neděle 11. května 2014

* Moje BIO pochoutky


Když je venku tak ošklivě, třeba budete mít náladu na malou inspiraci. Dnes mám pro vás totiž tip na jednu supr kuchařku, podle které si zvládnete vytvořit báječná jídla. Přestože v názvu knížky je obsaženo ono tolik populární slůvko bio, věřte, že připravit tyto pokrmy dokážete i bez drahých bio produktů, takže nevěšte hlavu, že je to jen kuchařka pro ty, kteří nakupují bio potraviny. To rozhodně ne. A navíc, tato knížka je důkazem toho, že vařit se dá nejen zdravě, ale také chutně! Už jen když si listuji všemi těmi dobrotami, se mi sbíhají sliny. Bohužel jsem ještě nestihla nic ukuchtit podle receptíků, ale na některé mňamky už mám pořádný zálusk. :)) Tak co, mrkneme dovnitř? :))

Autory knihy Moje BIO pochoutky jsou Zdeňka Kolláriková a Ing. Ivan Mach, Csc., kteří si pro čtenáře připravili hned 50 receptů od polévek, přes pomazánky, saláty, bezmasá i masná jídla až po dezerty a nápoje. Přesně v  takovém pořadí je sestaven obsah této kuchařky, ve které najdete spoustu inspirace. Kniha byla uvedena do prodeje vydavatelstvím Grada Publishing v roce 2013, ale v tom letošním bylo třeba dotisknout další výtisky.

Co vám kniha může nabídnout?
Samo sebou, že hromadu receptů, a to krásnou kulatou padesátku. V úvodu je vyprávění o jídle jako takovém, čtenářům je představenou jakési desatero, kterého se doporučují autoři držet. Nákupní seznam doporučených potravin bohatých na živiny považuji za bezva vychytávku, protože někomu může ušetřit práci. V tomto seznamu objevíte z těch klasických a snadno dostupných potravin, které často v kuchyni využíváme, např. bulgur, kuskus, quinou, těstoviny, fazole, čočku, cibuli, houby, avokádo, švestky, maso, ryby, vejce, olivový olej a další. Pro ty, kteří mají rádi přehled o tom, co jedí, se bude hodit tabulka nutričních hodnot vybraných ingrediencí, které objevíte v receptech. Své místo zde tak má např. agáve sirup, cizrna, datle, chia semínka, kardamon, kokosové mléko a další.

Jakmile se prokoušete srozumitelným a moc hezky napsaným úvodem, vpadnete rovnou do první kategorie polévek, kde si můžete vybrat ze zajímavých dvanácti receptů. Jeden lepší jak druhý, to mi věřte. :)) Následují pomazánky z tofu, s červenou čočkou či z kešu oříšků. Je libo salátek? Vybírat můžete z bramborového, celerového nebo třeba ukuchtit prima salátovou zálivku. Pro hladové krky se pak nabízí hlavní jídla. Co si dáte - kroupy s tempehem a pickles, pohankovo-šmakounové placičky s polentou, nebo sáhnete po fláku masa v podobě kuřecího v kokosovém mléku? :)) Že ještě nemáte dost? Sladká tečka na závěr (spíše skoro závěr, protože to na úplný konec musíme něčím dobrým spláchnout) rozhodně nesmí chybět! Přijít vhod tak může špaldovo-ovesná bábovka s pekanovými ořechy, nebo byste raději pochroupali pár cookies sušenek s ovesnými vločkami? Pro gurmány tu mám ještě cupcaky s čajem matcha.  Věřte, že receptů na sladké mňamky je v této kuchařce více než dost. A nejraději bych si je udělala všechny najednou. A samozřejmě taky všechny snědla na posezení. Tak! Co, napapaní? :)) Pojďme to zapít mandlovým nápojem. Nebo byste raději čaj matcha? Nevím, jak vy, ale takové menu mě vážně láká! Jedna dobrota vedle druhé. Servírujte už někdo. :P




A protože nebudu suchar, nechám vám tady pár receptů pro inspiraci. To jako dík, že jste došli až na konec tohoto článku.  To je docela fér, ne? :)) Tak tady jsou tři recepty, které mě zaujaly (i když jich je krapet víc, všechny se mi přepisovat nechtěly :)).

••••••••••

Pomazánka raw z oříšků kešu

100 g bio oříšků kešu
1 mrkev
2 listy pekingského zelí
mořská řasa dulse

Kešu nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme 2 hodiny namáčet. Než kešu vsypeme do mixéru, vodu je potřeba slít. Přidáme nastrouhanou mrkev a pekingské zelí a mixujeme do krémové konzistence. Na chlebu pomazánku sypeme řasou dulse. Jindy k oříškům můžeme přidat papriku a citronovou šťávu.

••••••••••

Špenátové placičky se semínky chia

2 lžíce semínek chia
200 ml vody
2 hrsti listů čerstvého špenátu
sůl
4 lžíce bio celozrnné špaldové mouky hladké
špaldová krupice na obalení
rýžový olej na smažení
alpský tvaroh
2 lžíce javorového sirupu
2 jablka
vločky dulse

Semínka chia smícháme s polovinou množství vody a necháme odpočinout asi 5 minut. Chia absorbují vodu a vytvoří gel. Listy čerstvého špenátu dobře omyjeme, zbavíme stopek, spaříme na sítu a vložíme do mixéru. Rozmixujeme, přidáme chia, přisypeme mouku, sůl a dobře promícháme. Hustotu řídíme přidáním vody či mouky. Na rozehřátou pánev nalijeme olej, lžící tvoříme placky, obalíme je v krupici a opečeme po obou stranách.

Na náplň si smícháme alpský tvaroh, nastrouhané jablíčko, lžičku javorového sirupu a zasypeme mořskou řasou dulse. Nezvyklá kombinace, ale opravdu chutná.

••••••••••

Koláč s jablky a nepraženým kakaem

5 vajec
120 g třtinového cukru
100 g bio celozrnné špaldové mouky hladké BIOHARMONIE
100 g bio celozrnné špaldové mouky hrubé BIOHARMONIE
2 lžíce jemných ovesných vloček BIOHARMONIE
2 lžičky vinného kamene
300 g strouhaných jablek
3 lžíce nepraženého kakaa Iswari
50 g kakových bobů
citronová kůra
bourbon vanilka
2 lžičky bio skořice
100 g sekaných vlašských ořechů
50 g rozinek
50 g slunečnicových semínek
150 ml bio olivového oleje
200 g čokolády na vaření Vivany

Rozšleháme celá vejce a cukr. Stačí použít i jen vidličku. Vařečkou přimícháme nepražené kakao, citronovou kůru, skořici, vanilku, ořechy, semínka, nastrouhaná jablka a olej. Přidáme mouky s vinným kamenem a vločkami. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme cca 20-35 minut při teplotě 175°C. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázní a pokapeme jí vychladlý koláč. Doporučuji jako první pekařský pokus. Snadná, rychlá příprava, skvělé, dostupné suroviny.

••••••••••

Kdybyste se rozhodli některý receptík vyzkoušet, určitě dejte vědět, jak vám chutnalo. :))




Pro ty, kteří obrací oči jen, když vidí v ingrediencích slovíčko bio, různé názvy značek nebo krapet atypické suroviny, mám jednu radu. Nikde není napsáno, že musíte všechny tyto suroviny použít. S klidem je lze nahradit i jinými značkami, jinými druhy, pokud vám nevyhovují celozrnné mouky, lze použít obyčejné apod. Recepty vám tak mohou sloužit jako inspirace, takže nebojte, že byste museli udělat nákup za několik stovek jen kvůli tomu, abyste si některý z receptů kuchařky Moje BIO pochoutky mohli ukuchtit. To určitě ne. :))

Knihu můžete zakoupit za 199 Kč přímo u vydavatelství Grada Publishing, u které vyšla. Dostupná je také v knihkupectvích.



 

Četli jste tuto knihu? Příp. jakou knihu mi doporučíte vy?

13 komentářů:

  1. Vypadá skvěle, zrovna se po nějaké kuchařce rozhlížím pro inspiraci a tahle se mi moc líbí - hodně fotek, málo textu a málo ingrediencí! Přesně pro mě :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, o knize slyším poprvé:)) Vypadá skvěle:) Já ti bohužel žádnou takovou nedoporučím:( pro mě jsou kuchařkami zahraniční blogy..

    OdpovědětVymazat
  3. Milé překvapení ♥ Kristýno, děkuji za pěkné ohodnocení knížky. Recepty jsou inspirativní a kreativci jistě budou zkoušet různé variace. Ovšem stále platí, že výsledná chuť přímo souvisí s kvalitou použitých surovin. Skoro 10 let připravuji workshopy s ochutnávkami, abych lidi přesvědčila, že kvalita je důležitá, a to nejen pro chuť, ale i pro zdraví. Knížku také prodávají zdravé výživy. Pěkný blog, inspirující motto. Přeji hodně návštěvníků. Zdeňka Kolláriková

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá skvěle - jako milovníkovi kuchařek mi hned zazářila očka :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ta vypadá naprosto bombasticky ! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. já vždycky v knihkupectví prolítnu všechny receptový knížky! je to úžasný

    OdpovědětVymazat
  7. Wow, to vypadá dobře :) Špenátové placky jdu snad hned vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá dobře. Jenže mám problém - já nemám ráda kuchařky, kde polovinu věcí nemám doma :D Takže prozatím zůstávám u těch klasických.

    OdpovědětVymazat
  9. Kuchařky slouží většinou jako inspirace, takže na tuhle taky moc ráda juknu :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá velmi dobře a hlavně přehledně :) a ten výražek z receptů se mi moc líbí, hlavně mě lákají tedy ty placičky :) Ale většinou recepty čerpám spíše z internetu, na kuchařky mě moc neužije)

    OdpovědětVymazat
  11. Vařím podle těchto receptů, všechny jsou skvělé, ale u mě číslo 1 je vánoční štola :-), kdo potřebuje inspiraci, fakt mrkněte...

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to vypada tak zhruba o 100% uzitecneji nez ty "bible" Hanky Michopulu, kde je recept na jahody se smetanou...WTF?
    Takze dik :)
    @S.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)