časopisů, poohlédněte se po fitness aplikacích, nebo prozkoumejte nejrůznější videa trenérů (např. na YouTube).
Množství informací a fitness programů je dnes ohromné. Nikdy byste neměly jít do posilovny bez předem připraveného tréninku. Napište si počet opakování a setů, abyste se mohly soustředit na trénink, a nepřemýšlely o tom, co budete cvičit jako další. 

4. Zvedejte váhy.
Vím, že už jsem to říkala stejně jako mnoho jiných lidí přede mnou, ale je nutné to zopakovat: Dámy, naložte si závaží a zvedejte jej! Stále nevěřícně kroutím hlavou při pohledu na ženy v posilovně, které mají na ruce připevněný iPad, a pomalu šlapou na rotopedu, zatímco v televizi běží film, který při tom sledují.
Svůj silový trénink dokončíte během té doby, co těmto "kardio maniačkám" skončí film, a věřte, budete mít mnohem lepší výsledky. Svaly vám porostou díky silovému tréninku, a vy budete vypadat skvěle a cítit se ještě líp.

5. Dostaňte je sebedůvěrou.
Nemluvím o namyšlenosti, chci, aby z vás vyzařovala sebedůvěra. Pomůže vám to v tom, abyste ostatním nakopaly zadek, zvedaly větší váhy a odvedly lepší práci v průběhu tréninku. Lepší práce vám přinese rychlejší výsledky, díky kterým budete stále sebevědomější.
Vím, že častokrát jsou ženy nervózní a rozpačité, když dojde na cvičení. Je třeba si uvědomit, že do posilovny chodíme kvůli tomu, abychom byly silnější a zdravější. Koho zajímá, jak vypadá při cvičení, nebo co si o něm kdo myslí? Lidi jsou prostě zvědaví. Nekrčte se v rohu, když posilovna praská ve švech. Raději si naložte závaží a trénujte. Nesledujte pohledy ostatních, soustřeďte se místo toho na intenzitu a správné provedení cviků.

_____________________________________________________________________________________________

Zdroj: Bodybuilding
Autorka textu: Jen Jewell

 


Tak co, jste alfa žena, nebo se v posilovně stále "držíte zpátky"? :))


Hezký den, a ať se vám dobře (lépe) cvičí! 
Kriss

25 komentářů:

  1. Super článek. Jsi šikovná, že sis sním dala tolik práce a všechno přeložila:-).
    Já jsem alfa žena, hihi, a jsem na to pyšná:-). Do fitka chodím s přesným plánem co budu cvičit, všechno mám promyšlené... což je trochu nevýhoda když jsou stroje obsazené:-D...
    V posilovně je to fajn, a myslím že se ji nikdo nemusí bát. Nové prostředí, noví lidi...
    Co se týká druhého pravidla, plně souhlasím. Nesnáším lidi, co se rozhodnou makat na sobě a každou svoji návštěvu ve fitku zdokumentují na FB, instagramu a podobných věcí. Zabíjela bych.
    Hezký zbytek dne:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Alfa žena, to zní drsně skoro jako alfa samec!:D hned si připadám trochu důležitěji :D
    Stojan s činkami je nutnost. Nejvíc mě ale naštve, když mi seberou zrovna ty moje! i když jednou mi to i pomohlo k rekordu na bicepsový zdvih :D
    Mobil, ten nechápu pořád! klasika, barbínka na gynekologickém křesle a ťuká si sms. Tomu říkají sport?
    Moc pěkný článek :))

    OdpovědětVymazat
  3. jé, děkujeme za skvělý článek :) koukám, že jsme se trefili k podobnému tématu. Já jsem bohužel něco mezi, ještě si nejsem v některých cvicích tak jistá, proto nechci tolik vyčnívat :D ale doufám, že se k "alfa ženě" taky propracuju :D

    OdpovědětVymazat
  4. To je uplně skvělý článek!!
    Já alfa jsem, i když sem tam se dost stydím, třeba na bench jsem se ještě neodvažila. Ale postupuju postupně, "strach" ze strojů jsem pokořila, dole mezi chlapama už jsem taky byla a uvidíme co bude dál.. :) nicméně teď cvičím doma (jednak mám hodně učení, jednak nemám zaplacené fitko a v neposlední řadě je v lednu vždycky ve fitkách narváno a v tom našem se nedá ani hnout) a dost mi zvedání těžkých vah chybí!! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek Kriss !!!
    Já alfa žena nejsem :-D Nejenom, že se stydím do posilovny chodit, ale neumím cvičit s činkami, neznám ty cviky a tak vůbec. U nás v posilovně jsou samé korby, namakaní borci a kdybych tam přišla já mezi ně k činkám :DDD By se mi vysmáli a kdo ví co by si mysleli. Kdybych tak měla někoho k sobě, jenomže nemám :-( :D

    OdpovědětVymazat
  6. Je dost smutné, že bod číslo 2. v takovém seznamu musí být, protože takových mobilových maniaček je víc než dost. Jako by si snad myslely, že když si na fejzbůček napíšou "workout time" a vyfotí se na instagram s milionem fitness hashtagů, bude jejich trénink účinnější:D

    OdpovědětVymazat
  7. dalo mi to zabrat se odhodlat jít do posilovny, ale miluju to tam i když docela se často nutím (zvlášt když mám jet nohy). Je fakt, že jsem nikdy neměla trenéra a myslím,že jsem ze začátku dělala chyby, ale snad ted je to v pohodě. prostě vím kde jsou mé slabiny a na co se musím zaměřit (záda a core).

    OdpovědětVymazat
  8. Paráda, tohle by si mělo opravdu dost lidí, co v posilovně potkávám, přečíst :) Ne jen dámy, ale i pánské osazenstvo.

    OdpovědětVymazat
  9. To je krásnej článek :-) úplně mám chuť vyrazit do posilky :-D

    OdpovědětVymazat
  10. asi nikdy nezapomenu, když jsem byla pár dní před Vánoci v posilce, zahřívala jsem se na orbitracku a dávala si dokupy plán (máš pravdu, na tom musím zamakat a přijít už vždy připravená) a na orbitrack za mnou si stoupnul týpek, vytáhl kindle a začal si číst... málem jsem upadla... byla jsem uplně v šoku... to jako vážně?? nechápu tohle prostě...

    OdpovědětVymazat
  11. Skvely článek §! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Možná tomu nebudeš věřit ale já v posilce NIKDY nebyla :-( Mám "strach" tam jít sama a všechny kámošky jsou buď anti-sportovkyně anebo je baví běhat venku, jezdit na kole.. já nevím, prostě cokoliv jiného než zvedat činky.. já ani nevím jak na tu činku naložit závaží a správně to upevnit aby mi to nespadlo na hlavu.. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A na to abych si sehnala trenéra jsem až moc stydlivá, jsem introvert, bojím se komunikovat s cizími lidmi, ale nikdo z mých známých tam se mnou jít nechce, tak musím cvičit jen doma, kde mám 2 činky a nemůžu nakládat.. leda že bych zase utrácela za další.. :-( Jak to mám překonat?

      Vymazat
    2. První možnost je snadnější, a to, že se na posilovnu vykašleš a budeš cvičit v domácím prostředí. Pěkného a vypracovaného těla se dá dosáhnout také díky cvikům s vlastní váhou, které jsou často mnohem těžší než nějaké zvedání činek.
      Co se týče druhé možnosti, žádné konkrétní doporučení, jak to překonat, nemám. Pro začátek bys mohla zkusit zajít na nějaké vedené lekce (fitbox, TRX a další), kde přijdeš do kontaktu s lidmi, sžiješ se s jiným prostředím. Skupinové lekce tě naučí více komunikovat s okolím, i když tam mnohdy nepůjde o žádnou úzkou spolupráci s ostatními cvičícími. Nicméně introvertům to může pomoci s aklimatizací v cizím prostředí. Pro začátek bych tedy zkusila toto. Jak si zvykneš na to, že cvičíš mezi cizími, třeba už ti potom ani nepřijde divné vydat se do posilovny sama. Určitě si předtím ale zjisti dostatek informací na internetu, příp. v knihách či časopisech, abys věděla, co budeš cvičit. ;)

      Vymazat
    3. Děkuju za radu, chci na tom zapracovat, protože ta moje stydlivost je hrozná, tak doufám že ten strach překonám :-) Ty lekce, to bych mohla zvládnout, třeba tam bude více takových stydlínů jako jsem já..

      Vymazat
  13. Bod 5 je trefný!
    V posilovně jsem byla vždycky trochu nervózní a nevěděla, co mám dělat. Ale teď jsem našla menší, s "rodinnější" atmosférou, kterou vede žena a hned je to lepší a těším se :-)

    http://www.fitjane.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Jojo, má pravdu :) Poprvé jsem se cítila fakt hrozně, postupně si tam našla kamarády a baví mě to :) Jen mi tento rok nevychází rozvrh, tak tam chodím jen dva dny v týdnu a musím zvedat doma, fňuk :'(
    www.hejbnikostrou.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Super článek a máš můj obdiv za překlad :) Já jsem v posilovně ještě nikdy nebyla, jednu dobu kdy jsem byla se svojí postavou už spokojená a jediné po čem jsem toužila bylo víc svalů jsem o tom že tam půjdu už vážně uvažovala, ale nebylo s kým a samotnou by mě tam nikdo nedostal :D Ale je to škoda, protože mám posilovnu pět minut od baráku

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, prosím tě, mohla bys mi poradit, který z těchto proteinů je lepší?
    1. http://obchod.ronnie.cz/s-3693-professional-wpc-80.html
    2. http://obchod.ronnie.cz/s-3768-whey-core-100.html

    Předem díky za odpověď. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně bych doporučovala ten od Extrifitu, protože s ním mám vlastní zkušenosti. Nicméně si myslím, že je jedno, který z nich si vybereš, protože oba jsou aktuálně na špičce, a jedná se o velmi kvalitní proteiny. ;)

      Vymazat
    2. Dobře, děkuju moc. :-) Ještě jsem se chtěla zeptat ohledně gaineru... Je to do začátku při nabírání svalů nutnost nebo je důležitější protein?

      Vymazat
  17. Ahoj, zajímaly by mě tvé začátky, a sice konkrétně mrtvý tah a dřepy se záteží - po jak dlouhé době chození do fitka sis na ně "troufla"? Pomohl ti s tím někdo nebo jsi to zvládla sama?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začala jsem s nimi prakticky hned, jak jsem vstoupila do posilovny. Ještě předtím jsem si nastudovala pořádně techniku a s prvními provedeními mi pomáhal přítel.

      Vymazat
  18. Musím říct, že fenomén cardio zóny je u nás poměrně rozšířený. Vlastním malé fitko u Ostravy a chodí spousta holek vyloženě na pás a činek nebo posilovacích strojů se ani nedotknou. Tak jsme se rozhodli, že rozšíříme funkční zónu na http://www.novefitness.cz/vybaveni/funkcni-zona/ třeba je to navnadí. Je smutné když pak ruší členství s tím, že stejně nevidí výsledky a přitom na činku nesáhnou a lekci trenéra odmítnou i když jsou v rámci permanentky dvě zdarma. Vážně tomu nerozumím.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, super článek. :) Rozhodla jsem se zaplatit si aspoň na čas osobního trenéra. Můžeš mi prosím ty ( nebo kdokoliv ze čtenářů ) doporučit nějaký fitko s kvalifikovanými, trpělivými trenéry ? Bydlím v Praze a přednost bych pro začátek dala menší posilovně před obřím fitness. Moc by mi to pomohlo. Delší dobu se snažím přibírat, už jsem něco přibrala, ale ráda bych přibrala více svalové hmoty a pořádně si zamakala. Vzhledem k mým dlouhodobějším problémům s váhou si nemůžu dovolit šlápnout vedle, takže je pro mě výběr trenéra opravdu důležitý.
    Omlouvám se za takový sloháč :D . Předem děkuji za každou odpověď. Lucka :)

    57zaba@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)