čtvrtek 12. prosince 2013

* Ovládněte svůj metabolismus s Jill


Sama moc neholduji sáhodlouhým článkům, kterými se musíte dlouhé hodiny prokousávat. Upřednosťnuji stručné, zato výstižné a všeříkající příspěvky, které již na první pohled čtenáře neodradí. A proto je tady dnes tento článek, ve kterém se budu věnovat knize Ovládněte svůj metabolismus. Jedná se o knihu naší milované Jillian Michaels, která se vmžiku stala celosvětovým bestsellerem. Proč asi? Protože je zkrátka dobrá!

Recenzí na tuto knihu jste určitě četli už nespočet, své názory na ni psalo už hodně bloggerek přede mnou, takže podrobnou charakteristiku této publikace taktně přeskočíme. Na úvod by se patřilo alespoň říct pár základních věcí, tedy o čem že ta kniha vlastně je. Následně si shrneme obsah a nějak objektivně to zakončíme, co říkáte? :))

Ovládněte svůj metabolismus je aktuálně jakousi biblí všech fanoušků Jillian, ale zároveň všech, pro které je správná funkčnost těla na prvním místě. Počtete si hlavně o hormonech a zkušenostech s nimi, o které se s vámi Jill podělí. Nejde o žádné nudné čtivo, nýbrž o chytlavé kapitolky, díky kterým se dokonale seznámíte s vlastním tělem. Máte pocit, že ho znáte dostatečně? Tato kniha vás vyvede z omylu. 
Možná máte pocit, že už jste přečetli dostatečné množství článků o tom, jak vaše tělo funguje, jak na něj působí všelijaké geneticky upravované potraviny, toxiny, chemikálie a další neblahé látky. Možná, že si myslíte, že tato kniha je jen další zbytečnou položkou na seznamu knih, které byste si chtěli přečíst. Omyl. Díky této knize budete pohlížet jinak nejen na své tělo, ale také na svět, ve kterém vaše tělo žije.




Kniha je rozdělena do třech částí. Každá část obsahuje několik kapitol.
První část je jakýmsi úvodem, seznámí vás s Jillianiným příběhem, popíše vám činnost a vliv hormonů na váš život, ukáže vám dnešní svět plný pesticidů, zpracovaných potravin, toxinů a dalších nemilých záležitostí. V závěru první části se dozvíte princip plánu na ovládnutí vašeho metabolismu.
Druhá část plynule navazuje na tu první. Obsahuje 3 kapitolky, každá z nich symbolizuje jeden krok k lepšímu metabolismu. Jakým potravinám se vyhnout, které naopak konzumovat v dostatečném množství? To vše se dozvíte právě v této části. Hodně (a zcela pochopitelně) se zde mluví o jídle (všem milovníkům jídla teď muselo zaplesat srdíčko radostí :)). Vybafne na vás hned několik tabulek s velkým seznamem potravin, nejrůznějšími charakteristikami a tak dále a tak dále. Už jsem vám říkala, že miluji tabulky? :)) V závěru druhé části se seznámíte s nutnými pokyny ohledně stravovaní, kdy jíst, jak jíst, jaké chyby při stravování nedělat, hodit se vám budou i nejrůznější doporučení od Jill. Tato kapitolka pro mě byla zřejmě tou nejzajímavější!
V poslední části vám Jill podrobně popíše, jak se na takové ovládnutí vlastního metabolismu vrhnout. Tato část mi připomíná jakýsi návod pro všechny, kteří se do toho s Jill chtějí pustit. Pokud se rádi vzděláváte v oblasti stravování, určitě se vám zalíbí charakteristika vitamínů, které jsou důležité pro zdravé tělo. Jak získat energii, jak cvičit, jak se chovat k sobě? O tom všem se dočtete. Pro všechny, co milují experimenty v oblasti kuchtění, mám dobrou zprávu, čekají na vás prima recepty, nechybí ani jídelní plán či nákupní seznam.

Sečteno, podtrženo. Kniha na mě působí moc milým dojmem. Jill vám vše podrobně vysvětlí, pokecá si s vámi jako s rovnocennými kamarádkami, udělí vám pár rad, svěří se se svými zkušenostmi. Žádné "Musíte to a to!", tato kniha je totiž pohodovým čtením pro všechny, kteří se chtějí něco více dozvědět o všech těch pochodech v těle, kteří chtějí zdravé a svěží tělo, kteří se chtějí dozvědět nové informace.




Jsem šíleně ujetá na tabulky, rámečky, odrážky a přehledné články. Tato kniha splnila všechna má očekávání. Rozhodně to není čtení na jedno odpoledne, dost možná se budete muset odbornými názvy a nejrůznějšími pojmy nějakou tu hodinku prokousávat, ale věřte mi, bude to stát za to!
A když si teď zpětně prohlížím ty mňamózní recepty, stydím se, že jsem ještě ani jeden nevyzkoušela. Že by nějaké to novoroční předsevzetí? :))

Mimochodem jedna zmínka o této knížce už zde byla v létě, kdy jsem vás seznámila s třemi pravidly stravování podle Jillian. Článek si můžete přečíst ZDE

Na základě této knihy byla také na Facebooku vytvořena skupinka, kterou vede Mamina Zdenina, takže pokud vás myšlenka této knihy zaujala, neváhejte a přidejte se k dalším členům přes odkaz ZDE

Vánoční TIP: Knihu určitě seženete v kterémkoliv kamenném či internetovém knihkupectví. Zakoupit ji například můžete ZDE v knižním supermarketu Arara. A pokud si chcete udělat na Vánoce radost, můžete zapátrat i v seznamu dalších produktů s Jill.




Jaký je váš názor na tuto knihu? Jakou knihu doporučíte vy mě? :))

Hezký den!
Kriss

13 komentářů:

  1. Určitě bych ti doporučila její novou knihu Vyhrajte boj o štíhlé tělo (nebo nějak tak), sice na mě bude čekat pod stromečkem, tak nemůžu posoudit jaká je, ale myslím že bude bombová!
    Ovládněte svůj metabolismus je strašně super knížka, doporučuju ji každému v mém okolí, byla jsem z ní nesmírně nadšená a přečetla jsem ji na jeden nádech. Byla velmi pěkně a přehledně napsaná.

    OdpovědětVymazat
  2. jo, tak tohle je prostě moje bible :) jednu mám doma a dvě další jsem rozdala v rámci osvěty příbuzenstva :D

    OdpovědětVymazat
  3. Přemýšlím jeslti půjčit jen v knihovně nebo rovnou koupit dom a kdykoliv mít po ruce k nahlédnutí ;) Mám takový tušení že Ježíšek (maminka) má skvělý nápad jak mě obdarovat pod stromeček, snad se nemýlím :D jsem na nic moc zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  4. může to být zajímavé, ale asi hlavně pro ty její fanoušky. Já jsem podle ní nikdy necvičila, takže mě to ani moc neláká. Ale možná by to bylo dobrý pro lidi co se snaží zhubnout.

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem četla hodně recenzí a každý tvrdí, že je super ! I ty jsi mě přesvědčila :-) Já taky různé tabulky, rámečky a tak miluju :-D Že bych ještě napsala Ježíškovi :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha je super, četla jsem ji už dřív a plánuju ji přečíst znovu, ať si z ní co nejvíc odnesu :-) Taky o ní plánuju článek na blog, už delší dobu :-D

    OdpovědětVymazat
  7. abych řekla pravdu ještě jsem o této knížce neslyšela, protože Jill šla trochu mimo mě, ale zkoušela jsem její video s jógou a to se mi líbilo moc, takže věřím, že knížka může být fakt dobrá;)

    OdpovědětVymazat
  8. Jéé přeju si ji k vánocum, Jill je skvela :)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělá recenze! žádnou knihu od Jill jsem ještě nečetla, ale takhle mě zaujala :)
    taky jsem ulítlá na tabulky a odrážky :D

    OdpovědětVymazat
  10. už po ní dlouho pokukuji :) tak snad si Ježíšek všiml :D

    OdpovědětVymazat
  11. Tuhle knížku si chci taky koupit, tak určitě nezklame! :)
    Mám na Tebe dotaz, našla jsem tvůj recept: http://fitkriss.blogspot.cz/2013/11/mrkvove-kapsicky.html ale mám dotaz, špadlová mouka je trochu nad moje finanční možnosti (u nás je za 50,-) tak se chci zeptat zda-li ji mohu nahradit klasickou (hladká, hrubá, polohrubá) tak se chci zeptat kterou z nich to můžu nahradit? :)

    OdpovědětVymazat
  12. Zatím mám jen Jillianinu Bez hranic, ale protože s ní už pár let cvičím, poprosila jsem ,,Ježíška" právě o tuhle knihu, tak se potom také podělím s názorem :) Hezky si mě navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  13. Na tuhle knížku jsem koukala tak jsem ráda, že má pozitivní recenze :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)