čtvrtek 1. května 2014

* Proč je disciplína důležitá?


Nejsem žádný extra odborník na angličtinu, i když si troufám říct, že ji ovládám celkem obstojně natolik, abych si zvládla přeložit články a dost dobře jim porozumět. Upřímně, nesnáším doslovné překlady, a proto když se snažím přenést pointu nějakého článku ze zahraničních stránek na svůj blog, dělám to fikaně, a to tak, abych myšlenku předala, ale bez zbytečných doslovných překladů. A dnes tomu nebude jinak. :)) Na stránkách Zuzky Light mě naprosto uchvátil její nejnovější článek, který se týká disciplíny. Zuzka poukazuje na 5 důvodů, proč je disciplína dobrá věc. A já se vám tak nějak dle svých schopností pokusím její článek přetlumočit. :)) Protože tlumočení není nikdy doslovné, a tak já to mám ráda. :))

Disciplína by především neměla být vnímána jako negativní věc. Možná, že si vybavíte všechny zákazy a příkazy ve školním řádu nebo také řvoucího nadřízeného, který úkoluje vojáky a dává jim povely, nebo třeba vaše rodiče, kteří vám určovali kde jaká pravdila. Ve skutečnosti je však disciplína to, co nám umožňuje mít nad sebou samými kontrolu. Díky disciplíně můžeme být úspěšní.
 
Buďte upřímní, ale nemějte výčitky
Ze všeho nejdůležitější je si uvědomit, že disciplína není o tom, že si budeme vyčítat každou chybu, kterou uděláme na cestě ke svému cíli, nebo že se na sebe budeme zlobit, když zrovna nebudeme dost motivovaní k tréninkům či dodržování našeho stravovacího plánu. Disciplína je o tom, že sami sebe budeme podporovat, nikoliv se srážet na kolena. Vždy mějte na paměti, že na sebe nesmíte být až moc přísní. Buďte k sobě shovívaví a milí. 

Pozitivita
Je pochopitelné, že pokud chcete dosáhnout nějakých cílů, musíte být na sebe přísnější a udržovat disciplínu. Disciplína je však také o pozitivitě, kterou čerpáme z našich úspěchů. Jen si vzpomeňte, jaké to je, když jste dosáhli svého vysněného cíle. Každého člověka takové události nabíjí pozitivní energií, není tomu tak? :)) Je to krásný pocit, když si stanovíme cíle, kterých se nám následně podaří dosáhnout.

Buďte trpěliví, nespěchejte
Sama jsem, co se mých vytyčených cílů týče, netrpělivá jak malé dítě. Nejraději bych měla všechno hned. Když je člověk motivovaný a má nějaké své cíle, občas příliš spěchá a tlačí na pilu. Najednou stále spěcháme a spěcháme a chceme příliš mnoho. A nejlépe hned. Často se taková věc stává začátečníkům, kteří se rozhodnou se sebou něco dělat, a proto makají třeba každý den, ale nadšení brzy opadne. Proč? Protože příliš spěchají a očekávají, že výsledky se dostaví hned. Málokdo si však uvědomuje, že je to běh na dlouhou trať. Proto je mnohem lepší udržovat si nějaké ideální tempo a stálou důslednost. Fitness je v podstatě založeno na rovnováze, kterou je třeba neustále udržovat. Myslím, že do tohoto odstavce dokonale zapadne citát "Trpělivost přináší růže."

Důslednost
Společně s trpělivostí je důslednost klíčovým prvkem disciplíny. Vypracujte si své tréninkové plány. Používejte kalendář nebo aplikaci ve vašem telefonu. Někdy třeba nebudete mít na cvičení náladu, nebude se vám chtít, ale víte co? Ten pocit, kdy se i přesto donutíte, protože víte, že to děláte pro sebe, je zkrátka k nezaplacení. Vyhraďte si klidně i přesný čas, kdy se cvičení budete věnovat, a snažte se ho dodržet. To vás naučí důslednosti.

Nenechte se ovlivnit svými emocemi
Každý z nás má někdy špatný den. Dost možná, že ty dny máte častěji, než je zdrávo. Nicméně ani tehdy to nevzdávejte. Berte to jako součást života, jako věc, kterou nemůžete až tolik ovlivnit. Někdy se vám den zhroutí jako domeček z karet, aniž byste si stihli uvědomit, proč vlastně. Na druhou stranu většina z nás je tak disciplinovaná, že i přes špatnou náladu ráno vstane a jde do práce. Snažte se proto svůj stravovací plán a cvičení brát stejně, jako samozřejmost, kterou denně vykonáváte bez jakéhokoliv zaváhání. Uvědomte si, že cvičení je vlastně důležitá část vás samotných. Cvičíte, protože to pozitivně ovlivňuje vaši psychickou i fyzickou pohodu. Hoďte své negativní emoce hodit za hlavu, nebo pokud vám to pomáhá, soustřeďte se na ně právě při tréninku, kdy vám mohou pomoci k lepším výkonům.



11 komentářů:

  1. Mám na disciplínu stejný názor, není to něco, co mi škodí, ale něco, co mi naopak pomáhá být šťastnější, zdravější a spokojenější člověk! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych vše chtěla ihned, ale práce a sport mě naučil, že se vyplatí počkat. Výsledky se dostavili u mě například až po půl roce posilování... Uź jsem se chtěla vyprdnout na vše ale vydržela jsem :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Amen, článek, který mluví za vše! :) Pěkně Kriss ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Bomba článek, mluví fakt za vše :) ! Já si vždycky stanovím nějaký cíl a mám radost když mi to jde. Pak příjde něco čím si to pokazím a cítím se hrozně, jako by to už vůbec nemělo cenu :-( Je to hrozné, člověk si musí jít prostě za svým a nenechat se jen tak každou pitomostí nechat vyvést :-)

    OdpovědětVymazat
  5. hezky jsi to sepsala. ve všech bodech jsem se našla, že si věci vyčítám, ikdybych neměla, že se nechávám ovlivnit emocemi.. musím na tom zapracovat!

    OdpovědětVymazat
  6. Já se někdy nechám ovlivnit emocemi, což mě dost sere, ale snažím se aplikovat editační cvičení, takže je to lepší :-) Přeložila si to náhodou moc hezky:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný článek! To si snad vytisknu a někam pověsím :))

    OdpovědětVymazat
  8. Já si třeba myslím, že disciplína je důležitá hlavně v počátcích nějaké změny. Protože pak už se vše automazizuje a je z toho zvyk. Třeba si teď ani neuvědomuju, že by byla možnost nejít do fitka atp. :D

    http://2toughchicks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)