pondělí 21. ledna 2013

* Proteinový prášek


Protože jsem se nedávno zařadila mezi konzumenty proteinového prášku, ráda bych vám, kteří s proteinem doposud zkušenosti nemáte, pomohla díky tomuto článku pochopit výhody užívání tohoto doplňku. Je mi jasné, že takových článků je nespočet, proto se budu snažit o článek srozumitelný a nepřeplněný odbornými termíny. Zároveň přikládám svou recenzi na své vůbec první proteiny, které jsem měla možnost ochutnat. :))

Co je to proteinový  prášek?
Proteinový prášek slouží k přípravě proteinového nápoje. Obvykle se smíchá s vodou nebo mlékem. Protein je využíván hlavně sportovci, kteří díky němu doplňují bílkoviny, udržují si a budují svou svalovou hmotu a dopřávají svým svalům ten nejlepší balzám pro regeneraci.

Proč užívat protein?
Výhod užívání proteinu je hned několik. Ve zkratce tedy:
  • Zabraňuje ztrátě svalové hmoty. K tomu, abyste mohli budovat svalovou hmotu, potřebujete za den přijmout dostatek bílkovin. Bez nich nebudete moci svaly opravovat (po trénincích, kdy na svalech vznikají trhlinky) a budovat. Dostatek bílkovin mimo jiné zajišťuje dostatek dusíku v těle, čímž si svalovou hmotu na těle udrží a vy o ně nepřijdete.
  • Pomáhá s regenerací svalů po tréninku. Pokud použijete proteinový prášek před tréninkem, připraví vaše svaly na zátěž, která přijde. Pokud naopak použijete proteinový prášek po tréninku, proteinový prášek doplní vašemu tělu zásoby aminokyselin, což povede k urychlení regenerace.
  • Rychle ho připravíte. Každý, kdo si vaří jídla, ví, že taková příprava oběda zabere kolikrát velké množství času, pokud si jídlo nepřipravíte předem, abyste následující den ušetřili čas.
  • Udržuje silné kosti. I malé děti ví, že pro zdravé a silné kosti potřebuje naše tělo přijmout v potravě dostatek vápníku. Vápník ovšem hraje i další roli, pokud si jeho hladinu udržujete, dosáhnete takových výsledků, kterých dosáhnout chcete. A právě vápník hodně proteinových prášků obsahuje, přičemž s jednou dávkou proteinu doplníte vašemu tělu téměř polovinu doporučené dávky vápníku.
  • Vhodný pro vegetariány. V případě vegetariánů je velmi obtížné získat potřebný počet bílkovin, vzhledem k omezené stravě. A právě proteinový prášek může být ideálním řešením, poněvadž je k dostání v mnoha vegetariánských variantách (sójový, z vaječných bílků, rýžový aj.).
  • Je lehce stravitelný. Většina proteinů je pro náš žaludek to pravé ořechové, lehce ho strávíte, což je pro trávicí soustavu ideální.
  • Pochutnáte si. I výrobci proteinů jdou samozřejmě s dobou, proto si na proteinu skutečně pochutnáte. Na trhu dnes seženete spoustu příchutí, ať už jste milovníky ovoce (jahodový, banánový, borůvkový...) nebo sladkého (cookies, čokoláda...). 
  • Pomáhá se snížováním hmotnosti. Pokud aktuálně držíte dietu a byl vám doporučený proteinový prášek ideální pro hubnutí, může vám dopomoci ke snížení vaší váhy. Lze jim nahrazovat některá z hlavních jídel, otázkou je, nakolik ideální tento způsob hubnutí pro vás je.


Využití proteinu
Všichni, kteří protein vlastní, moc dobře vědí, že je možné ho využít mnohostranně. Máte chuť na palačinku, buchtu, pudink, kaši, sušenky? Zkuste do nich přidat svůj protein a uvidíte, jak se jejich chuť změní. Mimo to jim přidáte tento "kouzelný prášek", který jídlům dodá jen to nejlepší. Na internetu najdete mnoho receptů s použitím proteinu. ;)

Já a protein
O proteinu jsem již nějakou dobu uvažovala, ale upřímně jsem vůbec netušila, k čemu by mi byl. Proto jsem neváhala a přečetla si několik odborných článků o tomto doplňku. Nutno dodat, že se jedná pouze o doplněk, není vhodné jím nahrazovat běžnou stravu (i když v případě diet lze proteinovým drinkem nahradit některé z jídel).
Proč jsem si nakonec protein koupila? Pořídila jsem si ho hned z několika důvodů, a to, že jsem se zkrátka zamilovala do cvičení. Ptáte-li se, jakou to má souvislost, odpovím vám, velkou. :)) Jednoduše jsem se rozhodla své rostoucí svaly chránit a zároveň budovat. Chtěla jsem rovněž podpořit jejich rychlejší regeneraci, zkrátka jsem toužila po tom, dopřát jim něco víc, když už je tolik a tak často trápím. Doufám, že se mi za to odvděčí. :)) Dalším důvodem bylo to, že jsem zkrátka chtěla vyzkoušet něco nového, doposud nepoznaného. Což se mi tedy koupí a prvním požitím proteinu splnilo. Krom toho nejsem schopna za den v běžném jídle zkonzumovat dostatek bílkovin, aby byly následně využity pro budování svalstva, což je u cvičících velký problém. Je nutné, aby tělo mělo dostatek bílkovin, což se v mém případě nedalo říct. Proto jsem se rozhodla, že si budu proteinem trochu pomáhat. :)) V neposlední řadě jsem si protein pořídila ze zvědavosti. Na stránkách spousty z vás jsem četla samé pozitivní reakce, příjemná hodnocení, skvělé zkušenosti. I to mě přimělo a přesvědčilo o tom, že protein bude ta správná volba. :))

Poprvé piju protein
Ke koupi proteinu jsem se rozhodla hned, co se u Monči objevila speciální výhodná nabídka na protein WPC 80 od Extrifitu (WPC = Whey Protein Concentrate, obsahuje 50-80 % syrovátkových bílkovin, zbytky mléčného tuku a laktózy). Cena se mi zdála přijatelná, proto jsem si objednala protein hned ve 2 příchutích (čoko-kokos a jahoda) společně s šejkrem, abych byla plně vybavená.
Má první ochutnávka se konala teprve nedávno, ale musím říct, že mě samotnou velmi překvapila. Rozhodla jsem se pro experiment (nechtěla jsem pít protein jen s mlékem, ale ani s vodou), proto jsem si dala vodu s mlékem půl na půl. Musím říct, že příchuť čoko-kokos mě uchvátila hned při otevření pytlíku, kdy mi tato sladká vůně provoněla celý pokoj. V průběhu pití jsem si velmi pochutnala. 20 g proteinu mě zasytilo přibližně na 2 hodiny, i když přiznávám, že jsem měla trochu hlad, poněvadž jsem přes den trošku šetřila jídlem, holt nebyl čas.
Na druhý pokus jsem ochutnala jahodový protein, který mě snad oslovil ještě více než příchuť čoko-kokos. Tentokrát jsem se po dopití cítila naprosto přecpaná, jak kdybych snědla obrovskou porci večeře. Nevím, zda-li to nebylo také tím, že na druhý pokus jsem vyzkoušela protein pouze s mlékem.
Prozatím nemohu produkt hodnotit dostatečně objektivně, poněvadž ho používám teprve krátkodobě, ale co se týče vůně a chuti, jsem spokojená. :)) Ptám se sama sebe, zda-li si i mé svaly tak pochutnaly a jsou mi vděčné za přísun tohoto lahodného nápoje. :))
 


 Co vy a protein? Používáte? Jaký? Jaká příchuť vás oslovila? Pozorujete účinky?

Krásný večer vám všem!
Kriss

12 komentářů:

  1. mám úplně ten stejný, čokoláda-kokos, a taky ho piju půl napůl s mlékem a vodou:) je to dobrota, někdy si ho dávám i do jogurtu:)

    ale Fitness-girl je Monča, ne Verča:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to opravila. Jak je vás tolik, tak se mi ta jména občas pletou. :D

      Vymazat
  2. Taky jsem si objednala akční protein čokoláda a borůvka. No možná ta borůvka je dokonce lepší.. Každopádně za mě super!

    OdpovědětVymazat
  3. Já ráno nebo na svačinu piju Reflex Nutrition Instant Whey Native, který je hodně kvalitní - a na pečení a různé podobné experimenty jsem si teď taky koupila WPC 80 od Extrifitu (vanilku a borůvku), protože mi bylo líto tam dávat ten Reflex. Líbí se mi, že se prodává takhle po těch sáčcích, tak díky tomu můžu ochutnat aspoň více příchutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto zaujalo i mě, že se to nemusí kupovat ve velkém kvantu. Stejně tak mi přišlo zajímavé, že konkrétně u WPC 80 od Extrifitu prodávají dokonce i po 30g sáčcích, což je v podstatě jedna porce (já si teda dávám menší, ale těch 30 g je tam univerzálně stanovených). Tak je to fajn, pokud někdo dělá velký nákup, nebo chce otestovat, tak si objedná od každé příchutě jeden sáček a pak se rozhodne. :))

      Vymazat
  4. Také mám tento protein akorát borůvkový a čokoládový, ale přemýšlím, že si ještě doobjednám! :))
    Článek je super a se vším musím souhlasit. Třeba já si teď bez proteinu nedoáži představit cvičení! ;) :))

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám sice jiný protein, ale také čokoládový. A místo mléka ho míchám s podmáslím. Kysané mléčné výrobky víc zasytí a také jsou pro naše tělo zdravější, než mléko. S vodou mi to zase příjde divný a asi by mi to nechutnalo. Mám půl kilové balení, ale poslední dobou jsem na něj zapomínala.

    OdpovědětVymazat
  6. ještě jsem si ho nekoupila, ale dost na něm uvažuji a po přečtení tvé zkušenosti mě to láká ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  7. Protein používám ten samý, mám jahodu, čokoládu a dnes sem si koupila i banán :D. Strašně moc mi chutná a používám ho docela často, ale vždy do 15 g. Je to prostě taková sladká bilkovina, mňamy :)

    OdpovědětVymazat
  8. Bezva článek, taky uvažuju o pití proteinového nápoje :)

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem si teď v týdnu objednala,ale banán a musím říct,že ta vůně je úžasná....a chutnal mi...a míchám si to půl na půl :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, skvělý článek už konečně vím k čemu je protein dobrý a ještě jedna malá otázka, od kolika pít protein?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)