neděle 5. května 2013

* Jídlo jako životní styl

Možná to vypadá, že se dnes chystám na článek, ve kterém se budu snažit o vyjádření svého názoru a postoje k jídlu, ovšem není to tak. Připravila jsem si pro vás zmínku, a vlastně i mé postřehy, týkající se knih, které se zaměřují na zdravé stravování. Oč se jedná? Všichni velmi dobře známe Petra Havlíčka, kterého jsme nejčastěji mohli vidět v pořadu Jste to, co jíte. A určitě také znáte Petru Lamschovou, díky které vznikl časopis Dieta. A když se ti dva dali dohromady, tak před sepsali knihy, které se mnohým zalíbily. A já vám je dnes představím. :))

Proč jsem se vlastně rozhodla, že vás nepřipravím o informace, které se týkají těchto knih? Inu právě proto, že je v nich spousta dobrot, nemýlím-li se, tak v každé knize najdete okolo 100 zdravých receptů, kterými můžete obohatit svůj jídelníček. Kromě jídelníčků jsou v knihách odpovědi na ty nejčastější otázky ohledně konzumace jídla, zásad stravování, diet, hubnutí a spousta dalších. Ono není úplně špatné, udělat si v tom konečně pořádek, všechno si pěkně shrnout a ucelit. :))
Pokud se rozhododnete pro koupi kterékoliv ze 3 knížek (ano, ještě jsem zapomněla zmínit, že kromě dvou dílů knih Jídlo jako životní styl existuje ještě kniha Hezky česky, hravě a zdravě!), vyjde vás to cca na 200-250 Kč za knihu. Což dle mého není až tak moc. :))
Já jsem se fyzicky dostala pouze k jedné knize, a to k druhému dílu knihy Jídlo jako zdravotní styl, a řeknu vám, je vážně dobře zpracovaná. Pojďme si o ní povědět trošku více...

Jídlo jako životní styl II.
Kniha je rozdělena do 7 sekcí, v rámci nichž se dozvíte odpovědi na 70 otázek, a pochutnáte si na 70 zdravých dobrotách.
Dotazy a odpovědi a stejně tak i recepty jsou shrnuty v následujících skupinkách - věčná dietářka, jak si udržet váhu, těhotenství a po porodu, děti, sport, práce na směny, menopauza. Již podle názvů jednotlivých kategorií asi chápete, že kniha je primárně určena ženám. Moc se mi líbí nápad zahrnout do knihy také speciální skupinu o dětech. :))
Abych vás trošku navnadila, tak v knize můžete najít např. tyto recepty: voňavý domácí celozrnný chléb, úžasná pórková snídaně z cottage, zapečená pohanka se zeleninou, rychlá vepřová panenka s bramborovým salátem, úžasné banánové muffiny, výborná treska na pomerančích, fresh ledový salát s tuňákem a jablky, úchvatná čína z tofu, zimní čaj pro povzbuzení, neobyčejná jablka s ovesnými vločkami, domácí celozrnné sušenky, skvělá dýňová polévka, báječná ořechová pomazánka a další. A to je pouze výcuc z té spousty dobrot.
Já si knihy půjčila hlavně kvůli těm receptům, protože mi nějak docházela inspirace a toužila jsem vyzkoušet nějaké nové věci. Nutno podotknout, že kniha mi doma leží už nějaký ten pátek, když jsem si ji vypůjčila z knihovny, ale ještě jsem neměla čas, abych vůbec něco vyzkoušela. Tak snad se na to brzy vrhnu, hned jak budu mít po zkouškách.


Jídlo jako životní styl I. & Hezky česky, hravě a zdravě! 
První díl knihy Jídlo jako životní styl je uspořádán stejně jako ten druhý s tím, že zde najdete o 30 otázek a odpovědí více, stejně tak i receptů. Myslím, že netřeba vypisovat další příklady receptů, protože je to zkrátka jedna zdravá dobrota za druhou. :))
Kniha Hezky česky, hravě a zdravě! se zaměřuje na českou kuchyni, jak už vyplývá z názvu. Všichni dobře víme, jak jsou naše národní jídla těžká, tučná a pro zdravý životní styl nevhodná. Nicméně Petr Havlíček a Petra Lamschová dali hlavy dohromady a upravili skvělé české recepty tak, aby vyhovovaly zásadám zdravé stravy. Takže pokud milujete českou kuchyni, ale bojíte si dopřávat klasickou vepřo-knedlo-zelo nebo další národní dobroty, zkuste nahlédnout do této knihy, třeba vás obnovy receptů osloví. :)) Já osobně jsem tedy zastáncem toho, že jednou za čas nic nezdravého nemůže uškodit, ale proč nevyzkoušet zdravější varianty, když už si s nimi dal někdo práci? Vím, že se mezi vámi najdou i takoví, kteří budou tvrdit, že už to po úpravě není ono, ale znáte to, sto lidí - sto chutí. :))

  
Pro zájemce přikládám odkaz ke stažení prvního dílu knihy Jídlo jako životní styl. Soubor sice neobsahuje kompletní vydání, chybí tam část s otázkami a odpověďmi, ale pokud se chcete inspirovat recepty, poslouží vám dobře. :)) Stahovat můžete → ZDE ←.

Ukázky receptů (pro zvětšení klikněte na obrázek)

Hezky česky, zdravě a hravě!

Jídlo jako životní styl II.


Jídlo jako životní styl

Dostali jste se k některé z knih? Jak se vám líbily recepty?

Krásnou neděli!
Kriss

16 komentářů:

  1. Mám od nich jiné, velký dietní plán a pak takovou tu malou knížku z tour s otázkami.. obě dvě knihy jsou fajn, ale znám i lepší s recepty.. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. K žádné z těchto knih jsem se nedostala, ale dostala jsem se ke knížce s dělenou stravou od L.Kořínkové a je pravda, že jsem se do ní asi týden zbláznila a dodržovala, potom mi to ale nějak nesedělo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou to pěkné knížky, to červenou mám doma a ráda si tu stovku "pravidel" na začátku pokaždé přečtu :)
    A ty recepty tam jsou taky pěkné.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám taky červenou a hodně ráda z ní vařím, mám v plánu pořídit i další.

    OdpovědětVymazat
  5. To musí být skvělé knížky! Popřemýšlím o koupi, docela mě to láká a cena ujde. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám všechny 3 knížky i velký dietní plán a všude jsou skvělé recepty, nestalo se mi že by mi z té knížky něco nechutnalo:)

    OdpovědětVymazat
  7. osobně tyto dietology nemám ráda :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jé, to vypadá opravdu skvěle ty ukázky receptů :)

    OdpovědětVymazat
  9. Knížky bych si nekoupila (radši vrazím peníz do jídla :D), recepty tam sice jsou asi zajímavé, ale nejradši se inspiruju na blozích, protože tam jsou nejoriginálnější :))

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám pana Havlíčka hodně ráda a myslím si, že je to opravdový odborník ve svém oboru! Jeho recepty se často inspiruji!

    OdpovědětVymazat
  11. ty knížky chci! :D líbí se mi, že je tam tolik receptů :)

    OdpovědětVymazat
  12. Nemám žádnou, ale brala bych všechny:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Mám doma první i druhý díl Jídlo jako životní styl a v začátcích mi to velmi pomohlo :) Moc se mi líbí, jakým stylem jsou tyto dvě knížky napsány. Časopis dieta odebírám každý měsíc a nedám na něj dopustit.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj! :)
    Koukám, že jsi mi představila další novinku. O knihách jsem ještě neslyšela a neměla jsem tu čest se s něma seznámit.
    Zkusím se po nich kouknout, protože jsi to sepsala všechno tak krásně, že bych si knihy pořídila hned! :))
    Měj se krásně, Kristý ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Mám doma první díl a chystám se pořídit i druhý díl (možná i Hezky česky, zdravě a hravě!). Kniha mě zaujala a jsou tam super recepty :).

    OdpovědětVymazat
  16. 28. 5. v OC Haná v Olomouci Dieta Tour. :-) Budou se tam mimojiné prodávat ty knížky údajně za "akční cenu", to jsem zvědavá. ;-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)