čtvrtek 4. července 2013

* Move It!


V červnovém shrnutí jsem vás informovala o tom, že jsem poprvé absolvovala vedenou lekci tréninku Move It!. Dnes bych vám ráda toto cvičení více přiblížila, povyprávěla vám své dojmy, prozradila, k čemu je trénink dobrý, co se při něm používá, zkrátka jak to na takové hodině chodí. :)) Nemusíte se bát dlouhé slohovky, vždyť i stručná shrnutí vás mohou dostatečně informovat.

Co je to Move It!
Move It! je skupinový funkční trénink určený komukoliv bez rozdílu pohlaví či věku. Nemusíte se bát složitých cviků a neproveditelných sestav, protože trénink je sestaven i pro úplné začátečníky, kteří se cvičením nemají absolutně žádné zkušenosti. Na druhou stranu nutno dodat, že v průběhu lekce se pořádně zapotíte, přestože nebudete dělat žádné složité kreace, ale zabívat se jednoduchými posilovacími cviky. Budete cvičit s pomůckami, ale také s vlastním tělem. Z pomůcek jsou využívány např. činky, medicinbaly, míč bosu, TRX, trampolínky a další. Nemějte obavy, závaží si můžete zvolit dle své zdatnosti, nikdo po vás nebude chtít, abyste cvičili s váhou, kterou jen stěží uzvednete.
Move It! se cvičí ve všech rovinách a komplexně, tzn. že procvičujete samotný pohyb. Díky Move It! se naučíte správně provádět jednotlivé cviky, které použijete také v běžném životě. Vaše svalstvo je posilováno komplexně, takže nedojde k svalovým dysbalancím. 
Tento trénink vám pomůže se zpevněním celého těla, vybudujete si díky němu sílu, zlepšíte ohebnost a kondici. Zároveň je toto cvičení vhodné pro ty, kteří mají problémy s bolavými klouby, poněvadž Move It! zaručuje nenáročnost pro klouby.
Lekce jsou vedeny trenéry, kteří na základě svých znalostí sestaví trénink tak, aby vyhovoval všem cvičícím. Každý trénink je jiný, poněvadž ho trenér sestaví dle své libosti. Někdo ho pojme jako hru, někdo svým cvičencům chce dát pořádně do těla, proto trénink nastaví na těžší úroveň.

První lekce
Jedná se v podstatě o kruhový trénink, který trvá okolo 50-60 minut. 
Na začátku jsou trenérem vytvořena jednotlivá stanoviště, na kterých se provádí různé cviky (vysoké nohy na trampolínce, posilování s medicinablem, plank pozice na míči bosu, různé cviky na TRX systému apod.) po určitou dobu (obvykle 30-60 vteřin). Ještě před samotným zahájením tréninku trenér vysvětlí všem, jak na stanovištích správně cviky provádět. Poté následuje zahřátí a řádné protažení, aby nedošlo k úrazům.
Trénink probíhá tak, že každý z cvičících začíná na stanovišti, které si vybere. Na daném stanovišti setrvá 30-60 vteřin, poté následuje krátká pauza (např. 10-15 vteřin) na přesun z jednoho stanoviště na druhé, kde zase cvičící stráví 30-60 vteřin, poté opět následuje pauza na přesun, a tak se pokračuje do té doby, než se "objede" jedno kolo. Po dokončení kola může následovat přestávka (např. 1 minuta), jejíž délku zvolí trenér. Pokud už se jedná o trénink pro pokročilé, přestávka být ani nemusí. Důležité je, abyste se snažili využít veškerý čas strávený na stanovišti k tomu, abyste zvládli cvik zopakovat co nejvíckrát.
V závěru lekce se vydýcháte a pořádně protáhnete.
Co se týče ceny, mě jako studenta vyšla lekce na 85 Kč, jinak stojí 100 Kč. Ovšem je mi jasné, že ceny se budou lišit dle města, ve kterém lekci budete absolvovat.
Na Move It! nebudete potřebovat žádné speciální pomůcky, všechny ty, se kterými budete cvičit, máte k dispozici v daném fitness centru. Vám postačí jen pohodlné oblečení a obuv, ručník, voda a hygienické potřeby.

Mé dojmy
Na svou první hodinu jsem se vydala teprve minulý týden s kamarádkou. Musí uznat, že to bylo krásné zpestření po tom neustálém cvičení v domácím prostředí. Řekla bych, že mě ten návrat mezi lidi trošku vzpružil.
Úroveň obtížnosti byla nastavena pro začátečníky, protože jsme tam byli skoro všichni prvně. Pracovali jsme se 4kg medicinbalem, trampolínkou, míčem bosu, TRX, 3kg jednoručkami, 5kg činkou a pochopitelně také s vlastní váhou. Je pravda, že tyto váhy pro mě byly nic, protože jsem zvyklá cvičit s 5kg činkami, které už mi teď přestávají postačovat, a s 8kg kettlebellem. Nicméně jsem se i navzdory menším zátěžím, než se kterými cvičím, krásně zapotila. Trénink mě moc bavil, i když uznávám, že doma si dokážu dát do těla daleko víc. :)) Na zkoušku bezva, ale nejsem si jistá, zda by mě bavilo chodit na Move It! pravidelně.

Ukázka


Byli jste někdy na podobné lekci?

Hezký čtvrtek!
Kriss

9 komentářů:

  1. zní to zajímavě, nikdy jsem o ničem podobném neslyšela:) snad si nejsem ani jistá, jestli to u nás máme taky.. a respekt, že ti 5kg začíná být málo:D já občas funím i s obyčejnými dvojkami:D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to zajímavě. Možná to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo tak to vůbec neznám, ale vypadá to zajímavě, jdu se mrknout, jestli to někde u nás je :)

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem o tom ještě neslyšela, možná to bude novinka a trhák, jako když k nám vlétla zumba :)

    OdpovědětVymazat
  5. jéje, zase další novinka? :D jaký všechny cvičení si vlastně už vyzkoušela? :)

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá to dost dobře, nejspíš se kouknu, kde v Olomouci na tohle můžu zajít a nejspíš to někdy zkusím... ale asi až v září... prázdniny mám na to, abych si vydělala penízky a nebude na tohle čas xD Budu ráda, dkyž zvládnu Zuzku xD

    OdpovědětVymazat
  7. Na ničem podobném jsem nebyla, ale dost mě to zaujalo. To video je perfektní, taky se potom pokouknu u nás v okolí :)) Ale spíš se budu držet toho jumpingu :DDD

    OdpovědětVymazat
  8. na kruhový trénink chodím (dost podobný jako popisuješ), moc mě to baví, uteče to jako voda.....a pot ze mě teče proudem :D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak o tom slyším fakt poprvé :D Ale vypadá to skvěle :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)