neděle 19. května 2013

* Mají vejce místo ve vašem jídelníčku?

Přiznám se, že už mě čím dál častěji začaly udivovat názory na vejce, především ty negativní. O tom, jak jsou špatná, jak zvyšují hladinu cholesterolu, jak by se měly jíst jen bílky a žloutky vyhazovat, jsem si přečetla hodně komentářů. A protože jsem v poslední době konzumaci vajec zvýšila, rozhodla jsem se zapátrat v chytrých knížkách a také na internetu, abych této často zavrhované potravině přišla na kloub. Dnešní článek je tedy komplexním shrnutím těch nejdůležitějších informací o vejcích.

Na úvod je dobré si říci, že vejce nejsou hlavním viníkem zvyšující se hladiny cholesterolu, protože tím je celkové množství konzumovaného živočišného tuku, nedostatečná fyzická aktivita, poruchy činnosti zažívacího traktu a celá řada dalších vlivů. Tak, kolik z vás začne oponovat hned po tak odvážných úvodních slovech? :)) Jdeme dál.

Vejce jsou komplexní potravinou, protože jsou v nich obsaženy přírodní bílkoviny, vitamíny (B2, A, E, D, K), minerály (železo, lecitin, fosfor, zinek, vápník, ...) a další důležité živiny, které potřebujeme pro vyváženou stravu. Zároveň jsou jedním z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin.
Vaječné proteiny jsou složeny hlavně z esenciálních aminokyselin (to jsou ty, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit), které jsou pro výživu lidského těla naprosto ideální. Obsahují přiměřené množství tuků (cca 5 gramů ve velkém žloutku), z toho asi 1,5 g nasycených a 2,5 g nenasycených, což je dobře, poněvadž právě nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Zde si tedy můžete všimnout, že ve vejcích najdeme větší množství nenasycených tuků. Právě v tolik proklínaném žloutku najdeme mimo jiné vitamín D, který se až v tolika potravinách neobjevuje.


Spousta lidí proti vejcím zbrojí, protože v nich vidí relativně vysoký obsah cholesterolu. Při každodenní konzumaci většího množství vajec (3-5 ks denně) se neprokázalo žádné výrazné zvýšení hladiny cholesterolu. Jednalo se o zvýšení o 1-2 %, načež po omezení konzumace se hladina opět vrátila do původního stavu. Pochopitelně je třeba brát ohledy na lidi, kteří trpí dědičnou poruchou metabolismu cholesterolu. To je ovšem něco jiného.
Cholesterol, obsažený pouze ve žloutku, je doplněn o vaječný lecitin, který má ochranný efekt. Proto je sporné vejce odsuzovat nebo zakazovat. Tuk, který je obsažen ve žloutku, je nejhodnotnějším ze živočišných tuků. Pokud se obáváte energetické hodnoty žloutku, ta se ve většině pohybuje kolem 60 kalorií = 240 kJ.

Co se týče podrobnějšího složení průměrného vejce, z větší části je tvořeno bílkem (60 %), žloutkem (30 %) a skořápkou (10 %). Bílek obsahuje hlavně vodu (kolem 90 %) a bílkoviny (cca 10 %), zatímco žloutek obsahuje asi 50 % vody, 30 % tuku a zbytek je tvořen bílkovinami.

Všichni dobře víme, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin nás více zasytí. Dokonce bylo několika studiemi prokázáno, že vejce ke snídani vyvolávají pocit sytosti a mohou snížit energetický příjem potravin za celý den. Zároveň bylo prokázáno, že zvýšená konzumace vajec podporuje snížení hmotnosti.
 

Jaká jsou rizika při konzumaci vajec, když se vše dle předchozích odstavců jeví tak dokonale? Rozhodně bychom neměli zapomínat na to, že vajíčka patří k nejsilnějším alergenům, protože většinou jsou alergie bílkovinného původu. Dětem do 1 roku života se nedoporučuje jíst vajíčka, žloutek se může dětem podávat od 6. měsíce života.
Vejce také mohou obsahovat bakterie rodu Salmonella, které jsou spojovány s potravinovými otravami. Nezávadnost vajec výrazně ovlivňuje jejich skladování v domácnostech. Protože se stopy salmonel objevují hlavně na povrchu skořápek, je důležité si umývat ruce, aby nedošlo k přenosu mikroorganismů na hotové potraviny. Vejce samotná by se však umývat neměla, protože jejich skořápka je potažena tenkou ochrannou vrstvou, které brání bakteriím v průniku do vnitřku vajec póry ve skořápce. Salmonela je ničena teplem, proto je důležité vejce tepelně zpracovat. 

Syrová vejce jsou špatně stravitelná stejně jako vejce "na tvrdo". Ideální je vajíčko "na hniličku". Naprosto nevhodné jsou pečená vejce, protože při pečení vzniká oxidovaný cholesterol, který je mnohem nebezpečnější než samotný cholesterol ve vařeném vajíčku. Ne nadarmo se říká, že "vařený" cholesterol je mnohem méně rizikový než "pečený" cholesterol. Bez rizika oxidace cholesterolu údajně můžeme péct samotné bílky, protože neobsahují cholesterol.
Vajíčka by se pochopitelně měla konzumovat co nejčerstvější. Jejich stáří poznáme tak, že si vejce namočíme do studené vody, přičemž čerstvé vejce musí zůstat ponořené a nevyplavat. Po rozklepnutí se nám nesmí žloutek slít s bílkem, v takovém případě bychom měli vejce vyhodit.

Abychom si to trochu shrnuli, tak vajíčka jsou skvělou výživou pro náš organismus a dokáží bezvadně zasytit. Zároveň nás chrání před řadou srdečně-cevních onemocnění či rakovinou. Vajíčka jsou bezvadným zdrojem vitamínů a minerálních látek, mají vitalizující účinky a zvyšují svalovou sílu až o 30 %. Obsahují biotin, vitamín, který metabolizuje tuky, bílkoviny a sacharidy, a stejně tak je ve vejcích obsažena síra, která je nevyhnutelná při produkci hormonů.

Pár zajímavostí na závěr. Věděli jste, že slepici trvá 24 hodin, než vejce vyprodukuje? A protože je to slepice výkonná, po půl hodině je schopna s tím samým procesem začít znovu.
Barva vajec se liší podle barvy slepice, bílá vajíčka snáší slepice s bílými pery a bílými ušními lalůčky a hnědá vejce snáší slepice s červenými pery a červenými lalůčky.
Abyste poznali, zda je vejce syrové nebo uvařené "na tvrdo", roztočte ho na stole. Pokud se hned zastaví, jedná se o vejce syrové, pokud se však točí dlouho a rychle, je vejce uvařené.



 Jaký je váš názor na vejce? Jak často je konzumujete?

Zdroje:
Výživa hlavně pro kulturistiku a fitness (RNDr. Petr Fořt, CSc.)

Pěknou neděli!
Kriss

22 komentářů:

  1. no já vajíčka zbožňuju :)) jsou skvělé na jakékoliv placičky a moje tradiční jídlo po návratu domů z ciziny je chleba s máslem, solí a vajíčkem natvrdo :DD

    OdpovědětVymazat
  2. Vajíčka miluju :)) Nejradši je mám na hniličku, miluju ten roztékající se žloutek :)) jinak klasika v pečení, vaječné omeletky, a v zeleninových salátech...:) všude mi moc chutnají a mám docela problém s tím udržet příjem na uzdě :)

    OdpovědětVymazat
  3. skvelý článok! ja však vajcia jem strašne málo. Vajce na tvrdo zjem akurát tak na chlebíku, aj to len jedno koliečko, praženicu si urobím tak raz za pol roka, a to musim mať fakt na nu chut. Napr na raňajky by praženicu do mňa nikto nedostal. A celkovo vajcia nemám rada preto, že mi smrdia, už len tá príprava praženice, vtedy to najviac cítiť.

    OdpovědětVymazat
  4. úžasný článek! já jím vajíčka skoro každý den, ale je pravda, že si dělám hodně smažená vejce a i když to je asi ta nejhorší varianta, tak já se jich určitě vzdávat nebudu :). Se ségrou jsme na nich vyrostly a nikdy jsme nezaznamenaly, že bychom po nich nějak začaly přibírat na váze. Výhodou je, že máme vajíčka domácí, takže si nemusím hlídat, jak jsou stará a kvalitní :)

    OdpovědětVymazat
  5. jé,některé rady (o stáří,o uvaření apod.) jsem vůbec neznala-to se bude hodit!! :)....a vajíčka máme domácí,slepičky si hezky krmím z ruky,trhám pro ně čerstvoučké pléšky (pampeliškové listy,tak se tomu u nás na valšsku říká) a vždycky jsou šťastné,když je přijdu nakrmit...potom máme aspoň vajec a jak dobrých krásně žluťoučkých vajec! :) (jen můj děda je trochu stresuje! :D)

    OdpovědětVymazat
  6. zrovna jsem dojedla svojí večeři - 2 vajíčka se šunkou a sezamem opečená na drobíky :) mnohdy jsem četla na internetu o vyhazování žloutků, ale to mi příjde zbytečné, nikdy to dělat nebudu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky se některé body vůbec neznala, děkuju za přiučení se :), něco mě docela překvapilo.
    Jinak vajíčka mám ráda - omeleta, míchaná vajíčka, natvrdo a do pomazánek. A taky jsou prostě skvělá na spojení čehokoli na pánvi :D

    OdpovědětVymazat
  8. U mě mají vajíčka véééélké místo v jídelníčku, každý den tak 4-5 ;D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak u mě jsou vajíčka taky docela běžná. Hrozně mi chutnají. Věděla jsem vždycky, že zdravá jsou, ale že mají až tolik dobrých vlastností? super, zase jsem se dozvěděla něco nového. Mám moc ráda tyhle tvé články :)....škoda, že se mi vajíčko nahniličko málokdy povede (mrcha žloudek si vždycky postaví hlav, vyteče a je z toho omeleta :D)

    OdpovědětVymazat
  10. Vejce je mým velkým kamarádem v kuchyni! :D Miluju palačinky a nebo teplé vejce na tvrdo s chlebem, máslem a solí.. Nebo knedlíky ve vajíčku, jednou za čas!
    Nebo když peču!
    Prostě.. několikrát týdně určitě :)

    OdpovědětVymazat
  11. Výbornej článek nabitý informacema! Tak ještě že je závěr tak pozitivní, poněvadž vajíčka mi příjdou jako naprosto bezvadná potravina, na všechny způsoby, miluju jeee! :D

    OdpovědětVymazat
  12. vejce mam jako velky zdroj bilkovin. S tim cholesterolem je to taky tak ze zalezi cim jsou krmene slepice, takze kdyz ma nekdo domaci slepice a dava jim vsemozne zbytky z domova, tak bude mit to vajicko vetsi cholesterol nez slepice krmena jen smesema nebo travou. Ale jinak myslim, ze vajicka jsou dobra, delam si je teda vetsinou natvrdo a nevedela jsem, ze pro telo je to taky problem:/ jako vejce syrove, tak to budu muset trosku pozmenit

    OdpovědětVymazat
  13. I have never been a huge fan of eggs. I recently watched the documentary "Vegucated" and learned how they treat the chickens and what they do to the male chicks. It makes me not want to eat eggs :(

    Hope you are enjoying the weekend.

    xx

    Kelly

    OdpovědětVymazat
  14. přiznám se, že spoustukrát využiji jen bílek - když potřebuji sníh, ale žloutky nevyhazuji (dělám pak tátovi oblíbenou buchtu :-D) ale taková míchaná vajíčka, vejce k večeři atd. si bez žloutku neumím v žádném případě představit:-D

    OdpovědětVymazat
  15. Mám ráda teplé vajíčko na křupavém chlebu s máslem. :-) A samozřejmě jsem jimi musela zatočit. :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Vejce jím téměř denně. Mám domácí, k těm kupovaným mám mírný despekt.

    OdpovědětVymazat
  17. Každým dnem se učíme! ;)
    Já jsem také dřívě žloutky vyhazovala a byla to strašná škoda! TEď si dám klidně 3 vejce i se žloutkem! :) Pravda je, že zasytí, to ano! :))
    Vůbec jsem doteĎ nevěděla, jak se podle vody pozná dobré vejce, já vždy jen po čuchu, asi nejsem dobrá vaječnice! :D

    OdpovědětVymazat
  18. Skvělý článek! :)
    Já vajíčka miluju. Sice je nemám moc často, ale zrovna dneska jsem si udělala míchaná vajíčka a moc jsem si pochutnala. :D

    OdpovědětVymazat
  19. pěkné pěkné, ale už nezmiňuješ, že vejce z velkochovů (tedy všechna ta, která jsou běžně k dostání na pultech obchodů) obsahují takové laskominy jako hormony, antobiotika a taky je jejich kvalita poznamenána stresem, kterému jsou nosnice vystaveny. v domácích vejcích jsou zase "zárodky" kuřátek, což by také nemuselo být každému po chuti, takže tohle jsou největší negativa vajec pro mě. nikoliv cholesterol. :)

    OdpovědětVymazat
  20. vejce jím poslední dobou každý den :) moc hezky napsaný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  21. Parádní článek, hlavně ta krásná kuřátka (obr.1)!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)