pátek 3. května 2013

* Jahodová buchta

Protože jsem potřebovala narychlo upéct nějakou lehkou buchtu, rozhodla jsem se vyzkoušet jeden z čerstvých receptů, který jsem objevila teprve ve středu u Terezky. Jedná se o bezva kombinaci listového těsta, pudinku a jahod. Prostě mňamka! :)) Pokud si tedy lámete hlavu s tím, na čem si smlsnout, mám pro vás dnešní skvělý tip. Zaručuji vám, že z této jahodové buchty nezbude ani kousíček. U nás buchta nepřežila ani 10 minut. :))

Na 1 buchtu budeme potřebovat:
  • 2 rozválená listová těsta (nebo 1 nerozválené)
  • 1 vanilkový pudink
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • jahody
Listové těsto si vyválíme do šíře plechu. Na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem, si přeneseme těsto, dáme ho do trouby a na 200°C pečeme asi 5 minut, dokud nám nezezlátne. Poté vyndáme a necháme zchládnout.
Mezitím si uvaříme z 1/2 l mléka, 1 vanilkového pudinkového prášku a třtinového cukru pudink (klasicky podle návodu), který vlažný vlijeme na upečené listové těsto. Na něj skládáme do řádků jahody, které jsme si rozkrájeli na poloviny.
Druhé listové těsto si opět vyválíme, tentokrát o něco šíře. Do těsta si uděláme rádýlkem rýhy (přibližně 2-3 cm od sebe). Takto připravené těsto si přeneseme na plech a přikryjeme jimi pudinkovou vrstvu s jahodami. Poté si těsto upravíme tak, aby nám jahody vyčuhovaly rýhami, které jsme si připravili. Po vrchu si těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180-200°C asi 25-30 minut, dokud těsto není zlaté.

Mně se na první pokus nepovedlo těsto s rýhami přenést, nešlo mi správně chytit, takže jsem ho přenesla bez rýh, a ty jsem dodělávala až na buchtě, i když to byla piplačka. :)) Každopádně výsledek byl famózní, ani jsem netušila, že to bude až tak dobré. Příště zkusím asi zavinout do štrůdlu. :))

Dobrou chuť!
Kriss

15 komentářů:

  1. z listového jo? :)
    vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
  2. tý jo! :O vypadá to úžasně a hlavně mě láká to malé množství ingrediencí, takže.. vyzkouším!! :) jen musím koupit jahody :P hned si to hodím do záložek :) .. já pekla včera koláč s broskvemi a tvarohem, bylo to na ten největší plech co tu máme a už tam je jen asi 5 malých kousků :D takže jsem měla taky úspěch :) doufám, že až upeču tuhle buchtu, tak taky uspěje :P

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná inspirace na víkendové mlsání:) Zrovna přemýšlím co si asi upeču dobrého já....dneska jsem koupila rebarboru, tak že bych ten recept zkusila maličko poupravit?!

    OdpovědětVymazat
  4. ten vypadá geniálně! Seš šikulka :)

    OdpovědětVymazat
  5. you're evil!!! ááááááááááááááááááááááááááá!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Hned, jak se dostanu na svou váhu, udělám si tuhle buchtu, bude to má snídaňová! Vypadá krásně!

    OdpovědětVymazat
  7. pěkné, ale pro mě to moc zdravé není :)

    OdpovědětVymazat
  8. ted kdyz jsem to videla, tak me napadlo, ze bych si dala treba takovou bublaninu, delas mi chute

    OdpovědětVymazat
  9. Obdivovala jsem tuhle buchtu už u Téry, vypadá fakt úžasně a jednoduše...s jahodami ze zahrádky to bude teprve mňamka :))

    OdpovědětVymazat
  10. krása a určitě to výtečně chutná! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, to vejce se dava do vychladleho pudinku nebo kam? Diky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to napsáno v receptu. ;)
      "Po vrchu si těsto potřeme rozšlehaným vejcem..."
      Takže nedávat do pudinku, nýbrž potíráme tím buchtu.

      Vymazat
    2. Ahaa už to vidím, tak díky:-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)