úterý 7. října 2014

* Vítězové čokosoutěže


Hezký podvečer! Dnes jen krátce a stručně. Jistě jste si stihli všimnout, že tu minulý týden probíhala soutěž o nejlepší čokoládový fotorecept. Musím vás pokárat, protože jste lenoši líní, a jen zlomek z vás své recepty poslal (nebo jsem vás málo soutěží zaujala já, haha). Nicméně i tak jsem měla co dělat, abych ze všech receptů, které dorazily, vybrala ty, které mě oslovily nejvíce. Všem, kteří jste se zúčastnili, chci ze srdce poděkovat! ♥ A třem šťastlivcům upřímně gratuluji k výhře. :)) PS: Zkontrolujte si e-maily, všem jsem již zaslala výhru.

Vítězné fotorecepty:

Lívanečkový čoko-dortík s malinami od Anett
Ingredience:
  • hořká čokoláda Noir
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
  • 3/4 hrnku vody
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky stévie
  • zmražené maliny
  • odtučněný tvaroh
  • bílý jogurt
  • 1 malý, zralý banán
 
Postup:
V míse smíchejte mouku se solí a stévií, přilijte mléko a vodu a těsto prošlehejte metlou. Těsto nechte chvíli odpočinout. Naběračkou nalijte těsto na rozehřátou pánev a smažte, dokud lívaneček nezhnědnou a nebudou vypadat pěkně pevně, poté je obraťte a smažte z druhé strany. Do mikrovlnky si dejte rozehřát 2-3 řádky čokolády, tu přidejte do mixéru k banánu, troše mléka a tvarohu. Také si dejte do mikrovlnky rozehřát zmražené maliny (ani ne hrstičku) a přidejte k nim lžičku tvarohu a 3 lžičky jogurtu, vše smíchejte a rozmačkejte, začněte vrstvit a plnit lívanečky na sebe. Poté zalijte lívanečky čokoládou s banánem a dozdobte malinami s čokoládou.
 
 
 
 
Fazolový dort s krémem od bjetky
Ingredience na těsto:
  • 150g červených fazolí (v suchém stavu) // 1 plechovka fazolí
  • 100g kvalitní hořké čokolády
  • 2 vejce
  • 100g celozrnné (nejlépe špaldové) mouky
  • 2 banány
  • 50ml olivového oleje
  • 1 kypřící prášek
  • mléko na zředění (cca 80ml)

Ingredience na krém:
  • 180g kokosového mléka (tuhá část z horní části plechovky)
  • 25g proteinu (ideálně vanilkový / čokoládový)
  • 5g kakaa
  • 80g arašídového másla
  • 70g sušených švestek

Postup:
Nejprve upečeme dortový korpus: Fazole uvaříme doměkka a necháme vychladnout (při použití konzervovaných důkladně omyjeme od nálevu). Čokoládu nalámeme na kousky a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Fazole důkladně rozmixujeme společně s vejci, olejem a banány a pak směs smícháme s rozpuštěnou čokoládou, moukou a kypřícím práškem. Dle potřeby zředíme mlékem tak, aby vzniklo hustší, ale tekuté (lité) těsto. Přelijeme do dortové formy vymazané troškou másla a vysypané kokosem či moukou. Pečeme 40 - 45 minut na 165°C. Upečený korpus necháme úplně vychladnout, ideálně uležet do dalšího dne.
Příprava krému: Sušené švestky si předem namočíme do trochy vody a po změknutí i s vodou rozmixujeme dohladka. V míse smícháme všechny ingredience na krém, včetně švestkového pyré, šlehačem vyšleháme do tuhého krému a dáme do lednice ztuhnout.
Upečený korpus opatrně rozřízneme, naplníme krémem a opět spojíme. Krémem potřeme i boky a vršek dortu a podle fantazie ozdobíme. 
 
 
 
 
Čokoládová lehká srdíčka s kokosem od Lucky
Ingredience na spodní vrstvu (korpus):
  • čtvrt hrnku kakaa (kdo chce nahradí karobem)
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek vlašských oříšků
  • 2 hrnky sušených datlí
 
Ingredience na horní vrstvu "krém":
  • 100g kvalitní více % čokolády
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1/2 nebo 1 menší banán
  • želatinu nebo agar
  • kokos
 
Postup:
A postup je celkem jednoduchý, připravíme si mísu/formu, do které budeme vše mačkat (tu si vymažte kokosovým olejem, půjde to pak lépe). Nejprve rozmixujeme všechny suroviny na korpus, dokud se nám nevytvoří taková "matlavá", ale nelepící hmota. Tu vtlačíme do formy a urovnáne, dáme chladit tak n hodinku do lednice. Na vrstvu horní si rozmixujeme 1/2 banánu s kokosovým olejem do hladka. Potom si nad vodní páru dáme rozpustit kvalitní čokoládu a přidáme banánovou směs s olejem, pořádně mícháme, když je stále směs zahřátá, přidáme agar, promícháme a vlijeme ihned (než nám zhutne) na připravený korpus a posypeme třeba strouhaným kokosem (můžete čímkoli jiným). Dáme poté chladnout do lednice, dokud nezatuhne a nakonec vykrajujeme tvary podle libosti nebo nakrájíme na kostky.
Dobrá tečka i sváča na cesty a do školy je hotova:)
 

5 komentářů:

  1. Všechno vypadá lákavě :-) Uvažovala jsem, že se zúčastním, ale jak nestíhám, úplně jsem to prošvihla :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, to vypadá nádherně! O víkendu vyzkouším lívanečky :)

    OdpovědětVymazat
  3. ta srdíčka♥♥ Zrzi

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)