sobota 5. dubna 2014

* Začínáme s cvičením doma


Dnes mi prominou všichni ti, kteří chodí pravidelně do posilovny nebo do fitness center na vedené lekce, protože jim nedělá problém vystavit své tělo před ostatními. Vím, že je pro mnohé z vás, kteří bojujete se svou váhou, se svou pochroumanou dušičkou, se svou nedůvěrou a třeba také studem, nesmírně obtížné, vylézt někam na plac, kde máte pocit, že na vás všichni kolem zírají. A právě vám, ale i všem ostatním, kteří cvičí rádi v domácím prostředí, je tu dnešní článek. Asi vám život neobrátí vzhůru nohama, dost možná, že se ani nic nového nedozvíte, ale chci myslet i na ty, kteří začínají, potřebují se od něčeho odpíchnout, potřebují základní informace, potřebují si holt dát dohromady, jak tedy s domácím cvičením začít. Protože nic lehčího, než jen zvednout zadek ze židle a zacvičit si třeba v obýváku, už ani není. :))

Ne každému je příjemné hekání ostatních cvičících v posilovně, ne každému je po chuti skupinová lekce za účasti dalších lidí, která v mnohých vyvolává nepříjemné pocity. A nebo patříte ke skupince lidí, která nemá čas trajdat po městě, aby si mohla zajít zacvičit, nebo se vám třeba jen nechce někam chodit, nemáte dostatek financí nebo třeba času. Máte své osobní důvody, ať už jsou jakékoliv, proč nemůžete cvičit mimo domov? Žádný problém. Zde je pár rad, jak na domácí cvičení. :))

Udělejte si svůj koutek na cvičení
Asi první krok, který byste měli učinit, je vytvoření svého cvičebního plácku. Je důležité mít kolem sebe dostatek místa, abyste nebyli při provádění cviků nijak omezováni. Ideální je se zavřít do jakéhokoliv pokoje, kde budete mít na cvičení klid, a kde se budete cítit dobře. Pokud vám vadí společnost rodinných členů, ideální volbou bude váš vlastní pokoj, pokud je dostatečně prostorný. Opět se to odvíjí od toho, jakému konkrétnímu cvičení se chcete věnovat, ale všeobecně si myslím, že i malý prostor se dá dost dobře využít, takže se toho nebojte, a nevykašlete se na cvičení doma jen kvůli tomu zbytečným výmluvám. :)) 
TIP: Abyste si svůj koutek zpříjemnili, dejte si do něj cvičební podložku, veškeré náčiní, které budete při cvičení používat (činky, gumy, pěnové válce, švihadlo a další). Věřte, že do hezky upraveného a spořádaného koutku se budete rádi vracet!

Cvičební DVD
Není nic jednoduššího, než si na internetu vyhledat DVD s cvičebními programy, která si buď můžete zakoupit, nebo zdarma stáhnout přímo do svého počítače. Dnešní technika je takřka všemocná, takže si pak můžete stáhnutý soubor nějakým způsobem přenést až do televize, a cvičit tak např. v obýváku, nebo si trénink zapnout přímo v počítači, a zacvičit si tak v útulném prostředí vašeho pokoje. A vězte, že na takovém místě, kde to moc dobře znáte, kde se zkrátka cítíte dobře, se hned cvičí snáz. A na nepěkné pohledy okolí se můžete vykašlat, tady totiž budete jen vy a cvičení. :))
Stahujete/kupujete samozřejmě dle svých preferencí. Pokud tedy toužíte po plnohodnotné lekci, poohlédněte se po DVD s delšími tréninky, které mají např. 45-90 minut, záleží na tom, jak dobře na tom jste po fyzické stránce, poněvadž ne vše se dá zvládnout napoprvé. Úplní začátečníci nebo také ti, kteří nechtějí u cvičení trávit tolik času, postačí klidně i cvičební programy do 30 minut.
TIP: Asi nejpopulárnější v této kategorii bude Jillian Michaels a Bob Harper, kteří vydali velké množství cvičebních DVD. Stačí si jen vygooglit to, co vám sedne nejvíce. :))




Online videa
Také velmi často využívaná varianta. Ideální je si vybrat na kanálech YouTube to, co se vám bude nejvíce zamlouvat. V tomto případě bych vám mohla doporučit hned několik kanálů, které se těší velké oblíbenosti. Určitě to bude Cassey Ho (která potěší všechny začátečníky svou pozitivní náladu a milým přístupem), dále pak Tara Stiles se svou propracovanou jógou, XHIT Daily, Fitness Blender, Zuzka Light (která je vhodná spíše pro pokročilejší), TheDailyHiit (rovněž vhodný spíše pro pokročilejší), vyzkoušet můžete také kanál BeFit či LivestrongWoman.
TIP: Pokud si budete chtít zacvičit doslova online, jako byste byli přímo na vedené lekci, vyzkoušejte novinku na českém trhu, a to Online Fitness. Ideální volba pro všechny, kteří se z nějakých důvodů do fitness center nemohou dostavit. Měsíční členství stojí pouhých 249 Kč a přihlásit se můžete na jakékoliv lekce dle své volby. Pro více informací mrkněte na oficiální stránky.

Stáhněte si aplikace
Tato možnost je ideální pro všechny vlastníky chytrých telefonů. Pokud tedy takový přístroj vlastníte, neváhejte a nějaké aplikace si do něj stáhněte. Klidně se může stát, že si při procházce venku budete chtít zacvičit, nebo budete na pracovní cestě, školním výletě či kdekoliv jinde, kde nebudete mít k dispozici počítač či jinou elektroniku. Jste odkázáni jen na mobilní telefon? Žádný problém, pokud v něm najdete aplikace schované právě na tyto horší časy a nevšední případy. Po jakých aplikacích sáhnout? Pokud rádi běháte, chodíte či provozujete jiné venkovní aktivity, poté stahujte Runtastic. Jestliže vás užije spíše na posilovací tréninky, vyzkoušejte Fitness Builder, JEFIT, VirtuaGym, Workout Trainer či populární Nike Training Club, který se mi i po designové stránce moc líbí. Aplikací, se kterými si můžete zacvičit prakticky kdekoliv, existuje jistě celá řáda, takže stačí jen trošku zapátrat a zvolit to, co vám bude vyhovovat nejvíce. :))




Inspirujte se v časopisech a knihách
Pokud vám nevyhovuje žádná z předchozích možností, zajděte si do knihovny půjčit pár knih, nebo si skákněte do novinového stánku pro nějaký časopis o cvičení. Věřte, že to může být další skvělou inspirací, jak si cvičení doma zpříjemnit. Osobně jsem začínala se cvičením právě podle magazínu Fitness, kde jsou pravidelně zveřejňovány tréninky, kterým se lze věnovat i doma. Mnohdy ani nepotřebujete žádné náčiní, jediným nástrojem při fyzické aktivitě je vám vaše tělo. A i to vám dá pořádně zabrat! Stejně tak je to i s knihami, které rovněž mohou přispět svými sestavami, které si můžete různě upravovat dle svých schopností a preferencí. Nebojte se experimentovat, nemusíte cvičit přesně podle rozpisu. :))

Sestavte si své vlastní tréninky 
Pro fajnšmekry a kreativní lidi je tady možnost sestavení vlastního tréninku. Ať už využijete své znalosti, nebo se inspirujete ve videích, knihách, časopisech či zmíněných aplikací, a následně to vše dáte nějak do kupy takovým způsobem, že vám z toho vyleze váš vlastní trénink, proč ne? :)) Fantazii se v tomto směru meze určitě nekladou, takže pokud si raději zacvičíte podle vámi vytvořeného tréninku, vzhůru do toho! Já osobně si např. ráda sama sestavuji HIIT tréninky, kdy si navybírám do sestavy takové cviky, které jsem schopna bez problémů odcvičit (nač se trápit s něčím, co nejsem schopna ani provést). Sama si také volím dobu tréninků podle toho, jak mi to vyhovuje. Zkrátka se toho nebojte a přizpůsobujte si tréninky. 




Ať už si vyberete jakoukoliv z variant nebo jejich kombinaci, nebo třeba přijdete i na jiné možnosti, myslete především na to, že cvičení není mučení, ale měla by to pro vás být zábava, odpočinek, relax, potěšení. Nenuťte se do fyzicky náročných tréninků, pokud se vám příčí, raději si odpočiňte u jógy nebo Pilates. Pokud toužíte po pocitu tvrdě odcvičeného tréninku, dejte si do těla s boxem či drsným HIITem, který vám rozproudí krev v žilách. 
Cvičte pro své vlastní potěšení, pro svůj vlastní pocit. Najděte si v tom tu krásu, kterou cvičení nám všem přináší, protože pravidelná fyzická aktivita zlepšuje naši náladu, zpevňuje naše těla, odbourává tuky a ulehčuje naší mysli, která je občas dost přetěžovaná. Cvičte s láskou a vaše tělo vám bude vděčné

Jakých variant využíváte vy, příp. jaké další varianty byste do začátků poradili?

I když už teď doma necvičím (ovšem se zařazením HIITů zpět do mého tréninkového plánu už opět začnu), tak si ráda počtu o tom, kde se inspirujete vy, jestli si tréninky sestavujete sami, co vám brání v tom, abyste šli cvičit do posilovny/fitness centra. A ještě otázka na závěr pro úplně všechny, kteří si tento článek přečtou...  

CO PRO VÁS CVIČENÍ AKTUÁLNĚ ZNAMENÁ?

Krásnou sobotu vám všem a na úplný závěr pár motivačních obrázků ode mě, protože těch není nikdy dost. :))


"Vstávat a cvičit!"
Už i Bob a Bobek z toho měli rozum. :))

"Jen ty sama si můžeš pomoci. Zvedni svůj zadek a něco s tím dělej."
 
"Nikdy se nevzdávej. Každý má své špatné dny. Tak se seber a pokračuj!"

"Nikdy není příliš pozdě."

15 komentářů:

  1. páni, už dlouho jsem nic nekomentovala, ale tenhle článek je tak dokonale sepsaný.. nádhera! krásně jsi všechno shrnula, vystihla, takže každý necvičící, který si tohle přečte, se do toho pustí s chutí:D
    já osobně cvičím většinou doma, protože na vesnici posilovnu nemáme a do města jezdím jen do školy, takže času nazbyt moc nemám.. ale tak aspoň jednou týdně se mi vždy poštěstí a do posilovny si zajdu:)

    OdpovědětVymazat
  2. mě se doma moc dobře necvičí, ve fitku prostě dokážu víc makat než doma. Ale taky jsem doma začínala a chápu pokud člověk nedá ani 1 pořádný klik, tak asi ještě není připravený jít do posilovny.

    OdpovědětVymazat
  3. ,,wake up and work out" - to je přesně věta, na kterou myslím hned po ránu ;) fitka nemusím, takže radši cvičím doma.

    OdpovědětVymazat
  4. Co pro mě cvičeí znamená? Je to touha, kterou kterou musím naplnit, abych byla šťastná! :) Každý člověk by měl mít nějakou touhu, aby měl pro co žít.. Já už ji našla! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já momentálně doma cvičím, jinou možnost ani nemám. Ani to není tím, že bych se styděla před ostatními nebo si myslela, že na to nemám, ale nejde to, momentálně na to nemáme dost peněz a navíc jsme v zahraničí, kde je všechno strašně drahé. Ale i cvičení doma je super - cvičím buď podle různých DVD, někdy najdu něco na youtube (třeba Cassey, Zuzka, Fitness blender...). Občas sestavuju tréninky, ale většinou spíš pro přítele než pro sebe :-)
    A když jsem četla o koutu na cvičení, tak jsem se musela smát :-D Protože v tom našem super mini pidi bytečku můžu cvičit v jediném volném prostoru a ještě musíme odnést sušák do koupelny (a celou ji zabarikádovat) a na každý cvik se jinak otáčet :-D Ale všechno jde, když se chce. Ale že bych si tam nechala podložku a činky, to nehrozí :-D (nic proti článku, je to super rada, jen jsem si představila, jak máme všechno pořád na prostředku bytu :-D)
    Co pro mě znamená cvičení? Kdysi to bylo takové mučení, co dělají dobrovolně jen blázni a co já bych nikdy nedělala. Potom něco, co dělám sice nerada, ale potřebuju to. Teď cvičení miluju a nedokážu si představit, že bych s ním přestala. Pomáhá mi mít se víc ráda, věřit si, pomáhá mi zlepšovat kondici i postavu :-) S hlavně mě baví :)

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní článek! I když nejsem začátečník, tak teď mě moc nakopl. Dost jsem to teď flákala, protože jen 2x týdně pole dance/fitness, párkrát posilovna a jednou, když se dokopu běh. Dnes jsem chtěla do posilovny, ale nestíhám, protože mám na odpoledne program, tak jsem si byla na 15 minut zaběhat, teď vydýchávám u čtení článku a jdu si po dlouhé době zacvičit doma podle videí z youtube :) Aspoň mám další inspiraci! Děkuju :*

    OdpovědětVymazat
  7. Já hrozně ráda cvičím doma a hlavně, když tu nikdo jiný není. Nikdo mě pak nevidí celou splavenou a uřícenou a můžu si v klidu oddychnout. :)
    Plánuji začít chodit do posilovny, ale ne teď. Nemám tolik financí, abych si fitko mohla dovolit a hlavně se ještě necítím připravená. Cvičení doma je pro mě prostě pohodlnější a hlavně zadarmo! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ja cvicim doma pokud jsem lina jit do posilovny a venku je hnusne nebo proste prijdu az vecer a vetsinou jdu behat a pak si dam podle youtube nejake posilovani na bricho, cvici se mi lepe podle videa, ikdyz bych si to mohla sestavit sama :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tenhle článek jsem přesně potřebovala :) Cvičit doma začínám pořád znovu a znovu a vždycky si najdu nějakou výmluvu, proč to nejde, že nevím, jak na to, nemám dost místa... a teď už vím, že nějaká možnost se vždycky dá najít, takže moc děkuju za inspiraci a hlavně za motivaci!

    OdpovědětVymazat
  10. Skvěle shrnuto :) Moc děkuju za ty tipy na youtube kanály, znala jsem z toho tak půlku. A jinak jsem si v poslední době oblíbila NTC, nějak mi to vyhovuje líp než Jillian a dokonce mi to rychleji utíká :D

    OdpovědětVymazat
  11. Cassey Ho je bozi a jeste bych doplnila Tone It Up, jejich videa me silene motivuji, hlavne kdyz ty dve cvicenkyne vidim na te plazi pri zapadu slunce jak jim to slusi!

    A jinak ja cvicim jedine doma, popr.na zahrade, ve fitku jsem v zivote nebyla, uuups :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý článek, opravdu :) A líbí se mi otázka na konci-je dobré si totiž uvědomit, proč to člověk dělá. Pro mě momentálně cvičení znamená relax, být v pohodě, trochu únik a odpočinek od školy, potěšení a také zvyk. Nemám jasné cíle a jsem vlastně docela spokojená, ale to mi nebrání v tom pokračovat. Je to už taková má nedílná součást :) I když samozřejmě mám dny, jako třeba dnes, kdy se mi nechce. Tak to si pustím jen tak seriál, šlapu u toho zvolna na rotopedu, nebo zkusím vyhledat nějaké hodně zábavné video, které mě baví tak, že nemyslím na to, že cvičím :D Člověk se musí naučit zacházet se svou psychikou a umět ji občas "obejít" a přechytračit :)) Do fitka nechodím kvůli financím, i když by se na to asi našly, protože když se chce, všechno jde, nicméně zatím mi to vyhovuje takhle, takže nevidím důvod.

    OdpovědětVymazat
  13. Já sama jsem si ze začátku vůbec neuměla představit, že bych se vlekla někam do fitka, když jsem tehdy pomalu ani nevěděla, na co které stroje jsou. Navíc jsem měla (když jsem se cvičením před rokem začínala) úplně nulovou fyzičku, takže bych na skupinových lekcích okamžitě odpadla. :D Proto cvičení doma bylo naprosto ideální. Před pár měsíci už jsem ale dospěla do bodu, kdy mi prostě "přestalo stačit" a potřebovala jsem něco víc. Fitku už jsem rozuměla, věděla jsem, co a jak, takže to byla vcelku jasná volba. A teď bych ho už nevyměnila za nic na světě. :)) Ale naprosto chápu lidi, co jim je fitko proti srsti. Kamarádka je taky taková. :))

    gettingfit.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám svůj šuplíček s oblečením, proteinovkama, činkama, spalovačem atd... :-))) a cvičím poslední dva týdny každý den. Doma je to nejlepší, pauza kdy chci, vidím se v zrcadle, čerstvý vzdoušek...

    OdpovědětVymazat
  15. Móóc děkuji za parádní typy na cvíčo....jsem půl roku po mímu a nějak se ne a ne dostat zpět do kondice. Dřív to bylo lepší, ale cítím, že je to v hlavě :-).....a taky v cukříkách :-P.
    Díky za pěkný článek :-).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)