neděle 2. června 2013

* Celozrnné bagely


Nejsem první a zajisté ani poslední, kdo se rozhodl vyzkoušet přenádherné celozrnné bagely od naší Markétky. Asi po hodině od zveřejnění receptu jsem se rozhodla, že do toho prásknu. :)) Můj milovaný dědoušek měl v onen den právě narozeniny, a protože miluje pečené dobroty, rozhodla jsem se ho potěšit tímto originálním dárkem. Předem říkám, že byl nadšen nejen on. Tyto krasavce (jak je s oblibou Markéta nazývá :)) ochutnal také můj bráška, který jinak mé výtvory příliš nemusí, protože jsou na něho prý moc zdravé. :D

Na cca 10-12 bagelů budeme potřebovat:
  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 balíčku kvasnic nebo 1/2 balíčku sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci soli
  • 1 vejce
Smícháme si mouky, ve směsi si uděláme důlek, do kterého dáme kvasnice, přilijeme trochu teplé vody, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Poté promícháme s moukami, přidáme zbytek vody a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
Z těsta si tvoříme válečky, které spojujeme konci k sobě tak, aby nám uvnitř vzniklo "oko". 
V hrnci si přivedeme vodu k varu a postupně do ní vkládáme bagely, které vaříme minutu z každé strany. Bagely poté z vody vytáhneme, dáme na pečicí papír a potíráme vajíčkem smíchaným s lžící soli a lžící vody. V závěru ještě můžeme posypat semínky, mákem či čímkoliv jiným. Pečeme na 200°C asi 30-35 minut, raději v průběhu pečení bagely kontrolujte.

Musím říct, že do pečení pečiva jsem se nikdy moc nehrnula, protože se mi zkrátka moc nedařilo. Tentokrát se to však dle mého povedlo a doma moc chutnalo, i když jindy se na mé ultra zdravé dobroty moc netváří. Já jedla bagely v kombinaci s marmeládou a jsou fakt parádní. Mamka je zkoušela s Lučinou a šunkou a rovněž si je pochvalovala. Tak co, dáte jim šanci? :))

Dobrou chuť!
Kriss

16 komentářů:

  1. s bagely od Markétky se roztrhl pytel!:D bodejť by ne, vypadají fakt úžasně a dárek v této podobě by se mi taky líbil!
    ani já se do pečení pečiva moc nehrnu, nevím ani proč:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kamca ty sa nehrnies do peciva lebo si anorekticka

      Vymazat
    2. nehrnu se do pečení :D jinak pečivo jím každý den :)

      Vymazat
    3. to, že se nehrne do pečiva neznamená, že je anorektička... vzpamatuj se anonyme!

      Vymazat
  2. No teda, krásně se ti povedli (nebo povedly, ale pro mě jsou to TI FEŠÁCI :D)
    Jsem moc ráda, že měli úspěch i u rodiny :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé, to je jako vzpomínka na babičku :-)
    Dělávala takové buchétky (bochánky), říkala jim brněnské vodnice.
    Nedělala je sice z celozrnné mouky, ale z hrubé (byla tehdy mnohem hrubší a tmavší než je mouka dneska) a dávala je taky před pečením vařit do vody.
    Určitě vyzkouším.... :-)
    Suroviny doma mám, tak odpo doma zavoní ...snad :-)
    Dííky za recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Tož, na těch celozrnných bagelech od Markéty asi fakt něco bude, když je všichni pečou! Musím taky! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Chtěla bych je dnes vyzkoušet. Můžu se zeptat, kolik jich je z jedné várky - tj. na kolik válečků si rozdělíte těsto? Děkuji Vlaďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je dělala středně velké a vyšlo mi to na nějakých 12 kousků přibližně. Ale záleží to na velikosti, klidně vám jich může vyjít i více, pokud je budete dělat menší. Záleží na vás. ;)

      Vymazat
    2. Díky za radu :) Už je téměř po nich:) Pravděpodobně je budu v nejbližších dnech dělat znovu.
      Někdo si je dal se šunkou a sýrem a nejmladší prcek je měl s nugetou. Za mě velká 1. (A hlavně, i když postup vypadá složitě,jsou poměrně jednoduché)

      Vymazat
  6. koukám, opravdu každá bloggerka, kromě mě, se do těchto bagel pustila:D já se pečení bojím, ale moc ráda bych to taky zkusila:)
    příspěvek se svými fotkami plánuju už hodně dlouho:D mám ale štěstí, že jsem pak s fotkou příšerně nespokojená a zděšená, jak můžu takhle vypadat. ale tak se budu snažit, ať už to konečně zveřejním a vy můžete soudit:) spíš si myslím, že už je můj špatný pocit ze sebe samé oprávněný..
    já snídám tvaroh skoro každý den, když se nad tím zamýlím:D do banánové kaše, do polenty, nebo samotný s ovocem..:D mám fakt velkou spotřebu:D
    vlastní cvičení bych ocenila ze všeho nejvíc! posilovnu asi ne, na to nemám tolik financí a i se dost stydím:D bohužel, tak nějak nevím, jak na to. neumím si sama sestavit nějaký plán, nevím, kolik opakování, sérií.. ale hrozně bych to chtěla umět:(

    OdpovědětVymazat
  7. Povedly se ti:-)) Jen tak dál při pečení! Co bude příště?

    OdpovědětVymazat
  8. No já je chválila Markétce! A samozřejmě chválím i tobě, vypadají na jedničku!

    OdpovědětVymazat
  9. 6e bych je už taky zkusila, když je kolem nich takové chvály:)

    OdpovědětVymazat
  10. Asi budu muset vymyslet nějakou bezlepkovou verzi, závidím vám!:D

    OdpovědětVymazat
  11. právě něco takovýho jsem čekala, že budu mít partie zvlášť, asi si nakonec i ten trénink budu muset předělat, ale ještě nevím jak, potřebuju radu nějakýho odborníka :D třeba na kick back jsem dneska použila 7,5 kg činku, na výpady 14 kg na vzpěračský tyči (ale příště si dám víc) atd.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)