úterý 16. července 2013

* Jablečný ocet


Nedávno jsem si objednala jablečný ocet, o němž jsem zahlédla několik zmínek na internetu, ale neměla jsem vůbec tušení, k čemu mi vlastně bude. Dnes jsem sedla k počítači a zjistila si krapet informací, které mi snad s jeho využitím pomohou... :))

Základní informace
Jablečný ocet se používá jako přísada při přípravě jídla, ale lze ho právem považovat za přírodní lék, který vám může pomoci hned v několika ohledech. Nejčastěji je spojován s hubnutím, které údajně podporuje. Kromě vnitřního užití ho lze také aplikovat např. na pokožku.
Kvalitní jablečný ocet je vyroben z celých vykvašených jablek a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Zlepšuje metabolismus, posiluje trávicí systém a zbavuje tělo nežádoucích látek.

Obsah
V jablečném octu najdete spoustu živin, např. jablečný pektin (vlákninu), draslík, fosfor, hořčík, křemík, síru, vápník, vitaminy B1, B2, B6, vitamin C, železo, kyselinu jablečnou a další. Právě pektin je jednoznačně nejdůležitější látkou, která je v octu obsažena. Pomáhá s prevencí civilizačních chorob nebo při jejich terapii, zároveň napomáhá lepšímu trávení. Tato složka totiž zpomaluje vstřebávání glukózy a snižuje hladinu cholesterolu. Pektin pomůže s pocitem sytosti a podporuje spalování i ve chvílích, kdy tělo nevykonává fyzickou aktivitu. Lze díky němu dosáhnout zrychlení metabolismu.
Kromě toho pomůže ocet s vyrovnáním pH, zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky, dodává sílu kostem a zubům, regeneruje cévy apod. Je považován za antioxidant, což znamená, že z těla odvádí nebezpečné látky. Pomáhá s léčbou akné, kožních problémů a vyživuje pokožku. Lze ho použít při koupelích nebo obkladech. Často se také využívá při jarní detoxikaci těla.

Tip: Pokud vás trápí roztřepené konečky, zřeďte ocet s vodou v poměru 3:1 (voda:ocet) a po umytí si vždy vlasy propláchněte tímto roztokem. Měl by dopřát vlasům větší lesk a časem také pružnost a pevnost.


Jablečný ocet a hubnutí
Pokud byste chtěli podpořit své hubnutí, vyzkoušejte následující dávkování:
  • Každé ráno před snídaní vypijte cca 250 ml vody, ve které si rozmícháte 1 lžíci octa. Po 30 min. se můžete nasnídat.
  • Jablečný ocet můžete konzumovat také několikrát za den. Vždy si jednu kávovou lžičku rozmíchejte v 250 ml vody. Tento nápoj pijte vždy mezi dvěma jídla. Lze ho pít 2-3x denně.
Přestože je často ocet spojován právě s hubnutím, mnozí jeho vliv zpochybňují, takže nezbývá nic jiného, než ho v případě zájmu otestovat na vlastní pěst. Odborníci souhlasí s tím, že jablečný ocet dokáže urychlit metabolismus a podpořit hubnutí, ale zároveň podotýkají, že bez zdravé stravy a pravidelného pohybu ani jablečný ocet s vašimi tuky nezatočí.

S čím vším může pomoci
Jablečný ocet je výborným pomocníkem při bolestech hlavy, střevních potížích, bolestích v krku, menstruačních potížích, cévních problémech, poruchách krevního oběhu nebo únavě. Zároveň detoxikuje tělo, pomáhá s léčbou alergií, křečových žil, hemoroidů či močových cest.

Může ublížit?
Pokud se rozhodnete jablečný ocet konzumovat, je možné, že v prvních dnech nebo týdnech vás mohou trápit mírné střevní obtíže, což je známkou úprav trávicího procesu.
Obecně se jablečný ocet nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
Protože je jablečný ocet velmi kyselý, vždy ho zřeďte, poněvadž čistý jablečný ocet by vám mohl poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a krku. Zároveň je třeba myslet na to, že pokud trpíte nižší hladinou draslíku nebo máte osteoporózu, může častým konzumovaním tohoto octu dojít k poklesu obsahu draslíku a zhoršení hustoty kostní tkáně
Konzumaci jablečného octu je nutno konzultovat s lékařem také v případě, že máte cukrovku.

Na závěr
Abych pravdu řekla, na internetu je opravu velké množství článků o jablečném octu a každý se krapet liší. Hodně se objevovaly zmínky o hubnutí, kterému já bych teda až takový význam nepřikládala. Všichni víme, že bez správné životosprávy to nikdy nepůjde, takže ani tento ocet za vás neodvede práci a vaše tuky přes noc neodčaruje.
Mile mě překvapily blahodárné účinky nejrůznějšího rázu, protože jsem ani netušila, že dokáže pomoci v tolika směrech.
Nicméně otázka na vás, když už jsem si tento "zázrak" pořídila domů, ráda bych ho využila také při nějakých receptech na dobrá jídla, máte tipy? Kdy/jak využíváte ocet vy?

Zdroje:
Deset způsobů, jak použít jablečný ocet k léčbě 
Pravda o jablečném octu a hubnutí 
Jablečný ocet
Má jablečný ocet vliv na hubnutí?


Hezký den vám všem!
Kriss

12 komentářů:

  1. Ahoj Kriss, díky za článek. Právě teď hodně narážím v receptech na použití jablečného octa - třeba i v ječných lívancích. Nepoužívám ho, ale asi se po něm podívám.

    OdpovědětVymazat
  2. já mám ráda všechny ty řecký jogurty:) a tofu je takový nijaký no:D kupuju ho jen občas
    o jablečném octě jsem slyšela, ale nezkoušela jsem:) líbí se mi, že zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů:) a akné! jsem zvědavá na tvé poznatky

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, Kriss :-)
    Ocet děláváme doma...na podzim, když jsou nadbytky jablek. Dochucuji jím saláty..dá to takovou jinou chuť...nezvyklou..ale změna je život.
    Kombinace listové saláty, oříšky, rajčátka...k tomu mui sedí asi nejvíc. Zkoušela jsem i do bram. salátu - a taky o.k.
    Navíc aspoň vím, co v něm je (jen balíčka a voda). Když jsem koukla na složení klasického octa...tak Amoniakový karamel (E150c) ani Amoniak-sulfiový karamel (E150d)- v něm mě moc nepotěšil :-(
    Jen co teda nemůžu z vlastní zkušenosti doporučit, je pití s vodou... Začla mě po tom pálit žáha. Zkoušela jsem to asi 10x ...abych nebyla ovlivněná třeba nějakým jídlem z předešlého dne. Tak možná pro ty lidičky, co mají s panem žaludkem potíže... :-)
    Do lívanců jsem teda nezkoušela... Jestli Vás můžu poprosit, Zdravá mamko...o zkušenost...(až vyzkoušíte). Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  4. O jablečném octu jsem toho spoustu načetla a slyšela a chci si ho pořídit, ale vždy mě odradí složení, navíc nejkvalitnější se udělá stejně prý vždy doma...toho kvašení se ale zase bojím, takovéhle kutění mi nikdy moc nešlo :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jablečný ocet kupujeme a používáme například do salátů nebo když pečeme domácí chleba... Jinak jsem ho nijak nepoužívala :)

    OdpovědětVymazat
  6. moc hezký:) já o něm slyšela ve spojitosti s uvolňování kyseliny mléčné ze svalů, ale nikdy jsem to nevyzkoušela. kde myslíš, že by se dal sehnat, mimo e-shopů?:)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně si nám to Kristý shrnula! :)
    Já mám jablečný ocet doma, ale dříve jsem ho pila ráno s vodou, nevím, jestli mi přinesl ovoce, je na čase, aby jsme to vyzjistily, ne? :))

    OdpovědětVymazat
  8. sestra ho má doma a na nic ho nepoužívá :-D stojí v kuchyni už nějaký rok a vůbec jí nezajímá :-D já jsem ho nikdy neměla, kyselím jen citrony :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, o tom slyším poprvé :)
    Hezký blog, jsem tvůj nový follower :)

    OdpovědětVymazat
  10. jablečný ocet jsem nikdy neměla, ale moc dobře vim jak smrdí :D když jsme bla malá, dala mi ho mamka na bradavici a už si nepamatuju jestli to pomohlo nebo ne, ale myslim, že jo :)

    OdpovědětVymazat
  11. :) Ahoj Kristýnko, strašně moc děkuju za podporu, já se na tvůj blog moc ráda vracím :) Poprvé jsem tu byla kvůli hubnutí, který už nyní není potřeba, to ale nic nemění na tom, že i nadále budu s radostí číst tvoje články :P A k jablečnému octu..no :D Koupila jsem si ho tak rok zpátky, otevřela a ten smrad, chuť, fuj :D tak leží v temných koutech spíže nevyužitý. :D Poslední dobou se k těmto pozapomněným věcech vracím a dávám tomu druhou šanci, takže děkuju za připomenutí, zkusím tomu dát ještě šanci :P

    OdpovědětVymazat
  12. Ocet mám asi rok ve špajzce, ale použila jsem ho jen pákrát...kdybych věděla kolik má účinků tak ho piju denně! hlavně na to zlobivé střevo by se hodil...děkuju za vyčerpávající info:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)