středa 7. srpna 2013

* Opakujeme do skonání


Nebudu vás tady navádět k tomu, jak se při cvičení zruinovat, jak z názvu může vyznívat. Ovšem při jednom pátrání jsem objevila krásná objasnění nejrůznějších druhů sérií. Pokud znáte jen supersérie, vězte, že existuje další kvantum sérií, o kterých jste třeba doposud vůbec neslyšeli. Já jsem ráda, že jsem si v pojmech udělala pořádek a jsem zase o něco chytřejší. :))

Supersérie
Cvičíte dvě série odlišných cviků ihned po sobě bez přestávky mezi nimi. Supersérie se může skládat z cviků na odlišné tělesné partie nebo na stejnou svalovou skupinu.

Gigantické série
Provádíte čtyři nebo více cviků na jednu tělesnou partii bezprostředně po sobě, tedy opět bez jakéhokoliv odpočinku.

Ubírané série
Jakmile se vyčerpáte při cvičení s váhou, na kterou jste zvyklí, sáhnete po lehčím závaží a cvičíte daný cvik dále, pokračujete do dalšího vyčerpání. V tomto bodě buď cvičení ukončíte, nebo budete více ubírat váhy s dosažením vyčerpání po každém z nich.

Rest-pause série
Tentokrát si v momentě, kdy dojde k vyčerpání s danou zátěží, odpočinete, a poté pokračujete s tímtéž závažím. Klasicky se rest-pause série skládá z 1-3 odpočinků (tzv. rest pauses).

Negativní opakování
Při tomto tréninku budete potřebovat pomocníka. Jedná se o pokročilou metodu, kdy se provádí pouze excentrická (tzn. negativní) část každého opakování velmi pomalým tempem. Při tomto pohybu jste schopni zvládnout mnohem větší zátěž, než kterou běžně dokážete vytlačit (např. při benchpressu).

Neúplná opakování
Při této metodě se opakování provádějí v kratším než plném pohybu, většinou na konci série. Pointa spočívá v tom, že pokud už nedokážete cvik udělat ve striktním provedení, pokoušíte se např. činku zvednout alespoň co nejvýše to jde.

Vynucená opakování
Jakmile u vás dojde k vyčerpání, pomocník vám s váhou pomáhá nahoru, abyste dokázali překonat svůj kritický bod a pokračovat v sérii. Cílem je dosáhnout obvykle 2-4 vynucených opakování.


Tyto intenzifikační tréninkové metody však nejsou vhodné pro každého. Primárně byly určeny pro kulturisty, kteří díky nedovoleným prostředkům jsou schopni pracovat s takovými váhami, o kterých se nám "smrtelníkům" ani nezdá. Více si můžete přečíst např. na Ronnie.cz, kde je historie a pointa těchto metod krásně shrnuta.
Mimo to jsou intenzifikační metody prostředkem, kterého můžete využít při dlouhodobém tréninku, aby měly nějaký účinek.  

Cvičíte některé z daných metod?

Hezkou středu vám všem!
Kriss

Zdroje:
Ronnie.cz
časopis Muscle & fitness 6/13

11 komentářů:

  1. je fakt, že jsem znala jen supersérii :D ty ostatní vypadají taky skvěle, ještě tak mít pomocníka a vyzkoušela bych všechno :) pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  2. ;-) dekuju za ujasneni co to ta superserie skutecne je :-D ostatni jsem neznala ale skvele na zpestreni trenunku

    OdpovědětVymazat
  3. podobný článek jsem četla v muscle and fitness :) já se snažim jet co nejvíc opakování, vždycky 4 série a pauzy ne moc dlouhý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla blbě uvedený zdroj, taky jsem to četla v M&F. :)) Bezva na ujasnění, protože do té doby jsem znala jen supersérie. :D
      A děkuji za pochvalu. :))

      Vymazat
  4. Já často něco jako ubíranou sérii, naposledy třeba 70 dřepů - nějaký cvik - 60 dřepů - nějaký jiný cvik - 50 dřepů.. a takhle to šlo až do desítky :)
    Ani bych ale neřekla, že se to pojmenovává :D
    Krásnej design mimochodem :)

    OdpovědětVymazat
  5. zdá se, že to tu bude vypadat moc hezky:) já znala jen supersérii, ale nikdy jsem jí v posilovně nezkusila, jsem z toho trošičku nervózní, je to pro mě něco nového:D

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se mi líbí nový design :) Nevím, zda je nový, ale nebyla jsem na internetu dva týdny :D Jinak článek hezký, akorát já jsem teď nějak zlenivěla a nebaví mě nic :D

    OdpovědětVymazat
  7. Teď najedu na serie do totalního vyčerpání, jinak jedu klasiku.:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, nevěděla jsem, že je tolik druhů sérií.
    Máš krásný nový design :)

    OdpovědětVymazat
  9. Snažím se zapojovat téměř všechny, ale nejčastěji asi do vyčerpání nebo supersérie.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)