úterý 20. ledna 2015

* Rozhovor s Evčou Dvoráčkovou!



Ještě teď, když čtu Evčiny odpovědi mám velikánskou radost, že si na mě tato kráska udělala čas, a odpověděla mi na mé dotazy. Je to už dávno, co jsem dělala s někým rozhovor, tehdy to byl můj úplně první pokus, a to s Nikol Weiterovou (že bych se nějak zhlédla ve Slovenkách? :)). Takže dnes tu mám pro vás rozhovor s Evčou Dvoráčkovou, kterou mnozí můžete znát z Facebooku nebo Instagramu, kde je aktivní. Já si tuto kočku oblíbila zejména kvůli jejímu pozitivnímu a střízlivému pohledu na život. Věřím, že se vám bude líbit i svým projevem. :)) Pokud Evču neznáte, pojďte ji poznat. A pokud ji znáte, pojďte se o ní dozvědět více. :))

Ahoj Evi. Chci ti velmi poděkovat, že sis udělala čas na zodpovězení mých otázek. Na úvod bych se tě ráda zeptala, jak se aktuálně máš? :-)
Ahoj. :-) Mam sa skvele. Dnes v Dubaji vydatne prsalo, po mnohých mesiacoch, a to nam vsetkym dvihlo naladu. :-)

Tví fanoušci na Facebooku či Instagramu vědí, že trpíš inzulínovou rezistencí. Mohla bys ve zkratce popsat, v čem tě tato choroba omezuje, a jak s ní člověk může bojovat?
Trufam si povedat, ze toto je uz za mnou. Inzulinova rezistencia je metabolicka porucha, pri ktorej pankreas sice produkuje a vylucuje inzulin, ale bunky v tele su voci nemu „hluche“. Nastava tak problém s metabolizaciou cukru z krvy. Pri inzulinovej rezistencii a boji s nou zohrava obrovsku ulohu prave strava. Treba sa vyhýbat potravinam s vysokym glykemickym indexom, pretoze tie vyvolavaju prave velku inzulinovu odozvu. Pri inzulinovej rezistencii treba robit vsetko pre to, aby sa clovek vyhol rapidnímu narastu inzulinu v krvy a tiez vsetko pre to, aby sa zvýšila senzitivita ludskych buniek na inzulin. To sa dosahuje stravou, pridanim určitých doplnkov vyzivy a tiez liekov, a v neposlednom rade treningom s cinkami.

Ráda praktikuješ tzv. přerušovaný půst, který ti dle tvých slov neuvěřitelně vyhovuje ve srovnání např. s klasickou fitness stravou, kdy lidé jí 5 a více porcí denně. Můžeš pro představu uvést nějaký svůj vzorový jídelníček na jeden den? 
Intermittent fasting - prerusovane postenie - neurcuje, co clovek je. Zlozenie mojho jedalnicka nijako neovplyvnuje. Prerusovane postenie znamena, ze clovek vsetky kalorie sustredi do kratsieho casoveho intervalu a kompletne sa posti od potravy pocas relativne dlhsieho casoveho useku dna. U mna to znamena, ze jem dve velke jedla denne, niekedy doplnene jednym mensim snackom medzi nimi, casto vsak nie. Kalorie, ktore v tych dvoch jedlach prijmem, su rovnake, ako by boli, keby som jedla 5-6x denne, iba su rozdelene na 2-3 vacsie jedla. Moje prve jedlo je obed. Najcastejsie okolo 14h, mnohokrat aj neskor. Druhe a posledne jedlo je vecera. Najcastejsie okolo 21h ale kludne aj neskor, niekedy aj o 23h, ak to skor nestihnem. Praktikujem to uz niekolko rokov. Nie je to pre každého, ale mne to tak vyhovuje. Rovnako ako nie je vhodne pre každého jest 5-6 malych jedal denne. Treba si najst to svoje. Kazdy sme iny.

Ke zdravému a nutričně vyváženému jídelníčku patří také doplňky stravy. Jaké používáš ty?
Omega 3, chrom, skorica a kyselina listova u mna nesmu chybat. K tomu pridavam občas aj probiotika na zdravu crevnu floru, pretoze ta je zakladom spravne fungujucej imunity. Ked mam obdobie velmi tazkych treningov, doplnam vitaminy skupiny B, občas zinok a vitamin C - tie si vsak nedavam denne. Ak sa nedostanem niekolko dni na slnko, tak uzivam vitamin D. Kedze trenujem nalačno, tak pred kazdym takymto treningom este BCAA na ochranu svalovej hmoty.

 


Tvou rodnou zemí je Slovensko, ale delší dobu žiješ se svým manželem v Dubaji. Na fotografiích z posilovny jsi často jen ve sportovní podprsence a legínách/kraťasech, což pro arabské muže a ženy může být trošku pohoršující. Jak se vůbec ženy v Dubaji oblékají do posilovny?
Mozno trosku striedmejsie ako na Slovensku, ale nie je to nic tragicke. Dubai je velmi benevolentny. Tiez hodne zalezi od konkretneho gymu a ludi, ktori ho navštěvuju. Po 11 rokoch tu viem, co sa kde hodi, a co nie, a co si kde mozem dovolit. Nerada putam pozornost viac, ako je nutne.

Protože pracuješ ve Spojených arabských emirátech, čeští a slovenští fanoušci tak nemají možnost využít tvých služeb trenérky. Neuvažovala jsi někdy o online trenérství? Z vlastní zkušenosti vím, že ty sama jsi mi psala, že je lepší, když má trenér bezprostřední kontakt s klientem, může ho vidět a komunikovat s ním z očí do očí. Jsi stále stejného názoru?
Tak si to zodpovedala. :-) Moj názor sa nezmenil. Vacsina online jedalnickov a treningovych planov je genericka, napriek tomu, co tvrdia dotycni treneri, ktori ich ludom predavaju. A teda nie su robene na mieru. Samozrejme existuju vynimky, ale dovolim si tvrdit, ze 95% ich naozaj na mieru nie je. V mojom ponimani trenér musi byt pritomny, pretoze technika pri cviceni je velmi dolezita, rovnako, ako je velmi dolezite byt klientovi svojim sposobom oporou. Neviem si představit toto robit na dialku.

V posledních pár letech se fitness stalo velmi populárním koníčkem a ženy se místo za vyhublou postavou ženou za svaly a buchtami na břiše. Spousta holek (alespoň tady v ČR) se proto hrne na soutěže (obzvlášť oblíbenou je kategorie bikini fitness). Jak se na takový boom díváš ty?
Na jednej strane ma to velmi tesi, cely ten boom zdravého zivotneho stylu. Na druhej strane ma mrzi, ze mnohe dievcata maju o tom celom nerealnu predstavu. Zopar fitnesiek poznam osobne. Ja sama som nikdy nesutazila a nikdy som sutazit nechcela, ale od mojich známých viem, co to o zakulisy. Viem, ze fitnesky sa delia na dve skupiny -  su take, ktore maju skvele telo, skvely metabolizmus a výborného trenéra. Tieto dosahuju skvele výsledky aj bez roznych sialenych veci okolo toho. Ale potom su dievcata, ktore aby sa dostali medzi spicku, musia podstupit mnohe veci, ktore im v konecnom dosledku poskodia zdravie, znicia metabolizmus a casto aj sebavedomie (ak to do tej spicky nedotiahnu). Je mi velmi luto, ze toto ziadna z nich otvorene svojim fanusikom nikdy nepovie. Rozumiem im preco, ale je to zavadzajuce pre ine, najma mlade dievcata. Nie som proti bikini fitness. Je to krasny sport, ked sa robi s rozumom. Len tak, ako nemoze byt kazdy z nas elitny sprinter, nemoze byt kazda z nas elitna fitneska. Vzhladom na moje zdravotne problémy v minulosti a mozno aj vzhladom na moj vek sa na tieto veci pozeram triezvo. Pre mna je moje zdravie a zdravie mojich klientov na prvom mieste, daleko pred dakym ‚pekacom buchiet“ na bruchu. Aj ked ten sa mi samozrejme paci. Ale svoje stastie na nom nezakladam. Bikini fitness prinieslo vela dobrého, ale zo skusenosti z mailov, ktore dostavam aj mnohe poslapane sebavedomia a ponicene zdravie. Mozno idem trosku proti prudu, snazim sa prave zenam (aj muzom) ukazat, ze byt fit nie je iba o tom, mat co najmenej tuku, ale ze je to hlavne o tom, mat silne a zdrave telo, ze sa treba akceptovat a sam seba si vazit aj s faldikmi (ved aj ja sama mam), a ze fitness nie je o extremoch, ale o zdravom balance v stravovani a treningu. Pretoze pre mna sice na podiu krasne, ale v skutocnosti dehydrovane, vysilene a unavene telo, ma od skutocnej podstaty fitness velmi daleko. Samozrejme, opakujem, su stastne duse, ktore nemusia zachadzat do drastických extremov, a v ich pripade som velky fanusik tohto.

Neuvažovala jsi ty sama o tom, že by ses někdy vrhla na soutěžení? 
Absolutne nie.

U Vás na Slovensku máte spoustu profesionálek jako např. Nikola Weiterová, Míša Brutenič, Denča Lipovská, Verča Guľášová, Olívia Pohanková… Znáš se s nimi? Fandíš jim na soutěžích i ze zahraničí? :-)
Niektore kocky poznam, ine nie. A samozrejme, drzim palce vsetkym. :-)

 


Když se vrátím zpět ke cvičení. Jaké partie cvičíš nejraději, a které jsou naopak tvými méně oblíbenými?
Bavi ma vsetko. Vzdy nieco ine uprednostnujem, ale to sa meni. Momentalne uz pol roka si strasne vychutnavam nohy.

Upřednostňuješ spíše kardio nebo HIITy? A proč?
Klasicke kardio nerobim. HIIT robim 2-3x tyzdenne. Je energeticky narocnejsi ako klasicke kardio, omnoho zabavnejsi a nenastava pri nom taka rychla adaptacia organizmu ako pri beznom kardiu. Omnoho viac tiez pozitivne ovplyvnuje metabolizmus. Ja som za HIIT. Avsak aj klasicke kardio ma svoj cas a priestor. Uz davno vsak nie v mojom treningu.

Spousta lidí si neví rady s potréninkovými jídly. Existuje hromada článků a hromada doporučení, ale každý říká něco jiného. Jak to máš s jídlem po tréninku ty? Co si nejčastěji dopřáváš?
U mna je potreningove jedlo vlastne prve jedlo dna, a teda obed. A jem vtedy vsetko - bielkoviny, tuky aj sacharidy. Spravne potreningove jedlo ma obsahovat toto vsetko.

Nevím, zda jsi postřehla fakt, že hodně lidí se bojí tuků v jídle (obzvlášť lidé, co mají sestaveny fitness jídelníčky). Já sama jsem s tím měla velký problém, než jsem pochopila, že existují tuky zdravé a nezdravé. Co radíš ty svým klientům? Držíš se toho, že fitness jídelníček by měl být omezen na minimum tuků (tzn. nesmažit maso na oleji, jíst odtučněné výrobky apod.), nebo svým klientům dopřáváš přiměřenou dávku zdravých tuků a netýráš je masem na vodě? :-)
Absolutne nesuhlasim s tym, ze v strave ma byt minimum tukov. Je to hlupost a kto to tvrdi, ten zial vela o ludskom tele nevie. Tuky v strave potrebujeme. Bez nich sa nam nebudu dobre vstřebávat vitaminy A, D, E a K, ktore su rozpustne iba v tuku, bez nich nam nebude spravne fungovat nervova sustave, a bez nich si rozhadzeme hormonalnu hladinu. U zien by nemali tuky v strave klesnut pod 50g denne (hovorim o priemernej zene). Zaroven - nedostatok tuku v potrave moze sposobit, laicky povedane, prepnutie tela do tzv. usporného rezimu, inymi slovami krizoveho rezimu, a tym spomalit samotne chudnutie. Tuky v strave su dolezite. Je vsak velmi dolezite vyberat si tie spravne.

Evi, závěrem bych tě chtěla poprosit o nějaké motto, citát, heslo, kterého se ty v životě držíš, které tě dokáže nakopnout a zvednout ze země ve chvíli, kdy máš pocit, že klesáš na dno. Stejně tak bych ti chtěla moc poděkovat za tvůj čas a doufám, že i nadále budeš tou skvělou ženou, která je inspirací pro tisíce lidí, kteří tě sledují na nejrůznějších sociálních sítích. Buď stále tak úžasně pozitivní jako doposud! :-)
Hmm.... citat alebo motto... to je tazko, tych je mnoho, co sa mi pacia, a co ma nakopnu. Nemam jedno konkretne oblubene. Na ruke mam vytetovane slovo BELIEVE (ver), a myslim, ze pre mna to hovori vsetko. Vzdy verte v seba, vo svoje sny, v dobro a v silu vasich myslienok. Pretoze to, comu verite, to sa zhmotni. Svoj zivot mame vo svojich rukách.
Dakujem aj ja za krasny a velmi mily rozhovor. :-) Evka




PS: Já Evču naprosto žeru. Čtu každý její příspěvek na Facebooku, Instagramu, zhlédnu každé video na YouTube. Beru si k srdci její rady a úvahy, kterými všechny nadšené fanoušky zásobuje. Rozplývám se u jejích fotek, ať už z posilovny nebo z běžného života. Je pro mě obrovskou inspirací a pronikla mi do života tak rychle, že jsem si to ani nestihla pořádně uvědomit. Patří ji obrovské ĎAKUJEM :-) za všechnu tu dávku inspirace a motivace. A pokud mě někdo dokáže pořádně nakopnout ve chvílích, kdy sama o sobě pochybuji, pak je to tato slovenská kočka! ♥

Zároveň vám zde přikládám Evčino první video Ako mat sam seba rad. Nevím, jak to cítíte vy, ale já kdykoliv Evču slyším promluvit a vidím ji na obrazovce, mám najednou lepší náladu. Cítím, jak z ní čiší energie, to dobro a pochopení. Naneštěstí ji neznám osobně, ale dobrý člověk se zkrátka pozná, víte, jak to myslím. :-) Navíc tak přirozeně hezký projev jsem už dlouho u nikoho neviděla. :-) Určitě se nezapomeňte mrknout, 18 minutek Evčiného povídání uteče jako nic, a třeba vám otevře oči, mysl i srdce. Každé její slovo má něco do sebe, alespoň já to tak vnímám.


 

10 komentářů:

  1. Evča je teda skvělá. Já ji dříve znala jen běžně, že jsem ji zahlédla u někoho na Fb, ale nevěnovala jsem ji pozornost, ale po přečtení tohoto rozhovoru si mne získala hned třemi věcmi. Jednou z nich je přerušovaný půst, já také na něj nedám dopustit, to je prostě bomba metoda. Dále je mi velmi sympatické, že tak otevřeně mluví o insulinové rezistenci, nejsem si vědoma, kdo by tady kdy takto o tom mluvil a ještě šel příkladem ostatním, to mi vzalo doslova dech... a třetí věc, že se necpe do soutěží. Já soutěže nijak nekritizuji a určitě je za tím spousta práce, ale v mnoha případech z toho jako amatér cítím to, o čem Evča píše, jsem ráda, že mi to potvrdila a že se mi jen něco nezdálo. Nikam se necpi Evi, jsi nádherná baba, na můj vkus jsi naprosto akorát, tím tě nechci urazit, že by tomu něco chybělo, naopak, je to top!!!
    Kriss, díky za rozhovor :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja Evu sledujem už strašne dlho a je mi veľmi veľmi sympatická. Podľa mňa je skvelou inšpiráciou a dokáže ľudí motivovať a ukázať im správny smer čo sa týka stravovania a aj cvičenia :) Ja veľmi oceňujem to, že je asi jediná ktorá papá ako normálny bežný človek oproti fitnesskám ktoré okrem nej sledujem. Jej slová dokážu povzbudiť a je veľmi veľmi ochotná a zlatá, pretože raz som jej dokonca písala a ona mi hneď odpísala a ochotne poradila :) Aj na videách pôsobí strašne milo, skromne a podobne ako hore spomenula Kika, je sympatické že sa netlačí do tých súťaží čo je teraz veľmi rozšírené, hoci by na to mala. Rozhovor sa mi veľmi páči a skvelo si ho spracovala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Evcu jsem narazila nedávno a hned se do jejího účtu na instagramu zamilovala! Takže tímhle rozhovorem jsi mi udělala obrovskou radost. Evička je neuvěřitelně sympatická,líbí se mi její přístup k fitness i životu. A ze se nesnaží za každou cenu soutěžit,jak je to teď všude vidět. Je inspirací v cestě za zdravým a vyváženým životem:)

    OdpovědětVymazat
  4. Já ji sleduju už delší dobu a hrozně se mi líbí její optimismus a zdravý pohled na věc, super rozhovor ;)

    OdpovědětVymazat
  5. je len málo takých úžasných, pozitívnych, energických ľudí ako je Evka..na nič sa nehrá, za nič sa neskrýva :) to si na nej veľmi cením. Mám od nej pozreté každé video, niektoré aj viackrát.. Evi, ďakujeme za všetok tvoj čas a za to, že nás "učíš" byť šťastný vo svojom tele :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nejmilejší a nejpozitivnější fitness bloggerka, kterou znám :) Super rozhovor

    OdpovědětVymazat
  7. Skvely rozhovor, prosim, kdyz budes mit cas, pokracuj v nich, vetsinou to jsou moje nejoblibenejsi clanky a treba diky tomuhle jsem i objevila novou fitnessku se zdravym a rekla bych i spravnym pohledem na vec :)

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný rozhovor! Líbí se mi sestavení otázek. Jde vidět, že ses nad každou zamyslela a člověk se tak o Evči dozví právě to, co ikdyž ji pravidelně sleduje, neví. Vážně super! Evču taky sleduju a miluju její přístup. Líbí se mi, jak napsala, že fitness tělo je hezké na pohled, ale ve skutečnosti to může být doslova týrání.

    OdpovědětVymazat
  9. Je naozaj krásna ♥ Tuším ju odoberám aj na Facebooku :)

    OdpovědětVymazat
  10. Evku neskutečně miluju. Už nějaký ten měsíc ji odebírám jak na FB, tak i na instagramu. Hltám každé její slovo či fotku. Je to opravdu úžasný člověk :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)