pátek 16. května 2014

* Pravda o kokosovém oleji


Četla jsem hodně názorů, hodně připomínek i hodně článků o kokosovém oleji. Pravda je taková, že i když je podle některých příliš tučný, a i když obsahuje nasycené tuky, řadí se mezi tzv. superpotraviny. Je to jeden z nejlepších olejů na světě (a ano, skutečně si to troufám napsat :)). Má širokou škálu využití, můžete si ho přidat do pokrmů, udělat si z něho masku na vlasy, nebo ho použít jako balzám na pleť. Účelem tohoto článku je představit potravinu, kterou já sama používám, a přiblížit vám informace o ní.

Kokosový olej se vyrábí z kokosových ořechů, které byly dlouhý čas hlavním zdrojem živin v tropických oblastech. Je tepelně stálý, díky čemuž se hodí i na vaření. Velmi pomalu oxiduje, nežlukne a má životnost i dva roky.

Kokos jako takový má velký přínos pro naše zdraví. Obsahuje hodně vlákniny, je v něm obsaženo hodně výživných látek a jeho olej působí jako zdroj živin a lék. Díky hromadě benefitů se řadí mezi nejzdravější oleje vůbec, přestože má poměrně vysoký obsah nasycených tuků (díky tomu byl dokonce zcela neprávem zařazen mezi nezdravé potraviny). Z nasyceného tuku v kokosu si nemusíte dělat hlavu, protože naše tělo kvalitní tuky v rozumném množství potřebuje. Tuky jsou totiž pro naše tělo zcela nezbytné. 

Kokosový olej má převážně střední řetězec atomů uhlíku (MCFA), čímž se odlišuje od dlouhého řetězce (LCFA) z běžných jídel (tuky z mléka, vajec, masa i rostlinných olejů). Mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji (tzv. triglyceridy) jsou výjimečné kvůli tomu, že jsou velmi dobře stravitelné, slouží jako zdroj energie, neukládají se jako tuk v našem těle a nemají negativní dopad na cholesterol. Tyto kyseliny navíc mají schopnost snížit riziko srdečných chorob a arteriosklerózy. MCFA je obsaženo jen v malém množství potravin, a proto je kokosový olej jedním z nejlepších olejů. 

Dalším pozitivem kokosového leje je kyselina laurová, která vytváří tzv. monolaurin, což je sloučenina, která ničí viry, bakterie, plísně a jiné parazity v našem těle. Monolaurin také ničí sexuálně přenosné bakterie, kvasinku bílou, atletickou nohu, spálničky, chřipku, hepatitidu C a dokonce i HIV. Kyselina laurová je netoxická, a je tak lepší variantou léků proti plísním a bakteriím. Monolaurin však v těle nemůže vzniknout bez kyseliny laurové, jejímž dalším zdrojem je mateřské mléko. Díky tomu jsou kojené děti odolnější vůči infekcím.




Jeho blahodárné učinky potvrzuje tedy fakt, že je vhodné ho přidávat do stravy i dětem. U mininek, jejichž strava obsahuje kokosový olej, dochází k lepší využitelnosti vápníku, hořčíku a aminokyselin. Krom toho lidé, kteří jedí kokosový olej, mívají jen výjimečně problémy s osteoporózou (což mi připomíná fakt, že by to byl bezvadný dárek pro mou babičku, která osteoporózou trpí :)).

V kokosovém oleji jsou rovněž obsaženy polygenoly, díky kterým má velmi typické aroma. Zároveň obsahuje vitamín E, který je důležitým antioxidantem. Pozitivně působí na oběh, podporuje cirkulaci krve, působí jako prevence proti nemocím srdce, pomáhá při léčbě ekzémů a jiným kožním nemocem, působí protizánětlivě. 

Kokosový olej tak kromě vaření můžete využít i mimo kuchyni, např. na pleť, tělo či vlasy. Je rovněž pomocníkem při hubnutí a boji s celulitidou. Je ideální při masírování, protože hydratuje. Je vhodný také pro lidi s velmi citlivou pokožkou. Kokosový olej podporuje trávení a správnou činnost metabolismu.

Zde ještě několik zajímavostí v bodech:

+  vhodný na utěšení plačících dětí - natře se na spánky a masíruje prsty
+  pomůže se zažloutlými zuby, protože má silné bělicí účinky
+  zesvětluje pigmentové skvrny na pokožce
+  zabraňuje vzniku strií při těhotenství
+  skvělým pomocníkem na suché a popraskané rty
+  v kombinaci s jablečným octem je zabijákem vší ve vlasech
+  ideální pro těhotné a kojící ženy 
+  smícháním kokosového oleje a chia semínek lze vytvořit výborný životabudič
+  proti nachlazení smíchejte lžíci kokosového oleje s horkým čajem
+  hojí čerstvé popáleniny
+  odhání komáry
+  zlepšuje kvalitu spánku
+  léčí afty
+  zlepšuje činnost mozku
+  pomůže při problémy s močovým měchýřem a prochladnutím
+  zmírňuje opary
+  působí jako přírodní antibiotikum
+  tlumí bolesti břicha v období menstruace
+  a další...

Já osobně kokosový olej (značky Rapunzel) používám jako součást své stravy a musím říct, že jako velká milovnice kokosou jsem prostě pokaždé v sedmém nebi. Plácnu ho jen tak na pánev a smažím na něm maso, je také součástí mého avokádového pudinku, někdy si ho jen tak rozetřu na ruky, jindy ho zase zobu jen tak lžičkou. Miluji kokosovou vůni i chuť, takže bych jej mohla jíst klidně od rána do večera. :))
Jako přípravek na pleť či vlasy jsem ho prozatím nepoužila, ale určitě si nějakou masku, peeling apod. zkusím udělat.



Jaké zkušenosti s kokosovým olejem máte vy?

---
Zdroje:

25 komentářů:

  1. ten je prostě na všechno! já si z něj dělám balzámy na vlasy, smažím na něm lívanečky a dělám z něj domácí čoko (s medem a kakaem) ononom! btw krásný design :)

    OdpovědětVymazat
  2. tolik skvělých účinků?! božíí!:) nedávno jsem viděla na jednom slevovém portále akci na kokosák za 100 Kč (http://www.zbozomat.cz/bio-panensky-kokosovy-olej-200-ml-skvely-na-vareni-peceni-i-peci-o-telo-a-vlasy), ae nevím jak je na tom s kvalitou :/

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělej příspěvek! Díky za nové informace :-) Já ho plánuji mazat na jizvu, až mi budou vyřezávat mateřské znaménko za měsíc, prý je na to také super, tak uvidíme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej potom vědět, jestli to zafungovalo. :)) Já to ještě takto nemám odzkoušené, ale také hodlám experimentovat, aby se mi tady ty informace potvrdily. :))

      Vymazat
  4. Kokosový olej jsem nedávno koupila poprvé a nemůžu si ho vynachválit - ta skvělá vůně :-) Je to za mě nej olej, i když ho používám jen chvilku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můžu se zeptat kde se dá koupit- běžně nebo jen ve specializovaných prodejnách? Děkuji

      Vymazat
    2. Dá se koupit normálně v obchodech se zdravou výživou nebo v DMku. Možná ho mají i v supermarketech, ale tím si nejsem jistá.

      Vymazat
    3. děkuji:-)..zkusím DM

      Vymazat
  5. Ozkoušeno i jako zázrak v oblasti intimní. ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. toto som chcela napísať :))))))) presne, už by som z domácnosti nepustila, ani z postele :)))))

      Vymazat
  6. Je nejlepší :-) Je skvělý na vlasy - jsou po něm takové krásně hladké, jemné - ale nutno ho z vlasů po 30 minutách smýt aspoň na dvakrát, jinak zmastí hodně vlasy. No a teď jsem si s ním začala bělit zuby a taky ho používám občas na holení noh a tak :-D No samozřejme v kuchyňi jo a na afty a opary, kterýma jsem dřívě trpěla jak čert. Takže doporučuji a děkují za skvělý článek !! Byl potřeba Kristýnko :-) <3

    OdpovědětVymazat
  7. Kokosový olej je boží! zbožňuji ho ! super článek!

    OdpovědětVymazat
  8. Je úžasný hlavně na pečení, krásně provoní celý dům. Jsem ráda za tenhle článek a ujasnění. Škoda jen, že je tak drahý.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc děkuji za obsáhlý článek! Hned si ho ukládám, chci se to naučit nazpaměť :D

    Kokosový olej miluji a teď ještě víc!

    OdpovědětVymazat
  10. Diky moc za tenhle článek :) koupila jsem si kilovku a nic nepotesi víc, než oda na věc, se kterou momentálně trochu nevim co dělat. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Kokosový olej naprosto zbožňuju, i když si ho kvůli vyšší ceně nemůžu dopřávat moc často (taky s ním náležitě šetřím), ale sama jsem ani netušila, čím vším je prospěšný! :)) Určitě super článek a super dozvědět se zase něco navíc .. :)) Já si ho dávám i na pleť a od té doby se mi výrazně zlepšila kvalita pleti .. :))

    gettingfit.blog.czz

    OdpovědětVymazat
  12. Nedám na něj dopustit! SKvělý článek s mnoha informacemi, které jsem ani nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  13. Super článek, konečně (snad) vím, jak to s ním doopravdy je a dám mu šanci :))*

    OdpovědětVymazat
  14. Kokosák miluju, je to senza dochucení na zeleninu a maso. To že někdo říká, že není zdraví jde mimo mě, osobně si myslím, že vše co je z přírody co nejméně procesované (virgin), tak je zdravé a basta :)

    OdpovědětVymazat
  15. Zaujalo mě to: zlepšuje činnost mozku, škoda, že to nemůžu brát doslova :D Jinak se na něj už hodně dlouho chystááám! :-))

    OdpovědětVymazat
  16. Velmi mi pomohl s keratosis pilaris tkž ho uctívám kde můžu:) ale na lytka mi nestaci-ty mam na druhy den suché,jinak super..i lupénku se lepší:)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak já ho používám do sladkých dezertů (a např. ledové čokolády), maso jsem na něm snad ještě nesmažila :D Je fakt, že na vlasy a kůži je super. Což mi připomíná, že jdu dneska doplnit zásoby, abych mohla zklidnit suchou kůži na hlavě :)

    OdpovědětVymazat
  18. Já ho mám teď neordinované celkem velké množství, takže si tohle ráda přečtu, děkuju za zajímavý článek! ;)

    OdpovědětVymazat
  19. kokosový olej rozhodně ano, ale jen za studena lsovaný :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)