pondělí 6. října 2014

* Performance training: La Femme


Určitě velmi dobře znáte ten okamžik, kdy stojíte na místě a nevíte kudy kam. Já osobně se v tomto bodu nacházela nějaký ten pátek, kdy už jsem si naprosto nevěděla rady, jaký trénink cvičit, jak si jednotlivé tréninky rozdělit do týdne, jestli se orientovat podle partií, nebo se pustit do full body tréninků. Zda si mám prostě sestavit trénink dle sebe nebo si nějaký vyhledat na internetu nebo si snad nechat od někoho nějaký speciální trénink sestavit. A v této chvíli jakoby mě osvítilo. Vzpomněla jsem si na Adama a jeho performance tréninky. Chvilku jsem váhala (vlastně to bylo několik týdnů), ale nakonec přišel onen okamžik, kdy jsem zaplatila a čekala, co mi přijde do e-mailové schránky.

Když tréninkový protokol přišel, div jsem se nezbláznila radostí. Jsem člověk, který se umí radovat i z maličkostí, takže taková věc pro mě byla prostě nezapomenutelným zážitkem. Ještě víc jsem se z protokolu těšila, když jsem si pročítala jeden cvik za druhým, jeden trénink za druhým, až jsem zhltla celý plán na 12 týdnů. Bezva, 3 měsíce nebudu muset nic vymýšlet, na 3 měsíce mám vystaráno.

Abych byla zcela upřímná, do té doby jsem se příliš nevěnovala HIITům ani kardiu. Vlastně jsem si vždycky vlezla jen k činkám, ať už jednoručkám nebo velké čince, občas jsem hupsla na nějaký ten stroj, ale vše bylo v takovém přiměřeném tempu. Zkrátka rozhodně jsem se nepředřela a málokdy jsem odcházela zpocená. Toto se ovšem s nastolením Adamova tréninku La Femme (tedy speciálního performance tréninku pro ženy, kdy je kladen důraz především na silovou vytrvalost, aby tělo více pálilo tuky) razantně změnilo.

První trénink jsem přežila tak tak. Nebudu zastírat, že jsem se pěkně zadýchala už při pouhé rozcvičce. Nic náročného to nebylo, jen takové lehké hopsání a dynamické protahování, nicméně i to byla pro mě, takřka jakoukoliv aerobní činností nepolíbenou, pořádná nakládačka. Po dokončení posledního cviku jsem si spokojeně sedla na podložku a protahovala se. Odfukovala jsem snad ještě o deset minut později ve sprše. :))

Možná si myslíte, že se jedná o nějakou nelidskost, nebo taky dost možná spekulujete nad tím, že se nebude jednat o žádnou výjimečnost, že to prostě bude nějaký trénink, na který jste již dávno zvyklí. Víte, možná, že máte pravdu. Nepovažuji tyto tréninky za něco kdo ví jak speciálního, ale rozhodně za něco účinného a povedeného! Moc jsem si performance tréninky oblíbila, i když jsem začala nejdříve u ženského protokolu, který se třeba mnohým může zdát lehoučký (vězte, že zdání klame).

Každý můj trénink začíná rozcvičkou, jak jsem již zmínila. Neobjeví se  tam snad žádný cvik, který byste neznali. Samé hopsání a poskakování, to dá rozum. Tělo se musí nejdříve pořádně zahřát. Ještě před tím, než přejdu k samotnému tréninku, se řádné protáhnu, bez toho nedám ani ránu. Upřímně vlastně moc nechápu lidi, co se nezahřívají ani neprotahují, ale rovnou si to namíří k činkám. Asi mám v sobě nějaký ten pud sebezáchovy, protože takto bych to já dělat nemohla.
Můj trénink se většinou dělí na 3 části, všechny cviky jezdím v supersériích (tzn. ihned bez jakékoliv přestávky po sobě). Počet sérií a opakování se mi mění každý týden, abych dělala neustálé pokroky. Mám dva typy tréninků - jeden je více zaměřen na spodní část těla, druhý zas na vrchní. Nicméně po každém tréninku mě šíleně bolí nohy a zadek. :)) Ale znáte to, co bolí, to sílí, a tak já to mám ráda!
Nejčastěji cvičím s jednoručkami, ale objevují se i cviky s vlastní váhou, ať už obyčejné angličáky nebo třeba dřepy, které mi v hojném počtu dají zabrat i tak. Najdou se dny, kdy se mi naskládá téměř 100 dřepů, a to už téměř naříkám. Ale víte co? Já přeci trénink nohou a všeobecně spodní části těla zbožňuji! :))
V rámci každého tréninku tedy cvičím silově, druhá část je většinou na bázi HIITu, kdy si dávám takové mini kruhové tréninky (x počet cviků, x počet opakování, x počet kol). Závěr vždy patří bříšku.




Performance training: La Femme je protokolem na 3 měsíce, což znamená, že první třetinu již mám téměř za sebou. Zatím to byly cviky poměrně začátečnické, i když i tak mi daly pořádně zabrat. Postupem času a postupem tréninkových týdnů budu přistupovat ke stále náročnějším cvikům, jejichž technika pro mě jistě ještě bude oříškem. Už teď si občas některý z těch, co mě čekají, jen tak letmo vyzkouším. A neuvěřitelně se těším, až přijde onen týden, kdy jej pojedu naplno. :))
Tento tréninkový protokol je náročný hlavně v tom, že jedete opravdu v tempu. Je důležité mít minimální přestávky (jen dle vašich potřeb), příliš se nezdržovat posedáváním na lavičce nebo popíjením vody, ale makat opravdu, co to jen půjde. Přiznávám se, že občas se zadrhnu, nebo prostě zapomenu, že si tam nemám vysedávat (holt zvyk z dřívějška :)), ale to se všechno vypiluje. Rozhodně se nepřeceňuji, a když potřebuji přestávku, tak si ji udělám. Nehroutím se z toho, když se nevlezu do doporučeného maxima minuty pauzy, ale přetáhnu, protože se mi zrovna špatně dýchá.
Někdy jsem si snažila vzpomenout na tréninky se Zuzkou Light, ale toto se vůbec nedá srovnat. Se Zuzkou to byla ještě brnkačka, tam se hlavně hopsalo s vlastní váhou, sem tam jste chňapli nějakou tu jednoručku nebo jinou zátěž, ale tady makáte s těžkými váhami a do toho ještě skáčete jak laňky.
Performance trénink mi pomáhá překonávat své hranice, jít až za tu hranici nepohodlnosti a bojovat s vlastní leností (protože ta absence kardia/HIITu tam především ze začátku, ale i nyní je hodně znát).
Pokud tedy máte rádi silové tréninky, ale nebaví vás tolik jako dříve, pokud máte chuť si je nějak okořenit, určitě mrkněte na stránky performance tréninku. Vybírat můžete z velkého množství protokolů podle toho, jaké máte cíle. Já osobně chtěla něco na efektivní spalování a zlepšení mé kondice. Protokol La Femme mě vyšel na 900 Kč.

Záměrně nechci zveřejňovat konkrétní tréninky, protože to je přeci ten "recept", který dělá performance tréninky výjimečnými, nicméně snad vám mohu prozradit, že se kromě klasický cviků jako jsou např. nejrůznější dřepy nebo třeba výpady objevují také nejrůznější cviky inspirované crossfitem. Ostatně na jednu takovou ukázku z tréninku se můžete mrknout ve videu výše. :))

Jako malé negativum bych viděla to, že trénink není příliš zaměřován na triceps a biceps. Byla jsem dokonce zvyklá cvičit i více záda. Nicméně protože se považuji za ostřílenou cvičenkyni, není pro mě problém si pár cviků dle mé chuti a nálady přidat.

Od Adama si svůj protokol objednal také přítel, který posiluje již pět let, a je z něj nadšený stejně jako já. :)) Sama jsem ho viděla "v akci" a musím říct, že to vypadá nesmírně náročně, především kvůli zajímavé kombinací cviků, které se také jedou v pořádném tempu.

Proč si Performance training: La Femme objednat?
  • pomůže vám zlepšit kondici
  • naučíte se lépe pracovat s dechem
  • neustále se zlepšujete
  • počet tréninků za týden si zvolíte sami 
  • všechny cviky jsou na názorných fotografiích i videích
  • vždy se pořádně zapotíte
  • ušetříte čas (mně zabere trénink max. 45 minut)
  • velké množství cviků (cvičíte jak s vlastní váhou, tak se zátěží)
  • necvičíte na strojích (já upřímně stroje nesnáším, takže pro mě velké plus)
  • trénink se dá ze začátku cvičit i doma

Máte někdo zkušenosti s performance tréninky?

4 komentáře:

  1. Jsem moc "lakomá" na to, si to objednat doopravdy, ale zní to fantasticky a naprosto chápu tvoje nadšení ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím můžu vědět, jaký je rozdíl mezi performance tréninkem a crossfitem? Cvičím crossfit a princip mi z článku přijde stejný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně se o crossfit příliš nezajímám. Každopádně performance trénink je crossfitem pouze inspirovaný. Jsou v něm totiž kromě toho zařazeny např. prvky ze silové gymnastiky, silového trojboje, vzpírání a dalších sportovních odvětví. :)) Viz tento článek: http://www.performancetraining.cz/performance-training/

      Vymazat
  3. O tomhle slyším teda poprvé :O Vypadá to moc dobře! :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)