neděle 26. května 2013

* Cheesecake


Protože se u nás dnes koná narozeninová oslava, rozhodla jsem se upéct něco speciálního. Nakonec jsem jako vhodný moučník zároveň zvolila svůj první cheesecake, i když přiznávám, že úplně nejzdravější verze to tedy nebyla. Samozřejmě došlo k pár obměnám v ingrediencích, ale jak říkám, pro hubnoucí to nebude nic extra. :)) A protože se mi můj první pokus povedl, jdu se vám pochlubit.

Na 1 cheesecake budeme potřebovat:

korpus
  • 250 g sušenek (já použila Bebe sušenky cereální)
  • 5 lžic mléka
  • + tuk na vymazání formy
krém
  • 250 g mascarpone/Lučiny/pomazánkového másla/ricotty/tvarohu
  • 250 g tvarohu
  • 1 bílý jogurt
  • 4 vejce
  • 5 lžic třtinového cukru (příp. jiného sladidla)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Sušenky si rozdrtíme v sáčku, smícháme s mlékem a namačkáme do dortové formy, kterou jsme si předem vymazali tukem a dno vyložili pečicím papírem (tip: do otvírací dortové formy vložíme na dno čtverec pečicího papíru, formu uzavřeme a přečnívající papír otrháme). Sušenkovou směs mačkáme také na stěnu, aby nám vznikl korpus. Dáme péct do trouby na 180°C na asi 5 minut. Poté vytáhneme a necháme zchládnout.
Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme mascarpone (příp. jinou potravinu, kterou jste zvolili), tvaroh, jogurt, cukr a aroma (tip: vše mícháme ručně, aby nám v krému nevznikly bubliny). Bílky si vyšleháme do tuhého sněhu, který vmícháme do zbytku náplně. Tento krém vlijeme do upečeného korpusu a necháme 5 minut odstát, aby se dostal do každé části korpusu. Poté vložíme do trouby (tip: pod mřížkou, na které budeme cheesecake péct, bychom měli mít pekáček s horkou vodou, aby nám pára zajistila vláčný a nevysušený korpus) a pečeme přibližně 50-70 minut při 150°C (tip: zásadně troubu v průběhu pečení neotevírejte, aby nešlo k propadnutí těsta). Hotový cheesecake poznáme tak, že se bude třepat jako rosol. Vypneme tedy troubu, otevřeme dvířka dokořán a necháme pozvolna chládnout. Poté vložíme do lednice, aby nám krásně ztuhnul. 

Musím říct, že to byla vážně lahoda. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet mascarpone, protože na něj byla akce, ale určitě vyzkouším ještě nějakou zdravější verzi, až bude příležitost. Pochopitelně se dá naprosto v klidu vynechat mascarpone a nahradit ho větším množstvím tvarohu, příp. zkombinovat s bílými jogurty. Tuto zdravější verzi dělala například Kim. :)) V tomto případě vám z toho prostě vznikne tvarohový koláč. :))
Pokud by vás to zajímalo, tak největší "paseku" nadělalo a nejvíc kalorií naskákalo díky Bebe sušenkám a právě již zmiňovanému mascarpone. Nikdy by mě nenapadlo, že v 1 balení mascarpone je přes 100 g tuku. Totéž platí v případě Bebe sušenek, kde bylo v 1 balení "krásných" 94 g sacharidů. :)) Holt člověk se při tom propočítávání kolikrát nestačí divit. Myslím, že celkovou kalorickou hodnotu tohoto výtvoru snad ani nebudu uvádět, jinak by vám některým vypadaly vlasy. :D 
Nicméně tento dezert můžete vyzkoušet pro podobnou výjimečnou akci, která se koná jednou za rok, když už byste nechtěli hřešit např. běžně o víkendu. :))

Pekli jste někdy cheesecake? Chutnal vám?

Hezkou neděli a dobrou chuť!
Kriss

20 komentářů:

  1. oslavu si moc užijte! dort bude třešničkou :) je krásný
    já měla cheesecake jen jednou a nechutnal mi :) ale je to už dlouho, možná se mi chutě změnily!

    OdpovědětVymazat
  2. cheesecake miluju, a ten tvůj vypadá ukázkově :)
    já ho budu péct za dva týdny pro přítele k narozeninám - žádnou odlehčenou verzi, ale taky pěkně z mascarpone a philadelphie :)) když peču pro sebe, tak ale dělám zdravějí varianty - ne proto, že bych se bála že z jednoho kousku přiberu (:D), ale proto že vím, že u něčeho tak dokonalého jako cheesecake by to jedním kouskem nekončilo:D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak zrovna jsem před nedavnem jeden pekla - čokoládový, nijak ozdravněný :D
    Ale ten tvůj vypadá fakt parádně :)

    OdpovědětVymazat
  4. tak tento vyzerá ako z rozprávky. Naozaj dokonalý!

    OdpovědětVymazat
  5. cheesecaky mám moc ráda, hlavně ty s ricottou - je v nich úžasná :) z kalorií bych si hlavu nedělala, nemusíme taky pořád chroupat jen cuketu a mrkve, že :D

    OdpovědětVymazat
  6. Cheesecaky miluju, takže jsem ráda za jakýkoliv nový recept.. Už nedočkavě čekám na to až nám dozraje rybíz a zkusím ho s ním :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Včera jsem taky zkoušela můj první cheescake :) Sice nevypadá tak dobře jako ten tvůj, ale chutná fantasticky ;)

    OdpovědětVymazat
  8. cheesecake jsem nikdy nejedla, přitom na každé fotce vypadá tak krásně.(:D užijte si oslavu:)

    OdpovědětVymazat
  9. cheescake jsem nezkoušela a ani jsem ho nikdy neochutnala :P .. vypadá moc pěkně, ale vůbec si nedokážu tu chuť představit :D .. Užij si oslavu :)

    OdpovědětVymazat
  10. dělala jsme už banánový "cheescake" moc dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jojo, ta BeBečka jsou fakt šílená :D Jinak já si cheesecaky dělám jen v té odlehčené verzi, jak tu psala Markéta výš - sním toho děsně moc a nerada bych pak byla jako kulička :D Každopádně v kavárnách si vždycky na té pravé tučné verzi velice ráda smlsnu :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mňam, vypadá jak od profíka :-) Hezkou oslavu a ať všem chutná, ale o tom nepochybuji ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Uaaaa, ten vypadá úžasně a já ještě žádný pořádný/pravý cheesecake neochutnala :( To se musí napravit! Až bude nějaká akce, určitě vyzkouším Tvůj recept! :)

    OdpovědětVymazat
  14. cheescaky mě nikdy nepřestanou bavit, takže už bych taky nějakej mohla splácat :D

    OdpovědětVymazat
  15. Cheesecake miluju! Každý ho sice dělá jinak, ale mně chutná na všechny způsoby :D Tvůj vypadá luxusně a líbí se mi, že v korpusu nemáš máslo, i když se mu nevyhýbám, ale když není nutné, je to pro mě lepší :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem cheesecake nikdy sama nedělala, ale zbožňuji ho :).

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj. Jdu ho upéct. A mám otázku: ten jogurt to myslíš malý nebo velky?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)