úterý 11. června 2013

* Hřešit nebo nehřešit?


Na internetu jsem četla mnoho článků a komentářů ohledně hřešení ve stravě. Ruku na srdce, jak jste na tom vy? Dokážete všechny zásady dodržovat na 100 %, nebo se klidně stane, že si dopřejete nezdravou dobrůtku, které nemůžete odolat, nebo jste toho dne zkrátka odolat nechtěli? Ráda bych dnes k tomu něco řekla a také prezentovala svůj názor. Nemusíte se mnou souhlasit, ale vaše názory mě zajímají! :))

Rýpalové vždy v pohotovosti
Určitě se vám stalo, že vás někdo nařknul (u mě to většinou bývají členové rodiny), že se "cpete" sladkým, přitom potom potíte krev při cvičení jako pominutí. Výjimkou není ani otázka, jaký to má tedy efekt, když se "ládujete" takovými nezdravými věcmi, přitom celé dny nemluvíte o ničem jiném než o tom, co je méně tučné, co je vhodnější jíst, jak vám nechutnají přeslazené jogurty nebo v tuku se topící brambůrky. Rozdíl je ovšem v tom, že vy se těmito dobrotami necpete ani neládujete, pouze si jednou za čas dopřejete. Vězte, že právě ten okamžik je vhodnou chvílí pro rýpaly, kteří se do vás s radostí pustí. :)) Blogerkám určitě budu mluvit z duše, když zmíním anonymní komentáře, ve kterých se často objeví kritika právě na hřešící jídla, které občas ve svých článcích můžeme zmínit. Jak je možné, se nám vůbec něco takového na stránkách, které propagují zdravý životní styl, může něco takového objevit? Může. :))
Důležité je však si uvědomit, že ono takové občasné hřešení naopak v určitých situacích tělu prospívá. Bylo dokázáno, že občasné odklonění se od rutiny, kdy prostě jednou za čas porušíte pravidla své jindy zdravé stravy, zvyšuje šance na úspěch. Dokonce vám to pomůže cítit se lépe a povede se vám snížit riziko, že by se vám tady to mlsání vymklo z rukou. Koneckonců, nikdo neříká, že musíte zrovna spráskat pytlík brambůrků nebo celou čokoládu. Mlsat můžete i zdravě.


Co lidi "na dietě"?
Dle studií mají lidé, kteří jsou dlouhodobě na dietě, pomalejší metabolismus a vyšší hladinu kortizolu (nežádoucí stresový hormon, který našemu tělu radí, aby zadržovalo tuky). Dietáři mají údajně potencionálně větší sklony k přejídání. Říkejte si co chcete, ale tento fakt mohu potvrdit, protože jsem to viděla u mých rodičů, kteří těch diet vyzkoušeli už pěknou řádku. Mnohdy se také může jednat o diety nevyvážené, naprosto nesmyslně a nahodile sestavené, takže je logické, že pokud člověku chybí potřebné látky, dochází k nárůstu chuti na nezdravé potraviny, takže to často vede ke skratům, kdy člověk doslova sežere, nač přijde. 
Ačkoliv mají lidé na dietě striktně naplánované své jídelníčky, současně jim jejich dietářská povaha selhává, protože je jídelníček mnohdy deprimuje. To už vede k již zmiňovanému přejídání, které je jen otázkou času. Stačí, aby takový "nalomený" člověk měl najednou přístup k nezdravým potravinám, a už to jede.

Upozorňovala jsem na nevyvážené jídelníčky, které se často v dietách vyskytují. Lidé je pokládají za správné a nenapadlo by je, že jsou například krajně nevhodné. Je důležité, aby ve stravě byla určitá rovnováha. Striktní dieta není to pravé ořechové, pokud ji chce člověk držet delší dobu. V takovém případě je vhodnější si zvolit stravu, která bude dlouhodobější, a vyhnout se nevhodným dietám. 

(Ne)dopřát si?
My cvičící víme, že po náročném tréninku potřebuje naše tělo čas na regeneraci, abychom podpořili růst svalů. Co se týče výživy, je třeba si čas od času tzv. povolit uzdu a dopřát si nějaké oblíbené, byť ne tolik zdravé dobroty. Právě takové hřešení je důležitým předpokladem dlouhodobého úspěchu. Jak často budete hřešit je jen na vás, záleží to na vašich cílech, kterých chcete dosáhnout. Důležité je také to, po jakých potravinách při hřešení sáhnete. Dopřávat si můžete v menších dávkách třeba 1x týdně, 1x za 14 dní, 1x za měsíc, je to čistě na vás. Sami víte, že někteří z vás nemají tak silnou vůli, aby místo jednoho řádku čokolády nesnědli hned celou tabulku, takže je třeba se na takové hřešení psychicky připravit, abyste poté nebyli smutní a neměli výčitky, že jste si dopřáli až moc. Ono není pro některé zrovna nejlehčí odtrhnout se od dobroty, kterou dříve konzumovali třeba denně. Já osobně si občas ujedu na čokoládě nebo brambůrkách. Zrovna posledně jsem se neudržela a snědla celý pytlík. Myslím, že příště si to odpustím a vzpomenu si na svůj stav poté, kdy jsem trpěla bolestmi břicha.
Někteří upřednostňují denní mlsání, kdy si trošičku dopřejí. Obvykle to bývá tzv. sladká tečka po obědě. Možností je opravdu mnoho, takže vše záleží jen na vás a vašich prioritách. Hřešit nemusíte jen klasickými sladkostmi a slanými dobrotami, jako jsou brambůrky, tyčinky a další. Můžete si jednou za čas dopřát třeba sklenku vína, nebo si dát kvalitní plnotučný sýr, který si jindy dopřáváte jen zřídka.


Když budeme příliš dlouhou dobu ve své stravě striktní, může dojít ke zpomalení metabolismu a naše cíle s vidinou hubnutí se nám budou vzdalovat. Spalování již nepůjde tak rychle, totéž platí o nárůstu svalové hmoty, která by nám s odbouráváním pomohla.

Zlaté pravidlo - všeho s mírou
Pokud už se rozhodneme hřešit, nemusíme se cpát čokoládou nebo krajně nezdravými potravinami. Klidně se můžete přes to všechno držet zásad zdravé výživy, čímž dopřejte tělu dávku něčeho hřešícího, co však zároveň bude obsahovat živiny přínosné pro vaše tělo. Pokud však patříte k lidem, kteří mají jisté genetické vlohy, které se týkají vaší postavy, pak je vhodné, abyste hřešení věnovali obzvlášť velkou pozornost, aby to nesklouzlo do takových situacích, ze kterých se jen těžko budete dostávat. V takových případech ovšem není hřešení zakázáno! Je pouze důležité, abyste se soustředili na to, kolik a čeho si dopřejete.

Je nutné podotknout, že naše hřešení by nikdy nemělo dojít do takového stádia, kdy si svou uzdu povolíte až příliš. I když zpočátku budete mít pocit, že vašemu tělu malá, ovšem poměrně pravidelná dávka nejrůznějších dobrot, vašemu tělu neublíží, může se častou konzumací přeci jen odrazit na vaší postavě. Příliš časté porušování zásad zdravé výživy není to pravé ořechové. Jde navíc o risk, protože lidé často ztrácí sebekontrolu.

Nesmím však zapomenout ani na takové jedince, kteří hřešení nevyžadují. Se zdravou stravou jsou spokojení, nic jim nechybí, po čokoládě a brambůrkách jim smutno není, prostě jsou šťastnými lidmi. Věřím tomu, že to mnozí budou posuzovat jako dar a velké štěstí, pokud se s takovou osobou setkají. Prozradím vám, že já tedy zatím nikoho takového nepotkala. :))
Na druhou stranu se netrapte tím, že vám se občas po sedáncích v cukrárně stýská, zatímco holka od vedle si na sladkosti ani nepomyslí. Hledejte tu vhodnou cestu pro sebe. Pokud máte potřebu si jednou za čas něco dobrého dopřát, dopřejte si. Mějte však nad sebou bič a kontrolujte se, nedovolte, aby to vygradovalo, abyste ztratili z dohledu své stravovací návyky. Věnujte se pravidelnému cvičení, jezte zdravě a vyváženě, ale dělejte to pro radost, pro váš dobrý pocit, pro své tělo a duši. Pokud by vás zdravý životní styl měl jakýmkoliv způsobem svazovat, omezovat a deprimovat, vaše výsledky by nikdy nebyly tak dobré, jak by měly být. Když se cítíte být v jídle omezovaní, stanete se jídlem posedlí. Je velmi důležité, aby měl každý z nás pocit, že si čas od času může dopřát cokoliv dle své chuti. Pokud si něco zakážete navždy, může vás myšlenka na danou potravinu/jídlo deprimovat a hrozí, že svůj závazek stejně porušíte.


Co já a mé hřešení? 
Řeknu vám, že se najdou dny, kdy prostě na nějakou tu sladkost dostanu chuť, ale protože miluji např. hořkou čokoládu, hřeším jí. Když mamka z ničeho nic nakoupí několik pytlíků brambůrků a já mám zrovna "svůj den", prostě mi nedělá problém v pytlíku zalovit. Mám doma mladšího bráchu, takže i jemu často babičky podstrčí nějakou tu dobrotu a znáte to, co oči nevidí... V tomto případě však mé oči vidí až moc dobře, takže mu klidně pár lentilek nebo jiných sladkostí ukradnu. Prozatím nemám stanovena žádná přísná a striktní pravidla ve stravě, která bych dodržovala. Snažím se jíst vyváženě, dodávat svému tělu potřebné živiny, o které si samo řekne. Má chuť na malou dobrotu? Proč mu ji nedopřát? :)) Nikdy jsem se nehnala za hezkou postavou na úkor toho, že budu ubližovat svému tělu a duši. Chci, abychom byli všichni spokojení, takže se snažím o vytvoření syntézy.

Malý tip na závěr pro všechny, kteří nemají silnou vůli a špatně odolávají jakýmkoliv nástrahám v podobě nezdravých dobrot. Zkuste si své mlsání naplánovat, stanovte si některé dny jako ty hřešící, může to být třeba sobota nebo klidně pátek nebo prostě kterýkoliv jiný den. Vždy je totiž lepší, když budete hřešit plánovaně a budete mít nad sebou kontrolu, než když by se vám to mohlo vymknout z rukou a mohlo by dojít k přejídání. :))

Čím nejčastěji hřešíte vy? Jak často si "dopřáváte"? 

Pěkné úterý vám všem!
Kriss

19 komentářů:

  1. Já poslední dobou hřešila víc než jedla zdravě, zkouškové ze mě ždímalo poslední zbytky energie :D ale teď už mám skoro po a najedu na svůj "normální" režim - hřeším malinko skoro každý den, ale jedu takhle už přes rok a váha se drží (ehm, držela až do toho zkouškového :DD)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mlsám kdy chci a co chci :D A vůbec se z toho nenervuju, jelikož se mi to neosvědčilo. Když jsem duševně v pohodě, je i tělo v pohodě. Klidně si dám pár lžic arašídového másla navíc když mám chuť, nebo pár kostiček (hodně kostiček:D) čokolády.. jednoduše něco, co mám ráda. Ano, jsem žrout, nedržím žádnou dietu a nsytdím se za to :D Jídlo miluju, strašně moc. Ale pohyb taky, takže si myslím, že to vyvažuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám to úplně stejně :)
      čokoláda, máslíčko, nebo jednou za čas nějaký dortík (ehm včera až moc dortíku :D:D), nebo občas pár skleniček vína/friska/cideru a k tomu sýry a různé dobroty :)
      Hlavní je být v pohodě a necítít se tak, že mě něco omezuje - protože i jak jsi psala, zákazy a "dietaření" vedou jen k přejídání..

      Vymazat
  3. super článek))... někdy je to opravdu těžké bojovat s nástahama všechného světa... hřeším až moc :D, kdysi jsem řešila pytlíkem čipsů a čokoládou pravidelně, každý den... teď od nového roku (už je to půl roku - sakra) se učím jíst zdravé potraviny a hodně zeleniny, ale i tak hřeším)... snažím se tomu vyvarovat a sladkosti a slané, vč. salámu objíždím v obchodech obloukem :D... přítel to vymyslel tak, že mi koupím dobrůtky k sobě domů né ke mě a každý den mi přiveze kousek, abych to nespořádáala všechno najednou))

    OdpovědětVymazat
  4. Já s tebou souhlasím! Hlavně zdravý životní styl znamená i zdravě přemýšlet, a nic by se nemělo přehánět. Včera jsem třeba po zkoušce snědla celý pytlík rozinek v čokoládě a vůbec mi to nevadí :D Vím, že po zbytek dne, týdne, prostě než mě zas přepadne na něco chuť, jím vyváženě a nemám potřebu se pak něčím dojídat, a vůbec se z toho nějak nestresuju :) hlavně na ničem jiném už teď ani neujíždím, takže mám fakt čisté svědomí :D

    OdpovědětVymazat
  5. Podla mna je "den na hresenie" uplna hlupost, ak niekto zije zdravou stravou je to jeho zivotny styl chuti mu to a citi sa dobre, samozrejme ze si da aj cokoladu alebo nieco "zakazane", ale preco to nazyvat hresenim to vobec nechapem. Naco to riesit ci je dobre hresenie alebo nie, ved ked ma dakto chut na nieco, tak nech si to da. Ludia ved zivot je kratky a nie este aj premyslanim ci dnes zhresim ci nie, treba si uzivat.

    OdpovědětVymazat
  6. je fakt, že mají jinou chuť, ale i na mikrovlnce se dá nastavit jiný program, kterým by to ještě trochu zlepšil :)

    OdpovědětVymazat
  7. já bych řekla, že hřeším něčím každý den, ať už jen lžickou speculoos nebo, když si dám více sušeného ovoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky to tak mám :D většinou hřeším snídaní , kde se vyskytuje ar. máslo:D

      Vymazat
  8. Bezva článek a pro mě užitečná rada na závěr! Já totiž s přejídáním a slabou vůlí mám... už to bylo lepší, ale stres ze státnic mi to zase celé rozhodil. Ale už na sobě zase pracuju a věřim, že to zvládnu!

    A můj názor na hřešení - sdílím ten tvůj :-) Jednou za čas se svět opravdu nezboří a když si něco budem za každou cenu vyloženě odpírat, skončí to zase jedině přejídáním... Jinak já jsem dost na sladké, takže si ty hříchy nechávam třeba na snídani - to je menší zlo :-)

    OdpovědětVymazat
  9. krásný článek:) dřív jsem měla s dopřáváním dost problémy, nedokázala jsem si vzít kousek. musela jsem to prostě sníst vždycky celý:D ale teď, co držím sacharidové vlny., se až sama divím, že mě žádné nezdravé jídlo netáhne a jsem za to moc ráda:D:)

    OdpovědětVymazat
  10. zásady jsem na 100 % dodržovala, ale to jsem to neměla v hlavě v pořádku.. teď hřeším denně, ale hříchy to zatím nenazývám:D
    myslím, že mě nikdy nikdo nenařknul :) ikdyž teď okolí přijde zvláštní,že jím to,co dřív ne :D (třeba čokoládu:D)
    dietáře nechápu :) a myslím si, že když si pak jednou za čas dají kousíček, neodolají a sežerou to celé:D
    možná bych to měla zas trošku utáhnout, když to tak čtu... :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi to jako jedna velká kopírka. Jeden den Markéta z eat run love napíše článek o jídle dětí, druhý den ho tady máš i ty. Včera Monča napsala článek na téma, které jsi dnes vystavila i ty... Kim se zmíní o tom, že jí lidi píšou o nezdravém jídle a ejhle, máš to tady taky.
    Tohle se mi upřímně moc nelíbí, ačkoliv potenciál tvého blogu by tady byl. Běž si prostě svojí cestou a nekopíruj ty holky, které jsou hodně čtené, podle mě ti to jenom škodí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že Kim moc nečtu, takže o tom, že se zmiňovala o nezdravém jídla, jsem nevěděla a ani jsem to nezaznamenala.
      Pokud vím, tak včera Monča psala článek o něčem úplně jiném, než já dnes. Jak se zpětně dívám, tzv. cheat days věnovala snad 4 řádky, jinak je pointa příspěvku jiná, nemýlím-li se. ;)
      Co se týče Markétky, tam to vůbec nebylo nějaké kopírování, nýbrž shoda náhod, protože už jsem článek měla napsaný. A zase jako u Monči, Markétka to pojala spíše formou úvahy, já psala opět o něčem trochu jiném.
      Nehodlám nikoho napodobovat, nepíšu články pro to, abych měla co největší návštěvnost, ale proto, že mě dané věci zajímají, čtu si o nich, zjišťuji podrobnosti. To, že pak informace, které jsem se dozvěděla, posílám prostřednictvím příspěvků dál, nepovažuji za něco špatného.
      Pokud se tady objeví článek na téma, kterému už se některá z blogerek věnovala, nevidím na tom nic zlého, protože témata jsou to stále omílaná, tím pádem i aktuální.
      Mé články a styl psaní se ti pochopitelně líbit nemusí. Pokud máš dojem, že jen nesmyslně kopíruji, tak navštěvuj raději blogy oněch hodně čtených holek, jak jsi zmínil/a, kde budeš mít zaručenou originalitu, když ti u mě schází. :))

      Vymazat
  12. Perfektní článek :-)
    Je skvělé, že to máš v hlavě perfektně srovnáno...a to je podstata všeho. Teda podle mého názoru.
    Striktní zákazy jsou podle mě zbytečně stresovací záležitostí. Žijeme jen jednou, tak proč si nepochutnat. Jde o to, v jaké míře si dopřejeme.
    Jak jsem před nějakou dobou četla....a beru to jako velkou pravdu/myšlenku " existují i nezdravá množství zdravého jídla". A tím se také snažím řídit...střídmost ve všem. Taky nejsem vždy 100% spokojená a vždy se mi vše nepovede tak, jak bych chtěla...ale jsme jen lidi :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Bude to znít asi divně, ale já bych řekla: NEHŘEŠIT. Podle mého názoru, když dodržuji nějakou dietu, tak aby to bylo opravdu efektivní, je nutné ji přijmout jako svůj životní styl a mít to ráda a naopak, když budu myslet na jídla, která jakože nemůžu, ale snad jednou do týdne bych s nimi mohla zhřešit..tak to je dost kontraproduktivní :).
    MalaMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. Já bych žádné jídlo doslova 'hřešením' neoznačovala. Prostě když to člověk chce, tak ať si to dá. Když si něco zakazujeme, nakonec to akorát chceme ještě víc :D Takže když má člověk všechno 'povoleno', nakonec to ani nechce :) Takže já nehřeším, já prostě jím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já už to taky neberu jako zhřešení, bez kostek čokolády a uždibování čehokoliv si nedokážu představit den :D

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)