úterý 8. ledna 2013

* Snídám, snídáš, snídáme


V dnešním krátkém článku jsem si pro vás našla fakta a informace o nejdůležitějším jídle celého dne, tentokrát tedy o snídani. Informace jsou čerpány z různých průzkumů a studií v rámci celého světa a musím říct, že jsou nemálo zajímavé. Jedná se o takovou hru s čísly. Tak se pojďte podívat. :))

Účastníci jedné studie konzumovali 600 kalorií k snídani obsahující sacharidy, bílkoviny a k tomu přidali dezert - koláč/čokoládu. Tito lidé zhubli 2x tolik více v porovnání s těmi, kteří si žádnou sladkost k snídani nedali, a jejichž snídaně tak byla výrazně nízkosacharidová.

U lidí, kteří vynechávají snídani došlo ke 21% zvýšení rizika vzniku diabetu II. typu. Tentokrát v porování s těmi, kteří pravidelně snídají. Tento výsledek potvrdila 16letá studie, provedená na harvardské univerzitě.

367 milionů kg cukru spotřebují každý rok výrobci cereálií. 

Pouhá 2 vajíčka vaše tělo dokáží přesvědčit o tom, že je nasyceno až do oběda. Pokud byste jedli cereálie o stejné kalorické hodnotě, stejném obsahu bílkovin, sacharidů a tuků, výsledek stejný nebude. Vaše tělo by pocit nasycení tak dlouho nemělo. Vědci spekulují o tom, že by to mohlo být způsobeno především kvalitními proteiny, které jsou ve vejcích obsaženy, a které tak napomáhají pocitu sytosti.

1000 různých látek obsahuje káva (např. zdraví prospěšné antioxidanty). Studie, v rámci níž se došlo k tomuto výsledku, také prokázala, že lidé pravidelně konzumující kávu, žijí déle.

Celých 41 % časově vytížených lidí se přiznalo, že snídani většinou jedí za chůze. 




Tak co na to říkáte? Zaujalo vás něco? Nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, týkající se snídaně? :))

Hezké odpoledne vám všem!
Kriss

7 komentářů:

  1. Ja musim souhlasit s tema vajickama, fakt me zasyti uplne nejvic ze vsech ruznych veci, co snidam !!! :) a taky me desi ten cukr v cerealiich, kdyz si vzpomenu na svoje mladistvy leta nedotcena zdravym jidlem, jak jsem do sebe ladovala cinnie-minies po kilech rano, dopoledne, odpoledne, proste porad :DD

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som v minulosti fakt nemala rada raňajky, ale asi tak posledné dva roky môj deň nezačne, kým nemám raňajky :) A ak ich fakt vynechám, tak som celý deň podráždená... :) Ale inak mi je viacmenej jedno aké sú. Keďže málokedy pociťujem skutočný hlad, tak si môžem dať aj sacharidy a vydržať až do obeda. Ale vzhľadom na to, že som pahltná, tak občas aj o po vajíčkových raňajkách občas nevydržím do obeda - keď niečo dobré uvidím, tak neviem moc odolávať O:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujímavé, ja mám na raňajky odjakživa pečivo... neviem, či je to dobré alebo zlé, ale už som tak zvyknutá :) http://nekonecnacesta.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Já musím mít aspoň ráno něco sladkého, takže lupínky s jahodama z Lidlu s jogurtem v týdnu a o víkend, když je čas, tak různé kaše (krupicové, jáhlové) pěkně s kakaem popř. medem nebo javorovým sirupem. Když se holt nemůžu jako za mlada cpát sladkým od rána do večera, tak mi musí stačit sladké ráno :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Já si bez snídaně nedokážu představit den. A hlavně to musí být sladká snídaně, slanou chuť bych po ránu asi nedávala. :D Přes týden jím bílý jogurt s musli bez cukru a většinou banán, občas burákové máslo. A o víkendu připravuju časově náročnější jídla, třeba kaše a tak. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc moc super článek, snídaně je moje milované jídlo, zvláště o víkendech, kdy mám doma i muže a snídaně jsou takové naše "obřady" :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Fajn článek ..já jsem vždycky snídala vajíčka, ale teď jsem spíše zvyklá na skladkou snídani ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)