sobota 1. června 2013

* Těhotenství není nemoc


Musím říct, že občas narazím na zajímavé články, ať už na internetu nebo v odborných knihách, a proto jsem se rozhodla zamyslet nad poměrně diskutovaným tématem. Je vhodné, aby těhotná žena cvičila? Nemůže tím nějak ohrozit plod? Jak se na to dívají odborníci? A jak se na to dívám já? Přeci jen my všechny ženy jsme budoucími matkami a jednou dítě mít budeme (nechci teď diskutovat o tom, zda dítěte chcete nebo ne :)), proto je dobré vědět, co nás může potkat, jak předcházet nejrůznějším komplikacím apod. Dnešní článek tedy na téma těhotných  žen a cvičení (a možná i něco navíc). :))

Návrat do minulosti
Pokud se vrátíte ve vzpomínách do minulosti, jistě mi dáte za pravdu, že ženy to neměly lehké. Sám autor knihy, ve které se tato kapitolka o těhotných ženách objevila, na to hned několikrát upozorňuje. V minulosti bylo naprosto běžné, že žena v průběhu těhotenství vykonávala fyzicky náročnou práci, musela se starat o početnou rodinu, zkrátka život tehdejších matek a všeobecně žen, nebyl takovým luxusem jako dnes. Stačí si vzpomenout na to, jak jsme se ve školách učili, že lidé v dobách dávných obdělávali svá pole, ženy se výrazně podílely na chodu domácností, dalo by se říci, že je vedly, muži zase museli rodině zajištovat jídlo a tak dále. Chtěla jsem tím říci, že tehdy se z těhotenství nedělala taková věda jako dnes. Když se podívám na některé budoucí matky, které řeší s prominutím každou blbinu týkající se těhotenství, je mi z toho smutno. Nechtěla bych se dotknout žádné z budoucích maminek, ale je třeba si uvědomit, že těhotenství není nemoc. :))

Ženy byly dříve mnohem lépe na těhotenství připraveny. Pokud už něco ohrožovalo jejich těhotenství, tak to většinou byl nedostatek potravy, což mohlo způsobit podvýživu budoucí matky, nebo nedostatečná hygiena kvůli malému množství prostředků. Nutno podotknout, že lékářská péče tehdy také nebyla zrovna postačující. Domácí porody byly naprosto běžné, často se rodilo pouze za pomoci porodní báby.
Dnes jsou však těhotné ženy ohrožovány něčím jiným. Většina žen má oslabené svalstvo, proto dochází k nejrůznějším dysbalancím, často se objevují bolesti zad, především v oblasti kříže. Zároveň jsou dnešní budoucí matky v mnohých případech obézní (a nejen ony), což zvyšuje rizika zdraví nejen matky, ale také plodu. Myslím, že citát: "Pokud chceme mít zdravé děti, starejme se především o to, abychom měli zdravé ženy." vše dokonale vystihl. Nemusím jistě podotýkat, že již dříve (stačí si vzpomenout na naše maminky), bylo naprosto běžné, že žena otěhotněla kolem 18. roku života (mnohdy i dříve). Dnes se věková hranice výrazně posunula, často ženy poprvé otěhotní až kolem 30. roku, mnohé i později. Čímž nám vzniká další problém, poněvadž v mladším věku je tělo ženy na těhotenství lépe připraveno, ve vyšším věku už mohou nastat problémy.

Zdravá, tělesně zdatná a výkonná maminka má mnohem lepší předpoklady porodit bez obtíží zdravé děťátko než matka, jejíž zdatnost je nízká, příp. tomu některé matky nasadí korunu kouřením, pitím alkoholu či v nejhorším případě užíváním drog.


Těhotné ženy a cvičení
Teď už se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu. Je vhodné, aby těhotná žena cvičila? Pročetla jsem si dost článků a vyšel mi jeden, i když poměrně diskutabilní závěr, protože pořád tady bude jedna skupinka, která bude souhlasit, a druhá, která bude oponovat. Cvičení je pro těhotnou ženu vhodné. Je nutné mít však sestaven individuální cvičební plán, při kterém si budoucí maminka neublíží, bude se cítit dobře, bude jej zvládat a bude ji naplňovat. Organismus každé ženy pracuje jinak, proto je třeba zkoušet, co ženě vyhovuje. Stejně jako za normálních okolností (myšleno žena, která není těhotná), tak i v průběhu těhotenství si žena může měnit výběr cviků, počet opakování, sérií, délku přestávek apod. Jistě nemusím připomínat, že organismus těhotné ženy je přeci jen oslaben (i když to nemusí být pravidlem), proto je pochopitelné, že taková žena potřebuje speciální trénink, který bude vyhovovat její zdatnosti a možnostem. Je blbost, abychom v těhotenství cvičily takové tréninky jako normálně.
Je vhodné, aby v případě, že těhotná žena chce navštěvovat v průběhu těhotenství např. fitcentrum, konzultovala vše se svým lékařem a v ideálním případě vyhledala zkušeného trenéra, který by jí se sestavením individuálního cvičebního plánu pomohl. Ne všechny cviky jsou pro těhotné ideální, ne všechny žena v tomto požehnaném stavu zvládne, takže je důležité, aby vše krásně sedělo a budoucí mamince vyhovovalo. Neříkám tím, že hned musíte běžet do fitka a zařizovat si trenéra, aby vám sestavil cvičební plán, protože vy jste přeci těhotná. :)) Jen říkám, že je to další krok k tomu, jak předejít případným komplikacím. Je to jedno z možných řešení. Každá z nás má svou vlastní hlavu, takže zajisté dokážete usoudit, co je pro vás vhodné a co ne.

Nejezte za dva aneb jezte zdravě a s rozumem
Mnozí gynekologové doporučují ženám v období těhotenství klid. Říkají jim, ať si těhotenství užijí, ať se nenamáhají, ať si dopřávají. Spousta lidí z těhotných žen dělá nemocné lidi, kteří nejsou schopni ničeho. Už se vážně těším, až mi má rodina nebude chtít dovolit nic dělat. :)) Mnohdy to proto sklouzává k takovým extrémům jako přejídání se, konzumace nevhodných potravin, vůbec žádná nebo žádná aktivita, prostě se žena rozplácne na gauči, celý den proleží u televize s chipsami, hranolkami, koláčky a kdo ví, s čím vším ještě, v domnění, že ona je přeci těhotná, tak proč by si všechno toto nedopřála. Omyl. V těhotenství je třeba myslet především na dítě, které v sobě nosíte. Je nutné mu dodávat dobré potraviny, ze kterých bude růst a čerpat energii. Je třeba volit takovou stravu, která plodu prospěje, která mu "připraví" zdravý život. Posuďte samy, co dáte dítěti tím, že spráskáte celý dort, nebo že spořádáte všechny zásoby brambůrků? Nic. Vaše dítě potřebuje zdravou a pestrou stravu, což znamená, že takovou stravu míste konzumovat vy, poněvadž díky bezvadnému vynálezu, jako je pupeční šňůra, své dítě krmíte vy, a to tím, co vy samy strčíte do pusy. Nedopusťte, abyste se staly jednou z těch žen, které se nechají okolím přesvědčit o tom, že těhotenství je něco jako 9měsíční hodování a povalování se. Nenechte se zmást, často to označují pojmy jako dopřávání si, odpočívání apod. Mějte svou hlavu a přistupujte ke své životosprávě střízlivě. Nenechte se ovlivňovat řečmi jiných, neposlouchejte jen své srdce, ale také srdce toho malého stvoření, ze kterého chcete mít krásné a zdravé dítě.


Shrnutí plus pár rad na závěr
Teď zase zpět k pohybu. Jak jsem již psala, ženy v průběhu těhotenství dříve musely zastávat důležitou roli. Její součástí byl pravidelný a mnohdy velmi náročný pohyb. Tyto ženy nikdy neměly v průběhu těhotenství komplikace, protože tělo si na těžkou práci zvyklo. 
Naopak v dnešní době mají těhotné ženy mnohdy nedostatek pohybu, což představuje pro plod stejné zdravotní ohrožení jako nadměrná tělesná zátěž. Není tedy vhodné se nehýbat vůbec, ale je třeba myslet na to, že nic se nemá přehánět.
Odborníci proto doporučují programy, které budou ženě tzv. ušité na míru. Jak už jsem psala, nemusíte vyhledávat speciální trenéry, kteří vám cvičební plán mnohdy za těžké peníze sestaví. Jděte na to racionálně. Existuje nespočet publikací, kde se o cvičení v průběhu těhotenství dočtete více, proto je třeba vybrat z toho kvanta to, co vám nejvíce bude vyhovovat. Důležité je, aby cvičení v období těhotenství bylo především bezpečené. Další alternativou jsou samozřejmě lékaři. Poraďte se se svým gynekologem, který vám určitě dá rady, jaké aktivity jsou v průběhu těhotenství vhodné, a kterým je naopak lepší se vyhnout. Věřte tomu, že nebudete jedinou nastávající maminkou, která se nechce aktivního pohybu vzdát. :))

V závěru vám zde předkládám několik doporučení od odborníků:
  • pravidelné cvičení je lepší než nárazová aktivita
  • nezařazujte namáhavá cvičení ve vlhkém a horkém prostředí
  • vyhýbejte se trhavým, narázovým pohybům
  • dodržujte pravidelný pitný režim před, v průběhu i po cvičení
  • cvičte na povrchu, který bude tlumit nárazy (např. koberec)
  • nevěnujte se intenzivními cvičení déle než 15 minut
  • tepová frekvence by neměla být vyšší jak 140 tepů/min
  • po náročném tréninku postupně snižujte aktivitu, poté zařaďte protažení
  • neprotahujte se do krajních poloh, zvyšuje se riziko kloubních poranění
  • pokud jste před těhotenstvím necvičili, zvolte zpočátku lehčí cvičení
  • po 5. měsíci necvičte cviky, při nichž musíte zaujímat polohu v lehu na zádech
  • v průběhu cvičení si kdykoliv odpočiňte, napijte se, naslouchejte hlasu svého těla
  • teplota těla při cvičení by neměla převýšit 38°C
  • příjem energie a živin má odpovídat zvýšeným potřebám těhotenství i cvičení
Nebojte se pohybu - můj názor
Můj názor je takový, že cvičení v těhotenství ženě nikdy nemůže uškodit, pokud se řídi obecnými pravidly, tzn. pokud dbá na rady odborníků, nevystavuje sebe i své dítě nebezpečí, zkrátka pokud dělá vše tak, jak má, nemůže se nic stát. Ba naopak. Obdivuji maminky, které jsou v průběhu těhotenství aktivní a dbají na svou fyzickou výkonnost. Je třeba myslet na to, že pokud o sebe budeme pečovat, budeme správně jíst, cvičit, mít pravidelný pohyb, to vše přispěje k lepšímu zdraví našeho dítěte. Věřte nebo ne, tento fakt je potvrzen několika výzkumy. Matky, které jsou naopak obézní, v době těhotenství pijí alkohol, kouří, nebo berou drogy, své dítě vystavují riziku, že některé z těchto nemravů pochytí. Je třeba myslet na to, že těmito věcmi neubližujete jen svému tělu, ale také tomu malému děťátku uvnitř vás, protože díky dokonalé propojenosti matky a dítěte skrz pupeční šňůru, vaše dítě v podstatě žije z toho, jak žijete vy. Nebuďte sobecké a dopřejte svým dětem to nejlepší!



Hlavní zdroj informací:
Začínáme ve fitness (Vladimír Kolouch, Hanna Marie Welburn)




Jaký je váš názor na cvičení těhotných žen? Ano či ne? 

Hezkou sobotu vám všem!
Kriss

18 komentářů:

  1. Já jsem zářný příklad pohybu v těhotenství :) Cvičila jsem do konce 6.měsíce jako by nic, jen jsem nedělala cvičení na břicho a neposkakovala jsem. Jezdila jsem denně na rotopedu, posilovala s činkami a chodila ráno 3,5km a odpo 3,5km pěšky. Pak mi rotoped už nebyl příjemný, dřepy a kliky jsem nedělala kvůli bříšku, ale chodila jsem denně pěšky těch 7km plus 3km ještě večer. No a na mateřské před porodem jsem chodila denně i 10km. Výhodou bylo, že jsem neměla ŽÁDNÉ těhotenské komplikace (nevolnosti, otoky - a to jsem rodila v půlce srpna) a bylo mi fajn. Porod jsem měla rychlý a na jedničku snadný a byla jsem cca 3h po porodu OK a druhý den jako bych nerodila :D za týden mi zalezlo břicho a za 3 měsíce jsem byla na své váze jen díky chůzi. Cvičit jsem začala až půl roku po porodu (bála jsem se o mléko). Kdo by chtěl podrobnější info, klidně poreferuju :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takový komentář jsem tady chtěla. Od maminky, která s tím má zkušenosti. :)) Někdy bys o tom mohla napsat článek pro nás budoucí, co? :P :D

      Vymazat
  2. Tak úloha maminky mě doufám ještě dlouho nepotká, ale až to jednou přijde, určitě se pohybu vzdávat nebudu, pokud to zdraví dovolí samozřejmě :) Moc obdivuju nastávající maminy, které dbají na své zdraví a kondici i v těhotenství...a pak samozřejmě už maminky s dětmi, které stíhají vše od domácnosti po cvičení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek, Kriss :-)
    Jsem ráda, že to někdo shrnul....
    Jani, taky díky..že někdo na rovinu řekl, že cvičil a žil zdravě...a přežil, mimísek je v pohodě a všechno je o.k. :-)
    Kéž by takových maminek bylo víc.
    Zrovna minulý týden jsem měla tu nemilou možnost pozorovat na zastávce autobusu (jezdí cca 1x za hodinu-tak bylo času až moc)...maminku už s pěkným bříškem. Říkala jsem si prvně, chudinka celá oteklá...těhu jí dává zabrat....jenže pak se maminka posadila na lavičku a začala "papkat" (napadá mě úplně jiné slovo, ale nechci být neuctivá vůči těhu)...prvně to byla celá Milka (klasická)..tak jsem si říkala, no co má chutě (kdo je občas nemá, a navíc v těhu to bude vše mnohonásobně extrémnější)...jenže pak to pokračovalo celým pytlíčkem koblížků (5-6?) lítalo to do ní jako do studny, pak nějaké Croissanty (3-4)...a celé to završila otevřením velké Fanty (nebo takového nějakého 2l extražlutého bublajícího pití)...půlka padla. Pak si přemalovala rty a za chvíli dojel autobus.
    Pochopila jsem, že takováhle mamča být teda rozhodně nechci. Vždyť to mimčo muselo mít hyperglykamický záchvat a to nemluvím o mamčinu žlučníku. A taky otoky nohou...musí určo přijít, pokud nabere tak moc a tak rychle. A to, co jsem viděla nebylo jídlo pro 2 lidi, ale pro...no ani nevím :-( Hlavně tím tomu mimču nic moc výživného nedala- dobře v čoko nějaký hořčík, kakao...ale co ten zbytek???
    Jinak jsem rozhodně pro cvičení- ať těhu nebo netěhu. Dokáže hezky zvednout náladu, protáhnout bolavá záda...a hlava se vyčistí jedna báseń.
    Pěkný víkendík:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Perfektní článek! Obsáhla jsi všechno ;) Cvičení v těhu jsem si bohužel od 5m nemohla dopřát (kýla), ale jinak bych cvičila do konce... V prvním jsem nabrala necelých 10kg, to bylo ukázkové. Ve druhém přes 21kg :( Měla jsem otoky i přesto, že jsem nejedla vysloveně hodně, měla jsem pestrý jídleníček, ale chlapeček uvnitř si žádal několikrát své :D Půl roku po porodu mi zbylo cca 5kg (ale vypadalo to spíš na 15:), které jsem už "upravila" HIITovkama ;) Hezkou sobotu /i když tady v Praze je teda deštivo :(/

    OdpovědětVymazat
  5. Nečetla jsem celý článek, mamina se nechystám být min.příštích 5 let ale co mě nedávno dostalo - od kamarádky známá otěhotněla a prý ve 4 týdnu se pry nemuze sehnout pro neco na zem, ani nevysavá apod.. no šílenost

    OdpovědětVymazat
  6. já jsem jednoznačně pro pohyb v těhotenství! Při prvním těhu jsem hodně chodila pěšky, denně několik kilometrů a do toho jsem cvičila pravidelně po večerech cviky všeho druhu - střídala jsem různá DVD a taky jsem chodila na cvičení do kurzu. Pak když mě v pozdější fázi více bolívala záda, tak jsem už cvičila bez výjimky denně a to se vyplatilo, pač potom ta záda nebolela vůbec. Stravu jsem si taky snažila hlídat, jen pokud jsou nevolnosti, tak je to trošku horší, to ten jídelníček nejde udělat moc pestrý, ale vždy se dá najít i v té zdravé stravě jídla, která sedí i při nevolnosti. Nedokážu si představit, že bych do sebe rvala to, co popisuje Míša o té jisté paní těhotné. Chůdák mimčo. Já dokonce řešila i kosmetiku, přestala jsem kupovat chemické sprcháče, krémy atd. Používala jsem výhradně přírodní kosmetiku a na té jsem už prakticky pořád.
    Ale ten pohyb já rozhodně doporučuji, člověku je vždycky tak nějak líp, navíc se i příjemně unaví a v noci se trochu líp spí, což s velkým břichem je někdy problém. Já byla 10 dní před porodem na 9 km výšlapu na nejvyšší horu našich místních hor (nejsou tak velké :-), samozřejmě v poklidném tempu a byla jsem ohromně spokojená. :-) A jak píšeš, u každého je to hrozně individuální. Já třeba chodila do kurzu na cvičení, bylo nás tam fakt hodně, cviky mi vyhovovaly, jenže pak ze dne na den jsem nemohla dělat nic v leže na zádech. Jakmile jsem si lehla na záda a třeba dala nohy nahoru, už se mi chtělo zvracet, takže jsem tam pak jen ležela na boku, zatímco ostatní těhotné v pohodě cvičily. Takže doma jsem si cvičila prostě jiné cviky.
    Takže toť shrnutí ode mě.

    OdpovědětVymazat
  7. Hezky napsané a hezky řečeno, ale ne pro každou těhuli tohle platí. Já měla rizikové těhotenství a hned od začátku /cca 3 týden těhotenství/ jsem příšerně zvracela /a vydrželo mi to šest měsíců/, byla slabá jak muška a byla jsem ráda, že dolezu z postele na záchod. Těhotenství není nemoc, ale ne každé nastávající mamině sedne. Tudíž jakékoli cvičení bylo u mě vyloučené. Na druhou stranu díky těžkému těhotenství jsem nepřibrala sto kilo a byla po porodu zase na své váze :)

    OdpovědětVymazat
  8. Už nadpis mě pobavil - já to totiž stále jako "nemoc" beru, asi bych se zbláznila, kdybych měla mít dítě !!! první, co mě napadá, když vidím těhotnou ženu - chudák ... :D snad se to změní časem, přeci jen ve 20 času dost ... :)

    OdpovědětVymazat
  9. já to tedy rozhodně jako nemoc neberu! bratranec s manželkou čekají miminko, nějak za měsíc mají termín, už ve svých 16ti letech jim to závidím :D samozřejmě bych teď dítě ještě nechtěla, ale těším se, až za pár let budu čekat nějaký malý zlobidlo :P .. A myslím, že v těhotenství je dobré cvičit, ale ke konci těhotenství bych to omezila :) jinak to nijak nemůžu posoudit :P

    OdpovědětVymazat

  10. Jo..těhotenství není nemoc, i když cvičíš..tak stejně můžeš přibrat 20kg, ale důležitější je,jak se s tím potom popereš.
    ....A možná budeš šťastná, že si vůbec otěhotněla a to dítě donosila, nebo přežila porod...
    Přenechala bych takové články lidem se zkušenostmi :))))))))

    OdpovědětVymazat
  11. já jsem sice mladá na těhotenství, ale i tak na tohle mám názor:D já bych se asi bála cvičit nějaká kardia, hiity nebo třeba běhy. možná je to blbost, ale bála bych se, že se dítě bude otřásat a to by mu mohlo uškodit. v těhotenství mi přijde dobrý pohyb možná tak lehčí posilování, třeba s činkami anebo jóga, pilates, chůze a samé takové ty klidnější.. takže cvičit za mě ano, ale s mírou a ohleduplností:)

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto skvělý článek, většina budoucích maminek by si ho měla přečíst :).

    OdpovědětVymazat
  13. Můj názor: Mám za sebou 3 těhotenství, při všech mi bylo první tři měsíce šíleně zle, prozvracela jsem je, k tomu jsem cvičila, posilovala, chodila jsem na dlouhatananánské procházky a jedla zdravě a přesto jsem přibrala 17, 24 a 30 kg. Porody byly těžké - někdo mi řekl, že je to tím, že mám pevné břišní svaly a nedokážu se uvolnit (nevím, třeba jo a třeba je to blbost). Ale pravda, je, že i po těch 30 kg jsem byla do roka zpátky na své váze, možná i díky dlouhému kojení, kdy po mém "plnotučném" mléku všichni kluci krásně přibírali a já hubla:) Takže nezapomeňte cvičit a papat zdravě v těhotenství, ale rovněž nezapomeňte zdravě papat po porodu a KOJTE. Je spoustu maminek, které se drží v těhotenství a přiberou právě po porodu. Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  14. Taaak za 7 let se mi ten článek bude hodit :-D

    OdpovědětVymazat
  15. myslím si, že maminky by měli právě jíst zdravě a ovládat své chutě, kvuli tom, aby měli zdravé miminko, to samé se týká cvičení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)