sobota 24. ledna 2015

* Hlavně střízlivě!



Ne, dnešní článek nebude o alkoholu a trampotách s ním spojenými. I když... dnešní příspěvek bude docela lehce negativně laděný. Zato ale docela realistický a aktuální. Ráda bych se vyjádřila hned k několika věcem, nad kterými jsem se v poslední době, v posledních měsících, týdnech, dnech (a dá se hovořit dokonce i o minutách) pozastavila. Máte rádi fitness, zdravou stravu, posilování, činky a tak? Pak si pojďte přečíst dalších pár řádků a uvidíme, jestli se v názorech shodneme. :))

Když jsem se začala zdravě stravovat (rozumějte ne bezchybně, ale zkrátka zdravěji než do té doby, tzn. žádné brambůrky, žádné bílé pečivo, žádné tučnosti a prasárny, zkrátka zdravý jídelníček), po nějaké době jsem tomu propadla. Stejně tak jako cvičení s Jill, Zuzkou a všemi ostatními online trenéry. Jenomže od té doby uběhla spousta dní a já tu dnes stojím zklamaná a občas i bez pochopení. Proč? Protože se dějí například tyto věci...

Moc to žerete
Nemám nic proti tomu, když je člověk zapálený, a když je to v daném případě potřeba. Podporuju všechny, kteří mají nějaký svůj koníček, ať už je to pletení náramků, čtení knih, jízda na koni nebo zvedání činek. Co se mi ale začíná nelíbit je tento velký trend fitness. Nejde o zdravé stravování, to jsem jedině ráda, když vidím člověka, který se rozhodně dělat něco svými kily navíc. Mluvím o fitness mánii, která se poměrně hodně rozmohla, a to už i u velmi mladých lidí. Co lidí, dětí! Sama mám doma 12letého bratra, který má denně tréninky (fotbal, florbal, stolní tenis, zdravotní cvičení), ale v jádru je to pořád kluk, dítě, které si rádo smlsne na nějaké té dobrotě. Rozhodně nedodržuje žádný přísný jídelníček stejně tak, jako má mladá sousedka, která se závodně věnuje aerobiku (13letá slečna). Když si vzpomenu na své dětství, rozhodně jsme měli lepší zábavu než postovat na Facebook naše fotky v 15letech, nebo se dotazovat, jestli je pro nás konzumace proteinu vhodná.
Lidi s touto fitness závislostí se tváří jako ti neoblomní, kteří si určitě nedají žádný kousek jídla navíc, aby přesně dodrželi stanovené gramáže a makronutrienty, které mají stanovené na den. Pochopila bych to ještě u lidí, kteří se fitness věnují závodně, tam už je tato přísná sebekázeň na místě, ale normální člověk, který je do cvičení "jen" zažraný? Zcestné.

Lift, lift, lift
Začínám si kolem sebe všímat tolik lidí, kteří všechen svůj volný čas obětují jen a jen cvičení. No dobře, dalo by se oponovat tím, že posilování by se dalo přirovnat k gymnastice, atletice či kterémukoliv jinému sportu, jemuž se věnuje mládež, která musí obětovat svůj čas, aby se mohla zdokonalit a vyšplhat na vrchlo žebříčků. ALE! Opravdu je nutné obětovat těm činkám a strojům všechen čas? Tolik lidí kolem mě, kteří řeknou: "Ne, nemůžu s tebou zajít na kafe..." (protože mám dnes leg day)? To má být co?

Ani gram tuku navíc
Tito lidí (a především ženy, slečny, dámy) mě iritují asi nejvíce. Vystavují fotky svých břich, zadků, paží, boků, nohou a všeho možného, aby si postěžovaly, jak strašně tlusté jsou, a kolik toho tuku na sobě ještě mají. A jak se ho, proboha, zbavit? Osvědčené rady? Musím se krotit v jídle. Musím přidat na pohybu. Při zhlédnutí fotky si však připadám jako idiot. Pominu-li ženy, na kterých jde jasně poznat nadváha, není mi jasné, proč vyhublé nebo naopak vysportované ženy mají tendenci takovými příspěvky vůbec přispívat. A vezmu-li v potaz, že žena, ať se vám to líbí nebo ne, by na sobě zkrátka měla mít více než 6 % tuku, protože když chce žena mít dítě, ten tuk tam hraje velmi důležitou roli. Takže, dámy, to jako vážně?




Miluju to, chci být trenér/ka
Udělám si kurz a budu radit všem kolem. Získám si svoje klienty a budu mít tu nejlepší práci na světě. Uff. Možná jsem na tento hloupý nápad někdy také ve své hlavě zabrousila, ale hned potom mi bylo jasné, že aby byl člověk skutečně dobrý a vypracoval se na dobrou pozici, udělal si dobré jméno a získal spoustu zákazníků, musí tomu hodně obětovat. Není to jen o tom, že si u nějaké trenérské školy udělám kurz, a hned ze mě bude profík v oboru. Mám ten pocit, že spousta lidí si tento kurz dělá i "jen tak", když už mu to ten úřad práce proplatí. Vážení, spousta z vás si neuvědomuje, kolik práce za tím je, kolik vědomostí musíte nabýt, kolik času tomu obětovat. A troufám si říct, že u spousty z vás je to prostě jen dočasné pobláznění, když to vidíte všude kolem. 

Zahlcené sociální sítě
Jsem asi v milion motivačních skupinách, ze kterých jsem měla dojem, že mi něco dají. Upřímně? Leda mě den ode dne rozčilují víc a víc. To je opravdu třeba řešit každou hloupost? Opravdu je důležité psát denně statusy o tom, jak jsem zvedla o tolik a tolik kg víc? (Netvrdím, že jsem někdy něco takového nenapsala, holt když trhnete jednou za uherský rok nějaký svůj velký rekord, prostě se v té euforii chcete pochlubit. Ale svědomí mám čisté, protože počet takových mých příspěvků na FB by se dal spočítat na jedné ruce). A asi nejrozšířenější jsou fotky. Prostě tam plácnu dnešní bicáček, aby všichni viděli, jak poporostl. A abych nepůsobila příliš sebevědomě, napíšu k němu, že je ještě prťavý (i když je ho mám větší než všichni kluci v posilovně), a že je třeba na něm ještě více zapracovat (i když na něm dřu jako vůl několikrát týdně). No prostě, toto mě dohání k šílenství.

Chci být jako...
Opravdu nemůžeme být prostě jedinečnými originály? Sama hodně lidí sleduji na nejrůznějších sociálních sitích, stejně tak velmi ráda obdivuji těla krásných žen či mužů. Ale že bych potřebovala vypadat stejně jako oni, že bych potřebovala mít takové krásné břicho, zadek, nohy atd. jako oni, to teda nepotřebuji. Nevím jak vy ostatní, ale já se ráda odlišuji. Že zrovna nemám postavu svých snů mi příliš nevadí. Jako každá žena nebudu zřejmě nikdy úplně spokojená, ale komentářů k fotkám jako "Chci mít břicho jako Adenike Endtová. Chci vypadat jako Andreia Brazier. Chci zvedat tolik jako Suzanne Svanevik." se zdržuji už jen kvůli tomu, že jedinečnost se mi líbí včetně sebe samé. Ať už jsem nedokonalá sebevíc. 



Chill out!!!
Toto jsou jen útržky z toho, co všechno mě dnes okolo fitness irituje. Nikomu jeho zájem neberu. Sama si hlídám stravu, chodím 4x týdně do fitka a ráda si přečtu články na téma zdraví. Ale stejně tak ráda mám i své okolí, své kamarády, svou rodinu, svého psa, své knihy, vlastně i svůj blog a spoustu dalších. Ráda lidi inspiruji, proto přispívám na Instagram. Ráda lidem představím něco nového nebo zveřejním svůj názor, proto vznikl tento blog. Ráda jsem se čtenáři a jinými lidmi se stejným zájmem o zdraví v kontaktu, proto komunikuji i skrz Facebook. Ale i přesto jsem VELMI ráda, že neřeším všechny hlouposti. Ráda se hýčkám, ráda myslím pozitivně, motivuji se články druhých, poslouchám rady druhých a beru si je k srdci. Stejně tak ráda odpočívám, a rozhodně při tom nemám výčitky, že jsem si dnes nedala do těla. Prostě a jednoduše, nezaprodejte se fitness na úkor všeho a všech ostatních, co máte rádi. Buďte originální. Nenechte se dovést k přehnanému sebevědomí jen proto, že vám jde skvěle nabírat svalová hmota. Neponižujte druhé, protože i vy jste začínali od nuly. Mějte sport a samotný pohyb rádi, ale mějte ho v srdci, ne v hlavě. Jezte zdravě, ale pamatujte, že jídlo je tady, abyste žili - vy nežijete, abyste jedli. Radujte se z maličkostí, a ne jen z dalšího zvednutého kila navíc. Mějte se rádi a nebuďte na sebe tak přísní. :))

52 komentářů:

  1. Souhlasím, a to s úplně každou větou, naprosto jsi vystihla i můj názor.
    Už je toho všeho fitness AŽ MOC.
    Jasně, taky cvičím cca 5x týdně, baví mě to moc,ráda si vařím, ráda zdravě vařím, ale aby to bylo mým smyslem života? A abych hodnotila, jestli se den povedl podle toho, jestli jsem dodržela makra nebo ne? To jako vážně?
    A dost mě děsí i ta "inspirace". Všude miliony skupin (z těch jsem musela odejít, nemám na to nervy:D), blogů a instagramů, kde slečny ukazují, jak na 100% dodržují trénink i jídelníček a nikdy "neujedou" a ostatní jim tam píšou, jak je to inspirativní a samý "achjooo chtěla bych taky tak pevnou vůli!"
    No já nevím, pro mě je mnohem víc inspirativní to že má někdo plno zájmů, v něčem je dobrý (a ne, jíst rýži není nic obdivuhodného:D) a hlavně se umí radovat ze života. Ale v tom, že si někdo i na dovolenou táhne rýžové chlebíčky a ani na vánoce si neodepře "fitness snídani" nic inspirativního nevidím. Spíš naopak, je to pro mě takové varování, kam bych sklouznout nechtěla.

    OdpovědětVymazat
  2. Článek jsem přelouskla na jeden zátah ;) Musím říct, že se ti povedl, souhlasím nejvíce s tím trenérstvím a fotkami na FB.. Když se tomu člověk nevěnuje a není to jeho život, žádný papír z něj neudělá mistra v oboru. Na to jsou potřeba zkušenosti, praxe, výsledky.
    Je fajn vědět, že to někdo vidí podobně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě teda, já se zdravému životnímu stylu věnuji už pár let, je to něco, co mi pomohlo a naplňuje, takže vím, že to není jen takový výstřelek :) Až od února 2014 přibylo fitness, a to jsem tehdy o nějakých soutěžích neměla ani páru.. Ne jak teď každá slečna trénuje na soutěže :))

      Vymazat
  3. Líbí se mi, že jsi odlišila ty, co chtějí soutěžit. Tam je to o něčem jiném.

    Každopádně ve většině věcí naprosto souhlasím. Já jsem na začátku sice taky blbnul, sem tam se do něčeho zažral a snažil se dodržovat vše naprosto přesně. Člověka to ale přejde. Teda aspoň mě to přešlo. Za ničím se nehoním, cvičím v klidu, v pohodě a to, co mě baví. Jím tak, aby mi chutnalo a aby mi po tom nebylo špatně (jakože po donaldech, kfc a podobně mi tak bývá.

    Můžeme jen doufat, že tento trend opadne, ale moc růžově to nevidím. Jak to přestane bavit jednoho, začne s tím někdo další. Navíc je teď v módě i o tom zpívat, dělat ze sebe největšího spasitele tím, že děláš shyby venku na průlezkách. :) Ono pořád je to lepší, než kdyby všichni kouřili a pili někde za rohem. Asi.

    Hezký článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě ta poslední věta ta mě taky napadla, protože na jednu stranu je to už poměrně iritující trend (stejně jako všechno ostatní, co najednou dělá spousta lidí), ale na druhou stranu díky za tenhle boom, který má na populaci převážně pozitivní dopady:).

      Vymazat
  4. Tak tento článek palec nahoru!!! (y) Přesně v tomhle mám problém. Moc to fitness "žeru", všechno řeším, snažím se jest celé dny tak, jak se má a pak o nějakém dnu to dopadne přejídáním, protože mám chutě na všechny ty nezdravé dobroty. Ráda bych brala fitness jako zdravý životní styl, ale přesně jak píšeš, nezapomínala na ostatní věci a brala fitness jako zábavu. A aby mě ty nezdravé věci (typu bílý rohlík a sladkosti jen plné cukrů) nelákaly, protože to mé tělo nepotřebuje, místo toho jak to teď mám, že si mé tělo k těmto potravinám prostě dalo zákaz. A proto se pak o víkendech přejídám tím "zakázaným" jídlem. :( nevím ale jak se z tohoto kruhu mám dostat :(

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto báječný a pravdivý článek ...A ten fakt, že my jsme měli lepší dětství :) a taky ten tuk u žen je jedině pravda!

    OdpovědětVymazat
  6. Vidím že fitness skupiny na nás mají podobný vliv. Dokážou mě někdy pěkně vytočit a jednou už mě taky vedly k napsání ulevneho článku:-D
    Já jsem ráda že SŠ fitness rozmáhá, znamená to pro mě nové klienty:-Dale je mi lito že je to jen móda kterou za chvíli vystřídá něco jiného. Jak všichni teď zvedají pak budou všichni zase skákat padákem. A teprve pak se ukáže kdo to opravdu miluje a kdo chtěl být jako ostatní.
    Ještě k té jedinečnosti.. S tim naprosto souhlasím. Každý jsme originál a měli bychom chtít vypadat jako nejlepší verze sebe vždyť každý má něco krásného co druhý nemá... Ale když tomu si musí člověk časem dojít.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek!!! Mluvis mi z duše :D

    OdpovědětVymazat
  8. Amen !! myslím že jsem prošly podobným "vývojem" :D
    jo a teda nesouhlasím jen s jednou věcí - já trochu žiju, abych jedla :D (ale samé dobroty :D )

    OdpovědětVymazat
  9. Dost trefný článek.
    Jen tedy za sebe přidám jeden bod: Nemám ráda tvrzení, že je to jako každý jiný sport. Fitness mi právě v tom přijde jedinečné - může ho dělat kdokoli, může začít kdykoli, dá se dělat rekreačně a dá se přizpůsobit individuálním potřebám...
    Sama jsem prvně začala zvedat, abych se už dál nemusela ničit gymnastikou a zůstala mi síla na trénování háďat...

    OdpovědětVymazat
  10. Naprosto trefné! Míša.

    OdpovědětVymazat
  11. Haha, tak to jsem se pobavila. Některé věci mě neštvou, ale máš pravdu, že ti lidi to fakt přehánějí. Hlavně jak teď všichni kolem začali jíst zdravě a chodit do fitka. Ještě ani nemají žádný výsledek, ale už na insta 20 fotek jídel a fotek ze šaten posilovny.
    Spíš si vážím těch, kteří nikde nic nepostují a třeba po půl roce ukáží fakt super progress. To už si zaslouží můj like. Ale 20 fotek na kterých je vždy talíř a zelenina?? To fakt ne...
    Většina lidí se jen rozhodla zdravě žít a sportovat a přitom o tom ani nic nevědí. Teď mě dostala kamarádka, která se snaží zhubnout. Od nového roku začala zdravě jíst a sportovat a po 14 dnech si stěžovala, že zhubla jen 5 kg. Říkala jsem jí, že je to docela dost za prvních 14 dní. No když jsem viděla její jídla..jen maso a zelenina nebo zelenina a zelenina, tak jí říkám, že nesmí zapomínat na sacharidy, hlavně na komplexní. No vůbec ani neví, co jsou to sacharidy... achjo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no přesně, moje řeš, prostě nechat si progress pro sebe a pak po delší době ho někam dát, ale proč denně... a s těma makroživinama to samé. říkám kamarádce, jez bílkoviny, nezapomínej na to. A ona "a kde je najdu".. to jako fakt? to samé se sacharidama... vubec nevěděla, že těstoviny, rýže, brambory, že to jsou převážně sacharidy, docela jako základní věci, které se snad učíme už ve škole, nebo ne? sakra... :D už jdu pryč :D jsem zase rozčílená :D

      Vymazat
    2. Přesně. Já už na ten FB radši skoro nechodím bo i já mám mezi "přáteli" podobné slečny alá "4. den vlnění za sebou!" nebo "fotka sama sebe v zrcadle z posilky 4x denně" a pod ní 100 000 komentářů od dalších "přátel" jak jsou skvělé, úžasné jak na sobě makají...:D už se tomu fakt musím smát. Do posilovny chodím pravidelně poslední 4 roky a nemám potřebu to komukoliv cpát a být za to obdivovaná. Dělám to totiž pro sebe, své zdraví a svůj dobrý pocit.

      Vymazat
  12. Já musím souhlasit se všemi body. Naprosto se všemi a s každou větou. Kdybych měla nějakou větu, kterou ti oponovat, tak ji tu napíšu, ale nemám. To, že je fitness kolem strašně moc a hlavně, že z toho lidi buďto zblbnou nebo jim to už leze na nervy, jak je toho plno, jde vidět na tom, kolik lidí praštilo se psaním blogu o tomto. A když nepraštilo, dali si pauzu. Pamatuji si, jak jsem začínala blogovat já, tady byla snad jen Monča a nikdo jiný. Nikdo to tak nežral, každý, kdo se s fitkem v té době seznámil, to dělal pro zábavu. Dneska? Je mi zle, fakt mi je špatně, jaký směr to nabralo. Sama jsem si užívala jako blogerka, když mi bylo vyčteno všechno na světě, každej obrázek, každý maso, těstovina, ovoce, mléčný výrobek... cokoli. Když jsem začínala, tohle se nedělo. Fitness moje srdce má i nemá. Nevím jak to říct. I když je to zbytečné, napsala jsi toho dost a ve všem ses terfila přesně do toho, jak to prožívám já. Nechodím na instagram, smazala jsem desítky fitness stránek z FB, protože už jsem toho měla plný. S těma fotkama bicáků a zadků jakbysmet. Do prdele, koho to zajímá, čumět na to denně? Jak fakticky? Neřeknu srovnávací fotky po měsíci, to nevadí, já se na to klidně podívám a ráda, ale denně? Fakt? Buďto se má ten člověk strašně rád nebo nemá a touží po uznání druhých. Hrozně mě to mrzí, kam se to dostalo. A nerada to říkám, ale mně osobně spadl ohromný kámen ze srdce, když jsem svůj blog nadobro odstranila. Jasný, všechen materiál předám lidem jako e-knihy,ale to je něco jiného. Kdo to bude chtít stáhne, kdo ne, nebude stahovat a nebude do mne rýpat, že jsem se někde spletla ve 2 gramech bílkovin, jako bych spustila třetí světovou. proboha... skoro všichni chtěj na bikini fitness, všichni chtěj trénovat a já už dávno věděla, že se tudy ubírat nebudu, i kdy mi všichni říkali a psali, ať si trenérskou školu udělám a výživové poradenství taky. Já se blogem vyléčila snad do konce života.

    To jsem se zase nasrala ty jo :D a to jsem zrovna po józe... :D Namaste :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha přesně, všude jsou zadky a bicáčky! :D

      Vymazat
  13. veľký súhlas, tiež ma mrzí že už je tejto fitness mánie všade akosi moc, či už na FB, instagrame ale aj naozaj v reálnom živote a stále to neviem pochopiť, lebo ked som začínala ja cvičiť ešte to nebolo také rozšírené a práve to mi vyhovovalo. nuž čo, treba to brať jedine tak, že aspoň čoraz viac ľudí chce vyzerať lepšie a zdravo sa stravovať, lebo nechcú do seba pchať humus, ktorý dnešná doba ponúka.

    OdpovědětVymazat
  14. Co mě baví nejvíce? Náctileté pubertální slečny na FB a jejich stránky "bikini fitness competitor", pod kterými neustále všude možně spamují příspěvky typu "bicáček", jak jsi sama dávala příklad...a k tomu holka kost a kůže..kdyby se raději věnovaly něčemu, odpovídajícímu jejich věku, než přípravě na soutěž..pak je celá ta disciplína bikini fitness k smíchu...

    OdpovědětVymazat
  15. supr, mluvíš mi z duše, připadá mi, že 90% procent lodí, zejména fb holek (haha) svičí jen rptoo abysi postly fotku.
    http://theoryofhome.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Z mýho okolí jsou tihle lidi, co furt všude píšou jak jsou fitness a jak je to jejich život, jen dočasně fitnmess :D po chvíli je to přestane bavit :)

    OdpovědětVymazat
  17. Sdílím stejný názor. Je to podobné jako s muzikou, když si nejdřív underground nachází své první posluchače, později se stává slavnějším a nakonec se z něj stane střední proud a je o něm slyšet na každém rohu, až to leze krkem.

    Stejné to je i se vším tím fitness/beauty/mojeovesna/health/lifestyle/welness a na druhé straně gym/hardcore/spartan/barbarian/protein/megacore ... Je správné, že je pro něco člověk zapálený, ale když si pak po odečtech shrneme, proč tolik lidí dává svoji zálibu v obdiv ( facebook, isntagram atd ), tak je to hlavně proto, že chtějí pohladit své malé smradlavé ego. Prostě, čeho je moc toho je přílíš a platí to i tady. V mém případě se snažím ( jak jsi psala i ty ) dělat věci tak jak jsem zvyklý a nenechat se odradit tím spamem.

    OdpovědětVymazat
  18. No nevím co dodat Kriss, asi jen to, co se bude opakovat a to NAPROSTÝÝÝÝÝ SOUHLAS - zkrátka pod tvůj text se podepisuji a nezměnila bych jediné slovo a jak už i psali ostatní, dříve pro mě inspirující lidi/blogerrky, se také poslední dobou dost změnily a zhouply do této euforie a popravdě, na jejich blogy ani instagramy už pěkně dlouho nechodím a nebudu, už to pro mě není ta hezká inspirace, kde byly zdravě smýšlející holčiny, které měly tohle vše jako zálibu a tak,ale už se to změnilo v posedlost, počítání, gramy, kalorie, makra a kdesicosi a to jde prostě velikááánským obloukem mimo mě..je mi spíše líto, že si takto..jak toř íct, ničí? život, zahazují jinak krásné chvíle pro chvíle s činkami, aby ze sebe sedřely duši a povyrostl sval o milimetr a ubyl gram tůčku a vyrýsovalo se to a tamto...no zkrátka, to co jsi napsala naprosto dokonale popisuje můj názor!! Ostatně nyní jsem zůstala a čtu asi jen 4 blogy, kde se svět očividně ještě nezbláznil a nepotopilo ho to děsivě šílené fitness šílenství (magorie) :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Které blogy myslíš Lucko? :)
      Ty co už nečteš a ty, které zbyly nezblázněné? konkrétně. Díky!=)

      Vymazat
  19. Super článek, souhlasím naprosto se vším. :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Bezvadnej článek Kriss :) tohle by si mělo přečíst a uvědomit hodně lidí..

    OdpovědětVymazat
  21. Máš pravdu! Je to dnes móda (sice lepší, než aby bylo módní kouřit atd, ale...). *Budu fitness, budu psát na fcb statusy, jak jsem ve fitku, budu si fotit salát k večeři, ať všichni vidí, jak krásně zdravě jím (do toho jsou totiž všude pořád ty mýty)... Ale za pár dní, týdnů, měsíců mě to přejde a pak si zase najdu něco jiného, co zrovna letí. Ale teď budu psát statusy o tom, jak nemůžu vylízt schody, protože byl včera ,,leg day" (miluju, když to někdo ještě zkouší skloňovat :D)*
    Ještě víc mě štve, jak se v těchto skupinách, ale celkově v životě, dává váha vzhledu - když to říká tenhle, co má pekáč buchet, musí to být pravda, opovažte se říct něco proti němu! Lidi začínají být stále více jako stádní zvířata...
    Já mám taky fitness plnou hlavu, ale člověk by jí takhle plnou měl mít z určitého důvodu - zdraví, spokojenost... Řekla bych, že člověk, který to dělá pro sebe a pro své zdraví a pocit spokojenosti, si to vlastně ani neuvědomuje. Nemusí se chválit, že tenhle den byl v posilovně a nebo že si nedal žádnou tatranku. A neuvědomí si, že si došel s kamarádkou na večeři a dal si úplně normální jídlo, který si předtím 3x nezvážil...
    Nejvíc mě nebaví ten trend soutěží - zhubnu, naberu, začnu se sebou něco dělat (prostě nějak začnu se zdravým životním stylem celkově) a aby byla moje cesta završena, musím prostě na prkna, jinak jsem - hlavně v očích veřejnosti - nic nedokázala... Pokud nejsi závodních, jako bys se sebou ani nic nedělal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Súhlasím, a buď má holka veľký zadok alebo sixpack, inak nemaká dosť. A strava ideš budď sacharidové vlny, paleo, si vegan, cleaneating alebo aspoň neješ lepok a laktózu lebo ak náhodou ješ všetko, tak sa o seba nestaráš dostatočne.
      Mne to mnohokrát pripomína anorexiu - snaha vybočiť zdavu, získať obdiv okolia, pocit kontroly v živote...

      Vymazat
    2. Přesně! Sice to není anorexie v pravém slova smyslu, ale jakýsi posun myšlení to je...dokonalost v jídle, ani deko ničeho navíc, prostě maximální kontrola, která přechází v posedlost a spíše "nekontrolovatelnost" nad sebou samým..

      Vymazat
  22. To je zvláštní, i když je jasné že je fitness momentálně o dost víc populární než dřív, nemám vůbec pocit, že by ho bylo všude plno. Naopak ve svém okolí žádné takové nadšence nemám a vlastně bych i uvítala parťáka do fitka nebo na běhání. Možná to bude tím, že instagram nevedu a blogy sleduji jen ty, u kterých vím, že to jejich autorky mají v hlavě v pořádku. Podle mě nemá cenu se rozčilovat - záleží jen na nás, jaké informace na netu vyhledáme. Navíc zdravý životní styl a fitness je jeden z těch trendů, u kterých je hrozně super, že láká čím dál více lidí - narozdíl třeba od vysedávání na sociálních sítích. Dřív lidé sdíleli jen hovadiny, teď je za nimi alespoň občas nějaký ten sportovní výkon :) Každý jsme někdy začínal (popravdě já sama jsem pořád spíš jen na začátku), nevěděl všechno, přeháněl a k motivaci využíval blog nebo jinou sociální síť. Tak nechme ty nové holky, aby si taky přišly na svou cestu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Očividně jsi sama asi jako jediná nepochopila,oč tu běží a smysl článku..nebo možná jsi jednou z těch,které na tom "visí".

      Vymazat
    2. Já si myslím naprosto to samé jako Anet AK. Kolem sebe taky - bohužel- žádné fitness nadšence nemám, právě naopak. Fotky vypracovaných těl mi nevadí, motivují mě a nakopávají ve chvílích, kdy se mi cvičit zrovna nechce. Když se mi něco nelíbí, nekoukám na to... Články o přemíře fitness se poslední dobou vyskytly na více fithealthyfitness apod. blozích, myslím si, že to chce spíše trochu nadhledu, schovívavosti a respektu, než moralizovat, odkud pokud je přesně ta správná fitnesslife míra a kdy už je to moc.... Žij a nech žít.... Monika

      Vymazat
    3. Přesně tak, také kolem sebe žádné nadšence nemám, já cvičím a všichni na mě za to koukají divně a kroutí hlavou... jsem kvůli cvičení a zdravé stravě černá ovce. Samozřejmě vzniklo pár blogů o cvičení a je o tom slyšet víc než dřív, ale i tak - silně převládají lenoši a žrouti ;-) Stačí se kouknout do českých ulic a nedržet se jen teritoria posilovny :-)

      Vymazat
    4. Žij a nechej žít a nemoralizovat... to by bylo pěkné, kdyby to fungovalo taky obráceně :)) Já jsme nikdy například nechodila komentovat nadšence fitness a říkat jim, co si o nich myslím, o jejich stravování, cvičení a nadšení si 10x denně fotit biceps a six-pack a házet to následně na Instangramy a jinde. Zato jsem si sama vyzkoušela být terčem těch "posedlých", kteří nechápali, jak můžu žít, když si nepočítám makroživiny, když na mne funguje jiný přístup než na ně a tudíž to i přesto dělám špatně, když si dám na snídani méně jídla než oni nebo naopak v jiný den více jídla než oni, když nejím 6x denně, protože tohle se v bodybuildingu dělá... takže se ptám zda "odkud pokud je přesně ta správná fitnesslife míra a kdy už je to moc" není spíše pro ně... já třeba nikoho nechodím atakovat a nechávám druhé žít si svůj vlastní fitness život. Ale když se objeví článek, který mi mluví z duše, tak se pod něj vyjádřím.:))

      Na druhou stranu, jistěže máte pravdu, že každý nováček si musí projít nadšením, ale o těch tady řeč určitě není ;) A lépe pro vás, že jste zdravě zapálené do fitka a nikdo vám ten nadhled nekazí ;)) Namaste :D

      Vymazat
    5. No jasně, já jsem to i tak nějak myslela, že by to mělo fungovat i obráceně, asi jsem to nenapsala úplně přesně. Mně nevadí přemíra fitness, mně vadí to věčné posuzování a odsuzování konání jiných obecně, ať už to "žerou moc" nebo to "žerou málo". Ale to už není tak úplně o fitness... Nechci se tady s nikým hádat, nesnáším to, jen si prostě myslím, že kdyby k sobě byli lidi tolerantnější a míň se starali o to, jestli někdo dělá něco (cokoli) správně podle jejich měřítek, bylo by to mnohem lepší. Nikdo nemá patent na správný život. Pokud člověk neubližuje ostatním, je jen jeho věc, jak a co dělá. A pokud tím ubližuje sobě, většinou na to nakonec přijde sám a dokud na to nepřijde, tak mu žádné poučování nepomůže.
      Respect and peace. Monika

      Vymazat
    6. Monika: Já určitě nikoho neodsuzuji. :-) V jádru je mi těch "maniaků" spíše líto, protože to v jejich případě zavání závislostí, a žádná závislost není dobrá. Každopádně samozřejmě souhlasím s výrokem, že každý svého štěstí strůjcem. Nikomu do jeho života nijak nezasahuju, sama se starám hlavně o sebe a své blízké. A taky vím, že každé pobláznění jednou přejde, jen v tomto případě jde mnohým lidem i o zdraví. A já nemám ráda, když někdo hazarduje se zdravím, obzvlášť, když z toho mohou vzniknout ještě nějaké šrámy na psychice. Toť vše. :-)

      Vymazat
  23. Jojo, fitness je ted vsude až se mi to protiví. Je fakt, že nejčastěji na instagramu a fcb ale i v okolí znám pár lidí co do toho najednou práskli.. je to teď in, no ;D
    Často si toho všímám u holek co mají 14-16 let, šílené..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně osobně je 15 a myslím si, že je super, když se holky v mém věku věnují sportu. Bohužel žádné takové neznám. Za to 15-14ti letých holek vymetajících diskotéky znám až až.
      No a pokud jde o vystavování zadků a bicáčků na net, je to debilní v každém věku, co si budeme povídat.. :D

      Vymazat
  24. Naprosto mi mluvíš z duše, všichni jsou tím nyní posedlí a kdo necvičí, jakoby nebyl. Já se ráda nechám inspirovat a shodou okolností jsem dneska začala svůj návrat k rovnováze, ale ten extrém mě samotnou otravuje a vadí mi, že se tak vytratila ta hezká postava a všude jsou jen samé svaly a šlachy. Ženy, které ti podají papír a na ruce jim naběhne sval jak při zvedání činky :(
    bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  25. Krásně sepsané :-) také mám někdy pocit , že jsem cvok, ale ještě se umím zastavit a zasmát sama sobě, tak to nebude nejhorší, zvolnila jsem a je to lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Dokonalý článek, naprosto souhlasím, taky mě často štve ta posedlost fitness

    OdpovědětVymazat
  27. O tomhle jsem psala nedávno a Tobě se podařilo shrnout naprosto všechno. Opravdu povedený článek, který bych teď zavedla jako povinnou četbu těm, kteří jsou naprosto posedlí fitness životem, přitom nemíří na soutěže. Ale však oni si na to sami přijdou. Jen mě mrzí, že mnozí takto obětují nejlepší léta svého života, přicházejí o dění kolem, protože svůj čas tráví pouze počítáním kalorií a focení brišáků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj článek Andullie mi přišel ještě o level výše :) byl skvěle napsaný :)

      Vymazat
  28. Ahojky, souhlasím naprosto se vší kromě toho že by neměly cvičit děti, mě je 11 a cvičím normálně mám doma činky a ketlbell. Cvičím normálně HIIT a tak různě. jinak skvělý článek :-)

    OdpovědětVymazat
  29. super článek!! taky to podle mě několik lidí až zbytečně moc řeší..

    OdpovědětVymazat
  30. No a ja si myslim,že všichni co tady dnes přispěli svým komentem to někdy řešili,proto jsou v těch skupinach,proto píšou blogy a proto se k tomu vyjadřujou.Každej má svůj určitej sen,za kterým si jde a jestli to vyjde nebo nevyjde,jestli to přestane bavit nebo ne bude jej a jen jeho problem,ne vaš!!!!Odpovídaly tady i nějaky VIP(bez uražky) ale taky si potřebovala zhubnout,ta druha taky potřebovala rady od trenera pres net,taky neustale přidavaji fotky a je jich tu plno.Jedna skončila ok,dřiv ji tu bylo taky plno.Tak nechte ty holky,kluky,babičky,dědy mít svýho konička,at se chlubi tisice stejnýma fotkama,at se ptaji na blbosti,at to řeši do puntiku.Každej sme si to prošli,každej,jen někteři si na to asi už nevzpominaji.

    OdpovědětVymazat
  31. Předpokládám, ze je zde narážka v tomto komentář i na mne ;-) neberu si to osobne, protože nic z toho, co jsi zde napsal/a není pravda a nijak se mne netýká. At lidi cvičí, hubnou a zdravé ji. To je naprosto v pořádku a chraň bůh, kdyby ne. Akorat je zvlastni, ze si spousta lidi najednou začíná vsimat, kam se to fitness dostalo. Vzpominame, jaké to bylo dřív, ještě tak dva roky nazpět a jaké dnes, je to už úplně jiná dimenze. Samozřejmě ne všude a u všech, ale je toho dost. Jinak, nevsimla jsem si, ze by se kriss navazela v clanku do novacku, spise nad celkovým vjemem, jak to dnes chodí. JoJo, a ma pravdu.

    OdpovědětVymazat
  32. Hm, vida, já se asi pohybuju v jiných dimenzích, žádné přemíry fitness jsem si nevšimla. Asi to taky vypovídá o vás, co na netu vyhledáváte, místo abyste se zabývali něčím jiným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč hned to osočování? Proč hned dělat z lidí debily, že sedí u netu a čučí na fitness stránky a nevěnují se něčemu jinému jen proto, že nesouhlasí? Jak vlastně víš, co já dělám na netu? Nebo vůbec doma, čemu se věnuju... atakoval tady někdo tebe a polemizoval na tvým životem? Já naopak všechny stránky a instagramy opustila, abych to nemusela vídat, někdo napsal článek o tom, jak to vidía já s ním souhlasím, ale vždycky se musí objevit někdo, kdo svůj názor nemůže napsat v klidu a nemůže překousnout, když někdo má jiný náhled, jakoby to bylo hned špatně a okamžitě se naváží do autora a komentujících "VIP či ne-VIP"... bože kde to jsme? trošku v klídku... i jjá miluju fitness, cvičím pořád, i Kriss, i další holky, jen článek vypovídá o tom, co je už moc... to se nesmí mít vlastní názor, aniž by to někdo neotočil proti těm, kteří souhlasí... ale jdi... Přeji ti pěkný den, buď ráda, že jsi s fitness naladěná tak jak jsi a nejsi jednou/jedním "z nich".

      Vymazat
  33. Perfektní článek k zamyšlení, palec hore :)

    OdpovědětVymazat
  34. Jó, tak to je přesný! :) je to hold teďka děsná móda. ;) Super článek. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)